ljudi zarko zelim da radim u turistickoj agenciji, pre svega u ns-u a moze da dodje u obzir i bg. Jel ima neko ideju kako doci do tog posla. Znam engleski a sto se tice italijanskog na pocetnom sam nivuo, volim da putujem.
Zaboravi.
To ti kazem jer sam radio jedno vreme u turizmu te sam dobro upoznat sa (ne)prilikama u taj branshi
Glavni je problem nenormalno velika ponude radne snage.Svi upisuju turizam,svi "vole da putuju"....i sada je situacija za zaposljavanje takva kakva jeste.
Po manjim turistickim agencijama plate su 200e,a samo vece placaju 300e,sve preko toga su pusti snovi(ne znam doduse kako je u Kontikiju).Nesto malo bolje plate imaju prodavci avio karata,ali to je druga prica.
Posao je sve samo ne jednostavan,a to sto volis da putujes je bas bedak jer neces bas biti u prilici da upraznjavas taj hobi, obzirom da ces celo leto presedeti u agenciji.
Drugi problem je da je vecina nasih agencija sezonski zaposljava radnike.Izuzetak su par velikih koje imaju i dobru ponudu zimskih aranzmana,tako da imaju posla preko cele godine.
Ipak vecina agencija fakticki zivi samo od letnje sezone,tako da je vrlo moguce naci posao recimo od maja-avgusta za platu od 200e mesecno a posle ko te j_be do sledece sezone.Zalosno,ali istinito.
Treci problem je sto radeci u turizmu vrlo tesko mozes da napredujes u karijeri.Posle 10 godina tvoja vrednost na trzistu rada je otprilike ista kao i na pocetku-nikakva,sto ce reci 200-300e mesecno.
Takva je situacija po agencijama kada govorimo o salter-sluzbi.
Mozda je bolja opcija raditi kao predstavnik na destinaciji(sto sam i ja radio),stim da se tu plate jako razlikuju po agencijama i idu od nekih 300e pa do (mozda) 1000e.To je fiksni deo plate a na to imas i odredjeni % od prodaje izleta i sl i obezbedjenu hranu i smestaj.Pre dve godine moja mesecna plata je bila 800e a uspevao sam da izlazim na 1200e.Odradim sezonu jun-septembar i skroz mi je ok.
Doduse radio sam za jednu od nasih jacih agencija.
Ukoliko nemas vezu sanse da ti takav posao uleti su ravne nuli.
Malo sam se raspisao ali mislim da si shvatila sustinu...
Pozdrav