Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta da ti kazem timberland nego svaka cast. A to sta je pametno sve uraditi pre odlaska to je diskutabilno :) obidji draga mesta u rodnom gradu i dobro se napi sa omiljnim drustvom... to je jedino sto ce ti verovatno nedostajati u CA. I da srecan put i pristanak preko bare. A za avionske karte probaj malo da pogledas preko interneta sta se nudi iz Bga.

Pa postoji redovna kamata.. jer ako ti banka daje kredit beskamatni koji je interes banke da ti da uopste tu karticu???
???? , redovna kamata? Ovo prvi put cujem......... pa rekoh, ako pokrivas racun na vreme, ne postoji kamata. Pa interes banke je u onome sto sam rekao, oni zive na pohlepi ljudi koji trose vise nego sto zaradjuju i samim tim ulaze u dugove, cim imas dug na kreditnoj kartici onda placas visoku kamatu. Ali zato postoje druge vrste kratkorocnih kredita preko banaka gde su kamate dosta nize od ovih mafijaskih 20% koje sam pomenuo.
Iznenadio bi se kada bi, u razgovoru sa ljudima , saznao koliko njih ima konstantan dug na kred. karticama...........

Zanima me sta ste kao dokaz o skolovanju slali prilikom imigracije u CA? Da li ste slali samo diplomu poslednjeg najvisek obrazovanja i u kom obliku (mislim da li ste slali samo overenu fotokopiju diplome sa prevodom kod sudskog tumaca ili ste jos slali i spisak predmeta sa ocenama) ili je potrebno slati sve diplome od osnovne pa do faksa sa prevodima. Hvala unapred na odgovoru.

niko mi ne kaze koliko kosta poratna i kako tamo placati, da li da prebacim posto imam prilicno love na karticu pa da tamo placam i koju, posto verujte ove seljacker banke ne priznaju bar ne u engleskoj a za tamo ne znam to raifaizen, uni credit, bla blsa to ne bode niko ni pet posto.ili da ja lepo kes uzmem i roknem tamo na neki racun. E sad ne znam kako ide konverzija posto za funtu u engleskoj dobijes bedu evra kurs ide do 1.45 evrica za 1 funtu a ovde sam menjao 1.27,. drasticna razika, pa me i to interesuje, kao i sve sto mozete reci za poloazak da je pametno uraditi.

Nisam siguran da sam dobro razumeo sta si ovde napisao, ako se ne varam pitas za konverziju Eura u CAD$, to uradi u Srbiji i ponesi kes, cim dodjes odmah u neku banku i otvori racun.
TD Bank, CIBC, RBC, Scotia Bank, .......... neke od najvecih banaka u Kanadi, pa biraj.........

Zanima me sta ste kao dokaz o skolovanju slali prilikom imigracije u CA? Da li ste slali samo diplomu poslednjeg najvisek obrazovanja i u kom obliku (mislim da li ste slali samo overenu fotokopiju diplome sa prevodom kod sudskog tumaca ili ste jos slali i spisak predmeta sa ocenama) ili je potrebno slati sve diplome od osnovne pa do faksa sa prevodima. Hvala unapred na odgovoru.

Ponesi i diplomu srednje skole, nije na odmet. Ne trebaju ti iz osnovne skole.

Klika mislio sam sta se sve od diploma šalje u Bec kao dokaz nivoa obrazovanja. Da li samo overena kopija sa prevodom na engleski diplome sa faksa recimo ili sve diplome. Zanima me da li neko ima iskustva sa sadasnjom situacijom vezano za Master zvanje. Po novom zakonu o visokom obrazovanju svi koji su zavrsili univerzitet i imaju zvanje diplomirani su izjednaceni sa zvanjem Master. Da li je potrebna stvarno potvrda sa faksa o tom izjednacavanju kad u zakonu to stvarno pise ili moze i bez te potvrde. Mislim ako u zakonu pise da je dipl. ing. masinstva sto pise u diplomama po starom programu pre ovog bolonjskog u medjunarodnim odnosima i inostranstvu jednako zvanju Master mislim da bi i bez potvrde sama diploma bila dovoljan dokaz. Po zome bi trebalo da bude da svi koji su zavrsili recimo tehnicke fakultete u trajanju od 5 godina imaju max 25 bodova na obrazovanje.

