Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja trenutno imam vise zanimanja i poprilicno staza u njima i mogu ti reci da su svi na listi kanade kao potrebni,hvala klika na informacijama,samo te molim da mi kazes da li da se cela ta stvar oko posla pokrene odmah ili da sacekam da polozim tes iz engleskog pa da onda pokrenem oko zaposljavanja i da li da se sve to dostavi kanadskoj ambasadi ili da se to dostavi meni pa da ja prilozim uz aplikaciju.

skorpija&bik:
ja trenutno imam vise zanimanja i poprilicno staza u njima i mogu ti reci da su svi na listi kanade kao potrebni,hvala klika na informacijama,samo te molim da mi kazes da li da se cela ta stvar oko posla pokrene odmah ili da sacekam da polozim tes iz engleskog pa da onda pokrenem oko zaposljavanja i da li da se sve to dostavi kanadskoj ambasadi ili da se to dostavi meni pa da ja prilozim uz aplikaciju.

Ti mene nikako ne razumes, stvar oko posla i cela ta papirologija se ne salje tebi, tvoj poslodavac mora da dobije odobrenje od HRDSC i onda oni , ako odobre, salju to CIC-u u Bec dalje vezano za tvoju aplikaciju za imigraciju, ti te pepire neces ni videti. Ti dostavljas imigracionom u Becu ono sto je vezano za aplikaciju za iseljenje, rezultate testa, tvoje podatke oko radnog staza i sve sto ide ..........

I dajte skinite ovu iskompleksiranu spodobu, Svetlosnog, sa foruma, prekrsio je vec stotinu puta pravila sajta ...........neka otvori jednu temu, a vec je ima, i neka tamo lupeta sta mu je volja..............

Zdravo svima, imam dedu i babu u Kanadi koji nemaju dece niti bilo kog rodjaka u Kanadi, penzioneri su oboje, imaju svoju kucu.Da li postoji sansa da prodjem na sponzorstvo s obzirom da imam samo srednju skolu ali odlicno znam engleski i imam max.bodove na godine i radni staz ali fali mi mozda 2 boda za skill worker, medjutim koliko sam razumeo opcija familly class se ne boduje?Prema onome sto sam ja procitao i razumeo ima sanse jer kanadjanin moze da sponzorise bilo kog rodjaka ukoliko nema nikog u Kanadi a njegova zena moze biti ko-sponzor.Jedini problem moze biti to sto su mnogo matori, oko 80 god.Sta vi mislite?

lepotuska:
Zdravo svima, imam dedu i babu u Kanadi koji nemaju dece niti bilo kog rodjaka u Kanadi, penzioneri su oboje, imaju svoju kucu.Da li postoji sansa da prodjem na sponzorstvo s obzirom da imam samo srednju skolu ali odlicno znam engleski i imam max.bodove na godine i radni staz ali fali mi mozda 2 boda za skill worker, medjutim koliko sam razumeo opcija familly class se ne boduje?Prema onome sto sam ja procitao i razumeo ima sanse jer kanadjanin moze da sponzorise bilo kog rodjaka ukoliko nema nikog u Kanadi a njegova zena moze biti ko-sponzor.Jedini problem moze biti to sto su mnogo matori, oko 80 god.Sta vi mislite?

Na zalost, ne mogu te baba i deda sponzorisati. Ova klauzula koju si napomenuo vazi samo u slucaju ako je neko mladji od 18 godina i nema staratelje.

You can sponsor relatives or family members from abroad if they are:

-your spouse, common-law or conjugal partner 16 years of age or older;
-your parents or grandparents;
-your dependent children, including adopted children;
-children under 18 years of age whom you intend to adopt;
-your brothers, sisters, nephews, nieces or grandchildren who are orphans; under the age of 18 and not married or in a common-law relationship; or
-a relative of any age if you do not have an aunt, uncle or family member from the list above who you could sponsor or who is already a Canadian citizen, Indian or permanent resident.

Objasni mi onda molim te poslednji pasus, ovo je skinuto sa sajta cic.gc.ca, koliko sam ja razumeo sponzor moze sponzorisati bilo kog rodjaka nebitnih godina ukoliko nema nikog u Kanadi, a to je upravo slucaj sa mojima.

