Kako razumeti incest koji se pominje u Bibliji?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji deo te buni?
Ja sam 2 puta pročitao kompletnu Bibliju, sada je na tebe red.

A kad dođe vreme da moderatori zabrane Bibliju i Ajnštajnova shvatanja...piši propalo!
Ajnštajn je na mnogo načina bio bolesnik i meni nikakav uzor nije
u životu.

Ne buni mene Biblija nego tvoje razumevanje Biblije. Pažljivije
pročitaj šta sam napisala. Ne znaš o kom delu Biblije razgovaramo?

Al ne verujem da Biblija govori o takvim stvarima.
Govori se o kćerkama, i njihovoj '(bez)vrednosti' ili položaju (ima i 'uputstvo' kako se pravilno kćeri prodaju u roblje, ali i kako/gde se kamenuju ako ih neko siluje). Mada je baš baš redak slučaj da se rađa kćerka u Bibliji. I kad se rodi uglavnom je bezimena, ali svakako nije neka naročita sreća.

''I reče Lija: dariva me Gospod darom dobrijem; da ako se sada već priljubi k meni muž moj, jer mu rodih šest sinova. Zato mu nadjede ime Zavulon.
Najposlije rodi kćer, i nadjede joj ime Dina...''
(Postanak 30:20-21)

A s obzirom na to šta je sve čeka u (biblijskom) životu - jasno je zašto je tako.

Knjigu je mučno čitati i analizirati, ali je svakako ne treba zabraniti. Problem je jedino kada hiljade godina staru, krajnje nehumanu ideologiju iz bliskoistočne pustahije savremeni ljudi koriste za životni vodvilj i moralni kompas. Srećom to je retko jer vernici retko čitaju Bibliju.

Biblijske priče imaju
duhovnu poruku.

Uglavnom političko/ideološku a ima i dosta nekog kvazi filozofskog besmisla i najblaže rečeno moralno sumnjivih ili jednostavno nebuloznih poruka.

''Nesretni, vi koji se smijete sada: bit ćete u žalosti i plakat ćete.'' (Luka 6.25)

U bibliji ne stoje samo dobra dela Jevreja nego i grehovi koji treba da posluze za pouku.

Za nebrojeno tih 'pouka' koje mi danas smatramo nedelima/grehovima, ili tačnije krivičnim delima i ratnim zločinima, a za koje je zaprećena višedecenijska zatvorska kazna u nacionalnim i internacionalnim zatvorima - bog ne kažnjava već nagrađuje i ohrabruje.

Poslednja izmena od moderatora:
Naveo sam ti božju zapovest odmah po stvaranju čoveka i žene.
A nešto se ne sećam te zabrane incesta u Starom Zavetu...

...ali kako si ti modernih shvatanja evo nešto mimo Boga a od strane nauke:

Poznati seksolog o incestu: Seks između oca i punoletne kćerke je normalan ako nije silovanje
Bolesnog li naslova. I šta li ti taj smajli na kraju znači?

Ako ćeš precizno, ove dve su oca silovale, jer su ga opile i imale
sa njim odnos bez njegovog odobrenja.

Poslednja izmena:
Za nebrojeno tih 'pouka' koje mi danas smatramo nedelima/grehovima, ili tačnije krivičnim delima i ratnim zločinima, a za koje je zaprećena višedecenijska zatvorska kazna u nacionalnim i internacionalnim zatvorima - bog ne kažnjava već nagrađuje i ohrabruje.
To je bilo njihovo shvatanje.
Biblija je vredna knjiga jer su Jevreji pisali svoju istoriju. Ostavili su trag za sobom. Njima niko ne moze govoriti , kao nama sto govore, jesmo li starosedeoci ili smo dosli sa Karpata.Oni ne traze potvrdu od drugih, ko su i sta su i odakle dolaze. Sami su se za to postarali.Mada su i sami bili porobljavani i proganjani vekovima.
Evolucija antropologije, prava i etike je stvar nauke, kao sto je biblija evidentni teren na kojem moze da radi.