Klika mislio sam sta se sve od diploma šalje u Bec kao dokaz nivoa obrazovanja. Da li samo overena kopija sa prevodom na engleski diplome sa faksa recimo ili sve diplome. Zanima me da li neko ima iskustva sa sadasnjom situacijom vezano za Master zvanje. Po novom zakonu o visokom obrazovanju svi koji su zavrsili univerzitet i imaju zvanje diplomirani su izjednaceni sa zvanjem Master. Da li je potrebna stvarno potvrda sa faksa o tom izjednacavanju kad u zakonu to stvarno pise ili moze i bez te potvrde. Mislim ako u zakonu pise da je dipl. ing. masinstva sto pise u diplomama po starom programu pre ovog bolonjskog u medjunarodnim odnosima i inostranstvu jednako zvanju Master mislim da bi i bez potvrde sama diploma bila dovoljan dokaz. Po zome bi trebalo da bude da svi koji su zavrsili recimo tehnicke fakultete u trajanju od 5 godina imaju max 25 bodova na obrazovanje.

To je problem sa kojim se i ja suocavam kao stomatolog.Stvar je u tome da je po zakonu o visikom obrazovanju kod nas koji imamo faks duzi od4 godine master integrisan u osnovne studije dok to na zapadu nije slucaj.Znaci prvi stepen obrazovanja je bachellor a tek drugi stepen koji se zavrsava posle osnovnih studija je master.sta da se radi i kako da se dobije master diploma stvarno neznam da li je neko imao iskustvo sa ovim pitanjem?Pa naravno da zelimo da dobijemo tih 5 poena kao masteri ali kako to izvesti u praksi???

O ovome je pricano vise puta, stvar je prilicno jednostavna, na diplomi mora pisati da li je bachelor ili master. Ako je u medjuvremenu usvojena Bolonjska konferencija i priznaju se fakulteti od 5 godina kao master, onda fakultet treba da izda neki zvanican dokument i to potvrdi u slucaju da je neko zavrsio skolu pre usvajanja ovog zakona i da mu na diplomi i dalje stoji bachelor.

Poenta cele price jeste da se mora imati zvanican dokument izdat od strane fakulteta da neko poseduje Master. Onaj visa officer nece nagadjati, niti je to njegov posao, koji fakultet ima koliko godina itd..... njega zanima crno na belo, papir na kojem to pise.

Fora je sledeca. Na starim diplomama tj. diplomama koje smo dobili mi koji smo zavrsili faks pre usvajanja bolonjske deklaracije pise diplomirani inzenjer masinstva, recimo.Nigde ne pise da je to bachelor ili master. Po bolonjskoj deklaraciji ta diploma je jednakovredna zvanju Master. To stoji i u zakonu o visokom obrazovanju.
Citiracu vam zakon:
Стручни, академски и научни називи
Члан 95.
Лице које заврши основне академске студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена академских студија из одговарајуће области.
Лице које заврши основне струковне студије стиче стручни назив са назнаком звања првога степена струковних студија из одговарајуће области.
Лице које заврши специјалистичке академске студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена академских студија из одговарајуће области.
Лице које заврши специјалистичке струковне студије стиче стручни назив специјалиста са назнаком звања другог степена струковних студија из одговарајуће области.
Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив дипломирани, са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области - master.
Лице које заврши докторске, односно академске студије трећег степена, стиче научни назив доктор наука, односно доктор уметности, са назнаком области.
Листу звања из одговарајућих области и скраћенице стручних, академских и научних назива утврђује Национални савет, на предлог Конференције универзитета, односно Конференције академија струковних студија.
Скраћеница стручног назива се ставља иза имена и презимена, а скраћеница академског назива се ставља испред имена и презимена.

У међународном промету и у дипломи на енглеском језику, назив који је стекло лице из става 1. овог члана је bachelor, назив који је стекло лице из става 2. овог члана је bachelor (appl.), назив који је стекло лице из става 5. овог члана је master, а назив који је стекло лице из става 6. овог члана је Ph. D., односно одговарајући назив на језику на који се диплома преводи.