Zdravo svima,
bas vam je zanimljiva diskusija, ima dosta korisnih informacija, iskustava, itd., pa resih da se i ja ukljucim.
Razmisljam vec neko vreme da sa sa porodicom krenem u Kanadu, mada nisam bas sigurna da li je pametno ici sa dvoje male dece, kako cemo se snaci i sl. U svakom slucaju, ako resimo, bice to najverovatnije Vancuver, ako mozemo da biramo, ne bih bas da se mnogo selimo, kazu da je V. ubedljivo najprijatniji grad sto se klime tice. Moze li mi neko reci da li je pametno izabrati neku od Agencija za imigraciju koji ima na Internetu i koja je od njih pouzdana, ako ih uopste ima takvih. : One nude, za neki novac naravno, brzu i suguranu imigraciju u Kanadu, 4 do 6 meseci, neke sam njihove predstavnike ovde u Srbiji kontaktirala.
Da li je sigurnije ici preko Ambasade : i koliko to traje,kosta i sl. :
Ima jos nesto sto ove, nazovi Agencije nude, a to je njihova pomoc da se snadjes kad doletis u K., da nadjes posao, stan ...to bi nam puno znacilo zato sto bi nam smanjilo maltretiranje, zbog dece, naravno. Ima li neko slicna iskustva :
I jos nesto, kakva je situacija sto se tice posla za farmaceute, znam da nase diplome ne vaze ali mozda se negde moze naci posao bez nostrifikacije, za pocetak : Negde sam procitala da u Kanadi nedostaju farmaceuti, jel tacno, gde su smestene farmaceutske industrije, ima li neka u Vancuveru i okolini : kakve su plate...

Cuvaj pare za dolazaku Vankuver .Agencije ti nisu potrebne.Sve informacije su dostupne na Kanadskom sajtu za imigraciju (cic.ca).Isto tako i za zaposlenje (monster.ca).
Ujedno ce ti to koristiti da vezbas engleski i snalazenje na engleskom( to te ceka kad dodjes ovde).
Nisam detaljno upoznat sa nostrifikacijom za farmaceute ali je verovatno moguce uz polaganje
dodatnih ispita.Cuo sam da se farmaceuti traze,posebno od kad su otvorene internet apoteke u Kanadi (odakle Amerikanci narucuju jeftinije lekove)
Srecno

Cao svima.

Interesuje me da li vam je poznato da je neko iz Srbije dosao u Kanadu preko nominacije provincije Quebec, kao skilled worker? Naime, Quebec ima svoj nezavisni bodovni sistem za odabir imigranata koji se dosta razlikuje od onog koji primenjuje federalna vlada Kanade. Meni se cini dosta povoljniji, posebno za ljude koji su zavrsili zanate, jer se moze dobiti dosta bodova za zanimanja koja su njima deficitarna, i za mladje ljude sa brojnijom porodicom (dobijaju se bodovi na svako dete mladje od 18 godina). Pored toga novac koji se mora uneti u zemlju prilikom useljenja je znatno manji od onoga sto se trazi u federalnom programu.
Ja sam podneo aplikaciju pre nesto manje od mesec dana, a interesuje me, kao sto sam gore napisao, da li ima onih koji su se iselili na ovaj nacin. Ono sto se na njihovom sajtu moze naci je podatatk da nema mnogo aplikacija iz Srbije. To me malo zbunjuje, mozda ima nesto sto sam prevideo...
Pisite ako imate neka saznanja o ovome.
Pozdrav...
P.S. Ako nekoga interesuje ova varijanta moze da se informise na
www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en

pseudonimo:
Cao svima.