Poslednja izmena:
A nešto se ne sećam te zabrane incesta u Starom Zavetu...
Ima zabrana i to smrtna u 3. Mojsijevoj knjizi (20,11-17). To je onaj deo gde se gejevi i deca koja opsuju roditelje - ubijaju! الله أكبر 🕋 Mada nema baš Lotov slučaj.

''Ko bi spavao sa ženom oca svojega, otkrio je golotinju oca svojega; oboje da se pogube; krv njihova na njih.

Ko bi spavao sa ženom sina svojega, oboje da se pogube; učiniše sramotu; krv njihova na njih.

I ko bi uzeo ženu i mater njezinu, zlo je, ognjem da se spali on i ona, da ne bude zla među vama.

Ko bi uzeo sestru svoju, kćer oca svojega ili kćer matere svoje, vidio bi golotinju njezinu i ona bi vidjela golotinju njegovu, sramota je; zato da se istrijebe ispred sinova naroda svojega; otkrio je golotinju sestre svoje, neka nosi bezakonje svoje
.''

o je bilo njihovo shvatanje.
Biblija je vredna knjiga jer su Jevreji pisali svoju istoriju. Ostavili su trag za sobom. Njima niko ne moze govoriti , kao nama sto govore, jesmo li starosedeoci ili smo dosli sa Karpata.Oni ne traze potvrdu od drugih, ko su i sta su i odakle dolaze
Ali Crkva je ne koristi u te svrhe zar ne? Mala digresija - nama se ništa 'ne govori'. Mi smo saznali to iz dokumenata ljudi sa dva kontinenta koji su pisali mnogo vekova pre nego što se pojavio fenomen post jugoslovenskog nacionalizma.

Na nekim mestima se u Bibliji pominje incest. Recimo, nakon uništenja
Sodome i Gomore, jedina pravedna porodica koja je spašena čini
incest. Ćerke opijaju oca da bi začele sa njim dete, jer njihov otac nema
muškog potomka, pa da mu produže lozu.

Jel tu postoji neko značenje koje ja ne mogu da razumem ili se zaista
o incestu radi?
Ako misliš da ima nečega u učenju 4. Puta, (tj Gurdjieff) mogu da ti predložim da potražiš odgovor na ovo iz ugla Morisa Nikola, jednog od eksponenata, u knjizi The Mark.

Узмите у обзир да је знање из генетике у том добу равно нули. Они само емпиријски (искуствено) могу знати да то не ваља али вероватно би се то преписивало божјој вољи па ако је оправдано за опстанак племена Бог може се претпоставити да ће то благословити.

BIiblija ne opravdava incest, vec zabranjuje.
3. Mojsijeva 20,17Ko bi uzeo sestru svoju, kćer oca svojega ili kćer matere svoje, vidio bi golotinju njezinu i ona bi vidjela golotinju njegovu, sramota je; zato da se istrijebe ispred sinova naroda svojega; otkrio je golotinju sestre svoje, neka nosi bezakonje svoje.

5. Mojsijeva 27,20Proklet da je koji bi obležao ženu oca svojega, te otkrio skut oca svojega. A sav narod neka reče: amin.
5. Mojsijeva 27,21Proklet da je koji bi obležao kakvo god živinče. A sav narod neka reče: amin.
5. Mojsijeva 27,22Proklet da je koji bi obležao sestru svoju, kćer oca svojega ili kćer matere svoje. A sav narod neka reče: amin.
5. Mojsijeva 27,23Proklet da je koji bi obležao taštu svoju. A sav narod neka reče: amin

Genetika coveka kod stvaranja i kod pretpotopnih ljudi bila je potpuno zdrava.
Tako da incest tada nije bio incest sto vidimo na nama danas da nismo poremeceni i opstali smo.
Covek na pocetku nije znao za incest jer nisu postojale zdravstvene promene i posledice.
Posle par generacija covekova genetika postaje slabija i Bog stavlja zabranu zenidbe u srodstvu.
Neki ljudi su to praktikovali incest i ljudi primecuju da je posledica poremecaja zenidba sa srodstvom.
Tako i ta praksa polako pocinje kod ljudi da postaje odvratna zbog toga.
Na primer:
Kada su izasle najlon carape.
Zena koja ih je obukla, ljudi su rekli flinta, nemoralna. Danas skoro svaka zena nosi i niko ne kaze flinta.

