Kako iskoreniti mržnju među susedima?

CAHJAP

Početnik
Poruka
48
Više od četvrt veka je prošlo od ratova na prostorima bivše Jugoslavije i mnoge rane još uvek ne zarastaju. Svako sebe vidi kao žrtvu a druge kao isključive krivce i zlotvore, što je odnos Hrvata, Bosanskih muslimana i Kosovskih Albanaca prema Srbima.
Kako rešiti ovaj problem i ne prenositi mržnju sa kolena na koleno da bi kao susedi imali svetliju budućnost u međusobnoj toleranciji, ekonomskom prosperitetu i zajedničkom suživotu kao bliski narodi i susedi kako bi sprečili bilo koju mogućnost budućih ratova.
Po genetici, jeziku, podneblju i velikim delom mentalitetu mi smo bliski jedni drugima od bilo kog drugog naroda, već Hrvati vide veću bliskost sa Nemcima, Bošnjaci sa Turcima, Srbi sa Rusima.
Sve što se desilo u prošlosti, to niko ne może da promeni ali zato ove drżave bi trebale da osnuju zajedničku komisiju sa visokim autoritetom koja bi se bavila isključivo ovim pitanjima.
Ja ću da navedem nekoliko ovih pitanja/problema a vi slobodno dodajte tome.
1. Negiranje, smanjivanje i omalovažavanje događaja, maskakra, egzodusa, zločinaca kroz sve ratove prethodnog veka.
2. Stroga zabrana i osuda skandiranja mržnje na javnim okupljanjima.
3. Stroga zabrana korišćenja i polazivanja simbola ideologija od kojih su stradali nevini ljudi.
4. Osuđivati osobe na društvenim mrežama koji šire mržnju i podržavaju ideologije koji su bile uzrok sukoba i smrti nedužnog naroda ili manjina.

Nacionalizam, pogotovo ratno- huškaški i mržnja i dalje vlada u svest dobrog dela naroda a nažalost i među mlađom populacijom. To ima tendeciju da se u datom momentu vrlo lako rasplamsa i zahvati veći deo stanovništva naročito dolaskom ultra-nacionalista na vlast. Incidenti se vrlo lako mogu iscenirati kao okidač za sukobe što smo više puta svedočili u ne tako davnoj istoriji i događajima, pogotovo ako je dobar deo stanovništva gaji mržnju i ne sprečava se toksična propaganda.
Još jednom ponavljam, da je u interesu svih vlada ovih država sa osnuju zajedničku komisiju i zakone koji bi se doticali ovog pitanja jer ponovljeni ratovi neće nikome dobro doneti, već i moguće kompletno i nepovratno uništenje naroda i država sa obzirom da smo svi mali narodi kojima raste procenat mortaliteta, iseljanja mlađih i stručnjaka i drastično smanjuje procenat naraštaja.

Mržnja je potrebna režimima poput našeg da bi opstali.

Vlast nema interes da iskoreni mržnju uopšte, naprotiv - ima interes da je raspiruje, jer joj to daje legitimitet da "brani narod" od "Drugoga".

Oni znaju da Ćaci ekipa to ne može da razume, a taj narativ je upravo njima i namenjen.

Ово Ћира зове аутошовинизам. Мислим да је у праву.

A, još veći problem je što na istom narativu rade i susedi, tj njihova vlast. Kad je ekonomija slaba, kad smo siromašni, vlast mora da nam usadi "višu" ideju. Da treba da se patimo u ime viših ciljeva.
ZAVADI PA VLADAJ .. to je valjda staro koliko i čovečanstvo (Kain i Avelj, Romul i Rem, ...)
Da se " oslobodimo", osamostalimo, i te plemenske "štoseve".
I budale nasedaju na to. A puno je budala (koje traže "smisao").
U biti je čoveka smisao bitisanja, ideja da će nešto promeniti,.. ali je rezultat, najčešće, na gore ...
Pametni narodi i njihova vlast na prvo mesto gledaju ekonomiju i dobrobit naroda i bolji život.

. A ko je Ćira ? I šta ti misliš šta je autošovinizam ?

Misliš da ako ne mrziš komšiju, onda ne voliš ni samog sebe?

Ideologija "da komšiji crkne krava" - na kvadrat?

To je upravo onaj debilizam u koji je naša vlast uspešno ubedila narod za ovih 40 godina.

Mržnja je potrebna režimima poput našeg da bi opstali.

Vlast nema interes da iskoreni mržnju uopšte, naprotiv - ima interes da je raspiruje, jer joj to daje legitimitet da "brani narod" od "Drugoga".

Oni znaju da Ćaci ekipa to ne može da razume, a taj narativ je upravo njima i namenjen.

Мржњe су потребне свим режимима ( не само овом ) у региону.

Власти немају потребе ни наједној страни искорењивати мржње .. чак их и распирују .. јер им то дај елегимитете да бране сваке од сваких

Ћаци екипе на свим странама балкана и света то разумеју и боље него што се мисли

Poslednja izmena:
To što si napisao nisi ničim obrazložio.

Na koji način je autošovinizam skladan život sa susedima.

To je neka nova SNS društvena teorija.

