Kako pisanje može da pomogne u lečenju depresije?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.903
TEMA.jpg
Pisanje pomaže u lečenju depresije. Pisanje je i deo kognitivno-bihejvioralne terapije-KBT ali se pisanje u terapeutske svrhe razlikuje od pisanja u KBT.

Za početak da ponovim koji su sve simptomi depresije:

potištenost, turobno raspoloženje, plačljivost
samosažaljenje, crne misli
ranjivost, preosetljivost, razdražljivost („sve mi smeta“)
strah, teskoba, zabrinutost („nešto strašno će se dogoditi“)
beznađe i bespomoćnost („nema mi spasa“, „nikad mi neće biti bolje“)
osećaj manje vrednosti, osećaj krivice
usamljenost, osećaj nepripadanja ili nezaštićenosti („niko me ne voli“, „nikome ne trebam“)
nesposobnost radovanja, gubitak interesovanja
bezvoljnost, letargija
slaba koncentracija i pamćenje
umor, iscrpljenost
smanjen ili povećan apetit
nesanica ili prevelika potreba za snom
telesni bolovi koji nemaju telesne uzroke
samoubilačke ideje ili ideje o samopovređivanju

Neko može da ima nekoliko, neko sve ove simptome depresije.

Zašto se KBT razlikuje od terapije pisanja?

Kognitivno-bihejvioralna terapija je terapijski pristup psihološkim problemima zasnovana na teorijskim pretpostavkama i činjenicama o psihološkim problemima kao posledici pogrešnog učenja da na određene situacije reagujemo na neadekvatan način.

Nastavak ovde https://kabinetagora.rs/2020/12/kako-izgleda-kognitivno-bihejvioralna-psihoterapija/

Pisanje u terapeutske svrhe, pisanje u lečenju depresije i drugih psihičkih poremećaja nije pisanje proze, poezije, pisanje scenarija...

Kada pišemo o svojim emocijama ne moramo da poštujemo norme književnog jezika, ne moramo i ne treba da pazimo na pravopisne i gramatičke greške.

Pisanje može da bude jedna vrsta dnevnika. Može da se piše u Wordu i da se čuva u jednom folderu računara, ali je mnogo bolje da se piše u svesci ili rokovniku. Rukom, kao nekada dok nije bilo računara.

Pišemo o tome šta nas je naljutilo. Pišemo zašto smo tužni, u koga smo se razočarali. Pišemo kada se osećamo bezvoljno, nemoćno. U toj svesci, ili folderu, pišemo i o tome o čemu smo razmišljali kada smo se sa nekim posvađali, npr.

Jednom rečju, pisanje u terapeutske svrhe za lečenje depresije je pisanje o sopstvenim osećanjima.

Pišem i u svesci, ali i javno na blogu. Na blogu se sa izvesnom dozom humora borim sa alter egom koga ja zovem "moje drugo ja".

Ovo je jedan primer kako izgleda takvo pisanje ako želimo da bude deo našeg bloga https://nocnasaputanja.wordpress.com/2022/02/09/cutolog/

Profesor dr Darko Tadić drži časove kreativnog pisanja u terapeutske svrhe.

Link do teksta profesora Darka Tadića

https://www.radionice.darkotadic.com/kako-je-pisanje-postalo-moja-terapija/

Da li ste nekada pisali dnevnik? Da li biste probali ovu terapiju pisanjem?

Poslednja izmena:
Pisala sam ''jutarnje stranice'' po savetu Džulije Kameron, iz knjige
''Put umetnika''. Ona savetuje da se svakog jutra ispišu najmanje tri
strane nasumičnih misli koje se pojavljuju kada se probudimo. Ne spada
u kreativno pisanje. Te stranice čak ne treba ni čitati. Oko godinu dana
sam redovno pisala jutarnje stranice i pomagalo mi je da sagledam šta
mi se uopšte mota po glavi.

Pogledajte prilog 1567157Pisanje pomaže u lečenju depresije. Pisanje je i deo kognitivno-bihejvioralne terapije-KBT ali se pisanje u terapeutske svrhe razlikuje od pisanja u KBT.

Za početak da ponovim koji su sve simptomi depresije:

potištenost, turobno raspoloženje, plačljivost
samosažaljenje, crne misli
ranjivost, preosetljivost, razdražljivost („sve mi smeta“)
strah, teskoba, zabrinutost („nešto strašno će se dogoditi“)
beznađe i bespomoćnost („nema mi spasa“, „nikad mi neće biti bolje“)
osećaj manje vrednosti, osećaj krivice
usamljenost, osećaj nepripadanja ili nezaštićenosti („niko me ne voli“, „nikome ne trebam“)
nesposobnost radovanja, gubitak interesovanja
bezvoljnost, letargija
slaba koncentracija i pamćenje
umor, iscrpljenost
smanjen ili povećan apetit
nesanica ili prevelika potreba za snom
telesni bolovi koji nemaju telesne uzroke
samoubilačke ideje ili ideje o samopovređivanju

Neko može da ima nekoliko, neko sve ove simptome depresije.

