Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Зато што "није у складу са UNIX" филозофијом пошто systemd није само init system.

Artix користи OpenRC (Gentoo), Runit (Void), S6 или Dinit.
Obarun користи S6 - Suite 66.
Ostaviti se dogmatike - RH može da se koristi i podešava 100% iz komandne linije, usto kao i Debian ili OpenBSD. Ko koristi Ubuntu i derivative može slobodno da ostane na Windows, point & click Linux je negacija Unix pogleda na svet isto kao i prozori sa prozorašima.

Ostaviti se dogmatike - RH može da se koristi i podešava 100% iz komandne linije, usto kao i Debian ili OpenBSD. Ko koristi Ubuntu i derivative može slobodno da ostane na Windows, point & click Linux je negacija Unix pogleda na svet isto kao i prozori sa prozorašima.

Ма ја ти говорим због чега га избацују а други разлог јер је нешто спорији. Сам користим Debian.
Уосталом сама филозифија Линикса је у модуларности тако да разноврсност инит система је кул.

Аrtix

Arch је кул али има ограничен пакет менаџер који нема никакву контролу над пакетима. Ја углавном волим дистрое где имам апсолутну контролу над системом тако да могу да спречим да се нешто "поломи" какав је Debian, Gentoo, NixOS или Void па и Slackwere којег опасно размишљам да ставим лаптоп.
Bas si ga sad :P
Imam daleko bolja iskusva sa pacman-om nego sa Ubuntovim apt-get :P
U principu, ajde objasni, sta podrazumevas pod time sto si rekao "kontrola nad paketima":P
a slacware pogotovo koji nema dependency check :P

U principu, ajde objasni, sta podrazumevas pod time sto si rekao "kontrola nad paketima" :p
Nema bolje metode da sve živo upariš sa bibliotekama sa kojima neće nikako da radi.
A8BFED2E-1E22-48BF-9446-97F0064F1FDF.jpeg

Koristiš ono što Arch daje ugrađeno, probaj da instaliraš nešto što nije sa Arch linux repositiry, pre a posle ćeš videti da nije baš najstabilnije.
Za korišćenje linuxa kao takvog Arch je odličan.
Cuj, ako mislis da za 9 godina nisam koristio nista sem zvanicnih repozitorija, onda si mnogo naivan :p
Inace dzekson je lupio da pacman nema nikakvu kontrolu nad paketima, kad zapravo to slackware
nema :P
sa pacman-om mozes pretraziti koji file pripada kom paketu, izlistati sve instalirane pakete, proverava dependencies,
ne mozes obisati nesto od cega nesto drugo zavisi i jos brdo stvari :P
inace posto ne znate nista o pacmenu, evo obrazujte se sa Arch wikija:

https://wiki.archlinux.org/title/Pacman

U principu, ajde objasni, sta podrazumevas pod time sto si rekao "kontrola nad paketima":P
a slacware pogotovo koji nema dependency check :P

Контрола да не исталирам неки пакет из неког репоа већ да преферирам из неког другог или контрола приоритета што apt има. :whistling:

:p
Inace dzekson je lupio da pacman nema nikakvu kontrolu nad paketima, kad zapravo to slackware
nema :P

Slackware има апсолутно контролу над пакетима.

Контрола да не исталирам неки пакет из неког репоа већ да преферирам из неког другог или контрола приоритета што apt има. :whistling:

Slackware има апсолутно контролу над пакетима.
1. Ajd objasni kako to pacman nema ;p 1': ne znam sta mislis pod prioritetima, u kom smislu prioriteti? No kakve to veze ima sa kontrolom paketa?
2. A slackware, mozda od skora to ima, ali koliko znam, nije imao ;p

1. Ajd objasni kako to pacman nema ;p 1': ne znam sta mislis pod prioritetima, u kom smislu prioriteti? No kakve to veze ima sa kontrolom paketa?
2. A slackware, mozda od skora to ima, ali koliko znam, nije imao ;p

