Kako prihvatiti / voleti sebe?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Cesto cujemo to kako treba voleti samog sebe i kako je manjak ljubavi prema samom sebi uzrok mnogih problema, pa postavlja se pitanje, kako prihvatiti i voleti sebe onakvi kakvi jesmo, nesavrseni, sa svim nasim manama i nedostacima?

Mozda nismo ni najpametniji, ni najlepsi, najbogatiji, najobrazovaniji, mozda imamo kriv nos, losu kozu, nisko samopouzdanje, mozda nemamo srece u ljubavi, slabo placen posao, los auto, sta god, i to nas cini nezadovoljnim, nesrecnima. Stalno nam drustvo govori kako moramo biti ovo ili ono, prvenstveno mediji, a i tu je i sredina u kojoj zivimo, ljudi. Kako kaze ona prica, svetu se ne moze ugoditi, i to stoji, ali pitanje moje je kako prihvatiti svoje nesavrsenosti, nesigurnosti, mane i voleti sebe, a ne mrzeti sebe zbog tih osobina, praviti komplekse ili sta vec?

Kako biti zadovoljan sobom, i time sto jesmo?

tako je, ali znam mnogo tzv uspesnih ljudi koji zaradjuju vise nego sto im treba, a iz njih izbija nedostatak ljubavi prema sebi, ocajnicka potreba za odobravanjem spolja, cak su cesto i to sticanje i ti uspesi bili pokusaj da se dobije odobravanje

veoma vazna tema, pre svega sto taj problem ima uticaja na sve oblasti zivota, a toliko mnogo ljudi ga ima

Slazem se sa ovim iznad, ima dosta ljudi koji zaradjuju toliko, ne zbog sebe, jer su ambiciozni nego jer traze odobravanje, potvrdu svoje vrednosti.
Primera radi, mama i tata govrili da od nje ili njega nema nicega u zivotu, da je glupo, smotano dete koje nista nece postici, a on/a onda resi da se pokaze i dokaze kako moze, tako sto se ostvari na poslovnom planu.

Ali nije to zbog sebe, to je jer se ocajnicki zeli potvrda roditelja, a i drugih. Koliko god da takav pojedinac zaradjuje, negde duboko u dusi mislim da se oseca neispunjeno i nevoljeno.

...cesto sam bijesan na sebe
zasto se ne mogu razbjesniti na ponekoga
na ponekoga ko bi trebao da mi znaci
a,
radi kao da mi nista nije...
...oprastam do nepodnosljivog
i onda,- puknem na nekog najmanje krivog...
...svakom znam jak oslonac biti
i uraditi da krene kao lotodobitnik
a sebi do zavrsetka i tu ...bljak...
...no...
i,- kako sebe zaustaviti, promijeniti
ili skolu nekakvu nauciti...
...nikako...samo izdrzati...i nekako
krenuti naprijed,- ne grijesiti tj.
sansu ne davati nikome...n i k o m e ...

Cesto cujemo to kako treba voleti samog sebe i kako je manjak ljubavi prema samom sebi uzrok mnogih problema, pa postavlja se pitanje, kako prihvatiti i voleti sebe onakvi kakvi jesmo, nesavrseni, sa svim nasim manama i nedostacima?

Mozda nismo ni najpametniji, ni najlepsi, najbogatiji, najobrazovaniji, mozda imamo kriv nos, losu kozu, nisko samopouzdanje, mozda nemamo srece u ljubavi, slabo placen posao, los auto, sta god, i to nas cini nezadovoljnim, nesrecnima. Stalno nam drustvo govori kako moramo biti ovo ili ono, prvenstveno mediji, a i tu je i sredina u kojoj zivimo, ljudi. Kako kaze ona prica, svetu se ne moze ugoditi, i to stoji, ali pitanje moje je kako prihvatiti svoje nesavrsenosti, nesigurnosti, mane i voleti sebe, a ne mrzeti sebe zbog tih osobina, praviti komplekse ili sta vec?

Često čuješ kako treba voljeti sebe ... a ti se pitaš kako i je li to moguće ... Ono ćemu su te učili tijekom odrastanja ( da moraš voljeti prijatelje , poštovati starije , voditi brigu o higijeni , pospremiti stvari za sobom i sl. ... ) prihvatio si bez nerazumijevanja ... da su te učili voljeti sebe ... i to bi ti bilo normalno i ne bi se sada čudio.
Tijekom djetinjstva i odrastanja nisu nas učili da je potrebno ponajprije voljeti sebe ... Voljeti sebe znači prihvatiti sebe ... onakakv kakav jesi ali tom ljubavlju prema sebi nastojati biti što bolji , bolji nego što si bio jučer a sutra bolji nego što si bio danas. Čovjek koji voli sebe , razumije sebe ... a samim tim voli i razumije druge ljude , bez omalovažavanja ili osuđivanaj . Biti narcisoidan je nešto sasvim drugo ... to je , sebično se uzdizati iznad drugih , svijim vanjskim izgledom zanemarjujući svoju nutrinu. Čovjek koji voli sebe voli se iznutra i izvana jednako.
Ne moraš biti ni najljepši ni najpametniji , ni najobrazovanjiji jer to ni ne možeš biti .. uvijek će biti boljih i lošijih od tebe. Poanta je da se prihvatiš ... i svoj status obrazovanja i svoj krivi nos i onaj trenutak kada baš nemaš sreće u ljubavi i da budeš zahvalan na svemu što IMAŠ ... Kad zavoliš svoje j jedinstveno biće ... i drugi će te voljeti ...
Nema potrebe da se mrziš niti da pokušavaš ugoditi svima ... Društvo je to koje kao obrazac nameće takva osjećanja . A to je sasvim krivo. Nadam se da si ... shvatio ... bar malo.