Знаш ону народну ' пустили би ми њих али неће они нас '

Не бирај стране...

Када СПЦ и војску хвалите за сусрете са ТКЗВ ЊКВ ... окачите и фотке како Архимандарини каче Светосавке Медаље и парадирају пред АВом

Ултима је лицемерно не показивати СВО лицемерје СВИХ

Јесте .. не само цер је го .. све/сви смо голи

A. A ko je Ćira ? I šta ti misliš šta je autošovinizam ?

Зоран Ћирјаковић српски је новинар, публициста, политиколог, истраживач, светски путник, бивши туристички водич и универзитетски предавач. Познат по надимку Ћира и као новатор у говорном српском језику. Први је употребио реч аутошовинизам која је оберучке прихваћена у народу.
Оно друго, ако ниси прокљувио шта је аутошовинизам онда ти нема помоћи.

Зоран Ћирјаковић српски је новинар, публициста, политиколог, истраживач, светски путник, бивши туристички водич и универзитетски предавач. Познат по надимку Ћира и као новатор у говорном српском језику. Први је употребио реч аутошовинизам која је оберучке прихваћена у народу.

Овај Ћирјаковић је неки човек без занимања?

Što je neko bližnji u srodstvu, karakteru ili mentalitetu, mržnja je dublja prilikom sukobljavanja. Naše rane dosežu duboko kroz istoriju ali i mimo toga smo dokazali da je moguć zajednički život formiranjem SFRJ, iako privremen ipak je bio moguć. Sad, što se to raspalo krvavo i proširilo rane, to je upravo zbog te dubine i to je taj jaram koji veće sile drže nad svima nama.

Tema se sastoji iz 3 dela..

Rehab prethodnih ratova

Poznavanje sociologije da bi ljudi umeli da kreiraju dobrosusedske odnose

Formiranje medjunacionalnih novih susedskih odnosa..

Rehab je nemoguc, jer je balkan skupina shebane sirotinje, bez ikakve kulture osim nasilja i onda se tu svako nadje da popuje iz svog ugla..

Formiranje novih susedskih odnosa je otezano , zbog intelektualne slike, i neznanja , gde nisu sve nacije jednako ostecene, ali je zanimljivo da cak i one koje su sa vise socioloskog znanja, ne konfigurisu kao populacije koje imaju potencijal da prebrode animalizam pa se znanje o socioloskim odnosima pretvori u oruzje, kako iskoristiti druge i steci prednost koja dovodi do eliminacije ostalih..

Na kraju kreiranje dobrosusedskih odnosa medju ljudima takodje je problematicno ako je osnovna premisa ljudi moze biti samo jedan, tj kkomsije su konkurencija, rivalitet i nepostojanje nekih pozitivnih metoda selekcije..

Ako hocemo da budemo konkretni , odmah posle ratova, Muslimani su imali najbolji program rehabilitacije i najbrze su se obnavljali , a najvise su i bili osteceni...
Ekonomski..
Medjutim pre 10 godina se okrenulo sve , bar u BIH , i poceli su da ruse sve moguce odnose i prednosti sto su imali , vec da se okrecu samosazaljenju , glumatanju bednika i ostacenih i neko izmisljanje svega i svacega...

Hrvati imaju problem sa instaliranim srpsko genocidnim identitetom, koji je sada vec jasno opredeljenje za buduce generacije, i to ce dovesti do buduceg krvavog sukoba iako se ne vidi neki interes, ali moze i bez interesa...ako je tu emocija..

Srbi imaju problem sto im je kao kod Crnogoraca vecito vrat istegnut do maksimuma gledajuci u nekog drugog i neku pomoc, a ne razvijajuci svoje mogucnosti i sposobnosti , gde samo ometaju jedan drugog laznim moralisanjem...

Tako da svako je izabrao neko svoje patolosko buduce opredeljenje i tako ce da razvijaju toksicno okruzenje za susedstvo...

Ja pojma nemam zasto su Hrvatski Srbi i Hrvati toliko zamrzeli jedni druge...mora da ima razlog..
U BIH su odnosi kompleksni zbog ustaskih ciscenja i zlocina, u WW2, to znam..
Zato su mogli da budu raja, tj da imaju lep suzivot, jer nisu duboko zabrazdili....
To u ratu , koji im je nametnut spolja sto su ispoljili sugestije od svojih oceva i majki , to je ocekivano , ali nije moralo..da nije bilo izazivanja spolja..

Nije štos u tome da ja to razumem ili prokljuvim.
Ovde puno kritikujem našu svest., pa me neki optužuju da sam Hrvat ili slično... a dobro bi bilo da ljudi znaju da je glavna karakterna osobina autošoviniste mržnja, koju ja nemam i ne gajim.

Nije štos u tome da ja to razumem ili prokljuvim.
Ovde puno kritikujem našu svest., pa me neki optužuju da sam Hrvat ili slično... a dobro bi bilo da ljudi znaju da je glavna karakterna osobina autošoviniste mržnja, koju ja nemam i ne gajim.

Овде, на овом форуму, видим огромну количину мржње, посебно према политичким неистомишљеницима. И велику количину аутошовинизма.
Нисам те нигде именовао, мислим.

Back