Kako se izgubilo srpstvo u Crnoj Gori?

Izvinjavam se zaboravih, da proučiš i ko je bio Vuk Mandušić, knjigu sa tim izvornim dokumentima o njemu objavio je Boško Desnica, hrvatski Srbin, koji ne spori da je Vlah porijeklom:

http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=34672

dakle Vlasi su Srbi kojima je bilo zabranjeno da se orođavaju sa Srbima i sami su sebe zvali Vlasima. 100% Srbi :hahaha:

jel ti mislis da su to stvarno vlasi ,pa turci su srbe zvali vlasima ,naziv vlah je korisen i za cobane ,pa cela bosna i hercegovina je bila srpska ,a te srbe su nazivali i vlasima..ja uopste nerazumem sta ti hoces reci ,ili dokazati ...u svakom slucaju ljudi iz raske ili zlatibordkog okruga ,srca srbije tesko da mogu biti vlasi ...pre mogu biti tamo po vukojebinama crne gore z:)

Mislim da je obratno.

Шта ти мислиш и шта је обратно? да је Вук Мандушић био Влах? Дај ми неког данашњег Влаха који има име Вук и презиме по женском претку Манди, које , опет нема међу Власима. Хлебинско-Цетињска школа наивне умјетности.

Izvinjavam se zaboravih, da proučiš i ko je bio Vuk Mandušić, knjigu sa tim izvornim dokumentima o njemu objavio je Boško Desnica, hrvatski Srbin, koji ne spori da je Vlah porijeklom:

http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=34672

dakle Vlasi su Srbi kojima je bilo zabranjeno da se orođavaju sa Srbima i sami su sebe zvali Vlasima. 100% Srbi :hahaha:

Teorija ti je bila bačena u vodu još dok ti je Tandoori Masala prikazivao istorijske izvore, na slovenskom jeziku i na latinskom jeziku, u formi prepisa; u kojima se 'СЛАВЈАНИН' prevodi kao Morlacco...iz autentičnih pisama, koje je između ostalog ako se ne varam Marko Jačov pronašao, sakupio i objavio.

Što se tiče teze da su južnoslovenske pridošlice sami sebe zvali Vlasima, a nikad Slovenima, Hrvatima ili Srbima, za to još uvijek nisi dao istorijski izvor koji bi tu tvrdnju utemeljio.

A kako to možeš dokazati? Pokazaćeš gatanje u šolju babe Stanoslavke?

O tome je već bila tema kada sam razmotrio i obrazložio neodrživosti teza Brkovića i Kulišića; nema potrebe na ovoj temi ponavljati.
Ono što je bitno jeste da su se Crnogorci i Bokelji borili jedni protiv drugih i to što ti to ne vidiš kao neki navodni 'dokaz' da su u pitanju 'dvije nacije, sa dvije odvojene istorije, jer nema naroda sa jednom istorijom' (što god to značilo, inače).

Шта ти мислиш и шта је обратно? да је Вук Мандушић био Влах?
Možda i nije, samo što je sam sebe zvao Vlahom. hahaha

Дај ми неког данашњег Влаха који има име Вук и презиме по женском претку Манди, које , опет нема међу Власима. Хлебинско-Цетињска школа наивне умјетности.
:hahaha:

Znači Manda je srpsko žensko ime? :hahaha:

i sta je zakljucak na kraju ,svis mo isti narod ,od zagreba do starog vlaha su svi vlasi ,pa posto su i crnogorci naravno razume se vlasi onda smo svi automacki crnogorci :lol: Umesto da se poklope usima ,oni iznose podatke koj nedvosmisleno dokazuju da je srbin iz raske osnovao im prshedavajuci grad drzave cetinje ...z:) Ja jos nisam dobio odgovor gde se to srbi u crnoj gori sebe nazivaju vlasima ,pocevsi preko Ivana Borojevica ,pa preko ostalih doseljenika ....COvek nije repa bez korena ,slepi guslar ili neuki pastir ,vec vladar jednog grada i srpski vojvoda ,tako da teza o vlasima tesko pije vodu ...

7. put isto pitanje, naš istoričar Slaven777 ućeruje drugima srpstvo, dokazuje da su Srbi, a ne može da pronađe nijedan istorijski dokument da je on Srbin!

Hercegovina je bila i ostala zaleđe Dubrovnika, pa i Kotora.
U dubrovačkom i kotorskom arhivu postoje hiljade, desetine hiljada dokumenata, iz tih nekoliko vjekova, koji govore o ljudima iz Hercegovine!
Ima li jedan jedini dokument iz tih nekoliko vjekova koji zna nekog čovjeka srpske narodnosti u Hercegovini?
Gospodine istoričaru Slavene, vi imate u ruci hiljade dokumenata i baratate sa njima, valjda imate jedan koji tražim?