Zašto se KBT razlikuje od terapije pisanja?

Kognitivno-bihejvioralna terapija je terapijski pristup psihološkim problemima zasnovana na teorijskim pretpostavkama i činjenicama o psihološkim problemima kao posledici pogrešnog učenja da na određene situacije reagujemo na neadekvatan način.

Nastavak ovde https://kabinetagora.rs/2020/12/kako-izgleda-kognitivno-bihejvioralna-psihoterapija/

Pisanje u terapeutske svrhe, pisanje u lečenju depresije i drugih psihičkih poremećaja nije pisanje proze, poezije, pisanje scenarija...

Kada pišemo o svojim emocijama ne moramo da poštujemo norme književnog jezika, ne moramo i ne treba da pazimo na pravopisne i gramatičke greške.

Pisanje može da bude jedna vrsta dnevnika. Može da se piše u Wordu i da se čuva u jednom folderu računara, ali je mnogo bolje da se piše u svesci ili rokovniku. Rukom, kao nekada dok nije bilo računara.

Pišemo o tome šta nas je naljutilo. Pišemo zašto smo tužni, u koga smo se razočarali. Pišemo kada se osećamo bezvoljno, nemoćno. U toj svesci, ili folderu, pišemo i o tome o čemu smo razmišljali kada smo se sa nekim posvađali, npr.

Jednom rečju, pisanje u terapeutske svrhe za lečenje depresije je pisanje o sopstvenim osećanjima.

Pišem i u svesci, ali i javno na blogu. Na blogu se sa izvesnom dozom humora borim sa alter egom koga ja zovem "moje drugo ja".

Ovo je jedan primer kako izgleda takvo pisanje ako želimo da bude deo našeg bloga https://nocnasaputanja.wordpress.com/2022/02/09/cutolog/

Profesor dr Darko Tadić drži časove kreativnog pisanja u terapeutske svrhe.

Link do teksta profesora Darka Tadića

https://www.radionice.darkotadic.com/kako-je-pisanje-postalo-moja-terapija/

Da li ste nekada pisali dnevnik? Da li biste probali ovu terapiju pisanjem?
Pisanje je najbolji lični psiholog. Ni ne moraš uopšte da ideš kod lekara ako nešto napišeš pa obrišes. To je vid pražnjenja.

@Martin Osmi Pisanje u terapetske svrhe, bez odlaska kod lekara, pomaže stabilnim osobama da reše neku svoju dilemu, problem koji se iznenada pojavio.

Ako postoje simptomi depresije koja se godinama ne leči, potrebni su i psiholog, zatim psihijatar, lekovi, psihoterapija.

Kada se osoba oporavi, kad prođu oni najteži simptomi, preporuka je da se, pored terapije i lekova, piše dnevnik.

@Martin Osmi Pisanje u terapetske svrhe, bez odlaska kod lekara, pomaže stabilnim osobama da reše neku svoju dilemu, problem koji se iznenada pojavio.

Ako postoje simptomi depresije koja se godinama ne leči, potrebni su i psiholog, zatim psihijatar, lekovi, psihoterapija.

Kada se osoba oporavi, kad prođu oni najteži simptomi, preporuka je da se, pored terapije i lekova, piše dnevnik.
Brate ovo što sam napisao je iz mog ličnog iskustva. Kad god sam neke loše volje, ja se ispraznim dal u svesku, dal u mobilni. Povremeno vodim čak i svoj dnevnik, ali ga po pravilu uvek pre ili kasnije obrišem(ili pocepam list ili listove iz sveske)

Brate ovo što sam napisao je iz mog ličnog iskustva. Kad god sam neke loše volje, ja se ispraznim dal u svesku, dal u mobilni. Povremeno vodim čak i svoj dnevnik, ali ga po pravilu uvek pre ili kasnije obrišem(ili pocepam list ili listove iz sveske)
Ti misliš da je pisanje dobro kao prevencija? Pisati treba pre nego što se stanje
pogorša do depresije ili nekog stanja koje treba lečiti? To što si povremeno loše
volje naravno nije depresija.

Depresivac koji ima energije da piše nije depresivan nego, u najgorem slučaju, subdepresivan. Disforičan.

Ja sam radila kada sam bila u težoj depresiji. Rad me je spasao.

