Da li ste primetili da većina zna poreklo do 4. ili 5. kolena unatrag? Crnogorce ne brojim oni znaju poreklo do australopitekusa.
To je po mom mišljenju zbog toga što je to otrpilike predak koji je dospeo u Srbiju iz zapadnih krajeva, uglavnom iz Crne Gore i Hercegovine. Stari zavičaj potom bude zaboravljen, a to je tim izraženije što su došljaci po dolasku u Srbiju često menjali slavu i trudili se da zametnu trag jer su se krili od krvne osvete.
Baš je takav slučaj i sa mojom porodicom. Zna se da je nastariji predak kome se zna grob i ime došao iz Crne Gore, otprilke krajem 18. veka (to je 5. koleno, tj. on je prvo a ja sam peto

), ali se nije znalo tačno odakle ni kako su se ranije prezivali.
A onda je pre 90 godina neki nepoznat čovek, izvesni Jovo, našao mogao dedu koji se zadesio u tim krajevima, izgrlio ga i izljubio i objasnuo mu da su rođaci, braća ustvari. Ispričao mu je da je moj ogranak porodice otišao u Srbiju sa Njeguša i da nije menjao prezime, tj. prezivamo se baš onako kako smo se i nekada prezivali a kako se i danas preziva to "matično stablo" na Njegušima.
Inače, reč je o vrlo starom bratstvu i jednom od najuglednijih. Danas je to bastion novocrnogorstva i kolovođe su ove zajebancije sa crnogorskom pravoslavnom crkvom.
Smešno, a?