Kako poslati dokumenta u Beč? (Turisticka Viza Kanada)

Cestitam pitarka, bas mi je drago da je sve proslo glatko :D Mene interesuje sto se tice dokazivanja sredstava, da li saljes za 3 meseca izvod sa racuna ili samo stanje sredstava? Moj suprug bi trazio vizu ali nemamo na racunu puno sredstava pa ne znam da li moramo deponovati I cekati 3 meseca ili kako je vec najbolje... U sustini dvoje dece I ja ostajemo ovde, on radi u istoj firmi godinu I po dana ali nije za stalno, imace I pozivno pismo daljeg rodjaka da li je to dovoljno da dobije TUR??? Hvala I pozdrav!
 
Stanje samo.
Iskreno ja nemam dinara :) sve mi sestra placa oko dolaska u can. Ali mama mi prebacila svoj stedni na moje ime i dali mi potvrdu neku,koju sam prevela na eng. Ja sam u Srbiji,a banka je u Bosni. Cak mi je i to proslo :) i jos mi je mama poslala neki papir...to je valjda bilo stanje :) i to sam prevela na eng.
A potvrda nigdje veze...pise moje ime i prezime,br lk,jmbg i suma. Potvrda se izdaje regulisanja tur vize za can i to je to :)
 
Super, hvala super onda to nece biti problem... Takodje me interesuje da li znate neku porodicu da su svi isli na TRV npr. suprug, ja I dvoje dece uz pozivno Pismo tih daljih rodjaka / oboje smo zaposleni on na odredjeno, ja na neodredjeno vreme, deca su 3 I 5 god...??? Razmisljamo I da mozda odemo svi, pa cisto da znamo kakva su iskustva, mada ce verovatno ici suprug sam pa cemo videti za dalje...
 
tile 83: evo da i ja podelim neko moje znanje sa vama-

ako biste zelili kao cela porodica otici - naravno da je moguce - neko je nedavno napisao da su dobili za celu porodicu - ali to zavisi od par stvari

Kao prvo - to je da su vase najvaznije "personal assets" vasa deca a ako budete svi zeleli da odete, jako je vazno pokazati sta drugo vas veze za srbiju - po mom misljenju to je neko imanje (stan, kucu, plac).
Drugo, moracete da pokazete da imate mnogo vise novca nego kad bi isla samo jedna osoba - bez obzira sta vas domacin (host) bude napisao u pismu, jer tesko ce oni prihvatiti da bi bilo koji rodjak snosio troskove za celu porodicu - kanadjani nisu bas toliko blisko vezani za njihove porodice, a pogotovo sto se finansije tice (jednostavno nije u njihovoj kulturi - sasvim je normalno da roditelji od sopstvenog deteta koji ima preko 18 god traze kiriju).

Ako mozete pokazati sve moguce, pa cak i smesne razloge zasto se vi morate vratiti u srbiju (npr da ste clanovi neke organizacije, sportskog kluba, folklora, itd) - bice bolje - ali nikada nije 100% jer zadnje- zavisi koji sluzbenik dobije vasu aplikaciju i kako je raspolozen tog dana.

Ja sam prethodno pisala neke komentare dok sam ja pomagala rodjaku da posalje aplikaciju - on je ozenjen, sa dvoje dece, radi u drzavnom sektoru godinama - i moja majka (njegova tetka) koja zivi u kanadi je napisala da bi snosila sve troskove (a deca i zena ostaju ovde) - i on je bio odbijen - belezili su da nema dovoljno jake razloge da se vrati, da ne veruju da ima dovoljno para, i nesto vezano za mogucnosti u njegovom poslu ("limited employment opportunities in your country") - a ovde sam se nacitala slucajeva gde ljudi nisu imali te neke kljucne stvari koji ih vezuju za Srbiju pa su uspeli.

Hocu da kazem da je svacije iskustvo malo drugacije - i znam koliko znaci podeliti misljenje na ovom forumu. Ja sam od nekog sa ovog foruma dobila savet sto cu i vama preneti: posaljite SVEEEE sto mozete - dakle svaki dinar koji imate (cak i ono sto je ulozeno negde), pa sve do razne odgovornosti koje vodite ovde - i to za bas svaki clan porodice, bez obzira ko ide na put i ko ostaje (jer je po njima cak moguce da jedan clan porodice ode, ostane, zaposli se, i za godinu-dve-tri dovede i porodicu). Ipak je bolje poslati PREVISE nego PREMALO.

Zelim vam puno srece!!
 
