Kako komunicirati na forumu

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Odlučim ja tako da malo slobodnog vremena provedem na forumu pronalazeći i odgovarajući na teme koje su mi se činile zanimljivim, međutim kad sam pronašla temu koja mi je bila najzanimljivija i u koja me je potakla na razmišljanje i u kojoj mi je jedini cilj bio da tražim i pronađem suštinu, odjednom je moj plan krenuo potpuno drugačijim pravcem nailazeći na namjerne ili nenamjerne upadice i provokacije tipa - Ti hoćeš ovo ili ti hoćeš ono :confused: ...
I nekako je ispalo da tragati i pronaći suštinu, odn. učestvovati u temi nije moguće bez drugih ljudskih psihičkih osobina osim - Nagona za radoznalošću i saznanjem ...
Ispreplitali su se tu nagoni za igrom, takmičenjem, nagon čopora (udruživanje jednih korisnika protiv drugih i sl..), pa i altruistički nagon, zatim seksualni(forumske ljubavne igre i sl.) pa čak i nagon za življenjem na neki način (borba za svoju forumsku biološku egzistenciju..) ..
Vjerovatno postoje razni motivi iz ove široke nagonske palete (još par nagona nisam nabrojala..) zbog čega jedan ili drugi korisnik postuje ..
Kako ostvariti komunikaciju koja će zadovoljiti vlastite, a ne dovesti do sukoba sa nagonskim težnjama drugih..?

Odlučim ja tako da malo slobodnog vremena provedem na forumu pronalazeći i odgovarajući na teme koje su mi se činile zanimljivim, međutim kad sam pronašla temu koja mi je bila najzanimljivija i u koja me je potakla na razmišljanje i u kojoj mi je jedini cilj bio da tražim i pronađem suštinu, odjednom je moj plan krenuo potpuno drugačijim pravcem nailazeći na namjerne ili nenamjerne upadice i provokacije tipa - Ti hoćeš ovo ili ti hoćeš ono :confused: ...
I nekako je ispalo da tragati i pronaći suštinu, odn. učestvovati u temi nije moguće bez drugih ljudskih psihičkih osobina osim - Nagona za radoznalošću i saznanjem ...
Ispreplitali su se tu nagoni za igrom, takmičenjem, nagon čopora (udruživanje jednih korisnika protiv drugih i sl..), pa i altruistički nagon, zatim seksualni(forumske ljubavne igre i sl.) pa čak i nagon za življenjem na neki način (borba za svoju forumsku biološku egzistenciju..) ..
Vjerovatno postoje razni motivi iz ove široke nagonske palete (još par nagona nisam nabrojala..) zbog čega jedan ili drugi korisnik postuje ..
Kako ostvariti komunikaciju koja će zadovoljiti vlastite, a ne dovesti do sukoba sa nagonskim težnjama drugih..?

tako što nećeš da obraćaš pažnju šta pišu kojekaki kreteni i paćenici...a fakat je da ih ima baš puno po ovom forumu...
...misim...naravno, ako možeš tako...da teraš svoje i ne osvrćeš se za budalama...

Meni gdje odgovara "atmosfera" pisem...gdje su gola prepucavanja i ispoljavanje frustracija, i sl., zaobidjem, ignorisem...katkad procitam, kad me navedeno zasmijava...ne znam da li sam 1 ili 2 puta nasjela na provokaciju...Pdf. koji zaobilazim je Religija i Politika, prednjace u sukobljavanju, ali ne onom produktivnom sukobu misljenja, vec sami sa sobom, ne slusajuci/citajuci nikog i nista, samo svoj film...cast izuzecima.

Ja bih razumeo da ovo pitanje postavi neki ruki, al ti posle 5k+ poruka pitaš kako treba da se komuncira na forumu. Šta si kojikurac do sad radila? :mrgreen:

Velika većina ljudi sa kojima se sretneš je retardirana u najmanju ruku, tako da se forum ništa ne razlikuje od stvarnog života. Kad uočiš retarda, ne raspravljaš se sa njim, jer da bi se raspravljala sa retardom moraš da se spustiš na njegov nivo, pošto on nije u stanju da se podigne na tvoj. A spuštanje na njegov nivo nije preporučljivo jer dole užasno smrdi i štipa za oči. Nemoj mučiti sebe time.

