Kako se borite sa ovim "poremećajima"

djokica8

Zainteresovan član
Poruka
141
Ja imam dosta nekih poremećaja.
Za većinu ne znam ni ime.
One kojima znam ime sam guglovao i otkrio da mogu da uzrokuju jedni druge.
Evo sad nekih pa ako neko ima iste probleme ili zna kako ih ublažiti neka kaže...

Imam 1.Insomniju za koju piše da je mogu uzrokovati 2.OCD i 3.ADHD
Takođe imam i 4.OCPD i 5.Fobiju od prljavog.

Kad gledam serije, filmove, crtaće... I ima neki lik(obicno prestavljen kao štreber) koji ima alergiju i fobiju na svašta i svakakve autizme... Uvek sebe vidim u tom liku samo što nisam baš neki štreber.

Evo sad nekih pa ako neko ima iste probleme ili zna kako ih ublažiti neka kaže...

Kad gledam serije, filmove, crtaće... I ima neki lik(obicno prestavljen kao štreber) koji ima alergiju i fobiju na svašta i svakakve autizme... Uvek sebe vidim u tom liku samo što nisam baš neki štreber.

Da imaš ocd ne bu mogao normalno da živiš. Opsesije i kompulsivno ponašanje te savladaju. Pošto imaš samo 16 godina verovatno ne treba da brineš jer ti hormoni divljaju. Ko je bio normalan sa 16 godina...

Da imaš ocd ne bu mogao normalno da živiš. Opsesije i kompulsivno ponašanje te savladaju. Pošto imaš samo 16 godina verovatno ne treba da brineš jer ti hormoni divljaju. Ko je bio normalan sa 16 godina...
Svaki od poremećaja imam od rođenja osim fobije od prljavog koji imam od 8-9.
Istina je da oko 80% vremena ne mogu da savladam ocd ili ga radim nesvesno. Ali nije to kao što amerikanci predstavljaju. Oni nađu nekog sa šizofremijom i ocd-em i kažu da je klasičan slučaj.
Svako ko se trudio da odoli ocd-ju nije je donekle i uspeo.
npr. Pre oko tri godine sam sve morao da izgovorim po dva puta, ali pošto je to svestan deo uspeo sam da prestanem to da radim.

a pa onda moras da postanes i steber i sve ce da bude b.o.

Imaš dosta poreme'ćaja koji se mogu nazvati jednim imenom - hipohodrija.
Opusti se,čovee, i uživaj u životu.

Klasika. Ako neko ne umire od raka, vec boluje od neceg drugog, to se miniminuzje do nivoa nepostojanja, a osoba se etiketira, unakazava, vredja, stavlja joj se griza savesti, i pravi se u hipohondra.

Dobro je sto nisam moderator zdravlja, svi bi takvi komentatori bili banovani.

Jer ovo je psihicko i socijalno nasilje nad bolesnim ljudima, koji ne otvaraju teme onako, uz vetar, jer im je dosadno, nego zato sto im je tesko i ne znaju da li boluju od neceg ili ne, i da li se i kako leciti.

Ako neko ima insomniju, onda zaista nije zdrav. Kog god da je uzroka insomnija mora se leciti....I plus sve ostalo pride sto mozda ima uz nju. Nekada je ona posledica nekog uzroka, a nekada je ona samo simptom druge bolesti ili poremecaja, sindroma, stanja.

Podseticu vas na definiciju zdravlja SZO-a :

Definicija zdravlja Svetske zdravstvene organizacije:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

- - - - - - - - - -

Pusti ti druge decko, pusti i likove iz crtanih filmova i igranih filmova. Nemoj sam sebi davati dijagnoze, poznato je da studenti medicine i psihologije pronalaze sami sebe u simptomatologiji, sta god da citaju. Naravno oni racionalniji i kriticki nastrojeni odmah posle tog prvog impulsa izracionalizuju strepnju i zabrinutost kroz neke autosugestivne misli "to tako mislim jer zapravo citam", "Vecina simptoma moze biti za puno stanja bolesti, ali i za zdravog coveka koji nocebo efektom sebi pripisuje sve to" i sl.

Dakle, iznesi ti ovde opsino sto bolje kakvih problema imas u zdravstvenom, psihickom, fizickom, socijalnom, ljubavno-partnerskom ili bilo kakvom drugom aspektu zivota, a za "dijagnoze" cemo lako.
I koliko bese imas godina reci mi, kao i to da li si do sada pricao sa skolskim psihologom ili pedagogom o sebi, svojim potrebama ili nekim problemima u skoli?

Svaki od poremećaja imam od rođenja osim fobije od prljavog koji imam od 8-9.
Istina je da oko 80% vremena ne mogu da savladam ocd ili ga radim nesvesno. Ali nije to kao što amerikanci predstavljaju. Oni nađu nekog sa šizofremijom i ocd-em i kažu da je klasičan slučaj.
Svako ko se trudio da odoli ocd-ju nije je donekle i uspeo.
npr. Pre oko tri godine sam sve morao da izgovorim po dva puta, ali pošto je to svestan deo uspeo sam da prestanem to da radim.

Aha, ok, sad videh ovo, kao i ostalo.... Definitivno to jeste OKP. Uci se prvo da pricas na maternjem jeziku i da odatle citas (ali dok citas nemoj se uzivljavati i sugestibilno pripisivati sve sebi), pa tek onda na tudjim jezicima.
Lepo je sto znas strani jezik i sto si sposoban da izucavas stvari na rudjim jezicima, ali hajde prvo maternji da se predje.

