Како не мрзети ? (где сте били 24.03.1999. ?)

Inicijalno pitanje "Kako ne mrzeti?" je pogrešno pitanje. Treba se pitati Kako uzdići Ljubav u sebi kad
se to čini nemogućim? Zašto Ljubav? Šta je razlika između realnosti u kojoj težimo ne-mrženju i realnosti
u kojoj smo svjesni Ljubavi? Sve dok se borimo sa mišlju i emocijom mržnje dajemo joj produžetak
života, hranimo to stanje u sebi. To stanje onda služi kao filter kroz koji se filtriraju ostale mogućnosti a
realnost se tad manifestuje kao opravdanje istog. Stoga, ne pitajmo se kako NE-mrziti, već NE MRZIMO.
To su dva totalno drugačija pristupa istom izazovu. Ne mrziti može samo onaj koji shvata kako Ljubav
funkcioniše. Ljubav opet je Mirotvorac a strah je pri tom tvorac Ne-mira. Inat ('srpski') ne služi dobru naroda.
Inat služi da se u realnost privuku oni koji će ga opravdati. Srbi su slobodardski narod bez slobode. Zašto?
Zato što, ako bi konačno zadobili slobodu više ne bi mogli da ispolje svoju potrebu za junaštvom.
Junaštvo uvijek zahtijeva sukobe, a junaštvo s prizvukom pravičnosti zahtijeva da se konstantno branimo
od agresora. Odatle, sve dok taj mentalni sklop bude vodilja naroda, Srbi i Srbija će bivati napadnuti i
razarani. Da bi junak mogao da pokaže svoje junaštvo mora da izađe na bojno polje sa drugim junakom.
Naravno, ne smatraju se bombarderi junacima ali očito da su to nova vrsta izazova, da su to neki 'novi Turci'.
Ne može junak biti onaj koji izađe na megdan sa kokoškom. Turci su bili junaci, morali su biti da bi se
sprski junaci mogli proslavljati i vijekovima opijevati u epskim pjesmama. Posle Turaka i drugi Turci su
dolazili, uvijek kada su bili najjači, jer mi, junački narod, nećemo da se borino i suprotstavljamo kokoškama,
mi uvijek hoćemo da pokažemo junaštvo naspram najjačih, da se borimo i ginemo za slobodu koja je
ugrožena... koju nemamo.

Postoji li onda način da se izbjegnu sudbine nekih novih 'malih Milica'? Naravno da postoji. Pitanje je da li
je srpski narod spreman za istinu. Šta je istina? Istina je da Srbi prizivaju najjače agresore kako bi mogli
da ispolje svoj 'slobodarski duh' i junaštvo. U Miru ovo dvoje postaju apsurd. Slobodan čovjek NIJE
slobodar. Slobodan čovjek JESTE, o slobodi čak i ne misli, podrazumijeva je.
Slobodan čovjek ne treba
junaštvo; on je već ono što jeste i bavi se uzvišenijim ciljevima. Junaštvo je uzvišeni cilj samo robovima.
Ropstvo je dakle ta podređenost slobodarskom mentalitetu potreba za junaštvom i dokazivanjem svog
Bogom datog prava na autonomiju. Srbi moraju da odrastu. I Srbija će odrasti sa njima.

Ljubav je najuzvišeniji cilj. Ljubav je u Bogu i Ljubavi se teži u manifestaciji. Ljubav zaustavlja agresiju prije
nego li je agresija zamišljana. Kad ste u Ljubavi sa Svijetom, Svijet je u Ljubavi sa vama. Onaj koji je u
Ljubavi nema potrebu da se brani; On sebe bezuslovno daje. Kada se dajemo mi ne predstavljamo izazov
onima koji od Svijeta žele nešto na silu. Sila zahtijeva OTPOR. Tad nismo u domenu interesovanja siledžija.
Naš polaritet je nestao u LJubavi, pretvorio se u Jednotu, i 'agresori' ne mogu usmjeriti svoju agresiju prema
nama, to je univerzalni princip. Univerzalni princip suptrotnosti će uvijek sa sobom donijeti i manifestaciju
suprotnosti; slobodar će uvijek dobijati razloge da se se brani za slobodu... koje nema. Junak će se dokazivati
junaštvom, suprtostavljajući se drugom nasilniku sa suprotnim usmjerenjem volje od njegove.