Komunikaciju kakvu želiš možeš da ostvariš sa sebi sličnim, tj. normalnim ljudima. Pronađi ih.

Komunikacija i istrazivanje .
Istrazivanje "dole gde uzasno smrdi i stipa za oci" je jednako vazno kao istrazivanje retkog cveca i nebeskog plavetnila.
Samo nije jednako prijatno. A ima se svuda stosta nauciti.

Komunikacija u smislu prijatnog razgovora uz kaficu nije tema. Nema Danijela problem sa pronalazenjem takvih sagovornika.

Poslednja izmena:

Forum po difoltu podrazumeva sukob mišljenja. Kako ti zadovoljavaš sopstvene nagonske težnje, tako ih zadovoljavaju i drugi.
Ako su vam težnje istosmerne, tema se brzo gasi zalaskom u spam i čet, jer nemate šta jedni drugima reći.
Ako su težnje različite, eto diskusije, sve dok šibaju argumenti.
Poenta? Zadovoljiti sopstvene kroz dolaženje u sukob sa nagonskim težnjama drugih.

Istrazivanje "dole gde uzasno smrdi i stipa za oci" je jednako vazno kao istrazivanje retkog cveca i nebeskog plavetnila.

Dapače... istraživanje septičke jame je od esencijalne važnosti. Svet prosto vapi za saznanjima da li je ***** u spetičkim jamama žućkaste ili smeđe nijanse, da li je intezitet smrada enormno veliki ili enormno ogromni, kao i da li smrdi na pokvareni pasulj ili na Mišu Tumbasa.

Da.

ako si nenadyebiv pisi prvo sta ti padne na pamet i to brani kucajuci domalim prstom
ako si neiskusan nikad ne raspravljaj o necemu o cemu nemas pojma
nikad ne citiraj nekog vec mantraj sam za sebe zbog alibija za odgovor
ne koristi smajlije dok ne narokas barem 10.000 ozbiljnih postova inace ce te drzati za morona
kad krenes na moravu a ne znas da plivas imaj uvek digresionu odstupnicu

довољно је разумети пост да не би постојао проблем.

Ako i kada imaš šta reći onda to piši a drugi će "slušati" (čitati). Imaj na umu da ne pišeš zbog onih koji su došli da pametuju već zbog onih koji su došli zato što traže nešto što im treba.
Ako nemaš šta reći onda nemoj pametovati jer to nikoga neće interesovati. Osete se komentari drugih kada pišu zato što imaju šta reći i kada pišu da bi drugima pokazali svoju "pamet."
Ako nemaš šta reći onda čitaj ono što ti je zanimljivo.
Imaj strpljenja dovoljno da na provokacije ne odgovaraš istim jezikom.
Pominjanje raznih figura iz nauke, religije, psihologije, filozofije pre kaže kako malo razumemo i znamo o životu nego li da bilo šta stvarno znamo. Pokazivati na takav način intelektualno znanje je isto što i okititi se zlatnim nakitom, lancima ... Sve to nismo mi i nije naša vrednost.
Nikada direktno ili indirektno ne stavljati sebe iznad drugih. Uvažavaj svakog i ništa ne uzimaj lično. Čak i kada te neko napada ne čini on to tebe radi već čini zbog svojih slabosti ili negativnosti koje ga razdiru i kojima robuje.
Onaj ko stvarno bolje zna i razume nego što sama razumeš neće te nikada vredjati... Nikada ne koristi vulgarizam, psovke...
Kada govoriš nešto valjano i poučno govori ga sa lepim osećanjima. Drugi će to primetiti.
Ne treba zaboraviti da na forumu nismo ni doktori ni lekari ni inženjeri ni radnici ni skitnice. Tu smo drugari.
Posle izvesnog vremena, čak i ako ne pročitamo nešto što će nas prosvetliti, otkrićemo da smo mnogo naučili. O čemu? Upravo o samim ljudima, o načinu funkcionisanja svesti čoveka, njegove sujete, ega, Nije bez razloga Sokrat svojim učenicima davao u zadatak da prvih pet godina samo slušaju a da ni reč ne progovore ni sa kim i ni na kom mestu.
Umeće slušanja je veoma važna stvar kada imamo šta čuti ali i kada imamo šta da kažemo. Slušanje će nam pomoći da osetimo šta je potrebno onoj drugoj osobi (forumašima) da bismo im o tome govorili.
Ipak, ne očekivati previše od foruma. Bolje rečeno ne očekivati ništa.

