Kako do sreće?

Šta je za vas sreća?
Šta vam nedostaje u životu da biste bili potpuno srećni?
Zašto je lakše biti nesrećan nego srećan?

Inspiracija mi je jedna kratka priča:
Jedan čovek došao kod Bude i rekao mu:
Ja želim sreću.
Buda mu je odgovorio:
Izbaci ja, to je EGO. Izbeci ŽELIM, to su potrebe. Ostaje ti samo SREĆA.

Deluje tako jednostavno...

i jeste jednostavno
Normalan covjek,kad su mu svi zivi i zdravi i kad zive normalno (nisu gladni, zedni, goli, bosi...) treba da je srecan
Ko je toga svjestan, blago njemu!

REF: Ova TEMA, post # 76, od 17.04. 2015.
Mozda je dobro pogledati i sledeci prilog, pa, kad smo nezadovoljni sobom, prisetiti se reci ovog mladica koji je nasao dovoljno moralne snage da ne padne u ocaj, vec naprotiv - da prihvati realnost, da bude ZAHVALAN STO JE ZIV i UCINI SVE (sto je u njegovoj moci) da nadje svoj put do srece, koju zeli da podeli sa drugima - bodreci ih. ........
U medjuvremenu, postao je suprug prelepe mlade zene i otac zdravog decaka, a za 6 meseci dobice i drugo dete. UNQUOTE]

I stigao je, na radost svojih roditelja i starijeg brata, avgusta 2015.
0.50 posebno. Neka su zivi, zdravi i SRECNI.
SAG/vet.

Poslednja izmena:
I nasi uspesni PARAOLIMPIJCI, na povratku iz Brazila 2016., sa svojim dragocenim medaljama,
koje su dostigli uz mnogo ulozenog truda, napora, samoodricanja, ... a pre svega vodjeni snaznom
motivacijom - da pokazu i dokazu sebi i drugima da ONI TO MOGU!
I uspeli su: videle su se zastave Srbije u dalekom svetu, doneli su SRECU i RADOST
sebi, svojim porodicama /posebno deci/, narodu i drzavi ...
:worth: Hvala im.
P.S. Ako su nagradjeni, neka su. Zasluzili su!

SAG/vet.{ovo je u ime SAG/senior, REF.: ova TEMA, post # 82 od 18.04.15.}

Poslednja izmena:
Šta je za vas sreća?

Ja želim sreću.
Buda mu je odgovorio:

za mene je sreca moja Dragutinka, es valaj ociju ti

Hajde da vas edukujem kako ne bi tumarali u potrazi za objašnjenjem sreće i putevima do nje.
Svaka emocija ima svoju svrhu, pa i osećanje sreće.
Osećanje sreće se javlja da bi nagradilo, motivisalo i dalo biću do znanja da je ostvario ili je na dobrom putu da ostvari neki njegov značajan cilj. Tim osećanjem se stimuliše ono ponašanje koje je dovelo do tog osećanja.

Pošto vidim u nekim ranijim postovima da se pominje Nik Vujičić u smislu da je njegova sreća lažna, onda se postavlja pitanje - da li Nik Vujičić ima u svom životu neke značajne ciljeve koji mogu biti ostvareni? Ako ima takve ciljeve, onda može biti i srećan.

Teoretski, kada bi subjekat ostvario sve svoje ciljeve, onda bi to trebalo da vodi u apsolutnu sreću. Ako bi se to desilo, osoba više ne bi imlala potrebu da se kreće ka željenom stanju jer je ostvarila sve svoje značajne ciljeve, pa samim tim prestaje njena aktivnost, gubi se interes i ulazi u pasivnost. Ovo je više teoretisanje, tako da apsolutnu sreću možemo shvatiti kao potpunu adaptiranost na realnost

Sreća se javlja u relacijama bića i njegove realnosti, odnosno, biće u okviru svoje realnosti ostvaruje svoje ciljeve.
Ukoliko radost i sreća nije uzrokovana ostvarenjem nekog važnosg cilja, već se javlja bez ikakvog realnog razloga, radi se o euforiji - psihopatološkom simptomu. U ovom slučaju sreća gubi svoju svrhu. A rekli smo da svaka emocija ima svoju svrhu. Postoji i nešto što se naziva paratimija, gde osoba oseća sreću kada bi trebalo da oseća tugu.

I pošto je ovo forum, neću više da tupim jer bi se oteglo, a ima jo dosta toga o sreći da se kaže. Recimo, provociranje srećom, nezreo odnos prema sreći, potiskivanje sreće...

E sad i dalje ostaje pitanje - Kako do sreće?
Ali ovo je bilo nužno znati da bi se došlo do odgovora na ovo pitanje. E pa do sreće se dolati zrelim odnosom prema sreći, ali ovaj post se već otegao, tako da moram da prekinem da ne bih bio dosadan.

Šta je za vas sreća?

Ja želim sreću.
Buda mu je odgovorio:

Loše mu je reko. Sreća je kad iako imaš ego imaš i strasti, i obratno...kad ne potiskuješ jedno radi drugoga.

Sreća je nešto za šta je normalno-budno stanje ustvari samo san, a san je još više san...A budnost je maksimalna. To je sreća. Postiže se isihazmom, ali ne mora biti religiozni.

Poslednja izmena:
Šta je za vas sreća?

Ja želim sreću.
Buda mu je odgovorio:

sreca je stvar izbora...
zadovoljstvo je ono sto ljudi obicno brkaju sa srecom kada kazu da bi bili srecni kada bi...sta god uradili, bili, ostvarili, dobili, kupili...
sto dovodi do zakljucka da onome ko nije srecan nedostaje odluka da bude i u zivotu ce biti potpuno srecan...
sto znaci da je buda to jos i zakomplikovao ako mene pitas :D

pored onog mog vrućeg bureka, sreća je kad po prvi put u životu možeš da uđeš u radnju, i kupiš bilo koje cipele, i komad odjeće, sve što ti srce poželi, a da pri tom ne pitaš za cijenu...kad možeš da pukneš na garderobu 600, 700 e za jedan dan..a sve pršti od kvaliteta...e to je ljudi moji jedan mali vid sreće..:))

pored onog mog vrućeg bureka, sreća je kad po prvi put u životu možeš da uđeš u radnju, i kupiš bilo koje cipele, i komad odjeće, sve što ti srce poželi, a da pri tom ne pitaš za cijenu...kad možeš da pukneš na garderobu 600, 700 e za jedan dan..a sve pršti od kvaliteta...e to je ljudi moji jedan mali vid sreće..:))

Al se nasmejah. :mrgreen: Gde nađe CIPELE od svega. I to posle bureka... Dobar si, dobar. Ja bih se pre obesio nego da nosim neko takvo odelo, recimo. :mrgreen:

@Topic : Za mene je sloboda - sreća. I slušanje muzike me ispunjava srećom.

I sreća u nesreći, kada nestane struja pa ekipa progleda i počne da živi jer nema šta da radi za kompom, pa se skupimo i igramo Yamb sa upaljenim svećama, i to je sreća neka, da smo barem tu i da možemo. Ili jednostavno pričamo pod zvezdama, neobavezno, gledajući nebo.

Back