skorpija&bik:
Kako moze da se dobije 22 boda na zanat,voleo bih Klika da mi to malo pojasnis
Evo sta kaze CIC:
22 boda - You have a three-year diploma, trade certificate or apprenticeship and at least 15 years of full-time or full-time equivalent study.
20 bodova, sve isto samo umesto 15, 14 godina......
Trade certificate znaci zanat, apprenticeship znaci staziranje, a mogu ti objasniti na primeru kako to ovde funkcionise.
Recimo, zavrsio si srednju skolu i hoces da budes elektricar, krenes kao apprentice tj. segrt, ucis zanat kod nekoga i posle 3 godine dobijes sertifikat kao Journey man a evo ti definicija sta je to:
A man or woman who has completed the traditional live-in apprenticeship could consider him/herself a journeyman, as could a man or woman who is educated in his field and passed a board certified test.
Znaci imas odgovarajucu licencu za obavljenje neke delatnosti a ne kao kod nas, naucio me deda kako da promenim uticnicu i ja otvorim elektricarsku radnju. Sa ovom titulom mozes da mlatis lepe pare, cak u rangu ineznjera a ponekad i vise. Pominjao sam ranije, dobar vodoinstalater sa iskustvom je veoma trazen svuda po Kanadi, plate idu i po $30-35 na sat! Da ne posminjem varioce........njih nikad dosta.
Zato je u imigracionom postupku data opcija da zanatlija moze da uzme vise bodova od bachelor diplome, a to je bio i slucaj po starom zakonu, secam se kada je sestra jos `97 predala aplikaciju i kada sam gledao bodovnu Occupation listu, ona je tada kao ekonomsita imala 21 bod, inzenjeri oko 23-25, a recimo pekari celih 30 bodova, toga se jako dobro secam. Sa zanatom se ovde mnogo lakse dolazi do posla.
Kad otvorim lokalne novine i pogledam oglase za posao, sve prsti od potraznje za elektricarima, variocima, mehanicarima, itd.......sta da ti kazem kada kao apprentice, znaci pocetnik, pacer koji ne zna recimo najosnovnije stvari u domenu struje moze da dobije $16 na sat pocetnu platu, bivsi kolega sa posla je imao takvu ponudu. Ova cifra je nesto niza u ostatku Kanade ali hocu da ti dam primer koliko su zanati trazeni.