Komunikaciju kakvu želiš možeš da ostvariš sa sebi sličnim, tj. normalnim ljudima. Pronađi ih.

Komunikacija počne oko sadržaja neke teme. Čovjek je u anatomsko fiziološkom, a i patološkom smislu univerzalan..neuron je neuron, iako različitih biohemijskih svojstava, broja dendrita,mogućnosti modelovanja osnovna struktura i program funkcionisanja je isti ..hoću reći ljudi su konstruisani na taj način da proživljavaju i dolaze u dodir sa istom materijom, doživljavaju ista materijalna iskustva koja se u zavisnosti od njihove specifične strukture neurona pretvara u različite zaključke i formira različite odnose na relaciji id, ego, superego .. Tako da Različiti ljudi pronalaze iste teme..zapravo bi svako imao šta reći o svakoj temi; ali za sada je dovoljno reći da su različiti ljudi zaintrigirani istom temom i motivi te zaintrigiranosti su s tim različiti ..Tako da Da, ispada da svako vuče na svoju stranu iako je početna tačka, polazište komunikacije bilo isto ... Da li sagovornici prema tome teže različitim ciljevima ili istom cilju različitim putevima razrješenja konflikta (konflikt može biti i unutar samog ega) ...
Prilikom 'sudaranja' s varijabilno različitom anatomsko-fiziološkom konstrukcijom id-a, ega i superega drugog sagovornika dolazi do aktiviranja preko prefrontalne kore nagonskih i emocionalnih struktura koje feedbackom daju različitu izlaznu misaonu konstrukciju ... Više ovakvih različitih misaonih konstrukcija ne mogu da pronađu zajednički smisao sadržaja teme, a u zavisnosti od strukture ličnosti izlazna misaona konstrukcija može skrenuti sa fokusiranja sa sadržaja teme na sadržaj misli sagovornika pri čemu dolazi do skretanja obuhvatnosti teme obično na misao i 'ličnost' samih sagovornika ...
Da li je onda uopšte moguće na ovakav način zadovoljiti svoj nagon za radoznalošću i saznanjem ili čemu forum služi?

Komunikacija u smislu prijatnog razgovora uz kaficu nije tema. Nema Danijela problem sa pronalazenjem takvih sagovornika.

Nije suština teme .... mada se ovakve pojave javljaju i prilikom takve komunikacije ..

Forum po difoltu podrazumeva sukob mišljenja. Kako ti zadovoljavaš sopstvene nagonske težnje, tako ih zadovoljavaju i drugi.
Ako su vam težnje istosmerne, tema se brzo gasi zalaskom u spam i čet, jer nemate šta jedni drugima reći.
Ako su težnje različite, eto diskusije, sve dok šibaju argumenti.
Poenta? Zadovoljiti sopstvene kroz dolaženje u sukob sa nagonskim težnjama drugih.

Upravo sam objašnjavala kako je nemoguće zadovoljiti svoje nagonske težnje ne samo kroz dolaženje u sukob sa različitim nagonskim težnjama drugih nego i prilikom istih početnih nagonskih težnji sagovornika ...
Sukob mišljenja zahtjeva od sagovornika još ponešto osim samog mišljenja, a to je znati zaustaviti sopstvenu tendenciju mješanja drugih nagonskih težnji (preko aktiviranja emocija i ta kočnica se nalazi upravo unutar emotivno izvajane konstrukcije još u djetinjstvu..); prepoznati i zaustaviti, radi mogućnosti nastavka komunikacije u sadržaju koji tema obuhvata, odn. dati prostor drugima što je osnova kulture odn. komunikacije bilo kakve vrste ..