Ne planiram u skorije vreme da odem u Kanadu. Mozda, kroz godinu dana, ali samo da rezimiram ono što sam uspeo da skapiram (nisam mogao svih 18 strana unazad da čitam...):

DAKLE:

Turistička viza:
1. Dokumentacija se i dale šalje u Beč (iako u BGD postoji ambasada, WTF), samo tamo možete dobiti vizu, ne u Budimpešti, Bukureštu...ili ipak može i tamo?
2. Ukoliko se odobri, dobija se na 10 godina (?) sa maksimalnim boravkom po godini od šest meseci? Da li možeš iz jednog cuga da ostaneš 6 meseci? Šta se dešava ako prođe tih 6 meseci, a ti si i dalje tamo, pa si odjednom odlučio da izađeš posle 11 meseci? Sledi li kazna, zabrana ulaska na XY godina...?
3. Potrebno je bečkoj ambasadi dostaviti uvid o slamarici (koliko love imaš u šteku), nekretnine koje se vode na tebe (ako ih imaš...). članove porodice, da li si osuđivan...
4. Dobro bi bilo imati garantno pismo od nekoga iz Kanade (rođaka, recimo), ali čak i ukoliko ga imaš, možeš da ljosneš, da ti ne odobre vizu, jer smatraju da ćeš, zaboga, ostati tamo (možda su ponekad u pravu :zcepanje:)
5. Ako imaš krompir na računu, nijednu nekretninu na sebe (taj sam, u oba slučaja), ali ipak imaš jedan adut, posao, pa i pored garantnog pisma u kojem Dobri rođak Vil Hanting uverava da će da pokrije sve troškove, verovatnije je da će te odbiti za vizu? Ili postoje slim šanse?
6. Nekim čudom odeš u Kanadu, dobiješ turističku vizu. Nađeš posao, poslodavac želi da ti ponudi da šljakaš kod njega, a LMO (kanadska služba koja procenjuje da li si pravi kandidat, bolji od Kanađana, ako se ne varam) da zeleno svetlo. Dalje, dobijaš radnu dozvolu (na godinu dana?) i onda si, praktično, završio posao? Onda tursitička viza više ne važi, sad imaš radnu vizu?
7. Da bi našao šljaku, da li je potrebno da imaš završenu školu, fakultet, diplomu (koju Kanađani (ne) priznaju?) ili možeš za neki prostiji posao (fizikalisanje, raznos pica, uređivanje zelenila...) da budeš bez škole?
8. Bitno pitanje: Da li kazn, po tamošnjem zakonu, koji ima kanadsko državljanstvo, ima mogućnost da prevede JEDNOG punoletnog rođaka kod sebe? Da li ste čuli za takav primer?
9. Wake up.

Ostalo je istorija...
 
Pozdrav svima,

Permanent resident dobijena :D

Moja porodica i ja smo dobili poziv da posaljemo pasose na viziranje, iz Beca.

Zanima me par stvari ako neko zeli da mi odgovori:

1. Zelimo da odemo do Beca supruga i ja i odnesemo im nase i decije pasose na viziranje, ne bih slali postom. da li je to moguce?

2. Da li je istina da viziraju pasose samo odredjenim danima(utorak i cetvrtak)? Da znamo da planiramo put za Bec.

3. Placamo fee 490$ po pasosu(42.120 din u Komercijalnoj banci u BG), da li im samo nosim(banci) novac i pasos, ili treba jos nesto?

Hvala unapred.
 
Cao svima - opet ja sa pitanjem.

Aplikacija je stigla u Becu 25.05.
16.06 moj rodjak je dobio mail gde su trazili dodatnu informaciju: vojnu knjizicu i da popuni tabelu o detaljima gde je bio i sta je radio u vojsci, kao i da posalje "Detailed CV" o celokupnoj radnoj istoriji... Napisali su da trebaju te dodatne dokumente da stignu u Becu do 30.06. Povratnica iz poste navodi da je stiglo kod njih 25.06. Evo danas je tacno 3 nedelja od kako su dobili te dokumente, i jos nista nije cuo...

Da li neko ima ovakvo iskustvo? da li je jos neko dobio zahtev za dodatne informacije, ili da li je neko takodje morao da prilaze detalje o sluzenju vojske? da li je normalno da ovoliko dugo treba? razmisljam da mu savetujem da posalje "case specific enquiry" ali nekako sam i ja sujeverna i bojim se da bi to njih iznerviralo ili nesto. Mozda je normalno da treba duze da proveravaju detalje o vojsci??? Znam za slucaj nekog prijatelja koji je aplicirao u BG 2010. Rekli su mu da ne mogu da mu izdaju vizu na isti dan jer moraju da proveravaju gde je bio i sta je radio za vreme rata (taj je drzavljanin BiH) - i da ce uzeti 14 dana. Na kraju je i dobio vizu, ali im je uzelo samo tih 14 dana....
 
