Svaki od poremećaja imam od rođenja osim fobije od prljavog koji imam od 8-9.
Istina je da oko 80% vremena ne mogu da savladam ocd ili ga radim nesvesno. Ali nije to kao što amerikanci predstavljaju. Oni nađu nekog sa šizofremijom i ocd-em i kažu da je klasičan slučaj.
Svako ko se trudio da odoli ocd-ju nije je donekle i uspeo.
npr. Pre oko tri godine sam sve morao da izgovorim po dva puta, ali pošto je to svestan deo uspeo sam da prestanem to da radim.
Aha, ok, sad videh ovo, kao i ostalo.... Definitivno to jeste OKP. Uci se prvo da pricas na maternjem jeziku i da odatle citas (ali dok citas nemoj se uzivljavati i sugestibilno pripisivati sve sebi), pa tek onda na tudjim jezicima.
Lepo je sto znas strani jezik i sto si sposoban da izucavas stvari na rudjim jezicima, ali hajde prvo maternji da se predje.
Stoje pitanja gore koja sam ti uputio da mi odgovoris vezano za skolu, a evo dodacu jos jedno - Da li si do sada bio kod nekog privatnog psihijatra, psihologa-psihoterapeuta, ili preko drzavnog lekara opste prakse i sl?
Kao sto si i sam saznao iz prakse (a i procitaces tako) OKP se ne moze izleciti na silu, negiranjem, potiskivanjem ili jednostavno "prerastanjem".
OKP upravo i sluzi da se osoba razresi anxioznosti, s tom razlikom sto to preko OKP-a radi disfunkcionalno i nezdravo, odn neuroticno. Javljaju se opsesivne misli kao produkt anxioznosti, stresa, trauma, i nepravilnog funkcionisanja mozga i njegovih neurotransmitera, a onda osoba da bi se resila toga razvija neke kompulsivne radnje, mantre, kojih je svesna ako postanu previse bizarne i socijalno neprihvatljive, ili strane, cudne. itd.
Kod nekih mladih ljudi i dece OKP nastane kao odgovor na akutnu traumatizaciju ili hronican stres, nefunkcionalnu porodicu i porodicne odnose, pa se nekako i razresi relativno brzo kada se ustanovi "zariste" i izvor problema sa psihoterapeutom i kada po neki lek pomogne osobi da te svoje aktivnosti i pravilne nacine razmisljanja sprovede u delo bez psiho-fizickih poteskoca koje se javljaju i smanjuju nam volju, motivaciju i aktivnost.
Da li si doziveo nesto u skorije vreme, tako tipa razvoda roditelja, traume neke u skoli ili sa vrsnjacima, sa devojkom, smrt bliske osobe i sl?
Da li su roditelji upoznati sa tvojim stanjem i kako na to reaguju, sta govore i kako se ponasaju, kakve planove imaju u vezi tebe i tvog zivota, zdravlja?