Усклађивање стечених академских, стручних, односно научних назива
Члан 127.
Лице које је стекло, или стекне одговарајући академски, стручни или научни назив (у даљем тексту: назив) према прописима који су важили до ступања на снагу овог закона, задржава право на његово коришћење у складу са прописима према којима их је стекло.
Лице из става 1. овог члана може тражити од високошколске установе у којој је стекло назив да му у поступку и под условима прописаним општим актом високошколске установе, а у складу са критеријумима за усклађивање стечених назива које прописује Конференција универзитета, односно Конференција академија струковних студија, утврди да раније стечени назив одговара неком од назива из члана 95. овог закона.
Када високошколска установа у поступку из става 2. овог члана утврди одговарајући назив, издаје нову диплому у складу са овим законом.
Диплома из става 3. овог члана може се издати само ако се раније издата диплома огласи неважећом.
Ако је високошколска установа на којој је лице из става 2. овог члана стекло назив престала да постоји, а нема правног следбеника, Министарство ће одредити високошколску установу која ће одлучивати о захтеву.

Ako na diplomi pise dipl. ing. masinstva/gradjevine/sta bilo ......... onda je to Bachelor , bar se tako pre prevodilo.
Ali opet kazem, ako je Bolonjska konferecija usvojena , tj. stupila na snagu gde se kaze da je 5 godina studiranja Master, onda super, ali morate traziti to napismeno od fakulteta, dokaz visa officeru da si stvarno Master.

Ali po ovome sto si citirao, ako sam ja dobro shvatio , ispada i da dipl. ing. od cetiri godine studiranja ima zvanje master, sto mi je pomalo cudno.
Takodje, sta je sa visim skolama od 4 i 5 semestara? Po ovome ispada da su to Bachelor dilpome........

Poslednja izmena:
Pa da slazem se pre dok bolonjska deklaracija nije bila usvojena, studije za dipl. ing. koje su i tada trajale 5 godina i ne razlikuje se po trajanju i nastavnom programu od danasnjih Master studija se prevodilo kao bachelor jer nije bilo definisano na pravi nacin. Sada je dipl. ing. definisan tako da se u medjunarodnim odnosima prevodi kao Master. Takođe sa univerzitetskog programa studija kojima se stice zvanje master sledeci korak je samo doktorat, nema vise magistarskih studija.
Evo i zvanicno sa sajta masinskog faksa kako se deklarisu diplome.
На дипломи Основних академских студија (180 ЕСПБ) писаће се стручни назив ИНЖЕЊЕР МАШИНСТВА трогодишњих студија (скраћено инж.маш. 3 г.). У Додатку дипломе даје се списак одслушаних и положених предмета, и уз титулу се може додати повлака и назив усмерености коју је студент остварио избором одговарајуће групе предмета. Студент може остварити ову усмереност, али и не мора. У међународним односима ова титула одговара титули Bachelor of Science (B.Sc.).

На дипломи Дипломских студија (120 ЕСПБ) писаће се академски назив ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР МАШИНСТВА – МАСТЕР (скраћено дипл.инж.маш.). У Додатку дипломе даје се списак одслушаних и положених предмета, и уз титулу се обавезно додаје повлака и назив усмерености коју је студент остварио избором одређеног модула (одсека). У међународним односима ова титула одговара титули Master of Science (M.Sc.).

На дипломи Докторских студија (180 ЕСПБ) писаће се научни назив ДОКТОР НАУКА – МАШИНСКО ИНЖЕЊЕРСТВО (скраћено др). У Додатку дипломе даје се датум уписа, истраживачка област, затим списак одслушаних и положених предмета, затим подаци о одржаној настави, о публикованим радовима и о учешћу на пројектима, и на крају датум одбране, назив одбрањене докторске тезе, име ментора, као и имена чланова комисије при одбрани. У међународним односима ова титула одговара титули Doctor of Philosophy (Ph.D.).

Pa sta vam je onda nejasno, ako je ovo novi zakon onda fakultet treba da vam izda naki dokument, tj. diplomu na kojem eksplicitno pise Master, stvar resena.
Jedino je problem sto onima sa manje od 5 godina studiranja ova titula ne znaci mnogo jer nije zadovoljen uslov od 17 godina studiranja u onom delu za bodovanje obrazovanja.