Stoje pitanja gore koja sam ti uputio da mi odgovoris vezano za skolu, a evo dodacu jos jedno - Da li si do sada bio kod nekog privatnog psihijatra, psihologa-psihoterapeuta, ili preko drzavnog lekara opste prakse i sl?

Kao sto si i sam saznao iz prakse (a i procitaces tako) OKP se ne moze izleciti na silu, negiranjem, potiskivanjem ili jednostavno "prerastanjem".
OKP upravo i sluzi da se osoba razresi anxioznosti, s tom razlikom sto to preko OKP-a radi disfunkcionalno i nezdravo, odn neuroticno. Javljaju se opsesivne misli kao produkt anxioznosti, stresa, trauma, i nepravilnog funkcionisanja mozga i njegovih neurotransmitera, a onda osoba da bi se resila toga razvija neke kompulsivne radnje, mantre, kojih je svesna ako postanu previse bizarne i socijalno neprihvatljive, ili strane, cudne. itd.

Kod nekih mladih ljudi i dece OKP nastane kao odgovor na akutnu traumatizaciju ili hronican stres, nefunkcionalnu porodicu i porodicne odnose, pa se nekako i razresi relativno brzo kada se ustanovi "zariste" i izvor problema sa psihoterapeutom i kada po neki lek pomogne osobi da te svoje aktivnosti i pravilne nacine razmisljanja sprovede u delo bez psiho-fizickih poteskoca koje se javljaju i smanjuju nam volju, motivaciju i aktivnost.

Da li si doziveo nesto u skorije vreme, tako tipa razvoda roditelja, traume neke u skoli ili sa vrsnjacima, sa devojkom, smrt bliske osobe i sl?
Da li su roditelji upoznati sa tvojim stanjem i kako na to reaguju, sta govore i kako se ponasaju, kakve planove imaju u vezi tebe i tvog zivota, zdravlja?

Aha, ok, sad videh ovo, kao i ostalo.... Definitivno to jeste OKP. Uci se prvo da pricas na maternjem jeziku i da odatle citas (ali dok citas nemoj se uzivljavati i sugestibilno pripisivati sve sebi), pa tek onda na tudjim jezicima.
Lepo je sto znas strani jezik i sto si sposoban da izucavas stvari na rudjim jezicima, ali hajde prvo maternji da se predje.

Stoje pitanja gore koja sam ti uputio da mi odgovoris vezano za skolu, a evo dodacu jos jedno - Da li si do sada bio kod nekog privatnog psihijatra, psihologa-psihoterapeuta, ili preko drzavnog lekara opste prakse i sl?

Kao sto si i sam saznao iz prakse (a i procitaces tako) OKP se ne moze izleciti na silu, negiranjem, potiskivanjem ili jednostavno "prerastanjem".
OKP upravo i sluzi da se osoba razresi anxioznosti, s tom razlikom sto to preko OKP-a radi disfunkcionalno i nezdravo, odn neuroticno. Javljaju se opsesivne misli kao produkt anxioznosti, stresa, trauma, i nepravilnog funkcionisanja mozga i njegovih neurotransmitera, a onda osoba da bi se resila toga razvija neke kompulsivne radnje, mantre, kojih je svesna ako postanu previse bizarne i socijalno neprihvatljive, ili strane, cudne. itd.

Kod nekih mladih ljudi i dece OKP nastane kao odgovor na akutnu traumatizaciju ili hronican stres, nefunkcionalnu porodicu i porodicne odnose, pa se nekako i razresi relativno brzo kada se ustanovi "zariste" i izvor problema sa psihoterapeutom i kada po neki lek pomogne osobi da te svoje aktivnosti i pravilne nacine razmisljanja sprovede u delo bez psiho-fizickih poteskoca koje se javljaju i smanjuju nam volju, motivaciju i aktivnost.

Da li si doziveo nesto u skorije vreme, tako tipa razvoda roditelja, traume neke u skoli ili sa vrsnjacima, sa devojkom, smrt bliske osobe i sl?
Da li su roditelji upoznati sa tvojim stanjem i kako na to reaguju, sta govore i kako se ponasaju, kakve planove imaju u vezi tebe i tvog zivota, zdravlja?
Hvala ti!
Mislio sam da niko neće ozbiljno shvatit.
Imam 16 god.
Napisao sam da imam skoro sve poremećaje od rođenja ali sad kad si pomenuo moguće uzroke za okp(ocd) teško da mogu da se setim neke traume. Jedino se sećam da sam sa oko 4-5 godina bio opominjan od strane roditelja zbog nekih tikova(npr. Sve sam morao da tapnem tri puta ili da zadnji dodir sa nečim bude sa palcem ili drugim prstom posebno) i to vezujem za početak saznanja o mom okp-u.
Nisam bio kod psihijatra,psihologa,pedagoga... U vezi toga.
Roditeljima sam jednom sve rekao direktno ali mislim da me nisu shvatili ili da imaju neku taktiku jer mislim da na neki način znaju za to. Sećam se da je na jedan roditeljski učiteljica rekla da sam u svom svetu i da u sred priče zalutam, tek sam kasnije shvatio da je to adhd a mislim i da su moji roditelji primetili pa mi je njihovo kuliranje situacije čudno.
Nadam se da sam jasno odgovorio.
Opet hvala!

Back