Malopre sam dobila mejl od osobe koja je već duže vreme u teškoj depresiji..polako se oporavlja. Počeo je da piše priču, i ima talenat za pisanje. Hrabrila sam ga sada u mejlu da nastavi sa pisanjem.

Možda je i ta priča o njemu samom, pa bi to moglo da se pretvori u pisanje u terapeutske svrhe.

Mislim da je subdepresija zapravo umerena depresivna epizoda. U temi o depresiji

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-moze-da-se-pobedi-depresija.1003867/ nisam spomenula da postoje blage, umerene i teže depresivne epozode.

Sada ću to ispraviti.

Ja sam radila kada sam bila u težoj depresiji. Rad me je spasao.

Malopre sam dobila mejl od osobe koja je već duže vreme u teškoj depresiji..polako se oporavlja. Počeo je da piše priču, i ima talenat za pisanje. Hrabrila sam ga sada u mejlu da nastavi sa pisanjem.

Možda je i ta priča o njemu samom, pa bi to moglo da se pretvori u pisanje u terapeutske svrhe.

Mislim da je subdepresija zapravo umerena depresivna epizoda. U temi o depresiji

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-moze-da-se-pobedi-depresija.1003867/ nisam spomenula da postoje blage, umerene i teže depresivne epozode.

Sada ću to ispraviti.
Ne mora biti epizoda. Može biti stanje. Osobina ličnosti.

Ne znam, ono sto sam ja video pisanje dnevnika, pisanje o problemu , pisanje radi stvaranja utiska kreativnosti i pisanje zato sto vam se pise , su 4 totalno razlicita pristupa a i razlicite efekte imaju na depresivne osobe...

Ja kao laik bih pomislio da osoba pise o problemu da bi uradila dve stvari , podsetila se jer racunam da zaboravlja ono sto joj je neprijatno ili boli , narocito ako je glava u haosu , a drugi razlog je mozda shvati neki novi ugao u problemu , ali na to ne bih bacao pare....retko je to....

Dnevnik mi ima vise smisla, kao laiku ,a i u praksi se pokazalo bolje, jer su odnosi intime cest problem kod depresija....

Pisanje kreativnost, utisak, povecanje vrednosti , samopouzdanje, vec mi ne mirise na efikasnu stvar iako je sve logicno , tj tacno je sve...zdrava osoba ce sigurno postici sve ovo , znaci cim pise, potrudice se da bude kreativna, a posto nema maglu u glavi zbog depresivnih smetnji, to ce dobiti utisak da je to i ucinila,, pa ce biti i rezultata zadovoljstva pa i samopouzdanja.
Medjutim, ako je osoba depresivna i pokaze to nekome van kruga, pipavo...moze se desiti da dobije realnu ocenu i procenu....a onda ego problem , i popuca sve....

E ovo zadnje to pomaze svima, ako vam se pise stvarno ...bez obzira na motiv....meni se pise zbog nekog saznanja, zbog nekog zanimljivog kontrapunkta, zbog zanimljivih suprotnosti u formi , nekad i po narudzbi, znaci totalno je nebitno zasto vam se pise i kome vam se pise...pisem ja i za decu koja imaju 6 godina...nisu mi omiljena grupa ali sigurno je postojao povod....neki film, insert, situacija....

Ali to pomaze i depresivnima....kako ne bi....imaju nesto sto zele, rade to sto zele i to je najbolja putanja da se covek ispunjava i oseca mirnim...zadovoljnim....
Ali pazljivo , depresivnima se svidja da pisu , ne i da im se analiziraju radovi....taj deo je povezan sa onim samopouzdanjem a to je ili trula ili bolna tacka...tako da se mora izbegavati...

Isto kao sto ako ja imam bolnu tacku , onda me kreativan dogadjaj koji donosi napredak lako i brzo , ali povezuje zahtev za valorizacijom drustvene ili bankarske strukture dovodi do prisecanja sta je problem u ovoj zemlji, pa mi se povezu secanja i pokvari stimung....
Dodjes do stadijuma gde je razradjena ideja, super je ideja, proverena ideja, izuzetno napredna i ima komparativnu prednost i industrijski gledano , privredno gledano , ali onda dolazimo do tacke, finansiranje, ometanja i na kraju, i to se desavalo ometanja razvoja tehnologije zbog zastite interesa pojedinih clanova DB, naravno korumpiranih , ali svejedno , nagazio si nekom na novcanik...

Burazer mi uzeo komp TV kombinaciju da bi gledao youtube dokumentarce, pa sam uleteo i pogledao 20 tak dokumentaraca kako mi rnd server nudi....