Jedino sto mi je ovo glupo sto na dilpomo pise DIPL, ....... plus Master, dovoljno je da stoji Master, ne vidim potrebu i za jednim i za drugim nazivom.

Da li ovo takodje znaci da vise ne postoje vise skole od 4 esemestra?

Poslednja izmena:
Pa sta vam je onda nejasno, ako je ovo novi zakon onda fakultet treba da vam izda naki dokument, tj. diplomu na kojem eksplicitno pise da Master, stvar resena.
Jedino je problem sto sa manje od 5 godina studiranja ova titula ne znaci mnogo jer nije zadovoljen uslov od 17 godina studiranja u onom delu za bodovanje obrazovanja.
Slazem se da oni fakulteti koji traju manje od 5 godina ne spadaju u grupu za dobijanje max bodova, dok fakulteti kao sto su, masinac, etf, gradjevina, medicina, stomatologija tu spadaju. E sad problem moze da se desi ukoliko neki od fakulteta ne zele da daju te neke potvrde u izgovor da nije potrebno jer je sve regulisano zakonom. Sta onda? Poslati CA ambasadi uz diplomu i prevod ovih clanova zakona overenih kod sudskog tumaca uz stare diplome?

Da li ovo takodje znaci da vise ne postoje vise skole od 4 esemestra?
Da mislim da uglavnom nece postojati vise koje traju 2 godine, barem ne sto se tice masinstva.
Jedino sto mi je ovo glupo sto na dilpomo pise DIPL, ....... plus Master, dovoljno je da stoji Master, ne vidim potrebu i za jednim i za drugim nazivom.
Slazem se. Cak je moguce da ce za domacu upotebu i dalje pisati dipl.ing.
Isto kao za bachelor. Pisace samo ИНЖЕЊЕР МАШИНСТВА i te studije traju 3 godine a u inostranstvu ce biti vrednovane kao bachelor.

Slazem se da oni fakulteti koji traju manje od 5 godina ne spadaju u grupu za dobijanje max bodova, dok fakulteti kao sto su, masinac, etf, gradjevina, medicina, stomatologija tu spadaju. E sad problem moze da se desi ukoliko neki od fakulteta ne zele da daju te neke potvrde u izgovor da nije potrebno jer je sve regulisano zakonom. Sta onda? Poslati CA ambasadi uz diplomu i prevod ovih clanova zakona overenih kod sudskog tumaca uz stare diplome?

Ako u statutu fakulteta pise :
"На дипломи Дипломских студија (120 ЕСПБ) писаће се академски назив ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР МАШИНСТВА – МАСТЕР (скраћено дипл.инж.маш.). У Додатку дипломе даје се списак одслушаних и положених предмета, и уз титулу се обавезно додаје повлака и назив усмерености коју је студент остварио избором одређеног модула (одсека). У међународним односима ова титула одговара титули Master of Science (M.Sc.)."

Onda ne vidim razlog zasto fakultet ne bi izdao naknadno nekakvu potvrdu uz staru diplomu na kojoj ne pise Master.
E vidis, ova zadnja recenica pasusa mi opet nekako strci, na sta se odnosi to "medjunarodni" , koliko ja znam u Kanadi visoka skola od 4 godine je Bachelor, a po ovom nasem ispada da je Master, zbunjen sam. Opet dolazi do nekakvog raskoraka u skolskim sistemima Evrope i S. Amerike.

Ljudi, zovite svoj maticni fakultet i pitajte konkretno vezano za ovaj problem.

Poslednja izmena:
E vidis, ova zadnja recenica pasusa mi opet nekako strci, na sta se odnosi to "medjunarodni" , koliko ja znam u Kanadi visoka skola od 4 godine je Bachelor, a po ovom nasem ispada da je Master, zbunjen sam. Opet dolazi do nekakvog raskoraka u skolskim sistemima Evrope i S. Amerike.
E to ti je to, svi smo zbunjeni :) Misli se u tom smislu ako odes preko recimo EU, Kanada, USA itd. onda je prevod DIPL.ING ustvari MASTER a samo ING. BACHELOR. U Evropi je sada po bolonjskom ugovoru sistem studiranja 3+2. Studije 3 godine su Bachelor, 3+2 je Master samo je i dalje pitanje da li ce na originalnim dipomama pisati Bachelor odnosno Master ili samo Inzenjer masinstva i Diplomirani inzenjer masinstva kao i do sada.

