meelosh_bg
Zainteresovan član
- Poruka
- 190
Jerry Ropero:gospodine milosh_bg ja bi rekao po vasim stavovima da vi radite u nekom predstavnistvu neke inostrane firme ili u firmi nekog uvoznika a ko zna mozda i samog Miskovica?
Uopste nije tacno da u Srbiji ima malo izvoznika,. ima ih dosta, ali se njima ne dozvoljava da posluju pozitivno.
Druga stvar ne znam da li ste upoznati ali prosle godine trgovinski deficit Srbije u poslovanju sa inostranstvom je iznosio nekih 8 milijardi eura i to predstavlja gubitak nase zemlje u poslovanju sa inostranstvom tj ta kolicina novca se odlila iz ove zemlje. Deo dificita je pokriven investicijama i novcem koji u zemlju upumpava dijaspora no svakako bez povecanja izvoza, jer se deficit moze smanjiti u Srbiji samo vecim izvozom mi cemo biti zemlja koja propada.
Mnogi nezavisni ekonomski analiticari u Srbiji tvrde da sadasnji kurs dinara nije realan, da bi realan kurs trebao biti oko 100 dinara za 1 euro jer dinar nije ojacao prema evru na prirodan nacin tj povecanjem izvoza i smanjenjem uvoza vec vestacki tako sto je NBS povukla iz opticaja veliki broj dinara a to naravno sa ciljem da jos vise zarade na muci gradjana ove zemlje. Neki rezimski analiticari kazu da je jacanje dinara uslovljeno prodajom Mobtela i drugim investicijama sto nije tacno jer je deficit nase zemlje u poslovanju sa inostranstvom daleko veci od celokupnog iznosa proslogodisnjih investicija i tim novcem se samo mogao pokriti deo te rupe koji je napravljen. Pozdrav.
...ili u samom leglu zla, Narodnoj banci Srbije?

E sada, ja se potpuno slazem da je ogroman deficit u trgovinskom bilansu i uopste slab izvoz strasan problem. Samo kazem da kurs nije kriv za to. Pogledajte samo strukturu naseg izvoza - tu nema finalnih proizvoda, sve same jeftine sirovine i poluproizvodi i nesto hand-made sitnica. To uopste nije konkurentna privreda, to je osiromasenje zemlje u svakom pogledu - nedostaje podrske od strane drzave, apsolutno, ali opet, nije kriv kurs. Kriva je losa investiciona klima, visoke kamatne stope, grozni propisi u oblasti poslovanja, neefikasno i korumpirano sudstvo. Da vi ili ja imamo mogucnosti da u stabilnom poslovnom i pravnom okruzenju napravimo kvalitetan proizvod, da li je dinar 70 ili 80, bio bi najmanji problem.
Ne mogu da se slozim sa konstatacijom da smo / cemo biti zemlja koja propada. Deficit je sada u prilicnoj meri pokriven, ostaje jedan nepokriveni deo, koji okreni-obrni ide iz naseg GDP-a. Jos uvek ga ima vise nego dovoljno da ne budemo "zemlja koja propada". Problem je sto ne mozemo da budemo "balkanski tigar" niti bilo sta slicno dok se situacija ne okrene. Takodje ne mogu da se slozim i da je izvoznika dosta, jer bi se onda, bez obzira na njihove gubitke "jer im se ne dozvoljava da posluju pozitivno", vrednost njihovog izvoza videla u trgovinskom bilansu. A ne vidi se.
Treba da znate i da devizni kurs ne zavisi iskljucivo od suficita / deficita platnog bilansa. Da je tako, sta bi radila Amerika koja je godinama u deficitu, a da ne govorim koliko je zaduzena kod Japana i Kine u trezorskim zapisima, koje izdaje kako bi pokrila deficit? Ono sto je cinjenica je da izvoznicima odgovara slabiji dinar, a uvoznicima jaci - i to je to. Takodje, ako ste gledali brojke i malo racunali sami za sebe, videli ste da je u okvirima ove makroekonomske politike ovaj kurs trzisni, dakle realan. Ako bi makroekonomska politika, i fiskalna i monetarna, bila postavljena drugacije, imali bismo drugaciji realni kurs, i to je moguce i potpuno legitimno - pitanje je procene sta je bolje za privredu, gradjane i zemlju uopste. To je vec veoma ozbiljna tema, i ja se ne bih usudio da svoje iskustvo suprotstavim bilo kojem ozbiljnom ekonomskom analiticaru. Mogu samo da ta misljenja procitam i onako polu-laicki prokomentarisem.
Konacno, ko na svoju stetu koristi usluge dilera na ulici - taj je budala. A ako bilo ko misli da ce mu se isplatiti kupovina evra za dinare, neka izvoli u menjacnicu i promeni sve sto ima. Ko bi rekao da ce se u prethodnih sest meseci isplatiti upravo suprotno?! Inace, koja god opcija da pobedi, nema sanse da ce doci do nagle promene kursa, ili ne daj boze, devalvacije. Poverenje u nacionalnu valutu je od sustinskog znacaja za stabilnost monetarnog sistema i takav potez ("od sutra je dinar 100") bi potpuno unistio kredibilitet NBS i dinara. To bi kostalo nemerljivo vise od koristi koje bilo ko smatra da bi takav kurs doneo i tako nesto se, prosto, nece dogoditi.
Za kraj, stvarno ne vidim logiku u izjavi da je kurs takav kakav jeste zato sto je NBS povukla dinare "da bi jos vise zaradila na muci gradjana ove zemlje". Prvo, NBS nije nista zaradila na promeni kursa, niti je bilo sta izgubila. Devizne rezerve se ne koriste za dnevno poslovanje i NBS nema kasicu gde se skuplja ekstra profit koji guverner deli zaposlenima ili zadrzava za sebe... Drugo, pokusao sam da pokazem da je obicnim gradjanima zbog ovakve promene kursa bolje, a ne gore. Jer, u suprotnom slucaju, profesor u srednjoj skoli koji ima platu od 30.000 dinara (fiksno), evrodizel ne bi placao 71 dinar po litru, nego 95 dinara po litru. Btw, najveci izvoznik u Srbiji je US Steel