Kako je najbolje jesti jaja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.212
fried-3065323_1280.jpg

Kad je doručak u pitanju, najčešći izbor mnogih su jaja. Neki vole da ih pripremaju na određeni način, a neki vole da kombinuju i eksperimentišu s novim načinima pripreme.

Punjena, tvrdo kuvana, na oko, omlet… Postoji zaista mnogo varijacija pripreme ove namirnice, ali da li ste se ikada zapitali da li postoji način koji je „najzdraviji“?

Stručnjaci tvrde da način pripreme jaja može i te kako da utiče na njihovu hranljivu vrednost.

Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti ako jaja pripremate u tiganju. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperaturama. Možete da ih pržite na kokosovom ili ekstra devičanskom maslinovom ulju ili maslacu. Domaća mast je takođe odličan izbor.

Kad je reč o jajima, mnogi će spomenuti holesterol kao izgovor da ovu namirnicu ne konzumiraju češće, ali ono što bi trebalo da znamo, jeste činjenica da će doći do gubitka hranljivih stvari i povećanja količine oksidiranog holesterola ako jaje prekuvate ili prepržite.

Ako ste na dijeti ili pokušavate da se rešite suvišnih kilograma, najbolja opcija za vas je da kuvate jaja. Dodajte ih salatama i povrću. Ako ipak više volite da ih pripremate kao omlet, kombinujte ih s kuvanim povrćem i orašastim plodovima.

Nina.Ako se jaje bari samo tri minuta,kako ti preporucujes,ono ce biti meko kuvano i eventualni bacili u zumancetu,nece biti ubijeni.Svi lekari kazu,da je jaje
bezbedno za jelo,ako je tvrdo kuvano.Samo ti tvrdis obrnuto.Molim te,objasni sta si htela sa savetom,da jaje kuvamo samo tri minuta.U napred hvala i pozdravljam te.....

Nina.Ako se jaje bari samo tri minuta,kako ti preporucujes,ono ce biti meko kuvano i eventualni bacili u zumancetu,nece biti ubijeni.Svi lekari kazu,da je jaje
bezbedno za jelo,ako je tvrdo kuvano.Samo ti tvrdis obrnuto.Molim te,objasni sta si htela sa savetom,da jaje kuvamo samo tri minuta.U napred hvala i pozdravljam te.....
Kakvi bacili?
Ako misliš na salmonelu, kuvanjem u vreloj vodi biće uništena.
Lično, ne volim rovito jaje i nedovoljno skuvano belance.
Jaja najviše volim spremljena sa proprženom slaninicom ili šunkom uz salatu od paradajza.
Kada sam na 'mom režimu ishrane', to mi je najomiljeniji doručak.

Prvo, pazite na odabir masnoće koju ćete koristiti ako jaja pripremate u tiganju. Koristite ona ulja koja su stabilna pri višim temperaturama. Možete da ih pržite na kokosovom ili ekstra devičanskom maslinovom ulju ili maslacu. Domaća mast je takođe odličan izbor.
Ovo sam svojevremeno pisala negde na Kulinarstvu ali sam bila demantovana ( posebno za ekstra devičansko maslinovo ulje i svinjsku mast) :mrgreen:

uhhh ja volim mrtva jaja....kajganu u kojoj nema zivota :mrgreen:

ne jedem jaja odavno...tj. u mizerno malim kolicinama...godisnje mozda 1-2x...

meni je bilo ranije ok staviti na kajganu i sira malo da se rastopi...umesto slanine...sitno iseckanu prsutu ili kobasicu...moze da se ubaci i malo iseckane ljute paprike...ili samo posuti paprikom...

a kuvana isto...ono...10min...tvrdaaaaa

ne savetujem nista vec ovi u tekstu..ja kazem kako ja volim
i nema salmonele jaje se skuva taman kako treba..belance skuvano a zumance rovito
mada je volim i tvrdo kuvana jaja..posebno uskršnja ..

ne savetujem nista vec ovi u tekstu..ja kazem kako ja volim
i nema salmonele jaje se skuva taman kako treba..belance skuvano a zumance rovito
mada je volim i tvrdo kuvana jaja..posebno uskršnja ..
Kompletno svetska medicina kategoricki tvrdi,da rovita jaja,nikako ne treba konzumirati,jer moze biti salmonela.Samo tvrdo kuvano,i dobro peceno jaje
potpuno je bezbedno za ljudski ishranu.Nemoj ni ti jesti rovito jaje,jer cemo se sekirati,da ti nesto ne bude lose sa zdravljem.Pozd.i cuvaj se........

Kompletno svetska medicina kategoricki tvrdi,da rovita jaja,nikako ne treba konzumirati,jer moze biti salmonela.Samo tvrdo kuvano,i dobro peceno jaje
potpuno je bezbedno za ljudski ishranu.Nemoj ni ti jesti rovito jaje,jer cemo se sekirati,da ti nesto ne bude lose sa zdravljem.Pozd.i cuvaj se........
:cmok2: sto brines za mene
ali cu i dalje da povremeno jedem jaja, rovita i tvrdo kuvana jer ih volim

Ekstradevičansko maslinovo ulje ima nižu tačku dimljenja i od suncokretovog ulja tako da nije preporučljivo za prženje. Svinjska mast i kokosova mast bi bili najbolji za prženje.

Volim jaja na sve moguće načine, ne znam šta bih doručkovala svaki drugi dan da nije te predivne namirnice 😁
Najviše volim jaje na oko ali da žumance bude skroz rovito da mogu da "topkam" hleb, to mi je još u detinjstvu bilo zadovoljstvo. Volim i kajganu običnu ili sa pečenicom ili sa nekim zelenišem ili sa lisičarkama. Ima i ona japanska kajgana što je penušava, flafičasta, sve se kanim nju da probam ali nikako da se nakanim.
Mislim da sam slušala negde stručnjaka koji je rekao da jaje najbolje očuva svoje hranljive vrednosti kad je meko kuvano, tri min posle provrevanja vode, ali kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost preporučuje se ipak tvrdo kuvano.

Poslednja izmena:

Back