Kako naterati osobu koja ima psihozu da pije lekove?

Odbija lekove jer je ubeđena da su zlo. Ti ne vidiš vezu sa ostalim napisanim? U tom stanju su lekovi jedino rešenje. Kad krenu takvi problemi, prvo se ide kod psihologa, a kao on utvrdi da je nemoguća pomoć samo savetima i razgovorima, upićuje kod psihijatra, koji može da odredi i propiše lekove.
Одбија лекове јер је психотична тј. дереализована (основна одлика психоза). Нема представу реалности као, условно речено, нормални људи.

Мој савет постављачу теме:
1. да њеном момку кажу истину. Човек има право да зна да је болесна, а посебно на бази тога да одлучи да ли жели с њом да гради живот и породицу. Ако му се прећути, последице могу бити свакакве, чак и врло озбиљне.
2. Да као породица схвате да су психозе болест која захтева сталну контролу и да погоршања најчешће и настају као последица неузимања терапије. Да човек прогресивно пропада, когнитивно пре свега, и да су пре или касније брига породице или околине.
Постоји и опција хоспитализације ако се дуго не узима терапија па се у болници, уз психилошко-психијатријски тим, особа убаци у шине.

Одбија лекове јер је психотична тј. дереализована (основна одлика психоза). Нема представу реалности као, условно речено, нормални људи.

Мој савет постављачу теме:
1. да њеном момку кажу истину. Човек има право да зна да је болесна, а посебно на бази тога да одлучи да ли жели с њом да гради живот и породицу. Ако му се прећути, последице могу бити свакакве, чак и врло озбиљне.
2. Да као породица схвате да су психозе болест која захтева сталну контролу и да погоршања најчешће и настају као последица неузимања терапије. Да човек прогресивно пропада, когнитивно пре свега, и да су пре или касније брига породице или околине.
Постоји и опција хоспитализације ако се дуго не узима терапија па се у болници, уз психилошко-психијатријски тим, особа убаци у шине.
Sofija je uvek bila glas razuma na ovom forumu.

Pozdrav svima!

Kako naterati osobu koja boluje od psihoze da pije lekove?
Ne može je niko naterati silom da uzima lekove - osim ako nije agresivna , niti se može logički objasniti psihotičnoj osobi da je psihotična. Ono što možete, kao porodica je da se informišete kod psihijatra koji je leči kakav da bude vaš pristup i koji su vaši dalji koraci u smislu da zadobije vaše poverenje za početak- koji je najbolji način jer je svaka osoba individua bez obzira na dijagnozu koja je zajednička. Na netu i od laika, teško da možete pronaći odgovor.
Možda je i kandidat za hospitalizaciju - popričajte sa psihijatrom o svemu.

Poslednja izmena:
Ne znam šta je psihoza, ali ne volim pristup liječenja sa tabletama sem ako ne mora.
Bolje je što ne znaš. Ja kada nešto ne znam obično preskočim komentarisanje istog jer je moguće da moj komentar utiče na nečije razmišljanje iako nemam pojma o čemu se radi. Deluje konfuzno kada se tako kaže , zar ne ?

Sve su prilike da je ravna. Ja ne znam kakva je, ne tvrdim ništa.
Ali svakako treba bar posumnjati.

Posebno treba sumnjati što se riječ "ravnotemljaš" koristi kao sinonim za "glup".
I svagdje trpaju oblik loptast, igračke za djecu, na špicama filmova, na poker aparatima, na navedi-i-naćemo.

Razlika između planete loptaste i ravne je u jednoj tački, jer obje imaju beskrajno mnogo tačaka, samo ravna jednu manje.
Ta jedna tačka razlike, je južni pol.
A na njega je zabranjeno ići.

Ima jedno mesto na Malti. Zove se: 'top of the world' (vrh sveta).

Za sve one koji veruju da je zemlja ravna treba da odu tamo i da pogledaju svet sa tog mesta svojim rodjenim ocima. Ne bi da vam kvarim istinski realni dozivljaj, samo da kazem da tamo treba otici na lep dan kad se daleko vidi, i da je osecaj zaista kao da si bukvalno na top of the world. Nigde drugde gde sam bio, a skitao sam dosta i na stvarno lepim mestima, bukvalno, nigde drugde se nisam tako osecao kao tamo.

Ne može je niko naterati silom da uzima lekove - osim ako nije agresivna , niti se može logički objasniti psihotičnoj osobi da je psihotična. Ono što možete, kao porodica je da se informišete kod psihijatra koji je leči kakav da bude vaš pristup i koji su vaši dalji koraci u smislu da zadobije vaše poverenje za početak- koji je najbolji način jer je svaka osoba individua bez obzira na dijagnozu koja je zajednička. Na netu i od laika, teško da možete pronaći odgovor.
Možda je i kandidat za hospitalizaciju - popričajte sa psihijatrom o svemu.
Nije kandidat za hospitalizaciju, jer da jeste doktor bi to rekao još pre 4 godine. A za ovo da popričamo sa doktorom na koji način joj prići, pa zar stvarno mislite da nismo to uradili već?

Doktor govori samo da nastavlja da pije terapiju. Inače majka dolazi na kontrolu u njeno ime, da tako kažem, jer ona odbija da je bolesna, to je valjda jasno.
Oni da znaju da su bolesni , ne bi bili bolesni. Ne postoji način u ovom trenutku da joj ukažete na njeno nelogičko razmišljanje. Mora da uzima lekove i da pokušate da nađete psihijatra koji će steći njeno poverenje. Borba. Znam da je volite to se vidi , nastavite- ne odustajte :heart:

Ima dosta napisanih gluposti na ovoj temi , prvo nije psihijatrijska bolest stigma niti je svaka ista , u slučajevima psihoze tj. paranoje najgora je varijanta neuzimanje terapije , a može vrlo lako pacijent uz terapiju funkcionisati kako da kažem normalno uz smanjenje svih tih misli , imala sam slučajeve gde su bile tranzitne- prolazne , pa je i terapija ukinuta od strane psihijatra , no ako se nastavlja da se uzima nije ni to strašno može se funkcionisati.
Da se razumemo , jesam lekar ali nisam psihijatar. Ukoliko ja razmislim šta ću reći , pitam se šta li laik razmisli pre nego dođe ovde i lupeta kako mali Perica zamišlja maskebal. Mislim..stvarno...kakvi smo mi to ljudi.

Back