Kako početi sa AI

Preporučio bih ti da nadješ neki kurs python za AI ili nešto slično. Na coursera.org imaš dobrih kurseva za različite nivoe znanja koje možeš pohađati za dž ako ti nije bitan sertifikat. Ima i forum na kom možeš da komuniciraš sa ostalim polaznicima, sličnih interesovanja i nivoa znanja

Ma koje su šanse u Srbiji za posao. :D

Evo ovako, hipotetička aplikacija. Verovatno si čuo za Android app "Replika" gde kreiraš "druga" za ćaskanje. Naravno, to je iole simple i gotovo se sve svodi na jedno te isto, nije dobar algoritam. Postoji način kako pamti neke činjenice o tebi, ali ne može ih menjati. Ako mu ja kažem ime, on to memoriše i posle ako kažem da me zove drugačije, on kao "Važi" i naravno ništa. O takvoj aplikaciji sam razmišljao. E sada, šta će mi C++ za tako nešto :D
Pa imaš firmi koje se bave C/C++, Microsoft, RT-RK (gde ja radim), FICS, Endava, HTEC itd... ima ih mnogo više al ove sam zapamtio ČP
E sad za Android ti treba Java, a to ti je slično C++, ali prostije, kao i C#. Ako naučiš C++ bićeš u velikoj prednosti ČP

Napravis neki softver npr za kamere da prepoznaju lice, da zna da raspozna npr macku od coveka, da zna da raspozna ko je ko na slici. To mi prvo pada na pamet kad cujem AI. Tu su matrice najbitnije jer se tu uzimaju pikseli i pretvaraju se u matrice i onda se tu traze sabloni i tako komp prepoznaje sta je na slici. Ali moras da ga pothranis ogromnom kolicinom podataka. Mozes verovatno da pravis i neke chat botove.
Teško da će on to umeti, ako ne prođe ove dve knjige koje sam dao ČP
To se radi u C++ ČP

Ja imam jako puno ideja za app
ali me mrzi da pisem codove
dA li postoji Al koji mi moze pomoci oko toga?
Koliko sam razumela
Svaki program ima svoj AL
Ne postoji jedan univerzalni koji moze da radi sa svim programskim.jezicima??
Imas generatore koda, za programiranje korisnickog interfejsa, to su one maske za browse tabela i slicno...
No vidim da se ne razumes u problematiku. San svakog menadzera je da eliminise ljude, i dobije to
sto ti zelis :P

Imas generatore koda, za programiranje korisnickog interfejsa, to su one maske za browse tabela i slicno...
No vidim da se ne razumes u problematiku. San svakog menadzera je da eliminise ljude, i dobije to
sto ti zelis :P
Hm..
Prvo ne mozes eliminisati ljude.
Kada bi eliminisao ljude .eto na primer u prpgramiranju .. izgubio bi ono u cemu vestacka ti nece moci pomoci ni za milion godina ma koliko savrsena bila.
Izgubio bi ideju.
Kreativmost.
.
Ja vestacku gledam kao moderniji digitron samo sa mnogo vise funkcija.

Hm..
Prvo ne mozes eliminisati ljude.
Kada bi eliminisao ljude .eto na primer u prpgramiranju .. izgubio bi ono u cemu vestacka ti nece moci pomoci ni za milion godina ma koliko savrsena bila.
Izgubio bi ideju.
Kreativmost.
.
Ja vestacku gledam kao moderniji digitron samo sa mnogo vise funkcija.
Postojeci AI generatori koda rade po principu da analiziraju veliku kolicinu projekata, pa ti daju predloge dok ti usput pises kod. Tj. ne pise ti celu aplikaciju kako ti pozelis, nego ti programiras, AI uspesno ili neuspesno predvidja sta zelis da napises dok kodiras, i ti te preporuke prihvatas ili ne prihvatas, i to bi u teoriji trebalo da ti ubrza posao, ali ne i da ga odradi umesto tebe. Pogledaj npr Github Copilot (https://github.com/features/copilot).

Tipa, mozda ce prepoznati ako krenes da pises neki design pattern ili petlju, pa ce ti ponuditi da ti dovrsi posao.

Long story short, AI je tu da ti pomogne da ubrzas pisanje dosadnijeg uobicajenog koda, kako bi presla na konkretnije stvari. Vise od toga trenutno ne moze da uradi.

Kada pogledas sta je danasnji AI, to je samo spajanje statistike, matematicke analize i programiranja. Iz tog ugla posmatranja bude jasno da vestacka inteligencija nije magicni stapic za sve.

Poslednja izmena:
@Baby Yoda

Počni od ML. Koristi Python. Meni se on i ne sviđa ali je trenutno standard za ML. Kreneš redom: regresije, klasifikacije, analiza sentimenta, neuronske mreže, klasifikacija slika, obrada prirodnih jezika... Nije velika mudrost. Ako ne znaš osnove matematičke analize, algebre i sttistike to će ići malo teže. Možeš da to naučiš "zanatski" ali vrebaju mnoge zamke po ćoškovima koje će ti uzeti mnogo vremena dok ih razrešiš. Ako te to ne zanima imaš nešto drugo: inteligentne pretrage, evolutivne algoritme, rojeve, čestice... Gde to primeniti? Ponajpre svakojake predikcije, botovi, prepoznavanje lica u gomili, cifara, formula.... ima svašta. Zavisi šta te interesuje i šta može da se proda.

@Baby Yoda

Počni od ML. Koristi Python. Meni se on i ne sviđa ali je trenutno standard za ML. Kreneš redom: regresije, klasifikacije, analiza sentimenta, neuronske mreže, klasifikacija slika, obrada prirodnih jezika... Nije velika mudrost. Ako ne znaš osnove matematičke analize, algebre i sttistike to će ići malo teže. Možeš da to naučiš "zanatski" ali vrebaju mnoge zamke po ćoškovima koje će ti uzeti mnogo vremena dok ih razrešiš. Ako te to ne zanima imaš nešto drugo: inteligentne pretrage, evolutivne algoritme, rojeve, čestice... Gde to primeniti? Ponajpre svakojake predikcije, botovi, prepoznavanje lica u gomili, cifara, formula.... ima svašta. Zavisi šta te interesuje i šta može da se proda.
Pre ML, zvalo se Deep learning, a pre toga neuronske mreze... nije samo to AI...

Hm, pratim jednog ML inzenjera na youtube koji kaze da su za masinsko ucenje najvazniji data skilovi a ne modelovanje. Znaci SQL i python.

Pa u Pythonu se samo implementira jer postoji dosta biblioteka za ML( Scikit-learn, Keras, PyTorch,TensorFlow..) a i drugih koji će olakšati rad sa podacima(
NymPy, Pandas, Matplotlib). To može da se implementira i u C#(ML.Net) a možeš i sam da sve to napišeš od nule. No, nije to poenta. Osnova za ML je matematika. Recimo za najobičniju linearnur regresiju: Pearsonov r, matrica korelacije, kovarijansa, gradijentni spust itd... naravno uz matrični račun. Kako ćeš to implementirati je , u suštini, nebitno. Trenutno je standard Python i njegove biblioteke. Ne vidim neku specijalnu ulogu SQL-a u ovom.

Ne vidim neku specijalnu ulogu SQL-a u ovom.
Verovatno napune bazu podacima...
nego imam neku biblioteku na Mac-u i ja. Eto u Swiftu za predivni matricni koprocesor na M1, koji Apple krije kao zmija noge :p
Screenshot 2022-12-25 at 20.34.20.png

Back