Kako istražiti svoje porodično stablo?

Ja sam najstariji trag nasao u Popisu Like i Krbave 1712. od Karla Kesera, pa ko je odande poreklom nek izvoli. Gde da nadjem knjigu Manojla Grbica Karlovacko vladicanstvo?

Imam ja. Pogledaj ovde: http://forum.krstarica.com/threads/293084

Nije bitno prezime nego imena predaka...prezime je uzimano kao jedno od grana rdoa, nemam sad zivaca da vam objasnjavam, kuca, bratstvo -rod piramidu.

Vaznu da razbiješ, nisi planirao? z:lol:

Evo kako se zovu preci u Krajini

Prilozi

• preci.jpg
    preci.jpg
    22,9 KB · Pregleda: 215
Da li ste primetili da većina zna poreklo do 4. ili 5. kolena unatrag? Crnogorce ne brojim oni znaju poreklo do australopitekusa.

To je po mom mišljenju zbog toga što je to otrpilike predak koji je dospeo u Srbiju iz zapadnih krajeva, uglavnom iz Crne Gore i Hercegovine. Stari zavičaj potom bude zaboravljen, a to je tim izraženije što su došljaci po dolasku u Srbiju često menjali slavu i trudili se da zametnu trag jer su se krili od krvne osvete.

Baš je takav slučaj i sa mojom porodicom. Zna se da je nastariji predak kome se zna grob i ime došao iz Crne Gore, otprilke krajem 18. veka (to je 5. koleno, tj. on je prvo a ja sam peto z:)), ali se nije znalo tačno odakle ni kako su se ranije prezivali.

A onda je pre 90 godina neki nepoznat čovek, izvesni Jovo, našao mogao dedu koji se zadesio u tim krajevima, izgrlio ga i izljubio i objasnuo mu da su rođaci, braća ustvari. Ispričao mu je da je moj ogranak porodice otišao u Srbiju sa Njeguša i da nije menjao prezime, tj. prezivamo se baš onako kako smo se i nekada prezivali a kako se i danas preziva to "matično stablo" na Njegušima.

Inače, reč je o vrlo starom bratstvu i jednom od najuglednijih. Danas je to bastion novocrnogorstva i kolovođe su ove zajebancije sa crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Smešno, a?

Samo polako, kada kod nas bude vise polularno raditi testove DNK doci ce i rezultati kao posledica rekonstrukcije. Naravno, necemo moci saznati IMENA SVIH nasih predaka ali cemo moci da sformiramo stablo koje ce nam dati mnogo interesantnih podataka. Geografsko kretanje, stepen pripadnosti odredjenom etnosu, plemenu i na kraju narodu.
Veliki ce se problem pojaviti kada se naprimer utvrdi zajednicki predak kod pojedinih Srba i Hrvata, Crnogoraca i Srba, bosanskih muslimana i Srba....... bice veselo.....

Prezime Mrvic, potice iz sela Zasiok kod Sinja. Poslednji predak za kog sigurno znam kako se zove je Luka, moj cukundeda, koji se izmedju dva rata doselio u Slavoniju i tu nam se loza nastavlja. Jedan deo Mrvica je otisao u bosnu, gde su zadrzali slavu Svetog Jovana, a jedan deo Mrvica je otisao u Crnu Goru, oni su preuzeli drugu slavu Sv. Andriju. E to je zanimljivo, zato sto je jedan od tih mojih predaka spasao kralja Petra kod Mojkovca, i od tad Karadjordjevici slave sv. Andriju kao krsnu slavu. Ovo mozete pronaci i na wikipediji.
Problem u daljem istrazivanju loze mi predstavlja cinjenica da je na mestu sela Zasiok podignuta brana, i da je selo izmesteno. Crkva je ostala netaknuta, to sam saznao od jednog rodjaka koji je isao tamo, ali je unutrasnjost stradala u poslednjem ratu, pa time verovatno i knjige...

Da li ste primetili da većina zna poreklo do 4. ili 5. kolena unatrag? Crnogorce ne brojim oni znaju poreklo do australopitekusa.

