Kako potrositi 25,000 EURA na automobil(e)?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strajder:
bas tako pokazi nam svoj izbor...nisam upucen u trziste oldtimera kod nas(da li neko ozbiljno uopste i postoji?) a pretpostavljam da ce ti jedna od masina biti splitty buba ili nesto slicno...pozdrav :)

Trziste oldtimera? Ovaj, kakvo trziste oldtimera??? :lol: :lol: :lol: :lol: Uozbilji se!

Splitty? Moguce, vrlo moguce, samo cemo videti da li buba ili bus...

Tja, ajd' da vidimo - neko mi kao dade 25000 evra? OK, evo spiska:

1. BMW 316i, eventualno 318tdi, iskljucivo od prvog ili drugog vlasnika, predjenih <80-100.000km. Na to izdvojiti 7-10,000 evra (da, da, moguce je! ima u Srbiji bisera, samo ih treba "iskopati" :D ). Ako jos naleti karavan, carski! Doticni bi imao prestiznu ulogu auta za svakodnevnu upotrebu i drndanje po Beogradu, uzoj i siroj Srbiji. Ima jedan termin na engleskom koji takvu ulogu mnogo dobro opisuje: "Mileage whore" :lol:
  2. Forum "KAKO ZAMIŠLJATE IDEALNI AUTOMOBIL!", moj post na strani 6, varijanta 1. Ako sve sam radim i bas mi se mnogo posreci sa pronalazenjem "donora" (automobili sa kojih se skidaju potrebni delovi), mozda se udenem do nekih 12-13,000 evrica. Ova stavka bi iz garaze (vidi tacku 3) izlazila samo vikendom, ako su zadovoljavajuci meteoroloski uslovi
  3. Od preostalih para kupiti garazu za stavku pod brojem 2 i
  4. Gospodju ne pustam za volan, tako da stavka br. 4 otpada. Od eventualnog kusura ce ipak dobiti mountain bike (ram iskljucivo Koga Miyata, za opremu cemo videti)
Eto, idejni projekat je tu i svi detalji su razradjeni do bola! Dobrovoljac za donaciju od 25,000 evra da istupi iz stroja jedan korak napred!

VWaddict:
Strajder:
bas tako pokazi nam svoj izbor...nisam upucen u trziste oldtimera kod nas(da li neko ozbiljno uopste i postoji?) a pretpostavljam da ce ti jedna od masina biti splitty buba ili nesto slicno...pozdrav :)

Trziste oldtimera? Ovaj, kakvo trziste oldtimera??? :lol: :lol: :lol: :lol: Uozbilji se!

Splitty? Moguce, vrlo moguce, samo cemo videti da li buba ili bus...

Tja, ajd' da vidimo - neko mi kao dade 25000 evra? OK, evo spiska:

1. BMW 316i, eventualno 318tdi, iskljucivo od prvog ili drugog vlasnika, predjenih <80-100.000km. Na to izdvojiti 7-10,000 evra (da, da, moguce je! ima u Srbiji bisera, samo ih treba "iskopati" :D ). Ako jos naleti karavan, carski! Doticni bi imao prestiznu ulogu auta za svakodnevnu upotrebu i drndanje po Beogradu, uzoj i siroj Srbiji. Ima jedan termin na engleskom koji takvu ulogu mnogo dobro opisuje: "Mileage whore" :lol:
  2. Forum "KAKO ZAMIŠLJATE IDEALNI AUTOMOBIL!", moj post na strani 6, varijanta 1. Ako sve sam radim i bas mi se mnogo posreci sa pronalazenjem "donora" (automobili sa kojih se skidaju potrebni delovi), mozda se udenem do nekih 12-13,000 evrica. Ova stavka bi iz garaze (vidi tacku 3) izlazila samo vikendom, ako su zadovoljavajuci meteoroloski uslovi
  3. Od preostalih para kupiti garazu za stavku pod brojem 2 i
  4. Gospodju ne pustam za volan, tako da stavka br. 4 otpada. Od eventualnog kusura ce ipak dobiti mountain bike (ram iskljucivo Koga Miyata, za opremu cemo videti)
Eto, idejni projekat je tu i svi detalji su razradjeni do bola! Dobrovoljac za donaciju od 25,000 evra da istupi iz stroja jedan korak napred!
to sam i mislio za "trziste"...
nisi bas isposhtovao rules sa pocetka teme, ali nema veze necu da budem davez...par pitanja u vezi sa tvojim izborom...
da li je BMW E36 ili E46...btw. engleski termin je idealan :) ...dalje koje bi gume od 20" ili 22" isle na Bubu, mislim na dimenzije...
P.S. stavka 4...hmmmmm...veoma zanimljivo...iskusno...razmislicu o tome...mozda pokusam i da primenim :roll: ...