Interesuje me da li vam je poznato da je neko iz Srbije dosao u Kanadu preko nominacije provincije Quebec, kao skilled worker? Naime, Quebec ima svoj nezavisni bodovni sistem za odabir imigranata koji se dosta razlikuje od onog koji primenjuje federalna vlada Kanade. Meni se cini dosta povoljniji, posebno za ljude koji su zavrsili zanate, jer se moze dobiti dosta bodova za zanimanja koja su njima deficitarna, i za mladje ljude sa brojnijom porodicom (dobijaju se bodovi na svako dete mladje od 18 godina). Pored toga novac koji se mora uneti u zemlju prilikom useljenja je znatno manji od onoga sto se trazi u federalnom programu.
Ja sam podneo aplikaciju pre nesto manje od mesec dana, a interesuje me, kao sto sam gore napisao, da li ima onih koji su se iselili na ovaj nacin. Ono sto se na njihovom sajtu moze naci je podatatk da nema mnogo aplikacija iz Srbije. To me malo zbunjuje, mozda ima nesto sto sam prevideo...
Pisite ako imate neka saznanja o ovome.
Pozdrav...
P.S. Ako nekoga interesuje ova varijanta moze da se informise na
www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en

Nema tu nista zbunjujuce, koliki je broj ljudi koji znaju francuski jezik? Sigurno visestruko manji od onih sa znanjem engleskog. Nisam upoznat sa detaljima ali bez znanja francuskog jezika nema nekih sansi za prolaz.
Drugo, pa sve ovo sto kazes za zanate vredi i u drugom slucaju, Kanada vapi za svim profilima zanatlija , moze se dobiti 22 boda i na zanat. Jedina je razlika sto se na decu ne dobijaju nikakvi bodovi.

Zdravo svima, ja sam nov na forumu kao sto i vidite. Zelim da apliciram za kanadsku vizu ali mi neke stvari nisu jasne naravno.
Zanima me da li je neko dobio sve cetiri sedmice na IELTS testu posto sam cuo da je to jako tesko dobiti?
I ovo oko bodova za obrazovanje. Zavrsio sam arhitekturu. Poslao sam pismo u Bec i oni su mi odgovorili da racunaju 20 b ali sam pomenuo da u nasoj zemlji ne postoji ni bachelor ni master zvanje, pa sam poslao opet bez toga i cekam odgovor ?
Da li je jos neko kontantirao ambasadu u Becu u vezi toga

Cao Klika.
Tacno je da je potrebno odredjeno znanje francuskog jezika, ali dovoljan je i elementarni nivo. To, otprilike, moze da se dostigne ako se savlada pocetni kurs koji traje tri meseca sa cetiri casa nedeljno. Pored toga ne traze da im dostavljas nikakve testove tipa TAFE, IELTS, vec znanje jezika proveravaju na intervjuu u Becu. Naravno, ko ima dovoljno bodova i hoce da ubrza stvar moze da posalje testove kao dokaz znanja jezika i da izbegne intervju.
A sto se tice bodovanja zanata to je u Quebeku nekako blize nasem sistemu. Naime vocational diploma se kod njih stice posle 11 ili 12 godina skolovanja, to jest na kursevima koji traju godinu ili dve (u zavisnosti od zanimanja) posle 6 godina primary i 4 god. secondary skolovanja. To je isti period ucenja kao kod nas. Npr. za pekara se ide na kurs jednu godinu (ukupno jedanaest godina skolovanja), a toliko se skoluju i nasi pekari (8+3). A to zanimanje je deficitarno i donosi pored bodova odredjenjih za nivo obrayovanja i dodatnih 12 bonus bodova, tako da je pekarima prilicno lako da sakupe potrebne bodove.
Napisi mi da li ti nesto znas o tome da li postoji obaveya da se u Quebecu ostane odredjeno vremekada te oni nominuju? To se nigde striktno ne navodi, a ljudi sa kojima sam kontaktirao smatraju da ta obaveza ne postoji jer si, cim dobijes permanent resident status (a to je cim prodjes imigraciono na aerodromu), slobodan da ides gde hoces po Kanadi. Ovo nije provereno nego, tako, izveden zakljucak na osnovu prava na stalni boravak. mozda postoji neko ogranicenje da u drugim provincijama nemozes da trazis socijalnu pomoc ili kredit za skolovanje i sl. Ako nesto znas o tome napisi.
Pozdrav...