To je po mom mišljenju zbog toga što je to otrpilike predak koji je dospeo u Srbiju iz zapadnih krajeva, uglavnom iz Crne Gore i Hercegovine. Stari zavičaj potom bude zaboravljen, a to je tim izraženije što su došljaci po dolasku u Srbiju često menjali slavu i trudili se da zametnu trag jer su se krili od krvne osvete.

Baš je takav slučaj i sa mojom porodicom. Zna se da je nastariji predak kome se zna grob i ime došao iz Crne Gore, otprilke krajem 18. veka (to je 5. koleno, tj. on je prvo a ja sam peto z:)), ali se nije znalo tačno odakle ni kako su se ranije prezivali.

A onda je pre 90 godina neki nepoznat čovek, izvesni Jovo, našao mogao dedu koji se zadesio u tim krajevima, izgrlio ga i izljubio i objasnuo mu da su rođaci, braća ustvari. Ispričao mu je da je moj ogranak porodice otišao u Srbiju sa Njeguša i da nije menjao prezime, tj. prezivamo se baš onako kako smo se i nekada prezivali a kako se i danas preziva to "matično stablo" na Njegušima.

Inače, reč je o vrlo starom bratstvu i jednom od najuglednijih. Danas je to bastion novocrnogorstva i kolovođe su ove zajebancije sa crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Smešno, a?

Dedejić? A? z:hm:

hmm ovako sa majcine strane po dedi znam do dede mog cukundede :)
a po babi do cukundede i cukunbabe
sa oceve po dedi do pradede i prababe, takodje i sa babine....komlikovanije nisam mogao :)

e sad ovako iz hrvatske sam poreklom...medjutim preko majke vucem korene sa severa crne gore...pleme rovci
a sa oceve iz centralne bosne...zenica...u 12. veku bilino polje sto mi je i prezime

Pa da, Dedejić. Jedan iz te porodice je bio glavni baja za tu Dedejićevu crkvu. Čuo sam posle da se pred smrt pokajao al' to baš ne znam pouzdano.

Slusaj momak...

Edit ljuba miljkovic:

Pravilnik za postavljanje sadržaja korisnika
Šta je zabranjeno?
- sadržaj uperen protiv bilo koje organizacije ili osobe (javne, privatne, ugrožene ili manjinske)
- izrugivanje nad javnim ličnostima, nekadašnjim i aktuelnim vladarima i sl.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa sigruno znam unazad 6 generacija ostalo je nejasno mada postoje indicije ali sam rezervisan prema njima .
U svakom slucaju istrazujuci mislim da sam dosao do neke putanje kretanja mojih predaka a pomjeranja pocinju sa KiM seobom Srba pa su isli prema Crnoj Gori i Raskoj a odatle prema Hercegovini zatim prema centralnoj Bosni i odatle prema zapadnoj Bosni i gore prema Hrvatskoj.

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Poreklo-porodica

B E S P L A T N O
Istražite svoje poreklo

Poštovani posetioci sajta,

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljevič-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Koliko mozete da gledate "unazad"?

Imam rodoslov 15 kolena unazad za sebe, i još 5 familija koje su potekle od zajedničkog pretka, i ponosim se time s obzirom na opšte stanje u Srba po tom pitanju, barem u Srbiji

Taj od koga smo svi potekli doselio se u moj kraj iz Orašca u Šumadiji, i zvao se Dumitrije, što me jako buni, s obzirom da nikada i nigde nisam naišao na to ime

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razuměo, ti si stigao něgdě do 1600. godine? Interesuje me originalan zapis imena tog Dumitrija.

Ja lično nemam originalni zapis, to je prepisano iz nekih crkvenih knjiga po dragačevskim selima od strane ujaka mog oca. Ne viđam ga često, ali prvom prilikom ću ga pitati odakle je tačno prepisano, pa mogu priložiti i originalni zapis. Sumnjao sam u potpunu istinitost zapisa, ali uspeo sam na seoskom groblju da pronađem grobove predaka do 6 kolena unazad, dalje je nemoguće pošto je staro groblje zapušteno, a spomenici su većinom utonuli u zemlju, evo ovako:

dsc02138s.jpg

Poslednja izmena:

Back