Tragedija....ono sto treba da bude materijal za inspekcije da se obuce da nedaju neipsravan med, neispravnu hranu , neispravu poljoprivredu, oni plasiraju ljudima, cineci ih razocaranima...
A ono sto su dostignuca, dobre stvari , to je oznaceno kao poslovna tajna...
I neke polulazi su tu u funkciji....

Tako da, se mediji javljaju kao ocajnici koji ne mogu da rade posao u saradnji sa tuzilastvima, koja se oglase nenadleznim ili nemocnim i vlade , vlast to mirno gleda i stavlja se na stranu kapitala i protiv medija i protiv tuzilastva, ako uopste tuzilastvo hoce nesto da uradi...

Dakle depresiju naroda siri ocajni medijski sektor koji se bori da aktivira pravosudje koje ladi jaja i vlast koja je na strani korupcije....

Jel moze jednostavnija dijagnoza vase depresije....?

Hocete recept kako se to resava?
Ili da sa ovim zavrsim svoj iskaz...

Burazer mi uzeo komp TV kombinaciju da bi gledao youtube dokumentarce, pa sam uleteo i pogledao 20 tak dokumentaraca kako mi rnd server nudi....

Tragedija....ono sto treba da bude materijal za inspekcije da se obuce da nedaju neipsravan med, neispravnu hranu , neispravu poljoprivredu, oni plasiraju ljudima, cineci ih razocaranima...
A ono sto su dostignuca, dobre stvari , to je oznaceno kao poslovna tajna...
I neke polulazi su tu u funkciji....

Tako da, se mediji javljaju kao ocajnici koji ne mogu da rade posao u saradnji sa tuzilastvima, koja se oglase nenadleznim ili nemocnim i vlade , vlast to mirno gleda i stavlja se na stranu kapitala i protiv medija i protiv tuzilastva, ako uopste tuzilastvo hoce nesto da uradi...

Dakle depresiju naroda siri ocajni medijski sektor koji se bori da aktivira pravosudje koje ladi jaja i vlast koja je na strani korupcije....

Jel moze jednostavnija dijagnoza vase depresije....?

Hocete recept kako se to resava?
Ili da sa ovim zavrsim svoj iskaz...

Kakve veze imaju mediji sa pisanjem dnevnika koji može da pomogne u lečenju depresije?

Kakve veze imaju mediji sa pisanjem dnevnika koji može da pomogne u lečenju depresije?
Pa zar uvod tvoje teme nije da nas svakodnevica puni negativnim mislima, a mediji su ti koji to rade.
To je iz ovog posta...

A i da nije receno , to jeste veza, pisanje ima veze sa percepcijom sveta oko sebe kako god okrenes, a nisam shvatio temu da je samo o pisanju dnevnika, mozda sam pogresno procitao uvodni post...cinilo mi se da je tema uopste o pisanju , zato sam u prethodnom postu naveo vise mogucnosti za pisanje.
Ako je sad postala tema samo o dnevniku i kako ga voditi ili skrabopis, cini mi se i to je pomenuto , pisi sta god ti padne tog trenutka na pamet, tipa skrabomanija.....onda nisam dovoljno brzo presao u novo uredjenje teme...

E sad, za neke druge nivoe shvatanja koji su ovde suvisni , dok je postojao RTB, tu su se decije emisije pravile sa paznjom i tada je postojala razvojna psihologija...
Razvojna psihologija nema konkretno veze sa ovom temom, ali ima ono sto je zakljuceno kao zakljucak....pa su pravljene kratke emisije od pola sata koje su imale nadahnjujuci karakter za decu.....
Zasto pola sata?
Ne zbog poremecaja paznje, to nije tada postojalo to je sadasnja boljka masovna, nego zato sto se racunalo na to da je taj sadrzaj TV edukativna razbibriga, tj TV nije bitan, bitno je zadovoljstvo i umirenje ali i elan koji se time dobija..
Tako da su namenski pravljene emisije koje su razbibriga, interesantne , ne toliko da to postane duboko interesovanje deteta i skolarca, ali da se oseti ornim da radi posle toga, da uci, da se pokrene....
Tako da se nije javljalo pasivno utapanje u TV program ajd ovu pa ovu pa sad ovu emisiju , nego jednu odgleda pa kaze, super, sad sam se odmorio mozak ili telo , sad da odradim sta treba...

Kad pitas obicnog rezisera te emisije, on mozda i nema pojma da je deo takve urednicke namere, ali se gledalo da se ne prave sidrasi ispred tv skolskog programa nego da se odgleda emisija i dete ide dalje....radi svoje aktivnosti , a odmorilo se i napunilo...

RTB je bio poznat po tome, skolski program...To ne vazi ni za jedan drugi program a ni sada toga nema...Ali to nema veze sa vezom...

Poslednja izmena:

Back