saan:
Zdravo svima, ja sam nov na forumu kao sto i vidite. Zelim da apliciram za kanadsku vizu ali mi neke stvari nisu jasne naravno.
Zanima me da li je neko dobio sve cetiri sedmice na IELTS testu posto sam cuo da je to jako tesko dobiti?
I ovo oko bodova za obrazovanje. Zavrsio sam arhitekturu. Poslao sam pismo u Bec i oni su mi odgovorili da racunaju 20 b ali sam pomenuo da u nasoj zemlji ne postoji ni bachelor ni master zvanje, pa sam poslao opet bez toga i cekam odgovor ?
Test jeste tezak, ali ga nije nemoguce poloziti. Ja sam dobila 2x7 i 2x7.5, mada znam i one koji su imali vise. Sve je to relativno i zavisi od znanja i pripreme. Naglasavam pripremu jer bez detaljnog upoznavanja sa svime sto te na ispitu ceka ne vredi ti ni najbolje znanje. Dakle, moras u pripremi imati primerke testa! Drugacije ne ide. Pogledaj prethodne postove na ovu temu, ljudi su postavljali i linkove na kojima mozes naci materijal za pripremu.

Sto se bodova na struku tice, bachelor si sa diplomom bilo kog naseg fakulteta, a master si sa magistraturom. Predlazem da se ne dopisujes previse sa Becom nego da pitas ovde na forumu sve sta ti treba. Imaju oni i previse posla - treba aplikacije resavati.

Sve najbolje!

saan:

Javorka ti je odgovorila za test, ne bih nista dodavao, za bodove za skolu, racunaj 20 za bachelor. Potrudi se da sto bolje uradis test jer ti od toga dosta zavisi, pod pretpostavkom da imas 4+ godine radnog staza i da nisi ozenjen pa shodno tome ne mozes da iscupas neki bod na potencijalno obrazovanje supruge.

pseudonimo:
Cao Klika.
Tacno je da je potrebno odredjeno znanje francuskog jezika, ali dovoljan je i elementarni nivo. To, otprilike, moze da se dostigne ako se savlada pocetni kurs koji traje tri meseca sa cetiri casa nedeljno. Pored toga ne traze da im dostavljas nikakve testove tipa TAFE, IELTS, vec znanje jezika proveravaju na intervjuu u Becu. Naravno, ko ima dovoljno bodova i hoce da ubrza stvar moze da posalje testove kao dokaz znanja jezika i da izbegne intervju.
A sto se tice bodovanja zanata to je u Quebeku nekako blize nasem sistemu. Naime vocational diploma se kod njih stice posle 11 ili 12 godina skolovanja, to jest na kursevima koji traju godinu ili dve (u zavisnosti od zanimanja) posle 6 godina primary i 4 god. secondary skolovanja. To je isti period ucenja kao kod nas. Npr. za pekara se ide na kurs jednu godinu (ukupno jedanaest godina skolovanja), a toliko se skoluju i nasi pekari (8+3). A to zanimanje je deficitarno i donosi pored bodova odredjenjih za nivo obrayovanja i dodatnih 12 bonus bodova, tako da je pekarima prilicno lako da sakupe potrebne bodove.
Napisi mi da li ti nesto znas o tome da li postoji obaveya da se u Quebecu ostane odredjeno vremekada te oni nominuju? To se nigde striktno ne navodi, a ljudi sa kojima sam kontaktirao smatraju da ta obaveza ne postoji jer si, cim dobijes permanent resident status (a to je cim prodjes imigraciono na aerodromu), slobodan da ides gde hoces po Kanadi. Ovo nije provereno nego, tako, izveden zakljucak na osnovu prava na stalni boravak. mozda postoji neko ogranicenje da u drugim provincijama nemozes da trazis socijalnu pomoc ili kredit za skolovanje i sl. Ako nesto znas o tome napisi.
Pozdrav...

Kazem , nisam upucen za sistem aplikacije za Quebec pa ne mogu da ti dam konkretan odgovor.
Cudno mi je da se ne trazi dokaz o polozenom TEF i IELTS testu koji se trazi u drugom slucaju, mislim da aplikaciju za ostatak Kanade. Ranije je po starom zakonu engleski proveravan na intervjuu ali sada su stvari drugacije, ukoliko nije sve ostalo isto za Quebec. Nemoj da sanjas da ces sa nekakvim kursom od tri meseca nesto uraditi. Ja sam mislio da ti tecno pricas francuski pa zato zelis u Quebec.