Pitanje pocni sa "Zasto..." (ja vidim sukob (umesto da prevazilazim svoj nagon i nalazim odgovore (i ciji je to sukob, zapravo)))

Ovo u zagradi ti je samo ukazivanje na to kako se ljusti lukac. :mrgreen:

Ti možeš vidjeti taj Sukob, ali osim ograđivanja i zaustavljanja , odn. težnje da tvoj nagon za saznanjem sagovornik zamjeni nekim drugim nagonom,do tada relativno konstruktivna komunikacija, odn. razvijanje teme biva zaustavljeno ..

kuckati licnu vizuru bez dopusta uticaja forumasa na istu ...

tj.- kuckati radi kuckanja :ok:

Nekako mi se čini da se sve svodi na to,mada si mislila na 'ignor' međutim nemoguće je pričati sam sa sobom ... ne pristajanje na pomjeranje nagonskih težnji je prekid komunikacije..ostalo je nekonstruktivni sukob koji je ponekad neizbježan ..često se sreće po temama..

...Onaj ko stvarno bolje zna i razume nego što sama razumeš neće te nikada vredjati... Nikada ne koristi vulgarizam, psovke...

...Ipak, ne očekivati previše od foruma. Bolje rečeno ne očekivati ništa.

..:think: ..na neki način ispada tako ...

Nekako mi se čini da se sve svodi na to,mada si mislila na 'ignor' međutim nemoguće je pričati sam sa sobom ... ne pristajanje na pomjeranje nagonskih težnji je prekid komunikacije..ostalo je nekonstruktivni sukob koji je ponekad neizbježan ..često se sreće po temama..
.

forumasenje je stvar motivisanosti, sledi motiv sve ce ti se reci ...
nisam mislila na ignor, spomenula si komunikaciju- slaba je komunikacija na forumu, vise se radi na svemu drugome, praznjenju, zadovoljavanju nekih potreba/ pobuda, samodokazivanju, odmeravanju nekih snaga ... da ne nabrajam svalerske :whistling:
ako te interesuje razmena validnih informacija, na pogresnom si mestu
sve se svodi na pricanju sa sobom- posto ljudima drugih pobuda neces dopustiti komunikaciju, nabacices neki post da ih ucutkas ili razuveris ili vec po potrebi ...

ako mi ne verujes, pogledaj klonove koji se svadaju i ljube smi sa sobom ;)

Ti možeš vidjeti taj Sukob, ali osim ograđivanja i zaustavljanja , odn. težnje da tvoj nagon za saznanjem sagovornik zamjeni nekim drugim nagonom,do tada relativno konstruktivna komunikacija, odn. razvijanje teme biva zaustavljeno ...

Kada su svi nagoni zadovoljeni, stize se do konstrukcije.
Razmazeno je cudjenje "kako me neko ne razume".
Vestina krocenje nagona i nagnavanje vode na svoju vodenicu je licna stvar.
Saznaj nesto o sebi, u medjuvremenu. Dobar je to nagon.

P.S. Uostalom. Ako ne zelis ucestvovati i razumeti tudje Stvarnosti, s kojim pravom mozes da ocekujes da neko pozeli da ucestuje u tvojoj... po tvojim uslovima.

Poslednja izmena:
Meni gdje odgovara "atmosfera" pisem...gdje su gola prepucavanja i ispoljavanje frustracija, i sl., zaobidjem, ignorisem...katkad procitam, kad me navedeno zasmijava...ne znam da li sam 1 ili 2 puta nasjela na provokaciju...Pdf. koji zaobilazim je Religija i Politika, prednjace u sukobljavanju, ali ne onom produktivnom sukobu misljenja, vec sami sa sobom, ne slusajuci/citajuci nikog i nista, samo svoj film...cast izuzecima.

Jeste, ima delova foruma na kojima se ne razmenjuje misljenje nego municija... Licni utisak mi je da je kvalitet foruma znatno opao od kako sam se prikljucio pre par godina.

