Kako ovo dobro zvuči!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
213.668

BYD-ova sledeća generacija plug-in hibrida biće apsolutna revolucija u smislu autonomije


Kineski gigant radi na novoj tehnologiji koja omogućava domet od 2.000 kilometara.

Iako BYD za sada u Evropi prodaje samo 100 posto električne modele, njihova globalna prodaja je jednako uspešna i u PHEV segmentu. Za juriš na Stari kontinent neophodno je da uvede i plug-in hibride kako bi ostvario drastično veću prodaju.

Automobilski gigant, od kojeg Evropa najviše strahuje kada su u pitanju kineski proizvođači, prodaje najviše elektrifikovanih vozila na svetu. S obzirom da su podjednako stručni i za električne i za hibridne automobile, BYD će uskoro predstaviti petu generaciju svog plug-in hibridnog sistema i ujedno novu specifičnu platformu za elektrifikovana vozila, takođe pete generacije. Ono što azijski gigant najavljuje s novom tehnologijom već sada izaziva strepnju kod rivala u Evropi.

BYD-ova trenutna plug-in hibridna vozila imaju domet od oko 1.200 kilometara po kineskim standardima (CLTC). Međutim, sledeća generacija ima za cilj da bude zaista revolucionarna, jer će BYD-ovi hibridi moći da prelazr blizu 2.000 kilometara s jednim punjenjem, takođe po CLTC protokolu merenja. Reč je o kombinovanom dometu, uzimajući u obzir motor s unutrašnjim sagorevanjem i električni motor s mnogo većom baterijom od klasičnih PHEV modela.

Sajam automobila u Pekingu u aprilu biće događaj na kojem će BYD otkriti detalje ove napredne tehnologije, koja će zameniti aktuelni "dual mode" ili DM naziv po kojem se identifikuju plug-in hibridne verzije koje su trenutno prisutne na tržištu.

Postojeći hibrdini sistem datira još iz 2008. godine, iako je godinama prolazio redovna ažuriranja, uključujući i električnu platformu 3.0 je koja je lansirana 2021. godine. Iako će nova generacija plug-in hibrida biti bazirana na ePlatformi 4.0., ona će ujedno poslužiti i kao osnova za buduće potpuno električne automobile marke.

BYD Song Plus (Seal U u Evropi), na primer, koristi 1,5 litarski četvorocilindarski turbo benzinac s Atkinsonovim ciklusom rada, koji u kombinaciji s električnim motorom i CVT menjačem nudi 214 KS. Njegov rezervoar za benzin od 60 litara i LFP baterija od 18,32 kWh, omogućavaju autonomiju od 1.150 km po kineskom standardu, dok je to po evropskom ciklusu merenja do 25 posto manje.

Buduća generacija PHEV vozila koju BYD revolucionarno najavljuje, dobiće tehničke inovacije na motoru s unutrašnjim sagorevanjem, kao i na elektromotoru i bateriji. Ta poboljšanja možda neće omogućiti ambiciozni domet od 2.000 km, ali to bi na kraju mogla da bude jako ozbiljna kilometraža za razbijanje poslednjeg aduta dizelaša u Evropi.

Naravno, treba sačekati da vidimo kako stvari izgledaju u uslovima WLTP ciklusa, ali evidentno je da će Kinezi nametnuti novi standard na tržištu. Brojke koje Kinezi navode po CLTC ciklusu su uglavnom veće od WLTP vrednosti. Ipak, neki stručnjaci smatraju da kineski ciklus merenja nije netačan ili nerealan, već samo odražava specifične karakteristike kineskih puteva i vozača.
https://autoblog.rs/blog/auto/vesti...bice-apsolutna-revolucija-u-smislu-autonomije

Pa jeste, kineski vozači su u proseku manji i lakši od recimo debelih Nemaca, ali razlika ipak nije tolika. Šalim se, ovo bi bila dobra stvarka. Po gradu voziš na struju, a van na čorbu. Nema smaranja sa planiranjem gde koji ima punjač, da li radi, da li je slobodan itd.
Šta kažete?
 
Lepa kolica:

1710935585628.png


Doduše reklo bi se da su malo nešto maznuli od Poršea i još nekih.
 

Back
Top