Kako neredovno spavanje sabotira vaše zdravlje i produktivnost

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
TEMA ZA FORUM.jpg

Neredovno spavanje i nesanica… u čemu je razlika?

Neredovan san odnosi se na neredovnu rutinu spavanja, dok nesanica podrazumeva teškoće u uspavljivanju ili ostajanju u snu.

Glavni razlozi za neredovno spavanje uključuju previše aktivnosti poput gledanja TV-a ili monitora/ekrana mobilnih telefona do kasno u noć, rad u smenama, kao i konzumiranje previše stimulansa poput energetskih pića ili određenih lekova. Tu se spisak ne završava jer zaista postoji veliki broj razloga zbog kojih ljudi ne idu na vreme na spavanje i spavaju nedovoljno.

Neredovno spavanje može značajno smanjiti radnu sposobnost, jer mozak nema dovoljno vremena za oporavak, što smanjuje koncentraciju. Pad produktivnosti i kreativnosti je još jedan problem. Kada ste umorni, vaša sposobnost da razmišljate kreativno i rešavate probleme opada.

Skriveni neprijatelji nedostatka sna: koje bolesti vrebaju?

1. Kardiovaskularne bolesti

2. Metabolički poremećaji

3. Mentalni poremećaji

4. Problemi sa imunim sistemom

5. Gastrointestinalni problemi

Ceo tekst možete da pročitate OVDE

Ovde već postoje teme o nesanici, ali je ova tema drugačija jer se tačno definišu problemi koji nastaju zbog nespavanja.

Ukoliko imate nesanicu, da li znate za njene posledice po fizičko zdravlje?

Šta je bolje za lečenje nesanice: lekovi protiv nesanice, hipnotici i sedativi ili prirodni lekovi protiv nesanice?

Foto: Pexels.com

Да допуним свој пост: До несанице и до неуредне рутине спавања долази и због поподневне дремке.

У току поподнева, према стручњацима, највише треба да се спава пола сата.

Ја претерујем и спавам по два, три сата.

ponekad mi poremeti kafa u sitne sate, previše slatkiša uveče

То и мене поремети. Пијем недовољно кафе преко дана, па једну попијем око 9 увече и то доводи до неспавања.

Да допуним свој пост: До несанице и до неуредне рутине спавања долази и због поподневне дремке.
У току поподнева, према стручњацима, највише треба да се спава пола сата.
Ја претерујем и спавам по два, три сата.

То и мене поремети. Пијем недовољно кафе преко дана, па једну попијем око 9 увече и то доводи до неспавања.
Obično ne spavam popodne.. ponekad najviše pola sata. Dvije kafe ujutro treća oko 2h a često i uveče, mada ne više od šolje

Организам се навикава на мањак сна тако што смањује свој енергетски капацитет, а онда људи кажу "ма мени је довољно 4 сата сна"...не није довољно али ти верујеш да јесте јер се организам адаптирао да функционише оптимално са толико сати сна и ти тај процес временом и не приметиш али негативно утиче на цео организам јер хормони стреса раде појачано и могу да те урнишу на дуже стазе. Највећа болест данашњег доба је лош сан. Ни храна ни ваздух ни вода, ништа од тога - само лош сан. Без минимум 8 сати континуираног спавања наш организам неће да функционише на 100% капацитета.......са 7 сати сна наш енергетски капацитет пада испод 100%, са 6 још више итд......

А вероватно најгора опција је спавање испод 6 сати сна и редовно конзумирање кофеина

А вероватно најгора опција је спавање испод 6 сати сна и редовно конзумирање кофеина
Који је други начин ако имаш велики проблема са несаницом? Рецимо мени то није избор. Ја цијеним сан али рјетко кад спавам више од 5-6 сати.
Знам да је нездраво и пијем три врсте љекова за то.