1. Написао сам у претходном посту
2. Slackwаre нема ни сад, него мораш да инсталираш helpere као код Arch-a за АUR. Такође неке бинарне репозоритије хендлују дипендесије :p

Ево ти један пример имаш Librewolf из Аrtix репозоритије али имаш и АUR верзију како да подесим пририрет неке репозоторије у Arch-у? Нисам пронашао алат, можда ти знаш... Slackware има то.
pacman ne radi sa AUR, za to koristis yay ili pacaur...
yay ime ti izlista sve pakete na tu temu bilo zvanicne bilo aur, pa onda biras sta ces...
no pacman-u mozes dodati external repo nesto slicno kao na Ubuntu, nisam probao sta se desava ako postoje dva ista paketa...

pacman ne radi sa AUR, za to koristis yay ili pacaur...
yay ime ti izlista sve pakete na tu temu bilo zvanicne bilo aur, pa onda biras sta ces...
no pacman-u mozes dodati external repo nesto slicno kao na Ubuntu, nisam probao sta se desava ako postoje dva ista paketa...

Можда је боље да кажем да Slackware има frontend-ове које могу да се инсталирају као што је apt frontend који иницира серију dpkg наредби. dpkg исто не решава дипедесије.

Има и paru. :ajmo:

Можда је боље да кажем да Slackware има frontend-ове које могу да се инсталирају као што је apt frontend који иницира серију dpkg наредби. dpkg исто не решава дипедесије.
Iskreno samo jednom sam dodavao externi repo, to je bilo kada sam hteo da probam onaj kineski dekstop, koji je sada usao u zvanicni
repo, pa sam taj eksterni posle otkacio..

Arch Linux из перпекстиве обичног корисника и зашто спада у Црвену зону иако има најлакши пакет менаџер где буквлано уз једну команду долазите до свих пакета које постоје на Линуксу укључујући и све могуће теме и иконе и екстензије без да јурите по сајтовима и као и то да нема рестрикције кад је у питању власнички софтвер!

Pitanje za Dr.Jackson-a.Zasto mi u polednje vrem kada predjem sa Ubuntua na Win.7,nestame net na sedmici,a na Win.10 normlno.Kada se vratim sa Ubuntua,na Win 10,pa na Win.7 nema tih problema,a ako idem direktno,ne vredi restart da se povrati net,vec samo gasenje,pa palenje kompa.Duze vrem ima Ubuntu i nisam ranije imao problema.mada opet mislim da je to pre do Win.7,jer hoce posto poto da ga izbace iz upotrebe,ali ja ga ne dam.Unapred puno hvala na odgovoru.

Pitanje za Dr.Jackson-a.Zasto mi u polednje vrem kada predjem sa Ubuntua na Win.7,nestame net na sedmici,a na Win.10 normlno.Kada se vratim sa Ubuntua,na Win 10,pa na Win.7 nema tih problema,a ako idem direktno,ne vredi restart da se povrati net,vec samo gasenje,pa palenje kompa.Duze vrem ima Ubuntu i nisam ranije imao problema.mada opet mislim da je to pre do Win.7,jer hoce posto poto da ga izbace iz upotrebe,ali ja ga ne dam.Unapred puno hvala na odgovoru.

Сам си одговрио. Win 7 нема подршку више одавно.

Ma do pre neki dan sve bilo u redu,ali kako sam nadigradio Ubuntu,to je pocelo da se desava.Meni je Win. 7 generacija 2 i jos ima pudrsku,od strane Microsfta.Apdejti idu normalno
A da vratiš Ubuntu na stanje pre apdejta? Najjednostavnije rešenje.

Bilo je toga i ranije zato što Windows 7 očekuje određena low level podešavanja PCI interfejsa. Ne znam kako to konkretno rešiti. Neka regresija ponovo, koju možda poprave u nekom sledećem apdejtu.

Ocigledno Win7 ne moze da se snadje ako se ethernet chip ne ostavi u ugasenom stanju..

Back