Strajder:
to sam i mislio za "trziste"...
nisi bas isposhtovao rules sa pocetka teme, ali nema veze necu da budem davez...par pitanja u vezi sa tvojim izborom...
da li je BMW E36 ili E46...btw. engleski termin je idealan :) ...dalje koje bi gume od 20" ili 22" isle na Bubu, mislim na dimenzije...
P.S. stavka 4...hmmmmm...veoma zanimljivo...iskusno...razmislicu o tome...mozda pokusam i da primenim :roll: ...

Pravila su tu da bi se krsila!

E46 za te pare :?... moze, ali je kvaka sto su ga 2 godine prvo przili klinci u Stutgartu, potom je sa dusom u nosu uvezen ovde gde su ga klinci przili jos 3-4 godine, i onda oterali u Bubanj Potok ("...vozila ga je moja tetka u Nemackoj, prvi vlasnik, keve mi, preso samo 32,000km, tek razradjen, a cale mi ovde nije dao ni jednom da ga provozam, mislim..."). Dakle, moj odgovor: E36, definitivno... A s'obzirom da sam u poslednje vreme namirisao i par tehnounionovih kockica (trojcice) ciji vlasnici se premisljaju mozda da ih daju na prodaju... hehehe, uopste nisam gadljiv. Takav auto bi nadziveo 3-4 gore pomenute E46-ice :D

Gume 20" ili 22"? Koje god hoces! Ko ne veruje, evo slika (na autu su felne od 20", krila od fibera sirena za samo 1" sto je gotovo zanemarljivo)

49921.jpg

Strajder:
a gume...covece hoces da se igramo gluvih telefona...

Nemoj tako, to me vredja... Poljubis mi k**** le... (hehehe, omiljeni fazon jednog mog vozaca - covek je posleratni Dorcolac, sta ces)...

Strajder:
kad sam trazio dimenziju mislio sam na formu ***/**R20 (popunite ovo, molim 8) )...

Na aftermarket trzistu su (po razumnoj ceni) trenutno dostupne gume sa sirinom 225-285mm, a visina zida je iskljucivo 35.

Eto, recimo napred 255/35R20, pozadi 285/35R20. Zadovoljan?

Napomena: podaci o dimenzijama vaze za USA trziste. U Evropi sta ima da se nabavi, blago receno nemam pojma, jer je u USA mnogo, mnogo, mnogo jeftinije...

VWaddict:
Strajder:
a gume...covece hoces da se igramo gluvih telefona...

Nemoj tako, to me vredja... Poljubis mi k**** le... (hehehe, omiljeni fazon jednog mog vozaca - covek je posleratni Dorcolac, sta ces)...

Strajder:
kad sam trazio dimenziju mislio sam na formu ***/**R20 (popunite ovo, molim 8) )...

Na aftermarket trzistu su (po razumnoj ceni) trenutno dostupne gume sa sirinom 225-285mm, a visina zida je iskljucivo 35.

Eto, recimo napred 255/35R20, pozadi 285/35R20. Zadovoljan?

Napomena: podaci o dimenzijama vaze za USA trziste. U Evropi sta ima da se nabavi, blago receno nemam pojma, jer je u USA mnogo, mnogo, mnogo jeftinije...
Gospodo kolege ing. Nadam se da je sve ovo gore samo šala. 225/ 35R20 na bubu? Pa, buba da bi bila ono što jeste mora da ostane ono što jeste: vazduhom hlađeno bokser sokoćalo koje kad sastavi na "iberturi" 4000 rpm sve pršti. :lol: Sve preko 145- 15 je prava jeres i može samo da izazove smeh. Nagledao sam se po svetu raznoraznih "nasviranih" buba koje su izvedene iz svog osnovnog konteksta (jeftinog narodnog auta) izgledale i smešno i jadno. Sve naravno može, pitanje je čemu? Kao stari pristalica očuvanja oldtajmera, zalažem se za maksimalnu autentičnost. Jednom upropašćeni auto nikad se više ne vraća na ono što je bio. Replike, plastika i ostalo, OK! :wink:

Espanol:
Gospodo kolege ing. Nadam se da je sve ovo gore samo šala. 225/ 35R20 na bubu? Pa, buba da bi bila ono što jeste mora da ostane ono što jeste: vazduhom hlađeno bokser sokoćalo koje kad sastavi na "iberturi" 4000 rpm sve pršti. :lol: Sve preko 145- 15 je prava jeres i može samo da izazove smeh. Nagledao sam se po svetu raznoraznih "nasviranih" buba koje su izvedene iz svog osnovnog konteksta (jeftinog narodnog auta) izgledale i smešno i jadno. Sve naravno može, pitanje je čemu? Kao stari pristalica očuvanja oldtajmera, zalažem se za maksimalnu autentičnost. Jednom upropašćeni auto nikad se više ne vraća na ono što je bio. Replike, plastika i ostalo, OK! :wink:

Cijenjeni stariji kolega, molim vas, niste se u potpunosti dali skoncentrirati na izlozenu materiju:

Pomenuti auto mehanicki nema nikakve veze sa bubom, vec bi se njena karoserija iskoristila samo zbog "jeftinog lima" koji uz to i lepo izgleda. Takvi automobili spadaju u Extreme Custom kategoriju i sem izgleda nemaju nista zajednicko sa originalnim autom. Za njihovu izradu se koriste skoljke koje su bile nekompletne ili u toliko losem stanju da restauracija nije imala smisla. Puritanci zadovoljeni. Tacka.

Sto se tice prerade bube, sama njena konstrukcija dozvoljava neverovatne zahvate, a da ne izadje iz konteksta. Pri tome ne mislim na plastiku, spojlere i ostala sr****, vec iskljucivo na modifikaciju mehanike (skoljka ostaje neizmenjena, ili se pak tako preradi da se razlika na prvi pogled ne moze uociti).

Njen originalni motor uz samo malo cackanja vrti se na 6000o/min i bez problema ide na oko 100KS... Dalje, blokovi motora u T4 i starim Porsche-ima su identicni, i zavisno od setup-a mogu se dici i na preko 300KS...

Danas u svetu ima jako puno ljudi koji imaju jako puno para, a u mladosti su vozili bubu. Takvi uopste ne zale novca da bi napravili auto svojih snova... Ako cemo o preradama, a da se ne izadje iz konteksta, pristalica sam German Look-a (osnova je buba 1302 ili 1303 zbog McPharson-a, sav hrom se skida, tockovi 18-20", kocioni sistem, menjac sa 5 ili 6 brzina i diferencijal sa Porschea 911, motor baziran na pomenutom T4 bloku)... Evo samo par slicica, a ako nekog interusuju detalji, nek ide na www.thegoldenbug.com...

album_pic.php

album_pic.php

album_pic.php

Ipak ste u jednom u pravu: buba je izuzetno skakljiva za prerade, i lako se moze desiti da se umesto auta koji svojim izgledom zaustavlja saobracaj i prolaznike dobije lakrdija kojoj se svi smeju... Primer:

album_pic.php

album_pic.php

lepe su slike ali ne znam kako neko može da bude oduševljen nečim što je npr. buba. pa sve da je sređena svemirski... nema tu ničeg uzbudljivog. sve je okruglo i debelo. gde je elegancija, dinamika, strast, izazov, dominacija?...sve što nisu potpisali pininfarina za mene je samo lepota po obrascu, nema hemije.
ali, OK, svi smo različiti.

sanjaN:
lepe su slike ali ne znam kako neko može da bude oduševljen nečim što je npr. buba. pa sve da je sređena svemirski...

E pa sestro, na to ti niko ne moze dati konkretan odgovor. U grubim crtama, taj auto poseduje nesto sto (siguran sam u to) nema ni jedan drugi auto, i jednostavno pleni na prvi pogled... Ko god je imao bubu, bez obzira na druge mnogo skuplje i prefinjenije automobile, uvek bi se vracao njoj. Nemas pojma koliko ljudi (po celom svetu) znam kojima je buba bila i ostala prva i jedina "ljubav".