fizicki sam radnik i PS internet zavisnik od 124 kb/s vremena pa do danas
spavam 2 puta po par sati. nekada bude 7 sati sna nekada 3 i jednog ili dva puta.
dovoljno mi je
a jos sam i alkoholicar.
ja se budim bez alarma kad god treba (stim da je alarm uvek podesen na koliko treba)
ako sam i morka pijan, 2.5 sata u ladnoj sobi i u tisini je dovoljno da nastavim gde sam stao :cool:

a nisam ni ja mlad vise.
thd sihter n00bs

Који је други начин ако имаш велики проблема са несаницом? Рецимо мени то није избор. Ја цијеним сан али рјетко кад спавам више од 5-6 сати.
Знам да је нездраво и пијем три врсте љекова за то.
Обично је несаница узрокована погрешним животним навикама, а да би се кориговала потребно је стрпљење и промене навика јер не може преко ноћи да се врати здрав сан ако месецима или годинама постоји проблем и онда је то много тешко јер захтева да се човек мења из корена, а то значи да треба да се уведе једна тотално другачији ритам ендокрином систему што је баш тешко. Ако кренем од себе ја рецимо најбоље спавам кад испоштујем следеће ствари: теретана, без кофеина и алкохола, исхрана без простих шећера на дневном нивоу, без угљених хидрата и без тренинга после 6 увече, без нервозе и стреса на дневном нивоу..........све је ово тешко постигнути у једном дану али гледам да бар утичем на оно што могу јер нпр на ниво стреса и на нервозу не могу да утичем у већини случајева и онда са исхраном и тренингом правим баланс

Препорука за читање:

zasto_spavamo-metju_voker_v.jpg

Обично је несаница узрокована погрешним животним навикама, а да би се кориговала потребно је стрпљење и промене навика јер не може преко ноћи да се врати здрав сан ако месецима или годинама постоји проблем и онда је то много тешко јер захтева да се човек мења из корена, а то значи да треба да се уведе једна тотално другачији ритам ендокрином систему што је баш тешко. Ако кренем од себе ја рецимо најбоље спавам кад испоштујем следеће ствари: теретана, без кофеина и алкохола, исхрана без простих шећера на дневном нивоу, без угљених хидрата и без тренинга после 6 увече, без нервозе и стреса на дневном нивоу..........све је ово тешко постигнути у једном дану али гледам да бар утичем на оно што могу јер нпр на ниво стреса и на нервозу не могу да утичем у већини случајева и онда са исхраном и тренингом правим баланс

Препорука за читање:

Има то све смисла што кажеш. Проблем је како наћи вријеме да се то нарикта. Летиш на све стране, данас је горе него икад. Ја имам проблеме још од рата са спавањем. Нешто је сигурно хормонски поремећено, можда и трајно и непоправљиво.

trneutno je neka bravarija u pitanju. nesto dizalica, nesto ledja. tesko je i atlrtski

Препорука за читање:

nije losa ni marihuana umesto citanja.. samo kazem

Poslednja izmena od moderatora:
Има то све смисла што кажеш. Проблем је како наћи вријеме да се то нарикта. Летиш на све стране, данас је горе него икад. Ја имам проблеме још од рата са спавањем. Нешто је сигурно хормонски поремећено, можда и трајно и непоправљиво.
Једино што могу да те посаветујем да пробаш, а што је практично, је да купиш магнезијум бисглицинат и да целу препоручену дневну дозу попијеш један сат пре спавања па да видиш како ћеш спавати. Мени кад наиђе неки стресан период и кад сам баш уморан он помогне да имам чвршћи сан и то баш осетно помогне.

Уз то можеш да почнеш да једеш бар 100 грама кикирикија дневно или неких орашастих плодова јер имају доста магнезијума, цинка, витамина и могу да помогну временом да вече дочекаш спремнији за сан јер организам добија витамине и минерале који му помажу да испоштује сам себе....

trneutno je neka bravarija u pitanju. nesto dizalica, nesto ledja. tesko je i atlrtski

nije losa ni marihuana umesto citanja.. samo kazem
Није поента да створиш завст од нечега да би нешто друго држао под контролом......то је бацање смећа под тепих

Back