Како не мрзети ? (где сте били 24.03.1999. ?)

Књаз Милош

Ističe se
Poruka
2.065
Ја сам био у Београду,
у булевару Револуције сретох колегу гитаристу.

Таман смо разменили поздраве,
кад из правца преко реке видесмо бљескове
и чусмо експлозије (чини ми се, мада ме већ сећање напушта).

Неко рече : "Почело је" и ми се растадосмо.
Било је око 20.00 часова.

Јутрос ме је погодила слика гроба Мале Милице коју видех у вестима
и питам се :

Да ли су могли да нас не мрзе,
и да ли можемо данас да их не мрзимо ?

Данас нам је свима, као и онда,
потребно пуно разума.

Како да превазиђемо оно што осећамо ?
Они кажу "мораћете да нас слушате милом или силом" !

У ситуацији смо као бивши робијаш,
ил' се прилагоди - ил' те нема !

Ono sto je sacuvalo narod od fizickog istrebljenja nije pitomost, pokornost, poslusnost.
Nas je sacuvao inat.
Oni koji su bili pokorni su postali nesto drugo.

Lepo je Raskovic govorio: Srbi su lud narod.
Meni je cast.

U 20.00h sam gledao Banjicu kako gori,
a onda sam izneo akumulator i ukljucio gps ometac 1,5GHz.
Ne sa nekom jasnom namerom, nego u inat.

Чекала сам да брат довезе оца са ВМА.

У пола осам крећу сирене, гасе струју, њих још нема.

Чујемо да су бомбардовали Куршумлију, полетели авиони из Авиана, њих још нема.

Долазе, потпуно несвесни шта се дешава, псују што опет нема струје.

Он болестан од рака, једва смо нашли гориво да га извучемо из болнице.

Убили су ми братаницу на њиви.

Уништили град.

Не, немам разлога да их мрзим.

Чекала сам да брат довезе оца са ВМА.

У пола осам крећу сирене, гасе струју, њих још нема.

Чујемо да су бомбардовали Куршумлију, полетели авиони из Авиана, њих још нема.

Долазе, потпуно несвесни шта се дешава, псују што опет нема струје.

Он болестан од рака, једва смо нашли гориво да га извучемо из болнице.

Убили су ми братаницу на њиви.

Уништили град.

Не, немам разлога да их мрзим.
gvido je reko da se zaboravi i tako ce i biti
zoki je reko da se bombarduje i tako je i bilo
slava zokiju gvidi gerhardu

Ono sto je sacuvalo narod od fizickog istrebljenja nije pitomost, pokornost, poslusnost.
Nas je sacuvao inat.
Oni koji su bili pokorni su postali nesto drugo.

Lepo je Raskovic govorio: Srbi su lud narod.
Meni je cast.

U 20.00h sam gledao Banjicu kako gori,
a onda sam izneo akumulator i ukljucio gps ometac 1,5GHz.
Ne sa nekom jasnom namerom, nego u inat.

"sačuvalo..." Sačuvalo? Naši gubitci koje smo tada pretrpeli i koje još uvek trpimo su toliki da se uopšte ne može reći da smo se u bilo kom smislu sačuvali.
Inat? Kakav inat? Poginulo je preko 1000 civila, 100 dece, a ko zna koliko je hiljada i hikjada kasnije umrlo od posledica bombardovanja, baš smo imali koristi od inata. Baš nas je, ono, održao.
Što bi rekli tadašnji uticajni ljudi - pesma nas je održala njojzi i hvala!

Postojimo.

- - - - - - - - - -

za razliku od mnogih.

- - - - - - - - - -

Vise je izginulo posle bombardovanja od uranijumskih rakova i piralen tumora nego sto su tokom bombardovanja iz vazduha pobili.

Postojimo zato što su nam oni dozvolili da postojimo. Ne zbog našeg inata i naših (bilo kakvih) sposobnosti. Da su hteli da nas zbrišu zbrisali bi nas za pola dana. Ovako su hteli da kao nacija "snosimo posledice". A snosili smo ih i te kako. I naravno da ih još uvek snosimo.

Postojimo zato što su nam oni dozvolili da postojimo. Ne zbog našeg inata i naših (bilo kakvih) sposobnosti. Da su hteli da nas zbrišu zbrisali bi nas za pola dana. Ovako su hteli da kao nacija "snosimo posledice". A snosili smo ih i te kako. I naravno da ih još uvek snosimo.

Da sumirano sta si napisao:
1. Oni koji su nas bombardovali su najzasluzniji sto postojimo.
2. Nase postojanje nema nikakve veze sa bilo kakvim nasim sposobnostima.
3. Oni sto su nas bombardovali su jedini zasluzni za nase ovozemaljsko postojanje. Njima se treba kao stvoriteljima moliti i ikonu Tonija Blera celivati.
:bljak:
Ta vrsta autosovinizma se sa drugosrbijanaca lako prosula medju slabe i, po svemu sudeci, bice uzrok skore propasti celog naroda.

Jedina stvar koja je gora od sovinizma je autosovinizam.