Ja licno do 1997 bubu nisam ni smatrao automobilom, a onda sam igrom sudbine postao vlasnik jedne... Od automobila nema sta nisam vozio (od 40 godina starih Volvoa, preko potpuno novih BMW-a i Porschea do americkih "Muscle" starudija preradjenih na vise od 1000KS), ali to su sve bile samo masine koje su prolazile kroz moj zivot - sredstva za transport od tacke A do tacke B... E ali kad je buba u pitanju (ili sto spanac kaze, sokocalo od tridesetak konja), o njoj mogu danima da ti pricam... :D

sanjaN:
...nema tu ničeg uzbudljivog. sve je okruglo i debelo. gde je elegancija, dinamika, strast, izazov, dominacija?...sve što nisu potpisali pininfarina za mene je samo lepota po obrascu, nema hemije. ali, OK, svi smo različiti.

Karmann Ghia - i dan danas vazi za jedan od najlepsih ikada proizvedenih automobila, kod kolekcionara postize mnogo vecu cenu nego recimo Rolls-Royce istog godista (ma koliko to nasim ljudima delovalo suludo)... a razvijen je na mehanici bube!

163784.jpg

163967.jpg
163971.jpg

164473.jpg

No, kao sto si i sama rekla, o ukusima ne vredi raspravljati...

Kad je u pitanju Karman Ghia moram da intervenišem. Vozilo je daleko lepše od bube, ali isto tako daleko od jednog od najlepših svih vremena. Što se tiče cena daleko su od RR- a.
Evo ti okvirnih cena u Engleskoj:
Karman Ghia 1300 (1965- 1970) 2000- 6000 funti
Karman Ghia 1500 (1967- 1970) 2200- 5000 funti
Poslednja cena podrazumeva modele koje englezi klasifikuju kao SHOW, znači kao izišli iz fabrike. U Nemačkoj su cene još niže. Žao mi je ako sam razočarao vatrenog pristalicu "sokoćala", ali stvari stoje tako. :wink:

Espanol:
Kad je u pitanju Karman Ghia moram da intervenišem. Vozilo je daleko lepše od bube, ali isto tako daleko od jednog od najlepših svih vremena. Što se tiče cena daleko su od RR- a.
Poslednja cena podrazumeva modele koje englezi klasifikuju kao SHOW, znači kao izišli iz fabrike. U Nemačkoj su cene još niže. Žao mi je ako sam razočarao vatrenog pristalicu "sokoćala", ali stvari stoje tako. :wink:

Sad ja moram da intervenisem. Kao prvo, licno ne volim Ghie, a ovde sam ih naveo kao lep primer. Ocena o njihovoj lepoti nije moja, vec ljudi koji se bave tim poslom - pogledaj malo po internetu, a ja sam takav komentar poslednji put cuo pre par dana u "Top Gear"-u. Takodje, na automobile gledam prvenstveno kao masinac, dakle bez emocija i trudim se da baratam iskljucivo cinjenicama.

A sad ono bitno: kao sto znas, i dan danas se na Tajvanu, u Kini, USA itd. proizvode delovi (tzv. "aftermarket") za stare automobile, tako da se bez problema za bilo koji model ma koliko god star i redak bio moze naci (maltene) bilo koji rezervni deo. Automobila sklapanih sa takvim delovima ima zaista mnogo, lako ih je uraditi, lep su hobi, ali nemaju apsolutno nikakvu kolekcionarsku vrednost. Cena im je najvisa upravo po zavrsenom sklapanju, kada se pripremaju za izlozbe, a potom pada kao i svakom drugom polovnom automobilu. Cene koje si ti gore naveo se upravo odnose na takve automobile. Takodje, gore si naveo "kasne" iliti "mlade" modele koji jos uvek (i verovatno jos 10-15 godina) nece biti interesantni kolekcionarima. U svetu je trenutno aktuelna prva i najredja serija Ghie, pravljena od 1955 do 1958 godine, i na njih sam mislio u gornjem postu: cena originalnog auta u perfektnom stanju (dakle onog koji nije restauriran) u USA dostize cifre i preko $50.000, dok se recimo RR Silver Spirit tog godista (ako mu je vlasnik bio neki anonimus) moze naci i za ispod $20.000. Kao sto sam gore rekao, jeste paradoks, ali takvo je trenutno trziste... Baci pogled s'vremena na vreme npr. na eBay...