Takodje, ne znam kako se boduje skolska sprema, proveri na CIC sajtu, valjda ima nesto na tu temu.
Ne znam ni to da si u obavezi da odredjeno vreme moras ziveti u provinciji, mozda, koliko znam, svaki permanent resident je slobodan covek i moze da se seli gde god hoce, ja sam posle 7 provedenih meseci u Torotnu otisao za Albertu, a kako se stvari odvijaju najverovatnije cu na leto u B. Columbiu :-) , ne drzi me mesto .
Zaboravi na trazenje socijalne pomoci, kredit za skolu mozes da trazis i da dobijes.

Spominjao sam onu Google diskusionu grupu o imigraciji, tamo proveri ove stvari u vezi za Quebec aplikaciju, naci ces nesto siguran sam.
http://groups.google.ca/group/misc.immigration.canada/topics?lnk=srg&hl=en
Pretrazi stare poruke, postavi pitanje, neko ce ti valjda dati konkretan odgovor.

Cao svima. Nama je danas tacno 5 meseci od kada su poceli da obradjuju nas slucaj u Becu. Mi smo dakle po starom sistemu ( skupis sve papire na kamaru, pa posaljes). Osim pisma da je nas slucaj zaveden i da su poceli da ga obradjuju, nikakav drugi odgovor nismo dobili. Pitam se da li su ovi prosli praznici uticali na brzinu resavanja slucaja. Verovatno su ljudi isli na odmor, pa su papiri nas svih tamo zjapili za to vreme.
Isli smo preko agencije dali pare i sad nas obliva ladan znoj. Trzamo na postara ko besni kerovi.
Eto toliko za prvo javljanje. Ostaje samo da cekamo.

klika:
Nema tu nista zbunjujuce, koliki je broj ljudi koji znaju francuski jezik? Sigurno visestruko manji od onih sa znanjem engleskog. Nisam upoznat sa detaljima ali bez znanja francuskog jezika nema nekih sansi za prolaz.
Drugo, pa sve ovo sto kazes za zanate vredi i u drugom slucaju, Kanada vapi za svim profilima zanatlija , moze se dobiti 22 boda i na zanat. Jedina je razlika sto se na decu ne dobijaju nikakvi bodovi.
Kako moze da se dobije 22 boda na zanat,voleo bih Klika da mi to malo pojasnis

krampus:
Cao svima. Nama je danas tacno 5 meseci od kada su poceli da obradjuju nas slucaj u Becu. Mi smo dakle po starom sistemu ( skupis sve papire na kamaru, pa posaljes). Osim pisma da je nas slucaj zaveden i da su poceli da ga obradjuju, nikakav drugi odgovor nismo dobili. Pitam se da li su ovi prosli praznici uticali na brzinu resavanja slucaja. Verovatno su ljudi isli na odmor, pa su papiri nas svih tamo zjapili za to vreme.
Isli smo preko agencije dali pare i sad nas obliva ladan znoj. Trzamo na postara ko besni kerovi.
Eto toliko za prvo javljanje. Ostaje samo da cekamo.

O ovim konsultantima smo dovoljno pricali, sad je kasno, dali ste pare a da se niste pre toga raspitali kome ih dajete i za kakvu uslugu.

Nema to nikakve veze sa praznicima, 5 meseci nije nista strasno, nema pravila kada cete dobiti odgovor, strpljenja samo.

skorpija&bik:
Kako moze da se dobije 22 boda na zanat,voleo bih Klika da mi to malo pojasnis

Evo sta kaze CIC:

22 boda - You have a three-year diploma, trade certificate or apprenticeship and at least 15 years of full-time or full-time equivalent study.
20 bodova, sve isto samo umesto 15, 14 godina......

