Kako do Kanadske iseljeničke vize?

@ artistics

Nije logicno da prodjes PNP pa da cekas za federal. Zasto onda ne bi neko isao odmah na federal a ne glupirao sa sa PNP programom prvo.

Stoji da se prvo prolazi ta provincijska nominacija, i kad dobijes pozivnicu od provincije saljes sve u CIC na sta cekas odobrenje za ulazak, medlikal i ostale stvari, ali ne cekas da ti dozvole da onda nastavis sa FSW programom. To bi bilo apsurdno i glupo, tj veliko gubljenje vremena...

Pa ako nisi na listi zanimanja koja konkurisu za federal skilled worker, ili je tvoje zanimanje ispunjeno onda ti preostaje PNP ili job offer. pa onda ponovo se vracas na federal.

Vidis ti si sve sam sebi objasnio u poslednjoj recenici. Prolazis PNP(provincijsku nominaciju) i onda saljes sve u CIC (tkz federal)

Slanja papira federalnim vlastima ne znaci da ides preko FSW programa. Federalne vlasti te proveravaju iz nekih njiovih razloga, da ne ulazim sad u to ali ti si i dalje na PNP programu.

Laura, promaklo mi je to da je Sweet Darling konkurisala sa konkretno MPNP. Sad sam nasao post pa sam je kontaktirao radi dalje neke pomoci. Hvala na informaciji. ;)

FSW mi nije pasovao, valjda ce ovo da prodje. Nesto mora inace izgubih godinu dana na forumu. :) Vazi se, javljam kako bude islo ali po svemu sudeci nece ni ovo biti tako brzo jer je isto duga procedura.

marjanac, sacekaj bre 7 dana, sad je svakako sve stalo - praznici su... kad se otvori EE znacemo malo vise - mozda oni vec imaju tu neku elektronsku validaciju, samo je ne spominju (barem nisu spomenuli na pres konferenciji pre neki dan kad su ih pitali, moguce da je taj CIC officer malo tulav pa nije razumeo pitanje,isl...)... ovo sve sto ja pisem su cinjenice i delom nagadjanja - ja sam malo "skrenut" pa trazim sve vreme rupe u sistemu, i uvek razradjujem najcrnji scenario... uopste nije cilj da zaplasim, vec da budemo spremni na sve - ocekujemo crno, pa sve sto bude bolje od toga je razlog da se radujemo... :)

Cekam ja januar u svakom slucaju. I ne mogu slati bilo sta pre februara/marta dok ne polozim poslednji ispit na fakultetu. Koliko sam shvatio, ne moze se uci u proceduru pre zavrsetka fakulteta. Mada kako sam nasao na jednom forumu za ovaj PNP nije moranje da si zavrsio fakultet vec da si u proceduri zavrsavanja ali jos nisam uspeo to jos da potvrdim... Evo sta kazu na tom forumu:

"Did you cleared any exam. Or you are on your way.
If you are supposed to be in. Just mention your continuing education and a brief note will elaborate your current situation to case officer at MPNP.
Anyhow its up to when you think yourself fit for for MPNP. "

Cekam ja januar u svakom slucaju. I ne mogu slati bilo sta pre februara/marta dok ne polozim poslednji ispit na fakultetu. Koliko sam shvatio, ne moze se uci u proceduru pre zavrsetka fakulteta. Mada kako sam nasao na jednom forumu za ovaj PNP nije moranje da si zavrsio fakultet vec da si u proceduri zavrsavanja ali jos nisam uspeo to jos da potvrdim... Evo sta kazu na tom forumu:

If you are supposed to be in. Just mention your continuing education and a brief note will elaborate your current situation to case officer at MPNP.

o, pa polako onda... dok budes spreman da apliciras, sve ce se vec znati :)

za to u vezi nepolozenih ispita ne znam stvarno, mozda neko drugi zna vise...

