Hteo bih neshto da prokomentarishem:
"Samo ciste i velike stvari bi trebalo pisati. A za to treba imati zdravu krv, pravu misao i dosledan zivot."
- Ovo mi zvuchi chudno. Romani koji su mi se najvishe svideli se ne bi bash mogli tako okarakterisati-kao chisti. A ono shto bih hteo reci je da ne treba nekoga slepo slushati samo zato shto je on, recimo, Ivo Andric. Mada, ukoliko je Ivo, kada je upotrebio rech chisto, mislio na odsustvo mistifikacije, onda se slazem; shto ne znachi da je i moje mishljenje ono pravo.
"Osetili smo da nismo sami nikad, ni u najtezim ni u najlepsim trenucima, ni u svojim najgorcim nedoumicama, ni u najsmelijim zakljuccima, nego da smo povezani sa drugim ljudima mnogostrukim i tajnim vezama koje i ne slutimo, a koje nam NAS pisac otkriva. To je spasonosno."
-Veoma lepo recheno. Mislim da je to i jedino vazno, taj metafizichki kontakt, gde pisac postaje neko drugi, gde prodre u "srz"(da se tako izrazim) drugog, odnosno u samoga sebe. Na taj nachin ostvari ono jedinstvo, ispunjenost, totalitet koji se u obicnim(svakodnevnim, profanim) deshavanjima ne moze dostici. Totalitet koji nam govori da, kako Ivo kaze, nismo nikad sami, i kojeg smo, u barem kratkim trenucima, potpuno svesni. U trenucima dok slushamo dragu nam muziku ili chitamo knjigu koja nas mami, i koju pozudno upijamo. U toj ispunjenosti i jedinstvu se nalazi slichnost sa ljubavlju. Za mene su najveci romani, romani u koje su smeshtene velike priche ljubavi: Majstor i Margarita od Bulgakova, O junacima i grobovima od Sabata, velika ljubav Dostojevskog, koja se slila u redove Belih noci... Bodler je veoma jasno izrazio tu vezu izmedju umetnosti i ljubavi:
Katkad, jer zna silno da Umetnost volim,
Javi se pod vidom najkrasnije zene
A shto se tiche krize, mislim da je pesnik gotovo uvek u stanju krize. Pishe iz osecaja nedostatka, i posle pesme koja mu se i svidi, dodje iznova do krize, nakon chega "trazi" neku drugu. Verovatno da nije tako ne bi ni stvarao. Secam se da sam negde prochitao kako je neko za Po-a rekao: Uvek vishe gladan nego sit.
Mislim da se nedostatak ideja i rechi moze reshiti samo josh vecim naporom ulozenim u njihovo pronalazenje, ukoliko je to stvarno ono shto trazimo. Mada, ja nikada nisam hteo da pishem, misleci pod tim na srachunatu akciju, sa odredjenim jasnim ciljem, vec mi je jednostavno doshlo da neshto zapishem, veoma chudno, sad kada razmishljam o tome(posle se tu uplitao razum, pokushavajuci da to bolje uoblichi). Verovatno je to neshto poput slika u pecinama, gde je praistorijski lovac slikao ono shto je prizeljkivao. Sad, da li je on hteo da pored toga shto je imao zeljenu lovinu blize sebi, (makar na taj magijski, "primitivni" nachin), ima paznju i divljenje ostalih saplemenika, ne znam. Mozda.
I ja sam hteo pokrenuti slichu temu, o pisanju: kako, zashto, zbog chega, da li je vredno itd. Sigurno su svakog, ko je neshto pisao, ta pitanja opsedala. Drago mi je shto nisam jedini u toj nameri.