Trade certificate znaci zanat, apprenticeship znaci staziranje, a mogu ti objasniti na primeru kako to ovde funkcionise.
Recimo, zavrsio si srednju skolu i hoces da budes elektricar, krenes kao apprentice tj. segrt, ucis zanat kod nekoga i posle 3 godine dobijes sertifikat kao Journey man a evo ti definicija sta je to:
A man or woman who has completed the traditional live-in apprenticeship could consider him/herself a journeyman, as could a man or woman who is educated in his field and passed a board certified test.

Znaci imas odgovarajucu licencu za obavljenje neke delatnosti a ne kao kod nas, naucio me deda kako da promenim uticnicu i ja otvorim elektricarsku radnju. Sa ovom titulom mozes da mlatis lepe pare, cak u rangu ineznjera a ponekad i vise. Pominjao sam ranije, dobar vodoinstalater sa iskustvom je veoma trazen svuda po Kanadi, plate idu i po $30-35 na sat! Da ne posminjem varioce........njih nikad dosta.
Zato je u imigracionom postupku data opcija da zanatlija moze da uzme vise bodova od bachelor diplome, a to je bio i slucaj po starom zakonu, secam se kada je sestra jos `97 predala aplikaciju i kada sam gledao bodovnu Occupation listu, ona je tada kao ekonomsita imala 21 bod, inzenjeri oko 23-25, a recimo pekari celih 30 bodova, toga se jako dobro secam. Sa zanatom se ovde mnogo lakse dolazi do posla.

Kad otvorim lokalne novine i pogledam oglase za posao, sve prsti od potraznje za elektricarima, variocima, mehanicarima, itd.......sta da ti kazem kada kao apprentice, znaci pocetnik, pacer koji ne zna recimo najosnovnije stvari u domenu struje moze da dobije $16 na sat pocetnu platu, bivsi kolega sa posla je imao takvu ponudu. Ova cifra je nesto niza u ostatku Kanade ali hocu da ti dam primer koliko su zanati trazeni.

javorka:
Test jeste tezak, ali ga nije nemoguce poloziti. Ja sam dobila 2x7 i 2x7.5, mada znam i one koji su imali vise. Sve je to relativno i zavisi od znanja i pripreme. Naglasavam pripremu jer bez detaljnog upoznavanja sa svime sto te na ispitu ceka ne vredi ti ni najbolje znanje. Dakle, moras u pripremi imati primerke testa! Drugacije ne ide. Pogledaj prethodne postove na ovu temu, ljudi su postavljali i linkove na kojima mozes naci materijal za pripremu.

Sto se bodova na struku tice, bachelor si sa diplomom bilo kog naseg fakulteta, a master si sa magistraturom. Predlazem da se ne dopisujes previse sa Becom nego da pitas ovde na forumu sve sta ti treba. Imaju oni i previse posla - treba aplikacije resavati.

Sve najbolje!

OK hvala javorka mozes da mi kazes koje si primerke testa ti koristila gledao sam linkove koje su ljudi postavljali ali tu stoji da uglavnom to sve treba da se plati -

klika:
Javorka ti je odgovorila za test, ne bih nista dodavao, za bodove za skolu, racunaj 20 za bachelor. Potrudi se da sto bolje uradis test jer ti od toga dosta zavisi, pod pretpostavkom da imas 4+ godine radnog staza i da nisi ozenjen pa shodno tome ne mozes da iscupas neki bod na potencijalno obrazovanje supruge.

Completed university studies at the Bachelor level are awarded with 20 p

Da klika nazalast samo 20 p za skolu - ostaje samo 4*7 na testu i godine radnog staza u junu 4+ a i to za g.radnog staza mogu da budu i sa prekidom u bilo kojoj struci ili samo u mojoj struci bez prekida ili je to sve jedno bitno je samo 4+.......