Pitanje bi trebalo biti KAKO BIVSTVOVATI U LJUBAVI?

Poslednja izmena:
gosn jirgen habermas je reko da je genser pogresio sto je prizno sloveniju i hrvatsku i to je dovoljno

Niko nema prava na našu autonomiju. Samo mi, u neznanju, možemo drugome dati svoju
moć i svoje pravo da ga koriste protiv nas (kako bi smo se mi za toliko osjećali nemoćnima).
Da bi znali kakvu moć i prava na autonomiju zaista imamo moramo prvo znati Kako, kao Ko i kao
Šta postojimo dok sebe doživjavamo 'ljudima'.

Poslednja izmena:
Значи, то што је погинуло дете од 3 године, цела 16-члана породица у Сурдулици, цивили у возу код Грделице, да не набрајам даље... све се то дешавало неком другом, твоји су сви добро, ти си добро, све је ок, бомбардовања као да није било...

Надам се само кад си се спремао за школу, да си био бар неки 2. разред основне школе, у том случају могу да разумем овакав став.

3. razred osnovne skole.

Sirene su zavijale ali se nisu svi sklanjali u podrume na njihov zvuk, dobar deo ih je ignorisao ukljucujuci i moje ukucane.

Kad je Srbija bila bombardovana u Australiji nije bilo lako reći da si Srbin. Odmah se osjećalo dejstvo
demonizacije, osuda i prezir. Međutim, biti Srbin i biti Australijanac, za čovjeka koji je iole osviješćen,
je jedno te isto te sam u to vrijeme hodao ulicama uspravno i pokazivao sam svojim primjerom da je
istina o ljudima sasvim drugačija nego li se predstavlja kroz medije. U to vrijeme smo jedan moj
prijatelj i ja provodili vrijeme u mjestima gdje su se sastajali lokalni muzičari, umjetnici, pisci... i pravili
smo mali eksperiment. On je svirao harmoniku a ja bih pjevao. Pjevao sam stare Srpske pjesme i to bi
se dešavalo kada poslije svirke neke lokalne grupe. Vjerovali ili ne poslije buke koja je bila tokom
prethodne svirke našu su pjesmu svi slušali s potpunom pažnjom, bez i jednog pokreta, bez glasa, u
potpunom poštovanju i totalnoj tišini. Ja bih zatvorio oči i pjevao. Poslije su pitali odakle je ta muzika?
Kad smo im rekli da je srpska, nastalo bi čuđenje... čudili su se jer im je kako kažu muzika dodirnula
srce, a oni to nisu mogli razumjeti: kako je moguće da demonski narod ima takvu muziku??? Tako smo
radili na žurkama, svugdje gdje bi smo se našli... on je nosio harmoniku a ja sam
pjevao... to je bio naš mali skromni doprinos vraćanju imidža, osvješćenju te mediumima zaslijepljene
mase. Ne, mi ih nismo mrzili, samo smo im ponudili nešto drugačije, nešto što do tad nisu mogli osjetiti;
pjesmom smo im otvorili put do duše.

Evo jedan (doduše nedovršen) snimak jedne od pjesama koje smo tad pjevali. Oni su nas bombardovali
eksploziovima a mi smo ih obasipali zvukovima. Ovaj klip je odradio jedan naš forumski drugar: Timosten.
Hvala Timosten.