Uglavnom - ni indijci nemaju pojma kako ce ovaj EE da izgleda, evo sad sam se raspravljao sa njima 2-3 sata i svi smo zakljucili da nam ga je Kanada uterala do 1.1. samo tako... :)

Narode srecni praznici, svima koji imaju PR zelim sto manje dilema, onima koji ga nemaju zelim da ga u novoj godini dobiju... budite dobri, a ja odoh malo glavom praznovati, pa se cujemo kad vec budemo znali kako EE radi...

U slucaju kad prodjes provincijsku nominaciju tek potom stices pravo da apliciras za useljenje u Kanadu koji je pod kapom federalnih vlasti ili ti CIC. Najbolje bi bilo da se samo odradi provnicija i u Kanadi si. Dakle cekas resavanje provincijske aplikacije to zna biti od pola god do godinu, a onda kad te provincija nominuje cekas ko svi ovde ostali za federal...

da malo pojasnim, posto sam ja tako dobio svoj PR...

Kad dobijes PNP nominaciju tj kad ti je odobre, automatski dobijas radnu vizu koja ti dozvoljava da normalno zivis i radis u Kanadi.
U roku od 6 meseci (cini mi se) od dobijanja odobrenja mozes da apliciras za PR.
Istina je da je to federal proces, sve je isto od obrazaca, medicinskog pregleda itd...ali ti vise ne treba ponuda za posao, u nekim pokrajinama ne treba ni IELTS, nema bodovne liste itd...
Razlikasa FSW je sto se tvoja aplikacija se resava u Kanadi direktno, ne ide preko Beca ili bilo koje druge ambasade, i u praksi je to dosta brze. U mom slucaju je to bilo svega 7 meseci.
Sto se tice samog odobravanja nominacije, ne znam koliko se trenutno ceka, ja sam cekao 10 nedelja od podnosenja dokumenata (iz Kanade)

Da li je drugacija procedura ako nisi u Kanadi a apliciras za PNP, na to pitanje ne znam da odgovorim...

Poslednja izmena:

ti u PNP mozes i sa srednjom skolom. PNP odobrava odredjena zanimanja a ne obrazovanje. Ako tvoj poslodavac hoce da te zaposli, nebitno je koji stepen obrazovanja imas

Da li uverenje o nekaznjavanju mora u Palati Pravde da se izvadi? I ako moze neko da mi kaze koliko se to placa i da li treba zakazivanje ili mogu tako samo da odem i uzmem ga? Hvala unapred drugari :)

Isto samo MUP... I samo iz grada u kojem ti je prijavljena adresa u LK. oni povlace informacije iz drugih gradova u kojima si ziveo. Ako je samo jedan grad, gotovo je za 7 dana. ako si ziveo u vise gradova mislim da je 14 dana. Ali u svakom slucaju samo jedna potvrda se trazi, i to iskljucivo iz MUP-a. Ko kaze drugacije nije dobro informisan.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Mene samo interesuje iza kojih, od ovih gore porfila, se kriju Branko Pesic i ovaj drugi Dodik. Oni sebe prodaju za legal adviser a nisu ni L od legal. NIgde ih nema u bazi zvanicnih konsultantskih agencija za imigraciju. Drugo oni nista novo ne mogu izmisliti ili znati od onog sto stoji na zvanicnom sajtu. Druga stvar je ako nekoga mrzi da se informise i hoce sve na gotovo, ili pak sa druge stvarane nema dovoljno vremena da sve istrazi onda i treba da angazuje nekog da mu pomogne. Al da to plati toliki basnoslovni novac, koliko ova doticna gospoda prevaranti traze, stvarno je vredjanje zdravog razuma.
Zatim nosim se mislju da se gore pomenuta gospoda namerno registruju pod nekim nickovima i postavljaju nekakva glupa pitanja da bi se samo stvorila konfuzija. Izgleda kako dolazi EE da im polako opada posao, a kalkulacije su da imaju godisnji obrt od minimalno 400.000 kanadskih dolara za koje ni dinara nisu platili porez. I sad nagazi jos malo po izmucenim ljudima, da uzmu jos koju hiljadu.

