kako napraviti REMENICu

• Začetnik teme Začetnik teme slob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imam el. motor i treba da stavim neku remenicu na njega da pogoni kais, vratilo je oko 8mm. Treba mi neko jednostavno resenje.
Od cega da napravim ili gde da nadjem neku remenicu?
:worth:

Премало података ....
Пошто је вратило тако малог пречника, претпостављам да је мотор врло мале снаге ....

Најбоље и најлакше је да нађеш неког металостругара (има тога у огласима)
однесеш му мотор и кажеш колики број обртаја треба да има то "нешто" што би тај мотор требао да погони,
и проблем решен ...
За тај пречник осовине не би требало клинасти кајш дебљи од 7,5mm.
И још једно правило - пречник ременице не сме бити већи од пречника ротора.

slazem se da je najbolje kupiti ali pravim neku prirucnu napravu i zelim da prodjem sa minimalnim ulaganjima jer zapravo ni ne znam dal ce se investicija isplatiti.
Motor jeste male snage a mozda je cak i prejak za ono shto meni treba. Pravim neko glodalo za gumu i onda obrtni moment sa motora hocu da prebacim na to vratilo gde stoji brusni valjak... Mislim da moror ima oko 600w sto mi je dosta.
Svidja mi se taj savet -da remenica ne treba da bude veca od precnika rotora, to nisam znao :)
Jel se to odnosi samo na remenicu koja je na vratilu morora ili i na ovu dr?
Jel mislite da mi je za te velicine do 500W optercenja potreban nazubljen kais, klinasti ili pak mogu da stavim neki bzv kruznog poprecnog preseka sto bi mi pojednostavilo mnoge stvari..

i da dodam, cilj mi je da smanjim broj obrtaja

slazem se da je najbolje kupiti ali pravim neku prirucnu napravu i zelim da prodjem sa minimalnim ulaganjima jer zapravo ni ne znam dal ce se investicija isplatiti.
Motor jeste male snage a mozda je cak i prejak za ono shto meni treba. Pravim neko glodalo za gumu i onda obrtni moment sa motora hocu da prebacim na to vratilo gde stoji brusni valjak... Mislim da moror ima oko 600w sto mi je dosta.
Svidja mi se taj savet -da remenica ne treba da bude veca od precnika rotora, to nisam znao :)
Jel mislite da mi je za te velicine do 500W optercenja potreban nazubljen kais, klinasti ili pak mogu da stavim neki bzv kruznog poprecnog preseka sto bi mi pojednostavilo mnoge stvari..

Mislim da te neće izaći preko 1500 din sa sve troškovima nabavke, slanja i ostalih čuda. (naručuje se preko uvoznika, firma Multi Tec www.multi-tec.net)

Snaga motora ti ne igra neku ulogu ako je dovoljna. Koliko obrtaja ima motor i koliko obrtaja ti treba na brusnom valjku.? Koliki je minimalni momenat koji ti je potreban?

To sa remenicomi prečnikom rotora nisam nikada čuo, a i odmah da ti kažem da ne važi. Evo ja imam neku maketu sa remenicom i dva kaišnika koji us ova veći od mog motora. I rade sasvim dobro.

Drugo, motor ima snagu zavisno od toga koliko je opterećen. Neopterećen motor praktično ima snagu 0W (ako izuzmemo gubitke). Ako ga opteretiš, snaga postepeno raste do neke optimalne vrednosti. Znači možeš slobodno "jači" motor, zapravo je i poženjo da bude takav.

U suštini, može i klinasti kaiš.

I ako praviš, napravi da valja, ne improvizuj.

Опет ти нешто бркаш појмове ...
Глодање је једно,
а брушење нешто сасвим друго,
али и једно и друго се обавља при релативно великом броју обртаја ....

Даље, обзиром да је у питању гума, мораш дефинисати тврдоћу гуме и режиме и врсту обраде
да би се могли дефинисати отпори,
а од тога зависи и потребна снага мотора ...

Ајде да ти дам један пример из праксе ...
шустерска брусилица, она којом брусе ђонове користи мотор од најмање 1,5 kW...

Да заборавих ...
Када сам рекао да пречник ременице не би требао да буде већи од пречника ротора,
мислио сам на мотор ....
друга ременица може бити онолика колико ти прорачун броја обртаја захтева ...

И још једно корисно знање :
Пречник мале ременице мора бити најмање 6d
d - дебљина клинастог ремена ....

hvala mar_comm, znam da je to brusenje, al sam se ovako izrazio da me ljudi lakse shvate. Brusenje mora da bude malom brzinom da mi se guma ne bi palila i topila.
U principu imam ja i jaci motor od 1Kw al sam mislio da je suvise jak jer kad oborim obrtaje dobicu nepotrebno velik obrtni moment. Idem logikom da sigurno ne bih nikako mogao da zakocim busilicu od 500W (koju imam) tako da mi je ta snaga nekako odgovarajuca. A da ne pominjemo da mi se raspoloziva snaga samo povecava smanjenjem br obrtaja. Koristan mi je i taj savet za precnik male remenice.

Topik sam i pokrenuo da bih dobio neki savet kako to da nabudzim jer para nemam niti bih ulagao u ovaj projekat. planiram samo lezajeve da kupim, eventualno remen ako ne nedjem neki. Glavna problematika mi je bila kako remenicu napraviti..dal od neke cevi ili sl...

Poslednja izmena:
hvala mar_comm, znam da je to brusenje, al sam se ovako izrazio da me ljudi lakse shvate. Brusenje mora da bude malom brzinom da mi se guma ne bi palila i topila.
U principu imam ja i jaci motor od 1Kw al sam mislio da je suvise jak jer kad oborim obrtaje dobicu nepotrebno velik obrtni moment. Idem logikom da sigurno ne bih nikako mogao da zakocim busilicu od 500W (koju imam) tako da mi je ta snaga nekako odgovarajuca. A da ne pominjemo da mi se raspoloziva snaga samo povecava smanjenjem br obrtaja. Koristan mi je i taj savet za precnik male remenice.

Topik sam i pokrenuo da bih dobio neki savet kako to da nabudzim jer para nemam niti bih ulagao u ovaj projekat. planiram samo lezajeve da kupim, eventualno remen ako ne nedjem neki. Glavna problematika mi je bila kako remenicu napraviti..dal od neke cevi ili sl...

KUPI JE GOTOVU!!! Koštaće te do hiljadu i po dinara.

Back