Kako razumeti Hrvate?

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
44.083
Podosta je ovde tema o srpsko -hrvatskim odnosima, već su postale i dosadne i prežvakane i često se i jedni i drugi vrtimo u sterotipima
Pokušavajući da razumem korene a i budućnost svega često slušam youtub kanale "domoljuba"

Evo slušam sada

I evo, razumem da se gradi nacionalna posebnost i izuzetnost, to svaka nacija, radi pa tamam se juče okupila oko zajedničkog kazana (svog ili tuđeg) i proglasila se za naciju

Ali evo. čovek sa poprilično godina izjavi da su Hrvati časno prošli kroz povijest ..

Kako ja njega da razumem - kada su u mestu mog porekla došli hrvati 1942 , pobili samo iz moje porodice 17 osoba, i trudnu ženu i decu i starce, zapalili , ko je uspeo pobeći spasio se i ceo život živeo sa tom traumom

Da stvar bude još gora - nikada ali nikada tu nisu živeli hrvati, mnogi za njih nisu bili ni čuli da postoje , a on došao po svom uebđenju na svoju "povijesnu granicu" i ja sad slušam nekoga ko mi kaže da je taj narod bio častan

Mogu i da razumem da neki narod želi tuđe, da je nasilan.. ni prvi ni poslednji u istoriji ali ne mogu da razumem da tvrdiš da si bio nacionalan častan a još ima živih svedoka te "časti"
Ok znam da će neki potegnuti pošli rat - ali evo odmah da vam kažem mani te me te propagande u kojoj ovaj nesretnik baljezga o časti dok bi osuđivao streljanje par stotina naoružanih ( ne nemam nameru da se prepiram sa vama oko propagandnih budalaština i laži)

Evo kako ja da razumem te ljude? Šta da ja mislim o tom čoveku, koji je naizgled normalan, obrazovan a izrekao je toliko laži i interpretacija da se pitam - ko njega drži van ludnice ?

Podosta je ovde tema o srpsko -hrvatskim odnosima, već su postale i dosadne i prežvakane i često se i jedni i drugi vrtimo u sterotipima
Pokušavajući da razumem korene a i budućnost svega često slušam youtub kanale "domoljuba"

Evo slušam sada

I evo, razumem da se gradi nacionalna posebnost i izuzetnost, to svaka nacija, radi pa tamam se juče okupila oko zajedničkog kazana (svog ili tuđeg) i proglasila se za naciju

Ali evo. čovek sa poprilično godina izjavi da su Hrvati časno prošli kroz povijest ..

Kako ja njega da razumem - kada su u mestu mog porekla došli hrvati 1942 , pobili samo iz moje porodice 17 osoba, i trudnu ženu i decu i starce, zapalili , ko je uspeo pobeći spasio se i ceo život živeo sa tom traumom

Da stvar bude još gora - nikada ali nikada tu nisu živeli hrvati, mnogi za njih nisu bili ni čuli da postoje , a on došao po svom uebđenju na svoju "povijesnu granicu" i ja sad slušam nekoga ko mi kaže da je taj narod bio častan

Mogu i da razumem da neki narod želi tuđe, da je nasilan.. ni prvi ni poslednji u istoriji ali ne mogu da razumem da tvrdiš da si bio nacionalan častan a još ima živih svedoka te "časti"
Ok znam da će neki potegnuti pošli rat - ali evo odmah da vam kažem mani te me te propagande u kojoj ovaj nesretnik baljezga o časti dok bi osuđivao streljanje par stotina naoružanih ( ne nemam nameru da se prepiram sa vama oko propagandnih budalaština i laži)

Evo kako ja da razumem te ljude? Šta da ja mislim o tom čoveku, koji je naizgled normalan, obrazovan a izrekao je toliko laži i interpretacija da se pitam - ko njega drži van ludnice ?
Narod koji uradi dva genocida to nije narod to su monstrumi bez mozga, malo je medju njima normalnih ljudi.Narod koji je naucio sluziti drugom nikad nece biti svoj.

