Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Svak cast za komentar. Ljudi idu i ne znaju u sta se upustaju.. Ta satnica je extra za bilo koga kao pocetni posao. Ja bih se sutao u dupe da je imam kad dodjem, jer sa tom sanicom ti placas sve mesecne troskove. FULL!! a on jos deli sve troskove.
Druga stvar je da je jos na obuci momak, a vec ima zakljucke kao ce mu biti tesko. Mora da zna da su svi ljudi razliciti, i dok je meni bilo ok da radim neke poslove, bilo je ljudi koji to ne bi ni u ludilu radili, jer im je pretesko, ispod casti jer su boze moj oni zavrsili fakultet u srbiji itd...
Samo glavu gore, i rad, rad i samo rad. A ostali nek kukaju, pa nek se dokaze za par meseci pa nek napreduje malo.
Ili nek trazi nesto drugo za to vreme.
Mnogo ljudi bi se menjalo sa njim.
Od kukanja nema nista. A i tek je stigao pa ga malo i ubija i to. Videces sledeci mailovi ce mu biti sve pozitivniji i pozitivniji, pogotovo kad primi platu pa mu ostane 1000$ viska... :D
Pozdrav.

Ovo kao da je moj suprug napisao :D Sinoc smo bas razgovarali o ovom postu i rekao je gotovo identicnu stvar :D

Pozdrav svima, muž i ja ( sa dvoje dece) planiramo da predamo za EE program, deca imaju crnogorski i bosanski pasoš, muž bosanski i srpski,a ja crnogorski, pa s obzirom da ću ja biti nosilac liste imate li iskustva sa kojim pasošima je bolje da deci i mužu predamo aplikaciju? Inače,dever mi živi u Vankuveru više od 20 godina, i rekao je da kad tamo dodjemo imaćemo gde da živimo,kola,posao za muža,ali nije nam bas tolika žurba pa bih se odlučili za EE program da možemo sa mirom da idemo a ne opet da ganjamo papire,ispravite me ako grešim?!

Imali smo potvrde za posao, ali im je trebalo izvodi iz banke o primanju plate...kako god sada je takva situacija i idemo u EE.. Ostala dokumenta su nam ok, tako da mozda smo naleteli na nekog ko je bas trazio "dlaku u jajetu"....
Boske cujemo se oko EE..
Ne znam zašto su te zbog toga odbili kada su lepo napisali da su pay slips optional. Osim toga, njih ne izdaje banka već poslodavac (ti možeš da se opredeliš da primaš platu na blagajni firme i onda ti ne treba banka, npr).
Inače, Beč je, konačno, počeo da radi ali su krenuli da filozofiraju - jednoj ženi traže dopunu istorije putovanja, Makedoncu traže listing iz banke za poslednjih 6 meseci za POF (a on podigao pare čim je dobio potvrdu). Ništa od toga nije strašno ali prolongira izdavanje viza. Mi još čekamo MR, a muž dobio upalu pluća........

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, muž i ja ( sa dvoje dece) planiramo da predamo za EE program, deca imaju crnogorski i bosanski pasoš, muž bosanski i srpski,a ja crnogorski, pa s obzirom da ću ja biti nosilac liste imate li iskustva sa kojim pasošima je bolje da deci i mužu predamo aplikaciju? Inače,dever mi živi u Vankuveru više od 20 godina, i rekao je da kad tamo dodjemo imaćemo gde da živimo,kola,posao za muža,ali nije nam bas tolika žurba pa bih se odlučili za EE program da možemo sa mirom da idemo a ne opet da ganjamo papire,ispravite me ako grešim?!

Ne znam da li se forma prijave menjala od 2014 ali tada su se u obrazac unosila sva državljanstva koja imaš. Kada dođete do momenta viziranja pasoša, šalješ one pasoše sa kojima planiraš da putuješ.
Nisam razumela šta je pitanje na kraju posta.