Može odgovor Slavene?

i sta je zakljucak na kraju ,svis mo isti narod ,od zagreba do starog vlaha su svi vlasi ,pa posto su i crnogorci naravno razume se vlasi onda smo svi automacki crnogorci :lol: Umesto da se poklope usima ,oni iznose podatke koj nedvosmisleno dokazuju da je srbin iz raske osnovao im prshedavajuci grad drzave cetinje ...z:)
Srbin iz Raške kojemu je Dušan poveljom zabranio da se orođava sa Srbima, Srbin koji je crkvu na Cetinju koja i danas postoji nazvao Vlaška crkva, a svoju državu je nazvao Crna Gora. :hahaha:

Pušti srednji vijek. Ja sam pitao za 15. 16. 17. 18. vijek... đe su Srbi u Hercegovini?

Погледај линк још једаред, душе ти.

Иначе, имам једно питање за тебе: Да ли су Црногроци исто што и Власи?

Дефтери из доба Скендер-бега Црнојевића, из 1521. г. и 1523. г. кажу да се у Црног Гори (у ово доба је сачињена од 4 нахије – катунске, љешанске, ријечке и црмничке)порез плаћа по „влашком обичају

А да ли си чуо за устанак у Херцеговини 1597. г.? Он потом тиња неких 10-12 година, а устаници одржавају више састанака у Морачи (најистакнутија личност је војвода Грдан од Никшића), где одлучују да савојском војводи Карлу Емануелу понуде титулу српског краља ако им помогне у ослобођењу од Турака.

Poslednja izmena:
http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/06/article-12.html

Napisao: Boško Desnica (Iz knjige "Stojan Janković i uskočka Dalmacija): HRABRA SMRT KOD ZEČEVA

Izjava harambaše Ilije Smiljanića
"Na prvi avgust 1648." Harambaša Ilija Smiljanić izvješćuje:
Jučer u osvit dana, pošto smo otkrili u okolici Zečeva neprijatelja, koji je u velikom broju dolazio sa plijenom upljačkanim oko Biograda, mi Vlasi, kojih je bilo oko 700, podijelismo se u dvije čete, jednu sam vodio ja, a harambaša Mandušić drugu. Turci učiniše juriš na kaštel, u kojem se nalazio harambaša Vukadin (Mitrović) sa 30 pješaka, i osvojivši obor pognaše 30 tovarnih konja i dva moja sedlanika. Zatim gvozdenim klinovima pokušaše da se popnu i osvoje kaštel. Naši, braneći se iznutra, ubiše ih više od trideset. Turaka je bilo veliko mnoštvo i neki su od njih toliko radili da su, popevši se na kulu, koja nema svoda, tukli kamenjem one koji su u njoj bili, tako da su ubili dvojicu. Videći mi opasnost onih u kaštelu digosmo se svi da ih branimo i jurnuvši na neprijatelja, ja sa svojom četom a Mandušić s druge strane, pobismo ih više od trideset, kojk su sa onima gore spomenutim nađeni na razbojištu, osim drugih koje Turci odnesoše, i ugrabismo im 400 konja, sa kojih su bili sjašili. Kad Turci primjetiše da je nas malo, toliko se osokoliše da nam okrenuše lice i prisiliše nas na uzmak. U tome pogibe desetorica naših i izgubismo one zaplijenjene konje, sve osim četiri, i ostade zarobljen jadni harambaša Mandušić, poslije neg se hrabro podnio i ubio četiri Turčina. Držali su ga živa nekoliko sati a najzad mu odsjekoše glavu. Ja sam kasnije pomogao da mu se trup sahrani. Mnogi su neprijatelji dopali rana a mi, ustavivši se na jednom vrletnom položaju gdje konjica nije mogla da se razvija, zadržasmo se sve dok Turci, oko pola dana, ne prođoše prema Kninu. U spomenutom je sukobu harambaša Martin Jagnjić oteo jedan barjak, ubivši barjaktara koji ga je nosio. Barjak smo prikazali presvijetlom gospodinu generalu. Jedan moj sluga, po imenu Obrad Cigović, ponio se hrabro u zečevskoj kuli, otsjekav više od 4 koplja onima koji su pokušavali da se popnu, i ubivši kroz puškarnice deset Turaka."

Власи су ти у турско доба следеће:

Власи су друштвена категорија, не плаћају рајинске намете али имају војну обавезу, која се обавља по следећем принципу: у миру свака пета влашка кућа даје по једног војника (на месец дана службе?). У рату, то је 1 војник по кући, а када је држава под нападом, онда су сви способни мушкарци дужни служити војску.
Били су насељени претежно у пограничним крајевима, а бавили су се и земљорадњом и трговином, поред сточарства. Већа група влашких породица звала се катун, и представљала је фискалну јединицу. Поред војних, имали су и следеће обавезе:
- плаћање филурије (од „флорин“, што је млетачки дукат или цекин), из сваке влашке куће (чини ми се, 55 аспри, мада нисам сигуран).
- глобе, тј. казне, плаћане санџак-бегу за мање прекршаје, са тим што је 1/10 ишла кнезу. Даване су унапред ,тј. за (не)дела која још нико није починио.

Другу родови војске, поред влаха су војнуци, мартолоси, карамартолоси, дервенџије и понеки хришћанин спахија.

Back