Uzeo sam jedan tvoj post, ali ima ih vise na koji bih da odgovorim.
Ne znam zasto toliki hejt udaras prema doticnim ljudima. Da li su tebe licno zeznuli? uzeli pare? prevarili?
Mislim da nije u redu da tako pises, sem naravno ako nisi imao licnog loseg iskustva. Ako jesi onda ti se unapred izvinjavam. Ali bi te zamolio da to podelis sa nama.
Ja mislim da je realno da se aplikacija moze resiti samostalno u 90% slucajeva.
Ali ima i 10% slucajeva gde je pomoc iskusnijih ljudi jaaako potrebna. A da li su to strucni konsultanti, advokati, poznanici, rodbina ili forum prijatelji, mislim da je to ne bitno. Ima ljudi koji hoce da plate i ima ljudi koji nece. Ja licno nikad sam ne bih uspeo na vreme da predam dokumenta, a iz mog potpisa vidis da sam upao u 5 dana pre zatvaranja programa te godine. I do neba sam zahvalan mojim "konsultantima". I uvek cu ih preporuciti. Znam jos jaaakoo puno ljudi kojima su pomogli, i kojima nisu pomogli i niko mi nije za njih rekao da su prevaranti, lazovi itd. Mnogo ljudi je preko njih otislo, i nadam se da ce jos mnogo i otici. I dosta ljudi sam upoznao kojima su pomogli, pa sam sasvim slucajno saznao da su im oni bili "konsultanti".
Ima ovde par ljudi koji su slali vise puta aplikacije pa su im bile vracene nazad zbog nekih sitnih gluposti, neki posle nisu ni mogli vise da apliciraju, neki su ponovo uspeli. Mislim da bi ti ljudi platili da ih sad pitas. Mozda i ne bi. Mozda gresim. ali ja mislim da smo svi razliciti, i ne mogu svi sve sami, bez strucne pomoci.

Glupo se osecam sto uopste pisem i branim nekoga, ko realno nema potrebe da ga ja branim. Svi ljudi koji su isli kod njih isli su na preporuku, i svako normalan ko ide kod advokata, konsultanta itd, nije lud da ide bez necije preporuke.

Poenta mog posta je da ljudi koji mozda negde zapnu, ili ne mogu sami da rese ceo proces imigracije ne vide tvoje postove i pomisle kako nema gde da potraze strucnu pomoc, i da su svi prevaranti i lopovi, jer NISU.

Pozdrav,

Uzeo sam jedan tvoj post, ali ima ih vise na koji bih da odgovorim.
Ne znam zasto toliki hejt udaras prema doticnim ljudima. Da li su tebe licno zeznuli? uzeli pare? prevarili?
Mislim da nije u redu da tako pises, sem naravno ako nisi imao licnog loseg iskustva. Ako jesi onda ti se unapred izvinjavam. Ali bi te zamolio da to podelis sa nama.
Ja mislim da je realno da se aplikacija moze resiti samostalno u 90% slucajeva.
Ali ima i 10% slucajeva gde je pomoc iskusnijih ljudi jaaako potrebna. A da li su to strucni konsultanti, advokati, poznanici, rodbina ili forum prijatelji, mislim da je to ne bitno. Ima ljudi koji hoce da plate i ima ljudi koji nece. Ja licno nikad sam ne bih uspeo na vreme da predam dokumenta, a iz mog potpisa vidis da sam upao u 5 dana pre zatvaranja programa te godine. I do neba sam zahvalan mojim "konsultantima". I uvek cu ih preporuciti. Znam jos jaaakoo puno ljudi kojima su pomogli, i kojima nisu pomogli i niko mi nije za njih rekao da su prevaranti, lazovi itd. Mnogo ljudi je preko njih otislo, i nadam se da ce jos mnogo i otici. I dosta ljudi sam upoznao kojima su pomogli, pa sam sasvim slucajno saznao da su im oni bili "konsultanti".
Ima ovde par ljudi koji su slali vise puta aplikacije pa su im bile vracene nazad zbog nekih sitnih gluposti, neki posle nisu ni mogli vise da apliciraju, neki su ponovo uspeli. Mislim da bi ti ljudi platili da ih sad pitas. Mozda i ne bi. Mozda gresim. ali ja mislim da smo svi razliciti, i ne mogu svi sve sami, bez strucne pomoci.

