Za Dassal:
Situacija je sledeca:Ja uopste nisam dobio AOR.Ne salju ga onima koji idu u Kvebek.Poslao sam zahtev za federalnu vizu 21.02.2008.Na E-Cas mi stoji da su poceli obradu moje aplikacije 03.03.2008.U aprilu su me kontaktirali u vezi vojne knjizice, tako da sam se mucio do kraja maja da im dostavim duplikat jer sam original izgubio.Imao sam problem jer vojni odsek nije imao prazne vojne knjizice da bi mi izdali duplikat.Sve u svemu ceo proces oko dolaska u Kanadu je mojim prijateljima trajao oko 10 meseci, pocevsi od momenta apliciranja kod Quebec Immigration , pa preko poziva na intervju u Bec,dobijanja CSQ(certificat de sélection du Québec) i dobijanja federalne imigracione vize.Koliko sam upoznat , oni imaju posebnu proceduru obrade klijenata koji idu u Kvebek.Prema sporazumu izmedju Vlade Kvebeka i Vlade Kanade, aplikanti koji su odabrani od strane Service d'immigration du Québec[/B] prolaze samo security i medical check i dobijaju iseljenicku vizu.Ne vazi prag od 67 bodova.Sto se tice tice francuskog za tebe, reci cu ti da moja supruga barata samo osnovnim pojmovima koje je naucila za dva meseca, i covek na intervjuu nije ni insistirao na njenom francuskom.Pitao je kako se zove, gde radi, a mogu ti reci da je bilo malo i suza.Na samom intervjuu je atmosfera divna,.Sluzbenik je krajnje opusten , i maksimalno se trudi da ti pomogne tj. da te prime.Intervju traje oko sat vremena i svodi se na pitanja o Kvebeku, o tome sta tamo planiras da radis, sta trenutno radis i da to opises,sta znas o ekonomiji Kvebeka tj. o mogucnostima da tamo nadjes posao.Sve u svemu, jedan razgovor o svakodnevnim temama.Na kraju intervjua ti odmah saopstavaju da li si primljen ili ne,i izdaju ti gore pomenuti serifikat.Veruj mi da Bec izgleda potpuno drugacije kad izadjes iz ambasade a neko ti je 5 minuta pre toga saopstio da si primljen.Dobro je procitati iz Wikipedi-e podatke o Kvebeku.Sve u svemu , na intervju pozivaju ljude koje odaberu na osnovu kvalifikacija i znanja francuskog.Testiraju oni i Engleski, ali samo sa nekoliko pitanja.Recimo u sred razgovora na francuskom ti postavi pitanje na engleskom i gleda kako reagujes.Moje misljenje je da svako ko govori francuski treba da aplicira za Kvebek.Montreal je divan grad.
Nadam se da sam bio od pomoci