Sustina cele ove price je u sledecem: razlika izmedju automobila koji izgleda kao da je izasao iz fabrike i onog koji je u istom stanju kao kad je izasao iz fabrike, tj. do poslednjeg srafa originalan je kao nebo i zemlja. Za ovu drugu kategoriju cene se ne odredjuju kataloski, vec individualno za svaki auto, a prodaja uglavnom ide putem licitacija ili mimo zvanicnog trzista.

Primer sa ovih prostora: cuveni teget/beli "Amazon" za koji je gazda (covek je vlasnik izvesnog servisa za autoalarme) svojevremeno trazio 25000 evra. Auto izvucen sa otpada (prica u prvom broju "Oldtajmera", ako se ne varam), sklopljen sa "aftermarket" delovima (nazalost, tako se kod nas rade stari automobili zbog manjka para i trzista). Kataloska cena (plafon) takvih automobila u Zapadnoj Evropi je 8000-10000 evra.

Dakle, nema ljutis - takva su pravila igre. Velike pare su u pitanju i tu nema emocija, a ono sto nikako ne prolazi je prodaja magle koja je na ovim prostorima na zalost jos uvek dominantna...

sanjaN:
Dragi VW zavisniče, stvarno sam te takla u "tanko", oslobodio si celu bujicu reči braneći svoju ljubav.

niiiiiisi :lol: :wink: jeste bio dug odgovor, ali ljudi koji se bave starim automobilima su generalno "cudna" sorta... e a ako je isti i masinac :roll: <--- reakcija svake zenske osobe koju sam do sada upoznao, kada se u istoj recenici pomenu automobili/oldtimeri i masinski fakultet :?

Cene koje sam dao odnose se na originalne modele restaurisane po svim važećim standardima. U Engleskoj je to disciplina koju savršeno poznaju i takvih radionica ima kao salate (ja sam obišao bar 20 i znam kako se radi). Dakle, prosečne cene modela za godišta koja si naveo kreću se ovako:
-Karman Ghia 1200 (1955- 1965) 2300- 6000 funti
-Karman Ghia 1200 cabrio (1957- 1965) 4500 - 8000 funti. Englezi inače za aukcije modele dele u tri kategorije: GOOD, EXCELENT i SHOW. Što se RR- a tiče najniže cene ima Silver Shadow (1965- 1976) koji se smatra konfekcijom i cene mu se po klasama kreću od 6000 do 13 000 funti. Sorry, ljubav je ljubav a tržište je nešto drugo. :wink:

VWaddict:
Espanol:

Sad ja moram da intervenisem. Kao prvo, licno ne volim Ghie, a ovde sam ih naveo kao lep primer. Ocena o njihovoj lepoti nije moja, vec ljudi koji se bave tim poslom - pogledaj malo po internetu, a ja sam takav komentar poslednji put cuo pre par dana u "Top Gear"-u. Takodje, na automobile gledam prvenstveno kao masinac, dakle bez emocija i trudim se da baratam iskljucivo cinjenicama.

A sad ono bitno: kao sto znas, i dan danas se na Tajvanu, u Kini, USA itd. proizvode delovi (tzv. "aftermarket") za stare automobile, tako da se bez problema za bilo koji model ma koliko god star i redak bio moze naci (maltene) bilo koji rezervni deo. Automobila sklapanih sa takvim delovima ima zaista mnogo, lako ih je uraditi, lep su hobi, ali nemaju apsolutno nikakvu kolekcionarsku vrednost. Cena im je najvisa upravo po zavrsenom sklapanju, kada se pripremaju za izlozbe, a potom pada kao i svakom drugom polovnom automobilu. Cene koje si ti gore naveo se upravo odnose na takve automobile. Takodje, gore si naveo "kasne" iliti "mlade" modele koji jos uvek (i verovatno jos 10-15 godina) nece biti interesantni kolekcionarima. U svetu je trenutno aktuelna prva i najredja serija Ghie, pravljena od 1955 do 1958 godine, i na njih sam mislio u gornjem postu: cena originalnog auta u perfektnom stanju (dakle onog koji nije restauriran) u USA dostize cifre i preko $50.000, dok se recimo RR Silver Spirit tog godista (ako mu je vlasnik bio neki anonimus) moze naci i za ispod $20.000. Kao sto sam gore rekao, jeste paradoks, ali takvo je trenutno trziste... Baci pogled s'vremena na vreme npr. na eBay...