Ko je bila Kainova zena?

Bila je Kainova rodjaka.

Pa nije problem da zamre, ljudi su izgledami sve pitali i nema vise pitanja ako se ne varam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kainova zena bila njegova sestra ili rodjaka ili neki dalji rod.
U Bibliji se ne kaze koliko je bio star Kain kada je ubio Avelja (Prva Mojsijeva 4:8).
Kako su oba bili zemljoradnici, ocigledno da su bili vec odrasli ljudi i ko vec radi, ima i porodicu.
Adam i Eva su sigurno imali vise dece osim Kaina i Avelja u vreme kada je Avelj ubijen a sigurno su imali vise dece kasnije (Prva Mojsijeva 5:4).
Cinjenica da je Kain bio uplasen za sopstveni zivot posto je ubio Avelja, (Prva Mojsijeva 4:14) ukazuje na to da je bilo mnogo Adamove i Evine druge dece i verovatno unucadi i praunucadi u to vreme.
Kainova zena (Prva Mojsijeva 4:17) je bila Adamova i Evina ćerka ili unuka.

Adam i Eva su bili prvi i (jedini) ljudi, njihova deca nisu imala drugi izbor osim da se vencavaju medjusobno.
Bog je zabranio brak medju bliskim clanovima porodice tek mnogo kasnije kada je na zemlji bilo dovoljno ljudi i nije bilo potrebe za brakovima unutar porodice (Treca Mojsijeva 18:6-18).

Razlog da incest obicno uzrokuje genetske deformacije kod dece je taj, da kada dve osobe slicne genetike (np.brat i sestra) imaju decu , genetske deformacije se javljaju cesce, jer oba roditelja imaju iste genetske nedostatke
. Kada ljudi iz razlicitih porodica imaju decu, malo je verovatno da oba roditelja imaju iste genetske mane.
Tokom vekova ljudski genetski kod je postao jako zagadjen,kako su se genetski nedostaci umnozavali, povecavali i prenosili sa generacije na generaciju.
Adam i Eva nisu imali nikakvih genetskih malformacija, sto im je omogucilo da u prvih nekoliko generacija njihovi naslednici imaju mnogo bolje zdravlje nego mi danas.
Adamova i Evina decu su imala nekoliko, ako su uopste imala, genetskih nedostataka.
Kao posledica toga, za njih je bilo sigurno da se vencavaju medjusobno.

Izgleda cudno ili cak odvratno i da pomislimo da je Kainova zena bila njegova sestra.
U pocetku, s obzirom da je Bog zapoceo sa jednim covekom i jednom zenom, druga generacija nije imala izbor nego da se venacava medjusobom.

Na nekim mestima se u Bibliji pominje incest. Recimo, nakon uništenja
Sodome i Gomore, jedina pravedna porodica koja je spašena čini
incest. Ćerke opijaju oca da bi začele sa njim dete, jer njihov otac nema
muškog potomka, pa da mu produže lozu.

Jel tu postoji neko značenje koje ja ne mogu da razumem ili se zaista
o incestu radi?
Normalno je da postavljamo takva pitanja .Mislim da ko je čitao - da se zapitao kako i što .
.............................................................................................................................................
Ali sećam se jednog neobičnog posta na krsti jedne forumašice o tvojoj temi a iz njenog ugla .
Ne znam šta je bilo sa njom ali je veoma veoma neobično.

Back