Pozdrav,

Ne bih da vas obeshrabrim ali ovo sto ste naveli je premalo informacija da bi se dao bilo kakav smislen odgovor vezan za EE. Ono sto mozda vi ne znate, jeste da rodbina u Kanadi niti posao koji nema LMIA apsolutno nista ne znace prilikom aplikacije, kao ni pasosi iz regiona.
Ukoliko sam ja vas razumeo dobro - pitate da li je bolje da sredjujete papire preko EE, ili da idete na radnu vizu... to zavisi od mnogo faktora koji se mere CRS sistemom bodovanja, koji mozete pronaci na CIC sajtu. U svakom slucaju, jednom kad ste u Kanadi, nista vas ne sprecava da aplicirate za EE odmah ili nakon odredjenog vremena preko CEC klase.
Sa druge strane, i work visa nije jednostavna za dobiti, i takodje traje odredjeno vreme, tako da sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite.

evo malo humora od indijaca... smesno je jer je istinito... :)

CIC.jpg

@emiiuki Hvala Vam, sad mi je jasnije. Pa da s obzirom da i work visa nije jednostavna za dobiti, onda bolje ići na EE program u našem slučaju. Neko je napisao da će imati u martu predavanje o EE u Bg, da li se isplati doći iz CG da se to posluša, jer ima dosta stvari koje mi još nisu jasne a bilo bi glupo da vas baš sa svakom sitnicom zamaram :-D ?
Jer ono sto sam shvatila je da čovek mora biti uporan da bi otišao, tako da ne bi mi ni to bilo teško da odem do Bg da se sazna koja informacija više. ;-)

Za sve EE aplikante - evo vidim na Borotinoj grupi da je okaceno obavestenje o EE seminaru u Kanadskoj ambasadi u Beogradu, u organizaciji CIC-a. Kopiracu obavestenje ispod u celosti, pa ako neko ima prostora ne bi bilo lose da se ode.

"Express Entry Information Seminar in Belgrade
In January 2015, Citizenship and Immigration Canada has launched Express Entry, a new system for skilled immigrants coming to Canada. If you are currently thinking about immigrating to Canada, you may wish to attend CIC information seminar at the Canadian Embassy in Belgrade on March 3rd (16:30) and on March 4th (18:00). Sessions will be held in English, but questions can be asked in English or French. To register, please send an email to vienn-visa@international.gc.ca indicating your interest in attending one of the session, your name and your national document ID number (passport/national ID card). Seating is limited."
Bas sam htela to isto da prosledim ,ajde vi sto ste blize Beogradu pa da prenesete informacije.

@emiiuki Da li ste jos nekad culi da traze listing zbog POF, mi smo imali nameru da deo para uzajmimo i cim dobijemo potvrdu , podignemo i vratimo?! Cak sam cula da neke banke izdaju tu potvrdu bez para, napravi se fiktivna uplata/isplata , mislim da je neko i na ovim forumu o tome pisao ali odavno.
@boske83 Hvala za info u vezi sastanka, planiram da odem sigurno.

@emiiuki Da li ste jos nekad culi da traze listing zbog POF, mi smo imali nameru da deo para uzajmimo i cim dobijemo potvrdu , podignemo i vratimo?! Cak sam cula da neke banke izdaju tu potvrdu bez para, napravi se fiktivna uplata/isplata , mislim da je neko i na ovim forumu o tome pisao ali odavno.
@boske83 Hvala za info u vezi sastanka, planiram da odem sigurno.
Upravo su jednom Makedoncu tražili izvod za poslednjih 6 meseci. Nije mi jasno kako su baš njega "naboli" pošto je on samo otvorio račun, uplatio i zatvorio ga, a to nije baš čest slučaj. Možda im je iznos bio sumnjiv, npr. da je položio tačno onoliko koliko su tražili, ništa drugo mi ne pada na pamet.
Čisto sumnjam da će ti neka banka dati takvu potvrdu (radim u jednoj i tako nešto ne bih mogla da dobijem ni u ludilu) zato što mogu da dobiju kaznu da im se zavrti u glavi od cifre (i to pod uslovom da je samo cifra u pitanju). Osim ako ne poznaješ nekog službenika koji je zbog tebe spreman da učini krivično delo. I to je situacija kada je samo potvrda u pitanju. Ako se traži listing - zna se kako izgleda - izvlači se iz sistema i nema laži.
Kada sam počinjala da razmišljam o emigraciji, pre dve godine, nisam imala dovoljno para za POF. Tada sam se dogovorila sa kumom da njenu ušteđevinu oročimo na moje ime. To je novac koji joj je svakako ležao u banci pod kamatom i nije joj bio problem da ga prebaci na moje ime. To smo i uradile ali tada nisam aplicirala već letos kada sam već skupila "kritičnu sumu". Tada nisam znala da mogu da priložim i dečiju štednju, a tu se već nakupila lepa cifra.
Ja ti predlažem nešto slično. Ako si već našla nekoga ko ti veruje i spreman je da ti pozajmi, neka i ostane na tvom imenu a njemu daj punomoć na račun. Sve to važi, naravno, ako im taj novac nije trenutno potreban.