klika se stvarno razume,pa bih ga pitao sledece:imam 31 god.,3 godine radnog iskustva(kao lekar),
dobro znanje engleskog,pa me zanima da li mi se isplati da dolazim u kanadu jer sam cuo da je
veoma tesko nostrifikovati lekarsku diplomu; druga varijanta o kojoj razmisljam je da upisem studije
zdrastvene nege u novom sadu(fakultet osnovan pre 4 god. pri medicinskom fakultetu,traje 4 godine,
program,nastava i praksa uradjeni po uzoru na kanadske studije zdrastvene nege)jer sam cuo da u
kanadi nedostaje registered nurse(zvanje koje se dobija posle cetvorogodisnjeg studiranja)
unapred zahvalan,drrasa

saan:
OK hvala javorka mozes da mi kazes koje si primerke testa ti koristila gledao sam linkove koje su ljudi postavljali ali tu stoji da uglavnom to sve treba da se plati -
:idea: uclanis se u biblioteku British Council-a u Beogradu (http://www.britishcouncil.org/serbia.htm). To kosta sada 2700din. (za studente 2200) za godinu dana. Kao clan imas pravo da koristis testove za sve moguce ispite iz engleskog, kao i beletristiku, DVD-jeve i video kasete britanske filmske produkcije, sve na engleskom fino za vezbu. Za godinu dana ovo nije puno para, mnogo vise potrosimo na kojekakve gluposti a ovo ti stvarno treba. Jedino, ako nisi iz Beograda onda ova opcija otpada.

:idea: - potrazi ovde na forumu da ti neko da svoje primerke da iskopiras ili ako je neko clan biblioteke da malo pomuzes njegovu karticu. Ljudi su obicno solidarni kad su ovakve stvari u pitanju.

:idea: - ima dosta skola engleskog jezika u Beogradu, mozda koja i u unutrasnjosti, koje spremaju ljude specijalno za ovaj test. Oni imaju kopije testova po kojima te spremaju (ako nemaju bezi od njih glavom bez obzira jer su verovatno neki diletanti). Ako bas neces da uzimas casove a ti iskukaj da ti daju testove da iskopiras.

:idea: - kopaj dublje po internetu, garantovano moze nesto i bez placanja da se nadje.

klika:
Evo sta kaze CIC:

22 boda - You have a three-year diploma, trade certificate or apprenticeship and at least 15 years of full-time or full-time equivalent study.
20 bodova, sve isto samo umesto 15, 14 godina......

Trade certificate znaci zanat, apprenticeship znaci staziranje, a mogu ti objasniti na primeru kako to ovde funkcionise.
Recimo, zavrsio si srednju skolu i hoces da budes elektricar, krenes kao apprentice tj. segrt, ucis zanat kod nekoga i posle 3 godine dobijes sertifikat kao Journey man a evo ti definicija sta je to:
A man or woman who has completed the traditional live-in apprenticeship could consider him/herself a journeyman, as could a man or woman who is educated in his field and passed a board certified test.

Znaci imas odgovarajucu licencu za obavljenje neke delatnosti a ne kao kod nas, naucio me deda kako da promenim uticnicu i ja otvorim elektricarsku radnju. Sa ovom titulom mozes da mlatis lepe pare, cak u rangu ineznjera a ponekad i vise. Pominjao sam ranije, dobar vodoinstalater sa iskustvom je veoma trazen svuda po Kanadi, plate idu i po $30-35 na sat! Da ne posminjem varioce........njih nikad dosta.
Zato je u imigracionom postupku data opcija da zanatlija moze da uzme vise bodova od bachelor diplome, a to je bio i slucaj po starom zakonu, secam se kada je sestra jos `97 predala aplikaciju i kada sam gledao bodovnu Occupation listu, ona je tada kao ekonomsita imala 21 bod, inzenjeri oko 23-25, a recimo pekari celih 30 bodova, toga se jako dobro secam. Sa zanatom se ovde mnogo lakse dolazi do posla.

Kad otvorim lokalne novine i pogledam oglase za posao, sve prsti od potraznje za elektricarima, variocima, mehanicarima, itd.......sta da ti kazem kada kao apprentice, znaci pocetnik, pacer koji ne zna recimo najosnovnije stvari u domenu struje moze da dobije $16 na sat pocetnu platu, bivsi kolega sa posla je imao takvu ponudu. Ova cifra je nesto niza u ostatku Kanade ali hocu da ti dam primer koliko su zanati trazeni.
Klika veliko hvala na informacijama,ja posedujem sertifikat bza varioce,a i imam zvanje avio mehanicara,pa limarski i bravarski zanat,i takodje posedujem zvanje zanatlije za kompozitne materale

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back