Poslednja izmena:

Ja i ja smo se poodavno izmirili oko nekih nesavršenosti shvatajući, nakon adolescencije,da smo ja i podstanar
jedni od dobitnika svemirskog lotoa!
Ybg,ja drugi nemam!:hahaha::rumenko:;)

Kljuc svih problema koje si naveo je u nedostatku samodiscipline. Odatle proizilazi sva vaskolika frustracija, zbog cega mislim da je samodisciplina najvaznija osobina na svetu.

Adekvatnom samodisciplinom postizu se svi pa i najvisi ciljevi.

Jedino sto mozda mogu da izdignem u istu ravan samodiscipline jeste mudrost.

Kljuc svih problema koje si naveo je u nedostatku samodiscipline. Odatle proizilazi sva vaskolika frustracija, zbog cega mislim da je samodisciplina najvaznija osobina na svetu.

Adekvatnom samodisciplinom postizu se svi pa i najvisi ciljevi.

Jedino sto mozda mogu da izdignem u istu ravan samodiscipline jeste mudrost.
samodisciplina je veoma vazna, ali sa ovim nema veze! imas vrhunski disciplinovane i uspesne ljude koji se osecaju neadekvatno. Cesto su bas nanesigurniji ljudi ujedno i najdisciplinovaniji jer osecaju potrebu da zadovolje tudja ocekivanja, najpre roditeljska, a onda i drugih.

Ja mislim da onaj ko poznaje sebe i ima hrabrosti da kaze i uradi ono sto misli ne moze da bude nezadovoljan sobom.

Ali opet kad pogledas neke ljude koji mrze i sebe i druge, koji su besni na ceo svet i samo traze nekog da se izivljavaju na njemu ili skrecu paznju na sebe tako sto glume da su plemenita zrtva u surovom sistemu, mislim da je tesko da neko takav prihvati i voli sebe onakav kakav jeste, jer on ne zna ni kakav jeste, ni kakav hoce da bude, prvo mora da upozna sebe do kraja sa svim slabostima i strahovima, pa tek onda valjda moze da prihvati i voli sebe onakav kakav jeste..

Često čuješ kako treba voljeti sebe ... a ti se pitaš kako i je li to moguće ... Ono ćemu su te učili tijekom odrastanja ( da moraš voljeti prijatelje , poštovati starije , voditi brigu o higijeni , pospremiti stvari za sobom i sl. ... ) prihvatio si bez nerazumijevanja ... da su te učili voljeti sebe ... i to bi ti bilo normalno i ne bi se sada čudio.
Tijekom djetinjstva i odrastanja nisu nas učili da je potrebno ponajprije voljeti sebe ... Voljeti sebe znači prihvatiti sebe ... onakakv kakav jesi ali tom ljubavlju prema sebi nastojati biti što bolji , bolji nego što si bio jučer a sutra bolji nego što si bio danas. Čovjek koji voli sebe , razumije sebe ... a samim tim voli i razumije druge ljude , bez omalovažavanja ili osuđivanaj . Biti narcisoidan je nešto sasvim drugo ... to je , sebično se uzdizati iznad drugih , svijim vanjskim izgledom zanemarjujući svoju nutrinu. Čovjek koji voli sebe voli se iznutra i izvana jednako.
Ne moraš biti ni najljepši ni najpametniji , ni najobrazovanjiji jer to ni ne možeš biti .. uvijek će biti boljih i lošijih od tebe. Poanta je da se prihvatiš ... i svoj status obrazovanja i svoj krivi nos i onaj trenutak kada baš nemaš sreće u ljubavi i da budeš zahvalan na svemu što IMAŠ ... Kad zavoliš svoje j jedinstveno biće ... i drugi će te voljeti ...
Nema potrebe da se mrziš niti da pokušavaš ugoditi svima ... Društvo je to koje kao obrazac nameće takva osjećanja . A to je sasvim krivo. Nadam se da si ... shvatio ... bar malo.
Ovo potpisujem od reci do reci..U detinjstvu se uci ljubav i prihvatanje sebe.Ako roditelji usade pogresno shvatanje u um deteta,ono ce kroz zivot,stalno traziti od drugih potvrdu da je dobar ,lep,vredan,hrabar.Pogresno!Sve je u nama samima,sva hrabrost da se suocimo sa zivotom...da se oslobodimo uticaja sa strane,i budemo ono sto smo rodjenjem dobili na dar.Sve dok to ne shvatimo,bicemo nesrecni i nezadovoljni sobom..Ako poseces prst..ne vredi da ocekujes da neko drugi oseti bol..Svoj bol osetis samo ti..

Back