@emiiuki Hvala na savetu, to sam otprilike i planirala i nekako mi je najsigurnije, a sad kad znam za tog Makedonca sve ostalo otpada. Da ne budem i ja takve srece/nesrece pa da mi traze listing. Ako sam dobro razumela, npr taj Makedonac cak i da ponovo uplati pare njima ce biti sumljiv jer kroz listing ce sve videti?

@emiiuki Hvala na savetu, to sam otprilike i planirala i nekako mi je najsigurnije, a sad kad znam za tog Makedonca sve ostalo otpada. Da ne budem i ja takve srece/nesrece pa da mi traze listing. Ako sam dobro razumela, npr taj Makedonac cak i da ponovo uplati pare njima ce biti sumljiv jer kroz listing ce sve videti?

Mi smo polovinu para pozajmili od roditelja. Planiramo da te pare budu na racunu sve do zavrsetka procesa. Od kako smo predali papire poceli smo da skupljamo novac koji postepeno vracamo roditeljima, tako da cemo na kraju imati nasih para onoliko koliko traze ili vise.
Ono sto meni nije jasno je sledece. Ako je bracni par u pitanju, te pare ne moraju nuzno da budu na racunu PA. Mozda neko nije drzao pare u banci pa ih je kasnije uplatio, ili je deo novca bio na racunu supruznika.

Mi smo polovinu para pozajmili od roditelja. Planiramo da te pare budu na racunu sve do zavrsetka procesa. Od kako smo predali papire poceli smo da skupljamo novac koji postepeno vracamo roditeljima, tako da cemo na kraju imati nasih para onoliko koliko traze ili vise.
Ono sto meni nije jasno je sledece. Ako je bracni par u pitanju, te pare ne moraju nuzno da budu na racunu PA. Mozda neko nije drzao pare u banci pa ih je kasnije uplatio, ili je deo novca bio na racunu supruznika.

Evo i ja da se ukljucim... prvobitna ideja je da im lepo i iskreno kazem da ne verujem bankama i da novac drzim u sefu, kao sto ga drzim, ali je fora sa tim sto je to protiv zakona - gotovina ne sme da se drzi u sefu...
Sa druge strane, jako bi me iznenadilo da su u CICu nerazumni, i da nece prihvatiti pricu da neko jednostavno stedi tako sto steka pare u slamaricu - pa posle Jezda i Dafina na ovim prostorima, to po meni ne bi trebalo da bude problem... sa druge strane, ja mogu da im prikazem izvode o primanjima u poslednjih par godina, gde je jasno da sam te novce zaradio i da je bilo prostora da se ustedi, tako da sam tako nekako planirao da uradim... kad dodje do aplikacije, otvaram devizni, stavljam iznos (naravno ne tacan vec malo vise), i kad mi prihvate dokumentaciju - skidam sve novce i nazad u sef do poletanja... :) ne bih ih stavljao i skidao isti dan upravo iz razloga da mozda traze listing, a za slucaj da traze - poslao bih im objasnjenje i izvode od plate...

mozda neko zna neki bolji nacin, a da nije da odmah stavljam novce u banku pa imam problema sa spavanjem? :D

Evo i ja da se ukljucim... prvobitna ideja je da im lepo i iskreno kazem da ne verujem bankama i da novac drzim u sefu, kao sto ga drzim, ali je fora sa tim sto je to protiv zakona - gotovina ne sme da se drzi u sefu...
Sa druge strane, jako bi me iznenadilo da su u CICu nerazumni, i da nece prihvatiti pricu da neko jednostavno stedi tako sto steka pare u slamaricu - pa posle Jezda i Dafina na ovim prostorima, to po meni ne bi trebalo da bude problem... sa druge strane, ja mogu da im prikazem izvode o primanjima u poslednjih par godina, gde je jasno da sam te novce zaradio i da je bilo prostora da se ustedi, tako da sam tako nekako planirao da uradim... kad dodje do aplikacije, otvaram devizni, stavljam iznos (naravno ne tacan vec malo vise), i kad mi prihvate dokumentaciju - skidam sve novce i nazad u sef do poletanja... :) ne bih ih stavljao i skidao isti dan upravo iz razloga da mozda traze listing, a za slucaj da traze - poslao bih im objasnjenje i izvode od plate...

mozda neko zna neki bolji nacin, a da nije da odmah stavljam novce u banku pa imam problema sa spavanjem? :D

