Kako resiti problem muskarca koji pije?

i nemoj da se mesas da dajes sebi misije da mu spasavas brak
njihov brak njihova stvar
ona ako je guska trpece ga....ako ne zeli ostavice ga
opet pod uslovom da pricamo o alkosu

A, dete ?
Treba li malo razmisliti o detetu ?
Ono će trpeti ceo život.
Bez obzira što se roditelji mogu razvesti i zasnovati kasnije
uspešnije veze u kojima će biti zadovoljniji i srećniji.
Dete nastavlja da kopni, dok živi....

Poslednja izmena:
Definitivno, nema šanse da ne "nagore" organi od prekomernih doza, i to toliko dugo. Verovatno je kao mlad manje preterivao

kao manji je odma poceo piti i pio do 5 dana pred smrt. vodu nikad nije pio, samo pivo i rakiju. meni je bio i instruktor kad sam polagao voznju, svaka voznja svrati se na najmanje 3 mjesta da se popije pivo ili rakijica :)))

- - - - - - - - - -

Terapija.
Pricajte svi... porodica prijatelji roditelji... udruzite se i pomozite mu da se iz toga izvuce... podrska...

Prvi korak je ubediti ga da ima problem.
Drugi da treba da ga resava.
Treci podrska. Da budete tu u toku resavanja. Krize.

ko ne zna da ima problem, njega gurnuti niz liticu

Nikako. Dok on sam ne shvati da ima problem, svi oko njega mogu da dube na glavi.

Znam slučaj gde je ključnu ulogu odigrala žena. Bez ucene, bez ružnih reči, scena, objasnila šta gubi, a šta dobija pićem. I on od tog razgovora više nije pipnuo alkohol. Skoro 20 godina.

A nije bio alkoholičar tog tipa da je pio svakodnevno. Nikada nije pio kod kuće. Nego nikakav dernek nije mogao da prođe, da se on ne ušljema, a ona dobije fras od toga.

I tako...Samo njegova volja, ništa drugo ne pomaže.

Čuo sam da je u Beogradu postojao psihijatar, kome je specijalnost bila - alkoholizam.
Prilično uspešno je vraćao alkose na put izlečenja.
Ali, u svakom terminu moralo je da prisustvuje i žena.
I, kažu, da je doktoru, uvek, prilikom prvog susreta sa pacijentom i njegovom ženom, sledilo pitanje -
"Gospođo, da li ste se pitali, ikada, koliko ste uticali na početak alkoholizma muža ?"

Mislim na brak i čvrstu vezu. Kako rešiti problem a da se brak ne upropasti? Mislim, on se svakako upropastava i ako se ne reaguje. Imam drugara, žena ga voli, imaju dete, on je dobrica, svačiji je samo ne svoj..i preuzela ga je čašica. Ona mu ne može ništa. Da li da se mešamo? Ja sam mu govorio, i drugi mu govore, traje to već dugo, skoro godinu, al on sve okreće na šalu i kaže da on to može kontrolisati. A ne može, to poricanje je prva faza, čak kaže da je i nje svestan, i da ne brinemo. No sve više radi neprimerene stvari za nivo obrazovanja i zanimanje koje ima, direktno i preslobodnim rečnikom ulazi u rasprave sa ljudima koje ne zna, ponekad nesvesno(ili svesno) uvredi... Mislim, veoma je inteligentan, nacitan..ali mi se ne dopada ideja da ovako mlad postane boem :( A opet to je njegov život, njegov brak...izbor :(

Nikad ne treba žaliti narkomane, kockare, alkose...niko ih nije terao, ko ih hebe, nek se raspadaju.

Ali hajde, kažeš da je inače dobar čovek pa neću reći ono što sam već rekao. z:)

Ne verujem da ćeš moći nešto da uradiš ali ako ti je stvarno prijatelj, dužan si da mu bar jednom iskreno kažeš da je već izgubio kontrolu. Posle toga eskivaža, ne znaš ga više

Nikad ne treba žaliti narkomane, kockare, alkose...niko ih nije terao, ko ih hebe, nek se raspadaju.

Ali hajde, kažeš da je inače dobar čovek pa neću reći ono što sam već rekao. z:)

Ne verujem da ćeš moći nešto da uradiš ali ako ti je stvarno prijatelj, dužan si da mu bar jednom iskreno kažeš da je već izgubio kontrolu. Posle toga eskivaža, ne znaš ga više

nije tebi lako

Da.
Inače, bio je zajebant i imam lepa sećanja na njega, no samo baba zna kako joj je bilo sa njim.

Tvoja baba je bila trofazna !
Prva faza, muž pije, ona kose čupa.
Druga faza, lizne koji put, tek da se relaksira i odmori dušu od sekiracije.
Treća faza, sipa sebi i dedi....!

