Vreme procesa je relativno, ali recimo da kazemo da je 12 meseci u proseku. Ja znam slucajeve da su dobili i za 6 meseci.
Inace za sve vidove PR je potreban policijski sertifikat o neosudjivanosti u svim zemljamau kojima ste ziveli duze od 6 meseci
CEC je za one koji imaju jednu godinu kanadskog iskustva i jos mora da polazu IELTS test. Ne znam tacne troskove ali mislim da je $500 aplikacija, oko $300 IELTS, oko $250 medical i oko $550 Landing Fee
Za PNP ti ne treba radno iskustvo u Kanadi. Moze da se konkurise na dva nacina.
Ako vec imate Work Permit (radite u Kanadi) onda odobernje za PNP daje lokalni organ, a ako konkurisete van Kanade onda je zaduzena ambasada u Becu.
Kad se to radi u Kanadi odobrenje se dobija za odprilike 10 nedelja i posle toga treba jos oko 2 meseca da se dobije WP. Od pokrajine zavisi da li treba da se polaze engleski jezik, u BC ne treba.
Za BC troskovi PNP aplikacija $550, WP $150, aplikacija za PR $550, Medical $230, Landiing Fee $550
Za Bec ne znam proceduru i vreme, mozda zna neko od clanova....
Kada zavrsis skolu ti dobijes Open Work Permit sa kojim treba da odradis 1 godinu da bi mogao da konkurises za CEC.
posle toga mozes kod tog ili bilo kog drugog poslodavca pokusati ponovo da izdejstvujes LMO i novu radnu dozvolu, cak ne moras da radis ni isto zanimanje.... jedino sto ne znam je da li za studente sada daju 1 godinu iili 2 godine Work Permit (za Skill Worker sada je 2 god)
Ti u Kanadi mozes legalno boraviti dok ti traje WP, posle toga moras napustiti zemlju. Medjutim to ti nista ne kvari proceduru CEC, jer ces je ti zapoceti u Kanadi, i posle toga mozes cekati PR u Kanadi ili van nje, oni ne prave razliku. Papiri ce se resavati u Kanadi a ne u Becu.
Obicno kada radis kod nekoga i on je zadovoljan sa tobom posle godinu dana je voljan da ti radi LMO
PGWP i ja mislim da se ne moze produzavati....
Koliko znam ne posltoji legalan nacin da se ostane u zemlji dok se ceka PR a da nemas validan WP
Ono sto ja predlazem svojim prijateljima, (a verujte mi vec sam par njih doveo ovde), kada dodjete u Kanadu (a niste FSW program koji vec umaju PR kad dodju) idite u mala mesta, skijaske i turisticke centre, tu su apsolutno voljni da vam rade LMO jer je potreba za radnicima ogromna..lepo odradite svojih godinu, dve.... uradite PR...pa onda nastavite sa svojim planovima