Ja kontam da bi kod nas mogao da budem problem ukoliko posle PER traze da dostavimo izvod za poslednjih 6 meseci (naravno, ako se to desi neposredno posle dobijanaj PER), jer smo mi novac stavili na racun negde novembra meseca. Medjutim, mi sada imamo vise novca nego u momentu aplikacije, jer smo od tada povremeno dodavali devize na racun. Sa druge strane, brak smo sklopili u oktobru (mada zivimo zajedno mnogo duze, naravno), tako da bi mozda nase objasnjenje u slucaju da naprave neki problem oko POF moglo da bude da smo tek po sklapanju baraka prebacili sve pare na jedan racun, i da je to prosto bila ustedjevina mogu supruga, ili da smo novac dobili kao svadbeni poklon :D

U checklist je bio spisak dokumentacije, obavezne i optional. Pay slips je stajalo pod optional. Mi smo slali i ugovore, ali je to isto bilo pod optional.

Apsolutno se slazem... ako Certificate of Employment sadrzi SVE stavke koje su navedene, a direktno te odbiju iz razloga sto neke od optional stavki nisu navedene, ja bih ih tuzio, makar za stres i za povrat para za processing fee... da, trajace N godina, ali elemenata definitivno ima...
Ako pak fali barem neki sitni detalj - jbg, onda se ne moze nista uraditi vec pokusati ponovo, s tim da se mora navesti da je prethodni put aplikacija bila odbijena iz tog razloga, i onda se moraju obezbediti dodatni papiri da bi se to ispravilo...

Hmm...ne kapiram zašto su počeli to da traže ali kapiram da im se može ... inače, nije to baš toliko strašno nabaviti izvod iz banke, jer jednostavni overnight može da odradi posao ( naravno u slučaju da se ne traži izvod za zadnjih 6 meseci ).

Mnogi to i rade pa su zato pre vize počeli da traže listing. Taman kada pomisliš da si jednom nogom u Kanadi, oni te diskvalifikuju zbog misrepresentation i još imaš zabranu ulaska u zemlju par godina. Posle se čupaj da u Srbiji ljudi ne veruju bankama. Možda budu imali razumevanja, možda ne. Ko je spreman da to isproba na svojoj koži, može da proba. Ja nisam toliki hazarder.

Supruga i ja smo batalili Kanada pricu i vracam se na prvobitnu - za Svedsku. Cekam samo da moji tamo kupe stan gde mogu da ostanem koliko hocu dok sredjujem neke stvari. Mislim,sa srednjom skolskom spremom je smesno i pomisliti za EE. Ne znam za vas ali vidim da pucaju fakulteti i ludila a nas dvoje,oboje IV stepen. Iako mi se posao nalazi na njihovoj listi,maksimalan br. na radni staz ali ostalo *****.
Ne znam kako na obrazovanje da imam bise bodova ako za konkretni posao je potreban IV SSS. Malo glupo da doktoriram na saobracajnom i vozim lokomotivu,LM ...

Srecno SVIMA koji su u avanturi ili planiraju!

Supruga i ja smo batalili Kanada pricu i vracam se na prvobitnu - za Svedsku. Cekam samo da moji tamo kupe stan gde mogu da ostanem koliko hocu dok sredjujem neke stvari. Mislim,sa srednjom skolskom spremom je smesno i pomisliti za EE. Ne znam za vas ali vidim da pucaju fakulteti i ludila a nas dvoje,oboje IV stepen. Iako mi se posao nalazi na njihovoj listi,maksimalan br. na radni staz ali ostalo *****.
Ne znam kako na obrazovanje da imam bise bodova ako za konkretni posao je potreban IV SSS. Malo glupo da doktoriram na saobracajnom i vozim lokomotivu,LM ...

Srecno SVIMA koji su u avanturi ili planiraju!

da vozis lokomotivu ovde imao bi $90 000 godisnje :)

Hmm...ne kapiram zašto su počeli to da traže ali kapiram da im se može ... inače, nije to baš toliko strašno nabaviti izvod iz banke, jer jednostavni overnight može da odradi posao ( naravno u slučaju da se ne traži izvod za zadnjih 6 meseci ).

Ja, u svakom slucaju, nikome ne bih preporucila da povlaci pare sa racuna sve dok se ne okonca proces. Mi smo se odlucili da deo novca pozajmimo od roditelja samo zato sto smo znali da cemo u par meseci uspeti da skupimo taj ostatak (a za FSW smo se prilicno kasno odlucili, u roku od dva meseca smo prikupili dokumentaciju, polozili jezik i predali papire). U suprotnom, ne bismo se ni upustali u celu pricu, jer meni licno jezivo zvuci otici tamo bez tih para.

Back