Poslednja izmena:
Bila sam sa porodicom kod kuće.
Ceo taj period bombardovanja predstavljali smo neki "stožer" za komšije, uglavnom starije ljude, koji su se okupljali u našem stanu, a ja sam sebi dala ulogu da im skrenem misli sa aktuelne situacije. Tako da ... bila sam vrlo angažovana da budem neupaničena mama mojoj, tada maloj, deci, smirena ćerka, supruga hladne glave i organizatorka svakodnevnog preživljavanja.
Nerado se sećam i ne gajim fetiš rana. Naročito ne volim da se setim osećanja nemoći.

Ha, pamtim jedan "biser" iz tog vremena!
Imali smo jednog dedu u zgradi, zaljubljenika u Miloševića, a inače porodičnog tiranina koji je počesto tukao ženu i izbacivao ćerku i unuka iz stana.
Galamdžija, bivši direktor, voleo je da mlati pištoljem i preti neistomišljenicima.
Bombardovanje ga je sasvim slomilo: naglo je zanemoćao i plakao kao dete.
Sažalili smo se i na njega (iako je i nama pravio probleme), pa smo ga pozvali na kolektivno okupljanje tokom uzbune.
Jedne večeri, zadesi se okupljanje baš kad sam dovršavala spremanje moje lažnje lazanje (skuvano testo, izmešano sa svim raspoloživim sirevima, mrvicama šunke, origanom i kečapom, pa zapečeno u rerni). Dedi se dopao miris. Naravno, ponudim i njega. "Otkud vam materijal za ovo?", hteo je da zna.
Moj stariji sin, tada devetogodišnjak, izlete se rečenicom: "Moja mama je čarobnica, ona sve ume i sve zna. Zna čak i kad će se završiti bombardovanje ... " (Ja sam mu ispričala da sam sanjala kako će bombardovanje prestati u prvoj polovini juna.)
Deda se užasno uzbudio: "Pa da, vi ste NATO plaćenici, imate za ... za ... ovo (lazanju), a imate i informacije kad će prestati da nas bombarduju!"
Ali nije otišao. Mirno je dovršio parče "lazanje" i nastavio da dolazi svako veče.
Nakon bombardovanja je, valjda i dalje ubeđen da smo "NATO plaćenici", bio miran kao bubica, i više nije bio agresivan.

Кинеска мудрост каже - ко се боји казне не постаје тако лако зао.
Злочинци не нападају оне државе и народе који поседују атомско или неко друго оружје с којим се може нанети озбиљан ударац агресору. Нападају слабе, који им не могу узвратити.

С породицом сам све време провео тих 78 дана и ноћи у стану, у ком иначе живимо, у центру Београда, озбиљно страхујући за наше животе. Иначе имали смо припремљене основне потрепштине, воду, храну, лекове...Седели смо сви у дневној соби, пратили, гледали тв, разговарали телефоном са родбином и пријатељима о ситуацији код њих. И тако за мене и моје, веома трауматичан период, који је сигурно оставио последице, верујем чак и код оних људи који нису никога изгубили.

Ја сам био у Бањој Луци,гдје живим.Знам да су нас авиони прелетали и одлазили у правцу Србије,како је говорио народ тада:"Ево иде стока да бомбардује наш народ".Ја сам био мален али запамтио добро.Комшије су их проклињале кад пролете а ја онако мален размишљао да их оборе наши авиони у Републици Српској,да не иду тамо.Џаба,говна су била јача,ми нисмо.Ми смо само један мали јуначки народ који је спреман да се бије са било ким на овом свијету,за свој народ.А они су кукавице.Знали смо како је то,и нас су 1995 јако бомбардовали седмицама бацали тоне и тоне ос.уранијума,по нама,још нам оборили 4 авиона,страдала 4 пилота,тукли нас свуда гдје нису могли војно ударали авијацијом,изгубили смо 14 градова Грахово Гламоч Дрвар Петровац Кључ,Сански Мост...али опет нам нису могли ништа.Никад али никад се не би повукли из Сарајева да нас нису онако јако ударали авионима.

Back