kako pobediti strah od bola...

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
Mislim da strah moze coveka toliko da okupira da mu ugrozi zdravstveno stanje...Ovog puta mislim na neki ocekivani bol u fizickom smislu...Znam vise njih pogotovu muskaraca koji se boje inekcije uopste igle pa kad tako nesto dobiju na recept to je horor... tako isto i za zubare...neko ne bi vadio zub pa dok ne poludi od bolova... ima jos primera pa se pitam kako covek psihicki da se opusti i da ne misli na tako dramatican nacin sta ce se desiti...je li tu potrebna neka psihoterapija sta li?

Mislim da strah moze coveka toliko da okupira da mu ugrozi zdravstveno stanje...Ovog puta mislim na neki ocekivani bol u fizickom smislu...Znam vise njih pogotovu muskaraca koji se boje inekcije uopste igle pa kad tako nesto dobiju na recept to je horor... tako isto i za zubare...neko ne bi vadio zub pa dok ne poludi od bolova... ima jos primera pa se pitam kako covek psihicki da se opusti i da ne misli na tako dramatican nacin sta ce se desiti...je li tu potrebna neka psihoterapija sta li?

Možeš to prevazići i sama, imaj u vidu da postoji nešto što stvarno boli (objektivan bol) i postoji nešto što mislimo i samim tim osećamo da boli (subjektivni bol) kad zapravo nije tako. Opusti se u trenutku koji te plaši i misli na onaj subjektivni bol kao zapravo mnogo manji nego što jeste. Naravno, ako ne ide tako možeš se obratiti i terapeutu i oni će te vrlo brzo i vrlo uspešno naučiti nekim odličnim tehnikama relaksacije i još drugim tehnikama da se smanji taj strah od bola ali i subjektivan osećaj bola. Pozdrav.

bol je relativna kategorija, subjektivan dozivljaj koji zavisi od mnogo toga...nekad je samo trenutak takav da se nas prag tolerancije na bol smanji i bol koju inace ne bismo dozivljavali tako intezivno, osetimo u vecoj meri.... najvise zavisi od ravnoteze duha, smirene osobe lakse podnose bol od neuroticnih.....
jedan praktican recept koji sam isprobala vise puta je samo sugestija da ce kroz nekoliko trenutaka, minuta ,sati, stogod....taj bol biti samo ruzna proslost....i zaista deluje :D

Наведи неке примере где се људи плаше бола.

Zamisli detaljno situaciju, npr: taj zub kako je pokvaren, truo, fujjj i kako ti se izvlači sve to - bolesno i osećaj zadovoljstvo što si se rešio problema i neka ovo poslednje preplavi tvoje telo od zadovoljstva i videćeš, još ćeš i cvrkućući da ideš kod čika zube:)))

Svi strahovi se radjaju u najranijem detinjstvu.Neki od njih se odrastanjem potpuno gube,a neki kao traume ostaju.Uz pomoć dobrog psihoterapeuta i snagom sopstvene volje,svaki strah se može potpuno eliminisati.

strah od bola je sasvim normalan ..da kazem prirodan strah..kao i strah od smrti i prestanka funkcionisanja i strah od nepoznatog..
to su 3 vrste potpuno normalnog straha..ali odgovor je u sustini jednostavan..nemoj misliti unapred o mogucem bolu..

Ја се ето ужасно бојим физичког бола.
Прво што увек питам је "Да ли боли?" :sad2:
Ма каква психотерапија? Када мораш-издржиш... :roll:

veruješ li da studiram medicinu a imam panični strah od igala. doduše ne kad su u mojim rukama već kad znam da su upućene meni :sad2:
najveći problem do sad sam imala i sa davanjem krvi od dela gde treba da mi gurnu iglu u venu. mislim da samo nemam poverenja u ljude koji drže igle :lol:
a od bola nemam strah. imam visok prag za bol tako da ne bih znala da odg.baš na temu. ali ugl.mislim da veći deo u tom bolu histerija zauzme, nego stvarni bol.
možda tom nekom nešto dati za smirenje?

nemati nagon za samoodržanjem nije isto što i ne plašiti se bola.
ja čak i mislim da ljudi koji su preosetljivi na bol i panično reaguju na isti imaju veće šanse da upadnu u šok.

mozda nije isto al je u medjusobnoj neraskidivoj povezanosti..

ja sam poznavao lika koji nije osecao bol..zaboravio sam kako se to medicinski zove..zavrsio je razmazan na asfaltu pre nekih 10ak ili nesto vise godina..

mene licno plasi kolicina bola..bol do neke granice intenziteta mogu da kompenzujem i ne plasi me..plasi me preko te granice..a bol preko tih granica moze biti samo posledica neke teske telesne povrede..a to vec nije sala..umanjuje funkcionalnost

Back