Helloooo, koja ironija - dakle napisala sam ovo poslednje jer sam se toliko uspanicila i nisam mogla da spavam - da bih danas saznala od rodjaka da mu je stigla viziran pasos!!! Nakon toliko cekanja, stresa, truda! Medjutim, moja primedba - dali su mu multi vizu samo na godinu dana. Kazu mi jos neki prijatelji da su culi da ameri isto tako znaju da urade ako je osoba vec jednom odbijen (podsetnik, moj rodjak je bio odbijen krajem aprila, pa je ponovo aplicirao sa vise informacije krajem maja). Kaze drugar da je ovo sad kao test - da vide da li ce da se vrati na vreme i da postuje, itd...

Elem, hocu samo da naglasim jos jednom koliko je bitno poslati bas sve sve sve sto imas da bi procedura bila sto bezbolnije. Da smo razmisljali o tome i poslali onoliko koliko smo slali sad jos od pocetka, verujem da bi mu odma i dali na 10 godina. Takodje napomena - muskarci koji su sluzili vojsku - predlazem da odma posaljete kopije sve stranice vojne knjizice + prevod uz aplikaciju bez obzira kad ste sluzili i gde, i sto ne traze to.

Eto, ovo je kraj moje price. Zelim svima puno srece!!
 
Ћале добио данас визу super parent и долази у септембру код нас у посету. А аплицирали смо у суботу. Прво су тражили јуче лекарски пееглед(135€) и осигурање као додатна документа а данас нас обавестили да пошаље пасош. И сад не знам да ли и даље треба лекарски или не. Осигурање свеједно узимам али ми овај део није јасан. Ако ето има неко питање ту сам.
 
Анчи, не треба ништа сем пасоша. Нема потребе позивно писмо. Мада, у зависности како рођак барата енглеским може и да понесе па прикаже ако буде било проблема у конверзацији. Зашто би им приказивао колико пара носи? Нема потребе осим ако не питају.
 
Marko, otkucaju pismo u kome napišu da si njihov rođak, da žele da te ugoste na određeni period i da će snositi sve tvoje troškove, pošalju ti na mail. Takođe treba da ti pošalju i njihov income, ako se dobro sećam. Mi smo aplicirali online i pozivno pismo smo ubacili na nekoliko mesta, a napisali smo i letter of explanation u kome je suprug objasnio čime se bavi i da je to jedan od razloga posete.
 
Ајде да олакшамо мало свим будућим посетиоцима. Качим моје позивно писмо за оца који је добио визу и долази у септембру. Оно што је подебљано пише шта треба убацити или је веома очигледно:). Ако ни то није довољно ту сам ако имате питања. Марко пошаљи им ово нека га коригују по жељи и то је то. Онда пичиш даље. Тј, они све могу да ти заврше преко нета, лакше је. Ево линк па га преузмите:
https://www.dropbox.com/s/ygaku8qajpbfwj2/Invitationletterexample.docx?dl=0
 
Нема на чему. У тој форми али наравно са њиховим и твојим подацима. Не знам колико знаш енглески али је најбоље да одрадиш то све online и тако аплицираш. Ем је брже, ем је лакше. Скенираш, преведеш то што треба или платиш за превод(ако не знаш сам) и само додајеш у апликацију која чини ки се траје 60 дана од покретања.
Ја не бих радио преко агенције. Они ти само помажу у том неком смислу око попуне докумената, копија, скенера итд. али све то и наплате. Тако да ако ниси сигуран и ако не когу ти рођаци да ти то одраде онда пробај преко агенције. Мада, веруј ми није толико тешко ако знаш језик.
 
Мало ме буниш када кажеш да енглески није проблем а не знаш шта је income. Да ме не схватиш погрешно, из добре намере ова опаска. Бирократију нико не воли шта да ти кажем.
Та особа која ти је рекла да би било пожељно имати на оба језика је или приглупа или малициозна, нема треће. Да се надовежем на Јанчи која је одговорила шта значи income. Пожељно је ставити приходе твојих рођака иако се то не тражи чини ми се нигде. Ја сам рецимо ставио мој T4(извод о приходима за прошлу годину) као потпору јер сам ја покровитељ очевом боравку, осигурању и путним трошковима.
 

Back
Top