Hrvati su takvi jer nikada nisu kažnjeni u svojim zločinima, poput npr. Bugara ili Mađara.

Da ih je posle 1SR ili 2SR naša vojska prevaspitala, ne bi se oni ponosili klanjem dece ko sad.

Sve to u redu, ali kako živeti pored takvih?

Evo i ovde - piše laž, sve ukazuje da je laž i on i dalje tvrdi suprotno

Kako ovoj dvojici likova objasniti - u redu je , sve razumemo, ali kako vas nije sramota tako nešto govoriti?

Niko ne očekuje da se posipate pepelom, ali zašto toliko lažete ?

Šta je interes i u krađi svega: jezika, istorije , širenja laži?

Hrvati su takvi jer nikada nisu kažnjeni u svojim zločinima, poput npr. Bugara ili Mađara.

Da ih je posle 1SR ili 2SR naša vojska prevaspitala, ne bi se oni ponosili klanjem dece ko sad.
A kako su Bugari kažnjeni? Prvo su haračili po Srbiji kao Hitlerovi saveznici do pola 44' i ceo 1SR , a onda su došli kao Staljinovi saveznici i "oslobodioci " od pola 44' ,baš smo ih kaznili do jaja .

Разумевати их онако како би они нас разумели.

Првом приликом одмазда као легитиман војни чин за НДХ1 и НДХ2.

Тек тада ће нас разумети да их разумемо на исправан начин.

Ajoj koje gluposti, koja demagogija. Strašno! Vi sami prvi pokazujete da nikakvo međusobno razumijevanje ni uvažavanje ne dolazi u obzir. Služite se lažima i obmanama. Bitni ste samo vi i ono što su drugi učinili vama, ono što ste vi učinili drugima to nije bitno. Srbi i Srbija moraju proći kroz detaljnu katarzu i napokon progledati.

Čovek se ponosi svojom verom i nacijom , dakle imbecil ...

Ne sporim ja njemu da bude ponosan, sporim mu zašto laže

Ok može se reći - tražili smo puteve, nismo se snalazili u nekim istorijskim okolnostima, ali trebamo raditi na tome da naša buduća istorija bude ..

Ne sporim ja nikome da mu se ne sviđa "kazan" koji su Srbi bili obezbedili.. mnogi su se odvojili zato što su pomislili da tamo neko ima puniji i ukusniji kazan pa će se bolje najesti ako se njemu priključe, a Srbi rekli : nama naše dovoljno, ili možda pomislili da Srbi en stavljaju dovoljno u zajednički azan, pa pomislili ako im mi otmemo mozda nam bude ukusnije .. sve je to razumljivo
Nije razumljiva laž tolikih razmera

Imas mnoge NDH forume pa tamo resavaj probleme sa svojim drugarima :per:

Inace tema je zrela za lock.

Kao što rekoh - kako da naučimo da živimo kraj takvih

Ovde se silana energija potrošila na demantovanje laži koju pišu hrvati

Demantovanje laži, idiotluka, interpretacija događaja koji su često u kontekstu: niej moguće da je neko ovoliko bezobrazan

I na kraju krajeva da ljudi znaju sa kim imaju posla .
Srbe je 1991 spasila samo usmeno prenešena istina o s tradanju i šta mogu očekivati od svojih komšija , inače ponovila bi se 1941
I

Sve to u redu, ali kako živeti pored takvih?

Evo i ovde - piše laž, sve ukazuje da je laž i on i dalje tvrdi suprotno

Kako ovoj dvojici likova objasniti - u redu je , sve razumemo, ali kako vas nije sramota tako nešto govoriti?

Niko ne očekuje da se posipate pepelom, ali zašto toliko lažete ?

Šta je interes i u krađi svega: jezika, istorije , širenja laži?
Gledaš emisije koje gleda valjda 0,05% populacije.

Kako živeti? Pa čuj..nitko te ne sili, ima nekoliko varijanti rješenja i za to.