Glupo se osecam sto uopste pisem i branim nekoga, ko realno nema potrebe da ga ja branim. Svi ljudi koji su isli kod njih isli su na preporuku, i svako normalan ko ide kod advokata, konsultanta itd, nije lud da ide bez necije preporuke.

Poenta mog posta je da ljudi koji mozda negde zapnu, ili ne mogu sami da rese ceo proces imigracije ne vide tvoje postove i pomisle kako nema gde da potraze strucnu pomoc, i da su svi prevaranti i lopovi, jer NISU.

Pozdrav,

E pa dragi moj Micicu, da ti samo kazem da su Dodik i Pesic prevaranti i to klasicni. Oni pocinju pricu od starta pogresno, jer se predstavljaju kao legal advisori, a to nisu. Njih nigde nema u aplikaciji, a sam znas da tamo ima deo gde se unose podaci imigracionog savetnika. Zatim njihovo postupanje je krajnje neodgovorno i strahom upravljaju svojim klijentima. Informcije su na kasicu i to uglavnom pogresne. Za svoje greske ne podnose nikakav racun, a iz licnog iskustva i iskustva meni bliskih prijatelja pravili su katastrofalne greske, sa izgovorm da imaju veli obim posla i da ne stizu sve. A mogu da stignu da uzmu 800$ i to zovi na svakih 5 min na mobilni da im se donese rata.
Al necu da trosim reci, nek svak ide gde mu volja. Ako ne znaju da je gde je Sidnej ili dal mora da se polaze engleski, onda treba da idu i kod vecih prevaranata od Pesica i Dodika ;)

E pa dragi moj Micicu, da ti samo kazem da su Dodik i Pesic prevaranti i to klasicni. Oni pocinju pricu od starta pogresno, jer se predstavljaju kao legal advisori, a to nisu. Njih nigde nema u aplikaciji, a sam znas da tamo ima deo gde se unose podaci imigracionog savetnika. Zatim njihovo postupanje je krajnje neodgovorno i strahom upravljaju svojim klijentima. Informcije su na kasicu i to uglavnom pogresne. Za svoje greske ne podnose nikakav racun, a iz licnog iskustva i iskustva meni bliskih prijatelja pravili su katastrofalne greske, sa izgovorm da imaju veli obim posla i da ne stizu sve. A mogu da stignu da uzmu 800$ i to zovi na svakih 5 min na mobilni da im se donese rata.
Al necu da trosim reci, nek svak ide gde mu volja. Ako ne znaju da je gde je Sidnej ili dal mora da se polaze engleski, onda treba da idu i kod vecih prevaranata od Pesica i Dodika ;)

Bravo za komentar! Pitam se samo šta će biti ako čovek slučajno otkrije da u Kanadi postoji i Sidney (BC)? Baš će se iznenaditi.
A za ove APP advokate i savetodavce... ko i političari... da ne trošimo reči. Lepo si rekao, pa neka ljudi uče na svom iskustvu.

