Kako Hrvati urušavaju srpsku ekonomiju...

Dikan:
ČOVEK PEVA POSLE RATA

Ja sam gazio u krvi do kolena,
I nemam više snova.
Sestra mi se prodala
I majci su mi posekli sede kose.
I ja u ovom mutnom moru bluda i kala
Ne tražim plena:
Oh, ja sam željan zraka! I mleka!
I bele jutarnje rose!

Ja sam se smejao u krvi do kolena,
i nisam pitao: zašto?
Brata sam zvao dušmanom kletim,
I kliktao sam kad se u mraku napred hrli,
I onda leti k vragu i Bog, i čovek, i rov!

A danas mirno gledam kako mi željenu ženu
gubavi bakalin grli,
i kako mi s glave raznosi krov; -
i nemam volje – il nemam snage – da mu se svetim.

Ja sam do juče pokorno sagibo glavu
I besno sam ljubio sram.
I do juče nisam znao sudbinu svoju pravu –
Ali je danas znam!

Oh, ta ja sam Čovek! Čovek!
Nije mi žao što sam gazio u krvi do kolena
i preživeo crvene godine klanja,
radi ovog svetog saznanja
što mi je donelo propast.

I ja ne tražim plena:
Oh, dajte meni još samo šaku zraka
I malo bele, jutarnje rose –
Ostalo vam na čast!

Dušan Vasiljev
..ja sam od generacije koja je slusala svojevremeno "Čorbu"...Azru...nebitno...samo jedno moje malo misljenje....sto se tice "pjesme" neki je nikad nece razumijeti ....ili nece htijeti da jer razumiju..ja bih sve sazeo u par jednostavnih rijeci...Dok smo mi puzili Vi ste guzili..sad cemo mi guziti a vi cete puzit....i gdje smo "mi" ti ja i slicni pogrijesli..dok su "cijevi" bile vruce dali smo se nasankati i vraili ih..dali su oni nama i registrirati neke cijevi...(sad ce nam na te iste "cijevi" lupiti porez)recimo 100e po jednoj cijevi pa ti vidi...privtizacija=legalizacija pljacke...pa to je stara prica....ako ces iskreno..jedan nas politicar "veliki Hrvat"...blago receno deklarirani ustasa...rekao je glasno i jasno.TKO JE JAMIO JAMIO JE...moj savjet takvima kao sto si ti ....jeli smo ista ghovna samo iz razlicitih kazana...ako ikako mozes..jami gdje sta mozes...(mislim na tu privatizaciju kod Vas)..udruzite se kao nekad sto ste bili jedinstveni...organizirajte se....znam da je lako kad imas pred sobom deklarioranog neprijatelja(recimo hrvata muslica)..znas sta ti misli i zna sta ti misli..ali ovo su drugacije žgadije(politicari)....oni lukavo lapaju....procicete slicno kao i mi....ja sam i prije rata dobro materijalno "stajao"..a sada iskreno jos sam "bolji"...samo krivo mi je kad su neki obecavali ..DOBRO CITAJ SAD OVO....kad se
vratite bit ce posla za sve...nitko nece biti na burzi...obecavali su blagostanje malu svicarsku...(tako je i trebalo biti imamo jos uvijek potencijala)...slicno je bilo i kod Vas...jedina je razilka...sto su "neki"(mislim ovdje na sve koji su bili s vase strane osim na regularnu vojsku) ovdje napunili ratnim plijenom svoje džepove..a ti isti kojima smo mi dali svoje glasove rade isto samo na racun grbace svoga vlastitog naroda...razlike nema pljacka je pljacka...zlocin je zlocin..pravde nema....ili ako je i ima ..da li je pravda postenija od nepravde ako je spora..hebes filozofiju...drzi se narodne ....u se na se i poda se...zato ratni "druze"..ako mozes uzmi svoj dio "privatizacije"....

viva las vegasos:
..ja sam od generacije koja je slusala svojevremeno "Čorbu"...Azru...nebitno...samo jedno moje malo misljenje....sto se tice "pjesme" neki je nikad nece razumijeti .....

Ja sam od generacije koja je rođena početkom osamdesetih.
Ne sećam se ko je šta pričao i obećavao.
Roditelji, a možda više i sam život su me naučili da ne verujem političarima i demagozima
Ova pesma je napisana posle WW1.
Poruka joj je univerzalna i kaže da rat nije rešenje za probleme ljudi.
Rat je sam po sebi zlo i jedini koji korist u njemu vide su gospodari tog rata.
Zbog toga ga i započinju.
Obični ljudi iz rovova. su uvek na kraju gubitnici, na ma kojoj se strani borili.
Zato mi je najvažnije da budem čovek, uživam u malim stvarima i budem okružen
sebi bliskim ljudima koje volim i poštujem, kao i oni mene.

Back