- - - - - - - - - -

mrznja je bolest
Bi li okrenula drugi obraz Toniju Bleru, Havijaru Solani i Vesliju Klarku? :think:

Poslednja izmena:
Da sumirano sta si napisao:
1. Oni koji su nas bombardovali su najzasluzniji sto postojimo.
2. Nase postojanje nema nikakve veze sa bilo kakvim nasim sposobnostima.
3. Oni sto su nas bombardovali su jedini zasluzni za nase ovozemaljsko postojanje. Njima se treba kao stvoriteljima moliti i ikonu Tonija Blera celivati.
:bljak:
Ta vrsta autosovinizma se sa drugosrbijanaca lako prosula medju slabe i, po svemu sudeci, bice uzrok skore propasti celog naroda.

Jedina stvar koja je gora od sovinizma je autosovinizam.

- - - - - - - - - -

Bi li okrenula drugi obraz Toniju Bleru, Havijaru Solani i Vesliju Klarku? :think:

Zašto tako jadan pokušaj sarkazma i taj cinizam. A pretpostavljam da ti je jasno šta sam rekao. Mislim da je i tebi jasno da oni, da su hteli da nas zbrišu zbrisali bi nas lagano. Šta ih je sprečavalo u tome. Nismo opstali zahvaljujući njihovoj milosti ili slično tome već im jednostavno nije bilo u interesu.

...
da su hteli da nas zbrišu zbrisali bi nas lagano.
Šta ih je sprečavalo u tome.
...

Рeћи ћу ти сопствeно искуство са ратишта,
нијe лако ни кучe убити !

Да су могли да нас збришу - збрисали би нас !
Али нeћу ти дати да развијаш бес у мени !

Ми смо сада као неки мали бедни робијаш
који се огрешио о законе јачих.

Мораћемо да расхладимо осећања !

Ne mislim da su nas bombardovali zato što smo mi "posebni" na ovom svetu, zato što smo "sveti narod". Bombardovali su nas zbog Kosova. Kao jako bogato zemljište, rudama, naravno. A i zbog prenosa droge iz Avganistana, heroina prvenstveno, pa marihuane iz Albanije, preko Kosova. A oni su ti koji kontrolišu tržište droge u svetu.
Razbili su Siriji, Libiju, Irak, Egipat... Mi nismo ništa posebnije od njih.
Najbolje se povući iz sveta jer svet ne funkcioniše na potrebama kakve mi želimo. Mora da se preživljava, da se krene napred. Danas ti nabija nož u srce a već sutra ti se smeje. To je realnost, okrutnost sveta.
I ne mislim da nas je održao taj čuveni "inat" jer da su hteli, sve bi nas pobili. Trebala im je zemlja i poslušnost od vlasti, ništa drugo.

Ја сам био у Београду,
у булевару Револуције сретох колегу гитаристу.

Таман смо разменили поздраве,
кад из правца преко реке видесмо бљескове
и чусмо експлозије (чини ми се, мада ме већ сећање напушта).

Неко рече : "Почело је" и ми се растадосмо.
Било је око 20.00 часова.

Јутрос ме је погодила слика гроба Мале Милице коју видех у вестима
и питам се :

Да ли су могли да нас не мрзе,
и да ли можемо данас да их не мрзимо ?

Данас нам је свима, као и онда,
потребно пуно разума.

Како да превазиђемо оно што осећамо ?
Они кажу "мораћете да нас слушате милом или силом" !

У ситуацији смо као бивши робијаш,
ил' се прилагоди - ил' те нема !

Bio sam kuci, spremao se za skolu.
Poceo dnevnik i spiker kaze da je poceo rat.

Da li su nas mrzeli?
Politicari verovatno, skoro sigurno.
Civili i piloti... to je vec pitanje. Mozda i jesu, mozda i nisu vec su ljudi radili svoj posao. Sliku su imali od ovih prvih tako da su mozda mislili da ubijaju naciste kao njihovi dedovi ili su videli da nesto nije bas kako treba.

Meni mrznja nije problem, ratno stanje skoro i da nisam osetio. Mozda i zbog toga sto sam bio klinac a mozda i zbog toga sto je tek na 60km bilo najblize mesto koje su gadjali.
Ne mrzim ih i nemam sta da im prastam, jedino me nervira kada svoje zrtve velicaju bez ikakve potrebe.

Bio sam kuci, spremao se za skolu.
Poceo dnevnik i spiker kaze da je poceo rat.

Da li su nas mrzeli?
Politicari verovatno, skoro sigurno.
Civili i piloti... to je vec pitanje. Mozda i jesu, mozda i nisu vec su ljudi radili svoj posao. Sliku su imali od ovih prvih tako da su mozda mislili da ubijaju naciste kao njihovi dedovi ili su videli da nesto nije bas kako treba.

Meni mrznja nije problem, ratno stanje skoro i da nisam osetio. Mozda i zbog toga sto sam bio klinac a mozda i zbog toga sto je tek na 60km bilo najblize mesto koje su gadjali.
Ne mrzim ih i nemam sta da im prastam, jedino me nervira kada svoje zrtve velicaju bez ikakve potrebe.

Значи, то што је погинуло дете од 3 године, цела 16-члана породица у Сурдулици, цивили у возу код Грделице, да не набрајам даље... све се то дешавало неком другом, твоји су сви добро, ти си добро, све је ок, бомбардовања као да није било...

Надам се само кад си се спремао за школу, да си био бар неки 2. разред основне школе, у том случају могу да разумем овакав став.

Back