Kad dobijes radnu dozvolu (odmah po dobijanju Letter of Accetance) imas pravo da apliciras za PR na 2 nacina. Odmah preko PNP ili da odradis 1 godinu i da apliciras onda preko CEC.
U oba slucaja ne treba 'proof of funds'

Ovde pise da treba za aplikaciju za MPNP:

In order to qualify you MUST:
Be between the ages of 21 and 49
Have no other connection to other parts of Canada (e.i. through friends, relatives or previous employment or education)
Have completed a post-secondary education or training program of at least one year duration, for which you received a diploma, certificate, or degree
At least two years of full-time work experience in the past five years
A General IELTS test with a minimum score of 5 in EACH band
Have the genuine intention and ability to economically establish and settle in Morden
Have settlement funds as required by MPNP ($10,000 for the Principal Applicant and $2,000 for each dependent). This is in addition to any funds needed for exploratory visits expenses.
Fall within one of our targeted occupations

A na stranici imigracije za monitobu pise da se u aplikaciji za MPNP salju i dokazi o novcu tako da se na samom pocetku mora imati novac ako sam dobro shvatio. To je na ovom linku:
http://www.immigratemanitoba.com/apply-to-mpnp/documents/

Ovde pise da treba za aplikaciju za MPNP:

In order to qualify you MUST:
Be between the ages of 21 and 49
Have no other connection to other parts of Canada (e.i. through friends, relatives or previous employment or education)
Have completed a post-secondary education or training program of at least one year duration, for which you received a diploma, certificate, or degree
At least two years of full-time work experience in the past five years
A General IELTS test with a minimum score of 5 in EACH band
Have the genuine intention and ability to economically establish and settle in Morden
Have settlement funds as required by MPNP ($10,000 for the Principal Applicant and $2,000 for each dependent). This is in addition to any funds needed for exploratory visits expenses.
Fall within one of our targeted occupations

A na stranici imigracije za monitobu pise da se u aplikaciji za MPNP salju i dokazi o novcu tako da se na samom pocetku mora imati novac ako sam dobro shvatio. To je na ovom linku:
http://www.immigratemanitoba.com/apply-to-mpnp/documents/

Izvini, nisam izgleda bio dovoljno jasan :)
Proof of fund ti treba samo ako apliciras za PNP izvan Kanade, tj ne nalazis se i ne radis u trenutku aplikacije u toj pokrajini.
Ako si u Kanadi (kao sto sam ja bio) onda ti ne treba.

Stvar izmedju work permit and PNP application je veoma povezana.
Prakticno da bi ti PNP aplikacija bila odobrena, u vecini provincijskih programa ti treba ponuda za posao, sto prakticno znaci da ces imati (ili imas work permit)
Onda kada apliciras za PNP, samim time sto radis, dokazujes da se mozes izdrzavati i ne treba ti nikakav extra novac, osim izvod od plate.

U svakoj pokrajini PNP aplikacija se moze ostvariti po nekoliko osnova. Na primer skill worker, semi-skill worker, self-assesment, bussines, iternational graduate..i svaki od njih ima razlicite uslove koje treba ispuniti. Jako je tesko da se u par recenica se sve to objasni.
A na primer u BC cak ni IELTS nije trebao za skill workers.

Sve ove informacije treba uzeti kao guideline, jer se pravila stalno menjaju, pa moguce da i nesto od ovoga sto ja pisem vise nije potpuno tacno. Ali je lako proveriti na provincijskom imigracionom sajtu.

I na kraju sto se tice Mordena.
Ta prica vec ide nekoliko godina...svi mi koji smo ovde bili na work permit smo diskutovali o tome. Iskreno ne znam nikoga ko je i uspeo da preko njih dobije PR.
Ja licno ne bih mnogo polagao nade u taj program.

Savet: saljite CV ne samo na oglase, nego idite direkno na sajtove firmi koje vas interesuju. Tako su vam daleko vece sanse da vas neko uzme u obzir.
Ja sam pre dobijanja PR aplicirao i dobio od tri razlicite firme work permit, sto je dovoljan dokaz da je moguce naci posao kao stranac i bez Kanadskog iskustva.

pozz i puno srece sa novim programom

Back