Sustina cele ove price je u sledecem: razlika izmedju automobila koji izgleda kao da je izasao iz fabrike i onog koji je u istom stanju kao kad je izasao iz fabrike, tj. do poslednjeg srafa originalan je kao nebo i zemlja. Za ovu drugu kategoriju cene se ne odredjuju kataloski, vec individualno za svaki auto, a prodaja uglavnom ide putem licitacija ili mimo zvanicnog trzista.

Primer sa ovih prostora: cuveni teget/beli "Amazon" za koji je gazda (covek je vlasnik izvesnog servisa za autoalarme) svojevremeno trazio 25000 evra. Auto izvucen sa otpada (prica u prvom broju "Oldtajmera", ako se ne varam), sklopljen sa "aftermarket" delovima (nazalost, tako se kod nas rade stari automobili zbog manjka para i trzista). Kataloska cena (plafon) takvih automobila u Zapadnoj Evropi je 8000-10000 evra.

Dakle, nema ljutis - takva su pravila igre. Velike pare su u pitanju i tu nema emocija, a ono sto nikako ne prolazi je prodaja magle koja je na ovim prostorima na zalost jos uvek dominantna...
Ljudi koji su u tom poslu moraju da navijaju za robu koju prodaju. Navozao sam se svih mogućih varijanti Karmana i dojmovi su sledeći: Bučno "sokoćalo" desetak kilometara brže od bube, problematičnog ležanja na putu, sa doboš kočnicama koje se čas posla "zamore", nikakvog grejanja zimi...Jednom rečju rastegljena buba koja je glumila sport za sirotinju. A majstor Rile je svog "amazona" pokušao da utrapi papcima za velike pare upravo zato što ovde ne postoji nikakvo tržište oldtajmera. Sav taj svet odlično poznajem, od Brace Petkovića sa kojim sam još kao klinac klepao prve automobile u čuvenom dvorištu pok. čika Lubiše Petrovića pa do svih ovih nazovi oldajmera koji povremeno paradiraju. Da ne ispadne da preterujem, ali gotovo za svaki od tih automobila znam gde i za koliko su nabavljeni, kako su rađeni, ko ih je radio itd. Svet je mali. :lol:

Espanol:
Cene koje sam dao odnose se na originalne modele restaurisane po svim važećim standardima. U Engleskoj je to disciplina koju savršeno poznaju i takvih radionica ima kao salate (ja sam obišao bar 20 i znam kako se radi). Dakle, prosečne cene modela za godišta koja si naveo kreću se ovako:
-Karman Ghia 1200 cabrio (1957- 1965) 4500 - 8000 funti. Englezi inače za aukcije modele dele u tri kategorije: GOOD, EXCELENT i SHOW. Što se RR- a tiče najniže cene ima Silver Shadow (1965- 1976) koji se smatra konfekcijom i cene mu se po klasama kreću od 6000 do 13 000 funti. Sorry, ljubav je ljubav a tržište je nešto drugo. :wink:

kolega, opet se niste skoncentrisali :lol: ... procitajte moj post jos jednom...

stalno se vracas na "restaurirani". Kao sto si rekao, radionica za restauraciju ima kao salate, takve automobile sebi moze priustiti bilo ko, potpadaju pod hobi, pa im odatle i cene koje si naveo (hehehe, i ja imam iste te tabele :wink: ).

Velike pare su u NERESTAURIRANIM, odnosno NETAKNUTIM automobilima u perfektnom stanju (prva boja, jako mala kilometraza, netaknut motor), jer su jako retki i to su pravi kolekcionarski primerci.

Dakle da zakljucimo, hobi i kolekcija nisu isto! Tvojim recima - ne mozes sabirati babe i zabe!

VW, Ghia i slicno u celoj prici nisu bitni, jer je ista stvar i sa drugim konfekcijskim markama (stari BMW-i, Mercedesi itd). Govorim o USA trzistu. U Evropi su cene orijentaciono duplo nize.

