Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Аrtix i xanmod kernel као и Void за старе компјутере.
Alpine инсталира пакете као муња. Мислио сам да је грешка кад сам кренуо да радим са њим.

Да APK је невероватно брз. Оно што људи не знају код њега је што је као xbps и pacman. За сваки пакет постоји скрипта APKBUILD.

Имаш додатне пакете из testing...
https://git.alpinelinux.org/aports/tree/testing

Poslednja izmena:
Ubuntu Cinnamon Stable (не LTS!!!) је можда најбоља дистрибуција за почетника који улази у свет Линукса а име НОВИ ХАРДВЕР. Све исто као Kubuntu само што имате овога пута Cinnamon десктоп који је далеко једноставнији и привлачнији. Наравно ту су и snap-ови инсталерни па нећете морати да брините да ли вам се browser надоградио или не. :pivce:
VirtualBox_UbuntuCinnamon_16_11_2023_18_11_39.png

EndeavourOS је свакако најбоља дистрибуција за све људе које желе да пробају чистокривни Arch али на скроз на један другачији и модернији начин. Заједница је такође јако почетнички пријатељска (у рангу Минта), но што је новост за нову изашлу верзију Galileo je то што су прешли са XFCE-a на Plasma као дефолтни десктоп коју можете да инсталирате без интернета и online где имате следећи избор декстопова. Yay је такође инсталиран и налази се у њиховој репозиторији као и бројни други алати неопходни за одржавање Arch-a. Одличан дистро и моја пуна препорука! :super:

VirtualBox_EOS_21_11_2023_17_19_32.png
VirtualBox_EOS_21_11_2023_18_19_43.png

Poslednja izmena:
Одржавам Slackware ево колико и та диструбуција ме је толико ОДУШЕВИЛА да се озбиљно нећкам да је ставим на лаптоп. Као Gentoo али није као Gentoo. Вуче на Debian по стабилности али је као где Gentoo мораш све ручно да радиш. Сад ми се надоградио кернел и пошто не користим huge већ generic и grub такође користим мораш помоћу скрипте да обновим инитраме ручно и онда после ручно да обновиш grub. Дистро је невероватно стабилан и све ради out-of-box. Значи ја сам знао и пре него што сам кренуо да га одржавам да је добар дистро ал нисам знао да је оволико добар.

За све IT-евце које желе да искусе прави UNIX систем на Linux начин само ћу да вам кажем SlackRocks! :pivce: :super:

VirtualBox_SlackRocks_22_11_2023_22_54_23.png

I onda koristis sudo i flatpak :hahaha:
Па као што видиш не користим на Slackware-у то јер немам потребе за њим. Slackware ме је привукао због стабилности и зато што код њега сваки пакет могу да ишчупам...

Гледао сам FreeBSD и заиста Slackware не оскаче толико од њега. Одличан је такође и за људе који би волели FreeBSD али због софтвера не могу. Има да се осећају као код куће.

Па као што видиш не користим на Slackware-у то јер немам потребе за њим.

Гледао сам FreeBSD и заиста Slackware не оскаче толико од њега. Одличан је такође и за људе који би волели FreeBSD али због софтвера не могу. Има да се осећају као куће.
OK, slackware je danas zastareo.. no dobro... osnovna stvar kod Unix-a je da ne radis sudo nego se ulogujes kao root.
su - i onda radis.

Па ја то радим. Додуше некад користим doas (Artix,Void)
Ma nema veze, ako ti je nesto pravi Unix onda je to Solaris. No svaki danas koristi svoje packet managere...
No, Solaris je najblizi originalu... nekad je imao neki servis da probas razne unix-e, ne znam dal jos
uvek postoji. Dobijes nalog, pa se igras...

Ma nema veze, ako ti je nesto pravi Unix onda je to Solaris. No svaki danas koristi svoje packet managere...
No, Solaris je najblizi originalu... nekad je imao neki servis da probas razne unix-e, ne znam dal jos
uvek postoji. Dobijes nalog, pa se igras...

Па рекао сам UNIX на Линукс начин а не да је оригинал. Разлог за то наравно постоји а то је да је дистро стар и да се није мењао...

Oko mesec dana stariji od Debiana.
Zamislite da je '93 i da instalirate Slackware sa 24 flopija :per:

Slackware се није толико мењао од '93 док је Debian претрпео доста промена и постао модеран дистро као и база свих других дистроа захвљајући највише касније популарности Ubuntu-a. Такође Slackware je позајмио код од SLS-a док је Debian написан од 0 пошто је Ian увидео да је мањи посао да напише све од 0 неко да модификује SLS.

Back