A da ne bi bilo da samo ulepsavamo (mada razumite nasu potrebu za ulepsavanjem, pa mi ipak zivimo u Srbiji)....jos par reci
Obzirom da nikada nisam krocila na tlo Kanade, sve moje impresije, utisci, mesljenje...iskljucivo su se zasnivali na pricama drugih ljudi (ok citala sam nesto i saznavala o Kanadi...ali o zivotu tamo ipak najvise saznate od ljudi koji u njoj zive).
I utisci su bili toliko razliciti i u vecoj meri negativni da sam se ja dugo mucila u analizama svoje odluke i samim tim bila veoma nemirna(posebno zbog nepostojanja potpunog konsenzusa sa bracnim partnerom).
Ali napokon mi je sve mnogo jasnije, naravno i to sto je on tamo i moze da vidi i prica mnogo znaci.
Ono sto izaziva poprilican kulturoloski sok je to sto Amerika uopste za razliku od Evrope nema strogi centar grada, nema klasican centar svih centara sa trgom koji je po pravilu odsecen od saobracajnica i gde ljudi lepo setaju, uzivaju, gde je po pravilu centralizovana i trgovina, radnje, shopping, restorani, kafici, muzeji...bla,bla.
Ljudi se uglavnom okupljaju i setaju i tamo gde imaju mogucnosti da ujedno obave shooping.
I u Evropi je u poslednjih 50 godina doslo do decentralizacije trgovinskih centara, ali su stara jezgra grada i centralni tgovi ostali i dalje mesta okupljanja.
S.Amerika je novije, moderno, materijalno i nadasve potrosacko drustvo, pa i ne cudi sto se najvise okupljaju po trznim centrima.
Sto ne znaci da nema milion sadrzaja i mogucnosti za one koji ih vide. Ja bih npr. dala sva kafenisanja ovoga sveta za dobar kurs yoge, a i draze mi je da mi se dete druzi sa vrsnjacima na baletu nego da me vuce za suknju dok ja bezbrizno razmenjujem sa koleginicom najnovije traceve.
Taj drugar kaze, druzenja je neuporedivo manje, ali sa druge strane mi ta distanca u odnosu daje ono sto je meni preko potrebno( a u Srbiji i nisam imao) a to je da mi ne trpaju nos u moju privatnost da u kompaniji niko nije opterecen mojim bracnim statusom i sl.
Iako kaze da su Evropljani generalno zanimljiviji ljudi, i da Evropa ima puno toga da ponudi i kada je u pitanju umetnost, arhiterktira, istorija ...ipak se nikada nece vratiti jer ima ono sto mu je najvaznije a to je
TAMO SMO SVI ISTI . Ljudi se ne osecaju diskriminisano zato sto su imigranti, svi imaju ista prava i slobode,
nema separatista,iredentista,nacionalista,ljoticevaca,gardista,arkanovaca,obrzovaca,klerofasista,egomanijaka,shtolcovasha,seseljevaca.....