Kako preboleti smrt drage osobe?

Markoni11

Poznat
Poruka
8.441
Kako se nositi sa gubitkom voljene osobe?

Unbenannt.png

Nisam gubila drage osobe... , jesam blisku (člana porodice).Msm, da spada u najveće životne gubitke, pored ne daj bože zdravlja,gubitka posla i razvoda! Samo je smrt neminovnost, pa se na kraju prihvati.Prosto, nemaš izbora..., jer postoji nešto što ne zavisi od tebe, tvoje volje, želje, sposobnosti...i vidiš koliko si zapravo "mali" i nemoćan, u odnosu na univerzum!Nikad pre, nisam verovala u nešto što narod zove "sudbina"! Sad znam da postoji i da je tako!

Poslednja izmena:
Gubitak voljene osobe je neizbežan deo postojanja tokom celog životnog veka.Mnogi istraživači upozoravaju da suočavanje s tugom bez olakšanja ima ozbiljne negativne posledice za telesno i mentalno zdravlje.Povremeni napadi tuge mogu trajati celi život

Kada se tuga smanji, emocionalne se energije sve više prebacuju na ciljeve usmerene na obnovu života – na obavljanje svakodnevnih dužnosti, ulaganje u nove aktivnosti i ciljeve.

Sa gubitkom bliske ili voljene osobe je jako teško nositi se sam!Tuga se ipak može "podeliti", kao što sa drugim bliskim osobama deliš srećne trenutke, podelimo i ove tužne. U krajnjem...,sve je to život sa svim svojim "sastojcima"!Ljudi su i u ovakvim trenucima i situacijama, kao i u mnogim drugim "ključ" svega.Pružaju utehu, razumevanje, rado i pomoć...negde običan stisak ruke bude dovoljan!

Ne može da se potpuno preboli, samo vremenom to nekako prihvatiš i guraš dalje.

Meni su u nešto više od godinu dana preminuli deda i majka. Za oboje sam bio jako vezan, čak možda i malo više za dedu. Malo je falilo da dva meseca posle mame ode i baka, srećom, njoj je lekar spasao život, ali svejedno sam dobio pokoju sedu dlaku i od tog iskustva.

Kako sam podneo? Kako sam morao. Odboluješ koliko je potrebno. Okružiš se ljudima koji su ti dragi. Radiš stvari koje ti pričinjavaju zadovoljstvo. Koncentrišeš se na pozitivne stvari. Nakon nekog vremena, živiš kao ranije, jedino sa tom prazninom.

Izgubila sam supruga pre nešto više od tri meseca i imam osećaj da sam sama na svetu. Suprug mi je bio jedini prijatelj, divio mi se a ja sam njega obožavala. Utehe nema, trudim se da svaki dan budem sposobna da prebrodim i rešim sve probleme koji me zadese. Mi smo bili tročlana porodica sad smo dvočlana bez podrške šire porodice.

Izgubila sam supruga pre nešto više od tri meseca i imam osećaj da sam sama na svetu. Suprug mi je bio jedini prijatelj, divio mi se a ja sam njega obožavala. Utehe nema, trudim se da svaki dan budem sposobna da prebrodim i rešim sve probleme koji me zadese. Mi smo bili tročlana porodica sad smo dvočlana bez podrške šire porodice.
Imas za nekog da zivis pa se i okupiraj drugim mislima,nekim hobijem,nema u ovakvom svetu dugorocnih planova,zivis za trenutak i izbegavaj stres,vidis da nista nije vredno kad nekog izgubis

Imas za nekog da zivis pa se i okupiraj drugim mislima,nekim hobijem,nema u ovakvom svetu dugorocnih planova,zivis za trenutak i izbegavaj stres,vidis da nista nije vredno kad nekog izgubis
"Nema dugoročnih planova" zaista, pogotovo kada smrt dođe bez najave a planovi su ostali da vise u vazduhu. Ostala sam da živim sama i pokušavam da nastavim suprugove poslove njemu u čast mada je suviše teško i bolno...kada je suprug iznenada preminuo bila sam u šoku a kada je anestezija šoka prestala preplavila me je neizreciva tuga...

"Nema dugoročnih planova" zaista, pogotovo kada smrt dođe bez najave a planovi su ostali da vise u vazduhu. Ostala sam da živim sama i pokušavam da nastavim suprugove poslove njemu u čast mada je suviše teško i bolno...kada je suprug iznenada preminuo bila sam u šoku a kada je anestezija šoka prestala preplavila me je neizreciva tuga...
Опрости али имаш ли деце?

Imam odraslu ćerku koja živi sama u drugom gradu. Bila je jako je vezana za oca i ne želi da priča o gubitku, osim što kaže da joj je teško jer joj otac neće biti prisutan na najvažnijim događajima u životu koji je čekaju, (diplomski, udaja, rođenje dece).
То што не жели да прича о оцу ок је. На свој начин пролази кроз губитак.
И ти мораш окренути страницу, живот никога не чека.
Не смеш живети у прошлом. Њега више нема и то прихвати као неминовност. Пре или касније то нас све чека. У 99% случајева, жене лакше пролазе кроз губитак супружника од мушкараца.
Знам доста мушкараца који не умеју да се извуку. Не умеју ништа сами. Мој отац је био такав. Мајка умрла а он ништа не зна. Мајка све држала под контролом. Нисам могао да поверујем. Отац није саставио две године после мајке. Није био болестан, једноставно није желео да живи и угасио се као свећа.
Имаш ћерку, млада је требаћеш јој још пуно и зато главу горе и напред.
Колико могу да видим ти си такође још млада. Можда ћеш још некога упознати?
Запамти стару изреку: "Никада не реци никада!"

Back