Nisam polagala IELTS, nego moj muz, ali znam dosta posto sam mu pomagala da spremi ispit (jer imam vise iskustva sa standardizovanim testiranjem). Postoje neka pravila za polaganje ispita, to nije slucajno. Oni imaju neke svoje standarde koje ti treba da ispunis, oni racunaju da ces se pre ispita upoznati sa tim pravilima... kako bi oni ili bilo ko uopste mogao na osnovu jednog testa da oceni tvoje znanje jezika. Morali su da ustanove neke standarde i da se time vode. Ako je ljudima vazno da dobiju dobre ocene, onda treba malo da se potrude i pokazu na ustanovljen nacin da znaju.
Moj muz odlicno zna engleski, ali je ipak morao da se sprema za ispit (ne mnogo, ali morao je). Dobio je ocene 9 i 8.5
Polagala sam mnogo testova engleskog jezika, za razlicite stvari, jednom sam cak na CPE ispitu, deo sa pisanjem eseja dobila ocenu da sam mogla da padnem ceo ispit, ali su me pustili jer sam imala dobre rezultate na drugim delovima ispita. A ja ne da umem da pisem na engleskom, nego sam profesionalac u toj oblasti. Stvar je u tome da je moj pristup pisanju bio suvise umetnicki, suvise "slobodan" suvise komplikovan za dobru ocenu. Ali covek od sebe pobeci ne moze. Kad bi baba imala... bila bi deda.
Ali takvi slucajevi su retki, mislim, da ti se profesionalno i licno opredeljenje umesa u polaganje standardizovanih testova. Spremis se i trudis da uradis onako kako oni to zele da vide... a postoji puno literature koja ce ti objasniti sta to oni (ispitivaci) zele da vide.
Osim toga, nije IELTS jedini nacin da se dokaze znanje engleskog jezika. Postoje uputstva i za drugacije situacije.