.....samo je i dalje pitanje da li ce na originalnim dipomama pisati Bachelor odnosno Master ili samo Inzenjer masinstva i Diplomirani inzenjer masinstva kao i do sada.
Pa ne moze da pise Bachelor ako je Master i obrnuto. Jedno drugo iskljucuje, to su dve razlicite stvari, ili je Bachelor ili je Master.
Kljucna rec jeste Master, bez toga ne verujem da se moze dobiti 25 bodova jer u imigracionom zakonu drugacije ocenjuje Bachelor i Master.

Ma ne, mislio sam da ce na diplomama verovatno i dalje pisati samo Inzenjer masinstva ili Diplomirani inzenjer masinstva, s tim da je Inzenjer masinstva diploma koja se dobija posle 3 godine studija i ekvivalentna je zvanju Bachelor a Diplomirani inzenjer masinstva diploma koja se dobija posle 3+2 godine studija i ekvivalentna je zvanju Master. Moguce da i na novim diplomama nece pisati eksplicitno Bachelor na diplomi Inzenjer masinstva ili Master na diplomi Diplomirani inzenjer masinstva, nego samo Ing. ili Dipl. ing. Uostalom valjda su u Becu culi za bolonjski program studija.

Moguce da i na novim diplomama nece pisati eksplicitno Bachelor na diplomi Inzenjer masinstva ili Master na diplomi Diplomirani inzenjer masinstva, nego samo Ing. ili Dipl. ing. Uostalom valjda su u Becu culi za bolonjski program studija.

Cekaj , polako............ nije bitno sta pise na diplomi na srpskom jeziku, ti moras imati prevod na engleski ili da ti maticni fakultet izda diplomu na engleskom jeziku ako postoji mogucnost za to.
Sto znaci, ako imas 3 godine studija , sto je po novom ING bez onog DIPL, to mora nekako da se prevede na engleski, to bi trebalo da bude Bachelor, a ovi sa ostali imaju DIPL ING, kako ce se to prevoditi, to je pitanje. Po ovom citiranom zakonu, to je Master.

Visa officer koji radi tvoj slucaj ne mora da poznaje visoko skolski sistem, tvoje je da doneses dokaz da li si Master ili ne.

???? , redovna kamata? Ovo prvi put cujem......... pa rekoh, ako pokrivas racun na vreme, ne postoji kamata. Pa interes banke je u onome sto sam rekao, oni zive na pohlepi ljudi koji trose vise nego sto zaradjuju i samim tim ulaze u dugove, cim imas dug na kreditnoj kartici onda placas visoku kamatu. Ali zato postoje druge vrste kratkorocnih kredita preko banaka gde su kamate dosta nize od ovih mafijaskih 20% koje sam pomenuo.
Iznenadio bi se kada bi, u razgovoru sa ljudima , saznao koliko njih ima konstantan dug na kred. karticama...........

Pa ti bre ne razumes ni sam sebe niti imas pojma kakve kartice imas. Pun je svet polupismenih korisnika bankarskih usluga koji samo laprdaju o tome i prave se da nesto znaju a nemaju pojma a ti si odlican primer za to.

kakve bre crne veze ima to sto neko ima konstantan dug po kartici ako kazes da na redovnu otplatu kredita nema kamate?? Sedi lepo pa objasni a ne lupetaj o necemu u sta se ne razumes.

Dalje kazes sledece

"cim imas dug na kreditnoj kartici onda placas visoku kamatu"

A onda kazes

"ako pokrivas racun na vreme, ne postoji kamata"

:dontunderstand:

mora da si bio jako umoran kad si ovo pisao.

Evo, jos jedna radosna vest...

Danas su i mene zvali iz BG ambasade, rekla mi gospodja da je nas predmet zavrsen i da mozemo da donesemo pasose na VIZIRANJE.
Objasnila mi oko uplate RPRF-a i zakazala za utorak u 13h da se nacrtam tamo sa pasosima i priznanicom o uplacenoj taxi....

Eto toliko.

Nadam se da ce i ostalim "klasićima" brzo stici isti poziv.

Pozdrav,

Sinisa.:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back