Espanol:
Kad je u pitanju Karman Ghia moram da intervenišem. Vozilo je daleko lepše od bube, ali isto tako daleko od jednog od najlepših svih vremena. Što se tiče cena daleko su od RR- a.
Evo ti okvirnih cena u Engleskoj:
Karman Ghia 1300 (1965- 1970) 2000- 6000 funti
Karman Ghia 1500 (1967- 1970) 2200- 5000 funti
Poslednja cena podrazumeva modele koje englezi klasifikuju kao SHOW, znači kao izišli iz fabrike. U Nemačkoj su cene još niže. Žao mi je ako sam razočarao vatrenog pristalicu "sokoćala", ali stvari stoje tako. :wink:
Sad ja moram da intervenisem. Kao prvo, licno ne volim Ghie, a ovde sam ih naveo kao lep primer. Ocena o njihovoj lepoti nije moja, vec ljudi koji se bave tim poslom - pogledaj malo po internetu, a ja sam takav komentar poslednji put cuo pre par dana u "Top Gear"-u. Takodje, na automobile gledam prvenstveno kao masinac, dakle bez emocija i trudim se da baratam iskljucivo cinjenicama.
A sad ono bitno: kao sto znas, i dan danas se na Tajvanu, u Kini, USA itd. proizvode delovi (tzv. "aftermarket") za stare automobile, tako da se bez problema za bilo koji model ma koliko god star i redak bio moze naci (maltene) bilo koji rezervni deo. Automobila sklapanih sa takvim delovima ima zaista mnogo, lako ih je uraditi, lep su hobi, ali nemaju apsolutno nikakvu kolekcionarsku vrednost. Cena im je najvisa upravo po zavrsenom sklapanju, kada se pripremaju za izlozbe, a potom pada kao i svakom drugom polovnom automobilu.
Cene koje si ti gore naveo se upravo odnose na takve automobile. Takodje, gore si naveo "kasne" iliti "mlade" modele koji jos uvek (i verovatno jos 10-15 godina) nece biti interesantni kolekcionarima. U svetu je trenutno aktuelna prva i najredja serija Ghie, pravljena od 1955 do 1958 godine, i na njih sam mislio u gornjem postu: cena originalnog auta u perfektnom stanju (dakle onog koji nije restauriran) u USA dostize cifre i preko $50.000, dok se recimo RR Silver Spirit tog godista (ako mu je vlasnik bio neki anonimus) moze naci i za ispod $20.000. Kao sto sam gore rekao, jeste paradoks, ali takvo je trenutno trziste... Baci pogled s'vremena na vreme npr. na eBay...
Sustina cele ove price je u sledecem: razlika izmedju automobila koji izgleda
kao da je izasao iz fabrike i onog koji je
u istom stanju kao kad je izasao iz fabrike, tj. do poslednjeg srafa originalan je kao nebo i zemlja. Za ovu drugu kategoriju cene se ne odredjuju kataloski, vec individualno za svaki auto, a prodaja uglavnom ide putem licitacija ili mimo zvanicnog trzista.
Primer sa ovih prostora: cuveni teget/beli "Amazon" za koji je gazda (covek je vlasnik izvesnog servisa za autoalarme) svojevremeno trazio 25000 evra. Auto izvucen sa otpada (prica u prvom broju "Oldtajmera", ako se ne varam), sklopljen sa "aftermarket" delovima (nazalost, tako se kod nas rade stari automobili zbog manjka para i trzista). Kataloska cena (plafon) takvih automobila u Zapadnoj Evropi je 8000-10000 evra.
Dakle, nema ljutis - takva su pravila igre. Velike pare su u pitanju i tu nema emocija, a ono sto nikako ne prolazi je prodaja magle koja je na ovim prostorima na zalost jos uvek dominantna...