Gledaš emisije koje gleda valjda 0,05% populacije.

Kako živeti? Pa čuj..nitko te ne sili, ima nekoliko varijanti rješenja i za to.

Ovo je samo uzet primerak, iste ovakve stavove, nekada samo malo uvijene mogu se čuti na HRT-u, a mnogi od likova koji pripadaju tim ekstremnim stavovima imaju i po nekoliko stotina hiljada pregleda

Ima onaj neki lik koji propagira hrvatsku pravoslavnu crkvu .. naravno niko te ne uzima za "ozbiljno" ali polako par redikula sve to uvodi u glavni tok.. a ona je prvi put zabeležena u NDH

Hrvatsko proljeće 1971 bilo je podoga za rat 1991

Nisu to sporadični ekscesi, to je proces koji vodi ka nečemu mnogo ozbiljnijem od lupetanja nekih shizofrenika i budala

Da budem otvorena - tek kada sam na HRT-u u kratkoj formi "na današnji dan" čula tumačenje dešavanja 1848 u Ugarskoj shvatila sam koliko je to društvo poremećeno i koliko stvara poremećene ljude

Kao što rekoh - kako da naučimo da živimo kraj takvih

Ovde se silana energija potrošila na demantovanje laži koju pišu hrvati

Demantovanje laži, idiotluka, interpretacija događaja koji su često u kontekstu: niej moguće da je neko ovoliko bezobrazan

I na kraju krajeva da ljudi znaju sa kim imaju posla .
Srbe je 1991 spasila samo usmeno prenešena istina o s tradanju i šta mogu očekivati od svojih komšija , inače ponovila bi se 1941
I
Ti još nisi otišla kod doktora po druge tablete?

Evo slušam sada

Prošli su časno tako što su se skrivali po svinjcima svojih kućica. Tako je prošlo 1000 godina. Onda su došli Srbi sa šajkačama i oslobodili DUHA IZ LAMPE. A onda kreće mržnja kompleksa jer smo im stalno nabijali na nos kako smo ih mi oslobodili i kreće klanje i mržnja.

Ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je deo vaseg naroda ... zato i ima tenzije prema krosanima ... slicno kao Seselj :D

Cenim da smo previše uglja sažgali u Obrenovcu na el energiju a i vreme da bi i dalje trošili resurse preko interneta na shizofreniju hrvata

Vre em eefikasnosti dolazi, pa da ih konačno razumemo i nađemo lek za njih, a ne da nas zamajavaju svojim lažima, forma i ostalim nisko inteligentnim doskočicama

Prošli su časno tako što su se skrivali po svinjcima svojih kućica. Tako je prošlo 1000 godina. Onda su došli Srbi sa šajkačama i oslobodili DUHA IZ LAMPE. A onda kreće mržnja kompleksa jer smo im stalno nabijali na nos kako smo ih mi oslobodili i kreće klanje i mržnja.

Ali oni su imali teoriju da smo mi došli i uzeli im zemlju
Uzgred po prvi put je hrvatski kmet došao u posed zemlje upravo kada je došao Kralj Srba

Oni imaju teoriju (a i mi podgrevamo) da su oni pre ulaska bili razvijeniji .. a najveće migracije stanovništva "trbuhom za kruhom" bile su upravo iz tih krajeva u AU monarhiji .. dok su Srbi u Srbiji ostajali i čak dobijali stanovništvo.. bile su migracije u Srbiju, a ne van nje

Oni imaju teoriju da su bili industrijski razvijeniji 1918 , a formiraju hrvatsku seljačku stranku koja im je okosnica

Oni razvijeniji a termin velikosrpska buržuazija bila mantra svih

Toliko je po meni shizofrenije vezano za njih , paradoksa , na stranu savremenih laži da ja zaista ne mogu da razume sve to, pa čak ni naše, često istorijski vrlo objektive ili čak koji veličaju srpske uspehe , da podležu tim shizofrenijama

Back