Cene koje sam malopre naveo za Ghie su samo najsveziji primer sa ovogodisnjeg Classic-a (odrzan pre mesec dana - najveci VW show u USA posle Bugorame, Juzna Kalifornija). E to ti je stvarno trziste, a ne suvoparni podaci iz starih casopisa. Sorry :wink:

Espanol:
Ljudi koji su u tom poslu moraju da navijaju za robu koju prodaju. Navozao sam se svih mogućih varijanti Karmana i dojmovi su sledeći: Bučno "sokoćalo" desetak kilometara brže od bube, problematičnog ležanja na putu, sa doboš kočnicama koje se čas posla "zamore", nikakvog grejanja zimi...Jednom rečju rastegljena buba koja je glumila sport za sirotinju. A majstor Rile je svog "amazona" pokušao da utrapi papcima za velike pare upravo zato što ovde ne postoji nikakvo tržište oldtajmera. Sav taj svet odlično poznajem, od Brace Petkovića sa kojim sam još kao klinac klepao prve automobile u čuvenom dvorištu pok. čika Lubiše Petrovića pa do svih ovih nazovi oldajmera koji povremeno paradiraju. Da ne ispadne da preterujem, ali gotovo za svaki od tih automobila znam gde i za koliko su nabavljeni, kako su rađeni, ko ih je radio itd. Svet je mali. :lol:

Jos jednom da ponovim: ne volim Karmane niti me uopste interesuju. Naveo sam ih samo kao pogodan primer.

Sto se tice ostatka tvog komentara - upravo zbog toga sam i razvezao toliko u par poslednjih postova. S jedne strane, siromasni smo, niska nam je tehnicka kultura i uz skoro unisten automobilski fond taj pokret je sam po sebi izuzetno pozitivna stvar.

Medjutim, to ne daje za pravo pojedincima da prodaju m*** za bubrege neinformisanom narodu (kako ti rece, papcima?). Vecina tih automobila (naravno, cast izuzecima) je izvucena sa otpada, na brzinu omalterisana tako da na sebi imaju vise gita nego lima, a motor i mehanika su u najboljem slucaju radjeni u nekoj supi, tj. nisu videli ni r od radionice. Medjutim, po skupovima na upit slucajnih prolaznika, vlasnici pocinju sa licitiranjem cena do neslucenih razmera...

VWaddict:
:idea: Spanac, poslednje dve strane vise pripadaju topicu "Oldtajmeri" negoli ovde. Ajde vidi sa administratorom da li se mogu tamo prebaciti? :idea:
upravo sam hteo isto da primetim :wink: ...mada sa druge strane naucih nesto...kako nisam bio u ovim vodama iskreno nisam pravio neku razliku izmedju, da se posluzim tvojom klasifikacijom, kolekcionarstva i restauracije...znaci u tom zecu lezi grm :) ...

VWaddict:
Espanol:

kolega, opet se niste skoncentrisali :lol: ... procitajte moj post jos jednom...

stalno se vracas na "restaurirani". Kao sto si rekao, radionica za restauraciju ima kao salate, takve automobile sebi moze priustiti bilo ko, potpadaju pod hobi, pa im odatle i cene koje si naveo (hehehe, i ja imam iste te tabele :wink: ).

Velike pare su u NERESTAURIRANIM, odnosno NETAKNUTIM automobilima u perfektnom stanju (prva boja, jako mala kilometraza, netaknut motor), jer su jako retki i to su pravi kolekcionarski primerci.

Dakle da zakljucimo, hobi i kolekcija nisu isto! Tvojim recima - ne mozes sabirati babe i zabe!

VW, Ghia i slicno u celoj prici nisu bitni, jer je ista stvar i sa drugim konfekcijskim markama (stari BMW-i, Mercedesi itd). Govorim o USA trzistu. U Evropi su cene orijentaciono duplo nize.