модераторска екипа

Ne samo to. Ne mozes nekoga da banujes ili iskljucis ako ne krsi pravila foruma (ne psuje, ne koristi smajlije previse, ne otvara neodgovarajuce teme), ali prosto nemas kvalitet u porukama na koje odgovaras.

Na politici na primer je najlakse samo opanjkavati 'drugu stranu', zato sto nekih dobrih predloga i nema. Ne postoji nesto oko cega bi mogao da se dogovoris, samo se desava izvrgavanje ruglu.

Ne samo to. Ne mozes nekoga da banujes ili iskljucis ako ne krsi pravila foruma (ne psuje, ne koristi smajlije previse, ne otvara neodgovarajuce teme), ali prosto nemas kvalitet u porukama na koje odgovaras.

Na politici na primer je najlakse samo opanjkavati 'drugu stranu', zato sto nekih dobrih predloga i nema. Ne postoji nesto oko cega bi mogao da se dogovoris, samo se desava izvrgavanje ruglu.

Ima i do korisnika, ali i do "uredjivacke politike"... (Politiku izuzimam, tamo se ne zna ko pije, ko placa, da ne budem prostija-ko koga...)
Npr. na LjiS-u uredno stoji tema -Da li od tvrdog q moze da se dobije rak grlica materice? :roll: (Ljudskoj gluposti ni nebo niej granica...)
A na pdf.-u Zene se brisu smijesni/shaljivi postovi jer nisu u skladu sa temom...
Sto i ne primjetih, dok nisam dobila repke za neke postove (mahom vicevi), kojih poslije nije bilo...i bilo je i poslije X slucajeva, slicnih, bez objasnjenja...

komunicirati na forumu ima smisla jedino ako nesto stvarno zelis da saznas bilo da pokrenes diskusiju ili da se raspitas o nekoj temi tipa neki chipovi

ali najcesce forum sluzi za neke druge stvari da li da lecis usamljenost... ili na kraju da se svadjas s nekim ciji je veci... egzibicionizam

znaci ako znas sta hoces i pridjes tome kao poslu mislim da je ok... ako onako nabadas mozda ces da saznas nesto o sebi, o drugima, da se zabavis, da nabacis batine i slicno... al to je nekad zarazno dok se ne istrosi

krstarica je malo neformalnija i dozvoljava se tako raznorazno... lupetanje prozivanje... to neko voli amoze da bude opasno? ali ima i striktnijih foruma... lepo je sto opstaje s tom politikom i dalje ?!

mislim da treba da gledas svoju ideju a ti sukobi, ako neces sukobe onda ne trazis forum nego mamino krilo da se ugnezdish... il cije vec... tvoje je da pitas a ostali ce vec da odgovore...

eot i meni je nekad tesko da citam kad napisem al kao... koga briga... el ima uopste neka odgovornost prema ovome ja napisem pa me boli K

Poslednja izmena:
To oko dopustanja da sukobi postanu ostri... to je kao televizija. Namerno pozovu npr. Cedu i nekog od radikala - pa sta moze da bude takva emisija?!? Sigurno ne kulturna razmena misljenja.
Postoji taj neki faktor, ne znam kako da ga nazovem, da se od svega pravi cirkus i vrlo jeftina zabava (koja se odmah zaboravlja), nesto kao anestezija za publiku. Kao ima buke, ima desavanja - a u stvari se ne desava nista, samo se cuje prazna buka.

Kultura ili spektakl, odlucite sami. Iako tendenciozan, izbor prosecnom gradjaninu (i rulji) daje iluziju demokratije, vaznosti, i zadovoljava potrebu za dodvoravanjem i slihtanjem.

Prizemlje, svih 95%, bira spektakl.

Tako je od Rima naovamo.
Bacanje lavovima ili sviranje harfe?
Vecina prividno bira, ustvari je pred njih stavljen mamac koji nece promasiti.

kupaci.jpg

Poslednja izmena:

Ja uvek kazem ono sto mislim i zavrsim pricu. Nikoga ne vredjam, ali ima ih koji se nadju uvredjenim mojim postovima jer se prepoznaju.

A dosta korisnika ovde koristi forum kao mesto za istresanje frustracije jer na drugom mestu ne mogu. Takve izbegavam.

Back