Kako se izgubilo srpstvo u Crnoj Gori?

Sjajno objašnjenje. I onaj Vlah iz Rumunije je Srbin stočar? I onaj Kucovlah iz Makedonije je Srbin stočar? Ima li ko u Evropi da nije Srbin?

a zasto se ti neizjasnis kao rumun onda ,jer i crnogorci su vlasi po tvome ...inace sta mislis zasto se to zove srpsko nasledje???Zasto nepise vlasko ,i zar mislis da ti ljudi da su zaista vlasi ,pa oni bi se i danas tako izjasnjavali ,u sred srbije imas vlahe koji se i dan danas tako izjasnjavaju .

BOROJEVIĆI
Tamo negde u „tursko doba“ sakupiše se srpska plemena na dogovor hoće li ili neće dati Turcima danak u zlatu i krvi. Rekoše ne! – i razidjoše se svako na svoju stranu. Ali, Srbima sloga nije jača strana. Malo po malo plemena prekrše dogovor i Borojevići ostadoše usamljeni. Turci, da bi im se osvetili, odluče da ih saseku za Mitrovdan. Borojevići na neki način dokuče šta ih čeka, pa potovariše sve što su mogli na svoje konje i odoše u srpsku zemljuZetu (legenda kaže da su uvek imali dobre konje i puno muške čeljadi), a odavde zbog nove turske pretnje preseliše se u zemlju Hercegovu i tu, nedaleko od Stoca, sagradiše svoje selo Borojeviće u kome provedoše gotovo jedan vek, da bi odavde zbog večitog sukoba sa Turcima krenuli do reke Une, krvave granice dva carstva – turskog i austrijskog.
Ovde je kraj legendi, koja se ,istini za volju, znatno podudara sa stvarnošću.

Pa što ako je slovenskog porijekla?
Kako to da je Karl Malden Srbin?

http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Malden

Objasni to?

Родио се Као Младен Секуловић, касније узео уметничко име?
Као што си се ти родио као Србин, па си се одродио :)

Не рече ми, зашто Црногорци плаћају порез "по влашком обичају"? Јесу ли они Власи?

Pa što ako je slovenskog porijekla?
Kako to da je Karl Malden Srbin?

http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Malden

Objasni to?

da razjasnimo ,dali ti meni hoces reci da su borojevici i boskovici ma koji bili i gde bili ,vlaskog porekla ,dali si siguran ??Pricas o dva apsolutno srpska prezimena ,i pricas gluposti ,ja nevidim da si mogao izabrati srpskija prezimena ,i jos poticu iz raske ...dakle sta je cilj tvog naglabanja ...kao sto rekoh onda su i crnogorci vlasi.

Родио се Као Младен Секуловић, касније узео уметничко име?
Као што си се ти родио као Србин, па си се одродио :)

Не рече ми, зашто Црногорци плаћају порез "по влашком обичају"? Јесу ли они Власи?

Само што је он и остао Србин и име је променио зато што су га на послу "зафркавали" како му је име предугачко и како због тога не може да добије посао.

Никада није заборавио свој језик, иако се српско изгубило мешањем са гомилом других народа (а њему је још мајка била и Чехиња). Човек је легенда, али вероватно да нико овде није ни гледао ни један његов филм.

Иначе он такође има и своје место на чувеном "hall of fame". Срамота је поредити га са Дукљаноидом...

Још за вријеме првих сеоба Срба, док је Србија била под турском влашћу, Срби су кретали на запад у потрази за просторима на којима би могли да несметано настављају свој живот. Таквим помјерањем дошло је до насељавања у тадашњу Аустријску монархију. Аустријски монарси су понудили Србима да се населе у пограничним дијеловима монархије, на граници са подручјима под турском влашћу. Срби су то прихватили уз повластице које су се односиле на додјелу земљишта и ослобађање од плаћања пореза. Тако настаје Војна Крајина (1579. год.), по којој је и Република Српска Крајина добила име. Аустро-Угарском окупацијом Босне и Херцеговине престаје опасност од напада Турака на границе Монархије и тада престаје да важи управа Војне Крајине (1881. године). Срби који су били војници у Војној Крајини наставили су свој живот на тим просторима сада као слободни замљорадници. Од тих времена ови простори су углавном насељени православним становништвом. Да би Војна Крајина постала део Хрватске и Славоније Сабор је 11.5. 1867. донео одлуку да је српска нација равноправна и једнака хрватској, чиме је призната конститутивност Срба и једнакост са хрватским народом.

Иначе, поријекло српског становништва на тим територијама датира из дубље прошлости, иако су масовна насељавања започела тек почетком 16. вијека. Први помен Срба на тим просторима датира са почетка 9. вијека, када Србе спомиње франачки хроничар Ајнхарт. Исти хроничар не спомиње Хрвате као народ, него Гудушчане и Панонце.

Ти први помени Срба вежу се за просторе Далмације. Два велика српска манастира саграђена су у времену прије почетка напада Турака на Србију. Та два манастира су Крупа саграђена 1317. и манастир Крка саграђен 1350.

Насупрот томе, српско становништво које је живјело на просторима Источне Славоније, Барање и Западног Сријема насељава те просторе још од времена сеоба словенског становништва у Панонску низију у 5. вијеку.

da razjasnimo ,dali ti meni hoces reci da su borojevici i boskovici ma koji bili i gde bili ,vlaskog porekla ,dali si siguran ??Pricas o dva apsolutno srpska prezimena ,i pricas gluposti ,ja nevidim da si mogao izabrati srpskija prezimena ,i jos poticu iz raske ...dakle sta je cilj tvog naglabanja ...kao sto rekoh onda su i crnogorci vlasi.
Ostavi praznu priču, nemaš pojma o temi, blage veze sa vezom. Sloveni su vladali na ovim prostorima od 7. vijeka, no za tebe je 700 godina isto što i 7 min.
Ne dosađuj više imaš na internetu dosta o Vlasima, ša sam čitaj, ionako je moguće da si i sam vlaškog porijekla.

Ostavi praznu priču, nemaš pojma o temi, blage veze sa vezom. Sloveni su vladali na ovim prostorima od 7. vijeka, no za tebe je 700 godina isto što i 7 min.
Ne dosađuj više imaš na internetu dosta o Vlasima, ša sam čitaj, ionako je moguće da si i sam vlaškog porijekla.

sve i da jesam ,nemam nista protiv ,inace jako postujem taj narod ...ali ako cemo realno ,sanse da sam ja nesto drugo ,a ne srbin su minimalne ,dok je kod tebe prijatelju tamo u tim vukojebinama jako moguce da si i sam nesto slicno ,a najverovatnije neka mesavina izmedju srbina ,neceg treceg neodredjenog i siptara ,tako da si iskompleksiran i sam zbog toga ,pa ovde osporavas sve i svakoga ...

Back