I zadnja se poklapa sa prvom.
Tuga i razočaranost !
Rikn'o deda, nema kome da sipa...

Nista drugo nego samo on sam licno.Ja sam pre braka bio kafanski covek i boem,radio sam i imao para mnogo vremena provodio po kafanama.Kada sam se ozenio,malo sam bio smanjio,ali opet staro drustvo,ajmo na po jednu,a ima nas uvek 4-5 i dok svako plati po turu odem kuci upolovacen,ali ja mislio sve je to pod kotrolom.Doslo jedno dete,pa malo kasnije i drugo(4godine razlike),kada su malo podrasle deca nece kod mene kad dodjem kuci,kao da se plase.Onda sam sam sebi rekao da necu dozvoliti da me se rodjena deca plase i tako sam ostavio pice i nikad vise nisam okusio.

Mislim na brak i čvrstu vezu. Kako rešiti problem a da se brak ne upropasti? Mislim, on se svakako upropastava i ako se ne reaguje. Imam drugara, žena ga voli, imaju dete, on je dobrica, svačiji je samo ne svoj..i preuzela ga je čašica. Ona mu ne može ništa. Da li da se mešamo? Ja sam mu govorio, i drugi mu govore, traje to već dugo, skoro godinu, al on sve okreće na šalu i kaže da on to može kontrolisati. A ne može, to poricanje je prva faza, čak kaže da je i nje svestan, i da ne brinemo. No sve više radi neprimerene stvari za nivo obrazovanja i zanimanje koje ima, direktno i preslobodnim rečnikom ulazi u rasprave sa ljudima koje ne zna, ponekad nesvesno(ili svesno) uvredi... Mislim, veoma je inteligentan, nacitan..ali mi se ne dopada ideja da ovako mlad postane boem :( A opet to je njegov život, njegov brak...izbor :(

yup, njegov zivot.
sto mu vise prilazi zena da mu pomogne - to vishe pije. mi ne znamo ovde o chemu se radi, ali verovatno je pochelo sa brakom. s obzirom da mu se desilo posle vencanja.

nice guys are fucked. umesto da se pobune i uzmu zivot u svoje ruke, odyebu ono sto ih ubija, uzmu schasiscu.
kod nekog traje dok ga na shutnu, kod nekog do smrti, zeleo to on sebi li neki drugi, neko prekine sa zayebancijama i odjebe sve.
bolje ziv otac daleko od kuce nego mrtav diobar chovek, u sustini slabic, pijanica i losi utisci njegove dece na svog oca kad su ga videli mrtvog i propalog.

treba da ode sam, ili ako ga zena zaista voli, treba da ga pusti da ide.
svojoj deci je vredniji ziv

Poslednja izmena:
covek koji nje moze da se odluci, taj dobar covek koji se navodi u uvodnom postu, izabere da ga nema. alkohol, benzosi, droge, stagod, ne zeli da je tu.
ajmo malo empatije tu, ziv je to covek, ne moze da odluci izmedju dva zla ili dobra. dobar covek.
mozda alkosi i zasluzuju srmt, mozda, jer nisu bili jaki u trenutku kad su trebali da odluce.

problem je tu sto im sude.
ko moze da im sudi? ko ima tu slobodu da baci prvi kamen?

aj probaj

Moj deda je bio alkoholičar.
I za svoj život je sam bio odgovoran.. niko drugi osim njega ne može da preuzme tu odgovornost na sebe.

Elem, kod priče o alkoholizmu ima jedna zanimljiva Bernova teorija da alkoholičari cugaju ne zbog opijanja, već iz razloga samokažnjavanja, samoprekora i tuđih prekora sutradan.

Koga zanima:
Koju igru igraš
da, kao i ostali zavisnici

- - - - - - - - - -

Tako nekako ispada. E sad, može li se sve pripisati samo tome - sumnjam, ali u svakom slučaju zanimljiv osvrt na alkoholizam.
Odlicno je opisao i alkoholicarsku porodicu. Meni je tek posle ove knjige postalo jasno zasto je potrebno da cela porodica ide na terapiju. Ne samo kao podrska pacijentu, vec da se lece i oni. Zeznute su to psiholoske igre. I to ko je zrtva i da li je zrtva, ko je dobar, ko je jadan... dosta toga se ne moze videti na prvi pogled.

- - - - - - - - - -

Ne znam,od onih sam koje su u fazonu,svim sredstvima protiv ljudskih slabosti. I da cilj opravdava sredstva. Divim se tim ženama koje su istrajale u borbi za očuvanje svoje porodice.
Veliko je pitanje da li je to odluka za divljenje u nekim slucajevima.

Back