Kako je nastao izraz O.K.

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.850
Čak i onim tradicionalno nastrojenim govornicima srpskoga jezika ponekad se omakne da kažu O.K. umesto u redu je. Ovaj izraz internacionalnih razmera ne bira situacije u kojima će se naći. Tako sam nedavno prisustvovala jednom seminaru na kom je predavač, moderni lingvista, rekao: Znanje je O.K. Moram priznati da su ga ostali lingvisti, puristi po ubeđenju, gledali popreko, ali ja nisam videla u tom izrazu ništa neprikladno. Meni je O.K. koristiti O.K.

Postoje mnoge teorije o tome kako je ovaj izraz nastao. Sve relevantne teorije se slažu da je O.K. nastalo u Sjedinjenim Američkim Državama (u SAD). Priznajem da je mnogo i onih koji se s time ne slažu.

Tako se u raznim kvizovima znanja očekuje da, na pitanje odakle potiče O.K., date odgovor da ovaj izraz (skraćenica) potiče iz Secesijskog rata (1861–1865). Naime, kada su se trupe vraćale uveče iz bitaka u punom sastavu, bez žrtava, pisale su na jednoj tabli za to predviđenoj 0 Killed (0 ubijenih, odnosnobez žrtava). Kako bi se pisanje skratilo, pisali su samo skraćeno – O.K.

Mnogo je tekstova na internetu koji ovaj izraz objašnjavaju. S obzirom na to da oni često nisu sasvim pouzdani, potražila sam ‘pomoć prijatelja’ – stručne literature.

Pronašla sam da današnji izraz O.K. upućuje na stari indijanski izraz okeh. Amerikanci su ga pisali kao ou-kei (a čitali ga oukej). Bilo kako bilo, ne zvuči preterano interesantno. Istraživala sam dalje.

Priča se da je u Americi postojao savesni radnik Obedi Keli, poštar, koji je potvrđivao primljene pakete tako što je ispisivao inicijale svoga imena – O.K. (Obadiah Kelly). Budući da su paketi putovali po celoj Americi, upotreba ovoga izraza se raširila i dobila opšte značenje: u redu je.

Meni je najzanimljivija teorija da je skraćenica O.K. nastala usled pravopisne greške. Srećom, na polju lingvistike pravopisne i štamparske greške nisu smrtonosne kao u medicini. Teorija kaže da su dvojica uglednih američkih državnika, DŽon DŽekob Estor i Endru DŽekson, pisali izraz all correct (A.C.)onako kako se izgovara (na srpskom, hi-hi): ol korekt. Tako je umesto A.C. nastalo O.K. Mi smo skloni da poverujemo kako svaki čovek na ovom svetu ima malo srpske krvi, stoga nam se i ova teorija može učiniti najistinitijom.

U kojoj god državi da se nađete, kojim god jezikom da vaši prijatelji iz inostranstva govore – jedno je sigurno: svi će razumeti da se s nečim slažete ako kažete: O.K. Ovo je, čini mi se, najpopularniji izraz u celom svetu i nije greška ako ga koristite u srpskome jeziku. Naravno, na vama je da odlučite u kojim ćete situacijama izabrati da umesto sve je u redu kažete O.K.

Tanja Milanović

OK (interj.)
"all right, correct," 1839, only survivor of a slang fad in Boston and New York c. 1838-9 for abbreviations of common phrases with deliberate, jocular misspellings (such as K.G. for "no go," as if spelled "know go;" N.C. for "'nuff ced;" K.Y. for "know yuse"). In the case of O.K., the abbreviation is of "oll korrect."
Probably further popularized by use as an election slogan by the O.K. Club, New York boosters of Democratic president Martin Van Buren's 1840 re-election bid, in allusion to his nickname Old Kinderhook, from his birth in the N.Y. village of Kinderhook. Van Buren lost, the word stuck, in part because it filled a need for a quick way to write an approval on a document, bill, etc.
Spelled out as okeh, 1919, by Woodrow Wilson, on assumption that it represented Choctaw okeh "it is so" (a theory which lacks historical documentation); this spelling was ousted quickly by okay after the appearance of that form in 1929. Greek immigrants to America who returned home early 20c. having picked up U.S. speech mannerisms were known in Greece as okay-boys, among other things.
The noun is first attested 1841, "endorsement, approval, authorization" (especially as indicated by the letters O.K.); the verb, "to approve, agree to, sanction," is by 1888. Okey-doke is student slang first attested 1932.
Related entries & more

Srbin izmislio,:hahaha:Nakon bitke na Kosovu neđe oko 1390-te kad su se srbi malo oporavili, počela druženja i prela.
Tako su se dozivali sa brda na brdo: zvali momci Katu, O Kajooo dođi na prelo! O Kaj a. rekla je da će doći. OK:mrgreen:
Da bi prvi režimski prognanici u Čikagu prodali amerima Ok...:p

Back