Cene koje sam malopre naveo za Ghie su samo najsveziji primer sa ovogodisnjeg Classic-a (odrzan pre mesec dana - najveci VW show u USA posle Bugorame, Juzna Kalifornija). E to ti je stvarno trziste, a ne suvoparni podaci iz starih casopisa. Sorry :wink:
[/i]Prisustvovao sam na više aukcija najčuvenijih kuća Sotbi i Kristi gde se prodavala baš eksluziva (Bugati, RR, Ferari, Bentli...) i pažljivo zagledao sve te automobile. Ne postoji NETAKNUT automobil. Za aukcije se posebno pripremaju, a restauracije su OBAVEZNE. Naravno, posebno obučeni ljudi ocenjuju izvođenje ovakvih operacija i daju sertifikat o ugradnji originalnih rezervnih delova, bojenju adekvatnim bojama (recimo po fabričkoj recepturi na nitro bazi itd.). Po tebi bi najvredniji auto bio i sa pneumaticima starim pola veka, kao i sa prvom bojom. Za takve primerke na aukcijama ne možeš da dobiješ ni 200 funti. Postoje sasvim precizno utvrđeni kriterijumi koji prihvataju sve naknadne intervencije ukoliko su izvedene po originalnim fabričkim crtežima, uz korišćenje adekvatnih materijala i tehnologija izrade. Poslednji takav primer je Auto- Union "srbo- ukrajinca" Karasika, koji je iz mrtvih vratio jedan od tri takva automobila izradom bregastih vratila i još nekih delova motora, aluminijumskih delova karoserije...Za sve je morala da postoji originalna fabrička dokumentacija, a posebna komisija je nadgledala sve radove. Automobil je na kraju otkupio kao "original" fabrički muzej za više od 2 miliona funti. Inače, ne baratam bajatim podacima. Cene sa aukcija širom sveta dobijam nedeljno i sasvim sam u toku. :wink:
P.S. Koristan savet. Naoružaj se dobrom literaturom ako misliš ozbiljno da plivaš ovim vodama. Internet je često šarena laža i na njemu možeš da iskopaš najneverovatnije gluposti. Provereno. :lol:

Espanol:
Po tebi bi najvredniji auto bio i sa pneumaticima starim pola veka, kao i sa prvom bojom

:roll: (hehehe, sta drugo da ti kazem)

Espanol:
P.S. Koristan savet. Naoružaj se dobrom literaturom ako misliš ozbiljno da plivaš ovim vodama. Internet je često šarena laža i na njemu možeš da iskopaš najneverovatnije gluposti. Provereno. :lol: [/i][/b]

Opet nisi pazljivo citao. Sve informacije koje sam naveo su iz stvarnog zivota, a cene Ghia su ostvarene na "Classic"-u odrzanom pre mesec dana. Cene RR-a sam dobio od dilera luksuznih automobila u Pensilvaniji (licno ga poznajem). Dakle u pitanju su cinjenice koje sam dobio iz prve ruke, a druga je stvar ako ti se one ne dopadaju.

Takodje, ne pricam o Kristiju i Sotbiju, vec o "zivom" trzistu. Predmet rasprave nije ekskluziva, vec stari konfekcijski automobili (VW, BMW, Mercedes, Prosche).

Nijednu informaciju ne dajem "napamet". Stalno sam u kontaktu sa vodecim ljudima u USA u tom poslu, a igrom slucaja neke od njih i licno poznajem.

Spanac, imam jedan konstruktivan predlog:

Vec 2 strane smo upucali na raspravu o ceni Ghie, a da nisam postavio slike, sumnjam da bi sem nas dvojice iko i znao o cemu pricamo...

Sta god da kazes, odgovoricu ti i obrnuto, tako da predlazem da prestanemo da smaramo ljude - nas dvojica nismo sami na ovom forumu - a verujem da ostale sve ovo interesuje koliko i rasprava da li je krompir skuplji na Kalenicu ili Zelenjaku.

Ako nastavljamo raspravu, predlazem ti da to uradimo preko privatnih poruka, a ostale da pustimo na miru 8)

VWaddict:
Spanac, imam jedan konstruktivan predlog:

Vec 2 strane smo upucali na raspravu o ceni Ghie, a da nisam postavio slike, sumnjam da bi sem nas dvojice iko i znao o cemu pricamo...

Sta god da kazes, odgovoricu ti i obrnuto, tako da predlazem da prestanemo da smaramo ljude - nas dvojica nismo sami na ovom forumu - a verujem da ostale sve ovo interesuje koliko i rasprava da li je krompir skuplji na Kalenicu ili Zelenjaku.

Ako nastavljamo raspravu, predlazem ti da to uradimo preko privatnih poruka, a ostale da pustimo na miru 8)
a to ne moze...samo vi gospodo nastavite, eventualno mozete da predjete na temu "Oldtimeri", a koga interesuje (kao mene npr.) necete ga smarati...za sada nije bilo teskih reci u raspravi, tako da se nadam da ih nece biti ni ubuduce 8) ...i zasto zeljne znanja ostaviti bez istog?...(ovo pitanje ne zahteva odgovor-prim.prev.)...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back