Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Zasto Manoylo ne isprica kako je fino vise zadnjih mesec dana u Montrealu zbog studentskih demonstracija. Verovatno su neredi posto svi imaju da jedu.

Da, evo ekskluzivne fotografije sa protesta studenata u Montrealu!

funny-Canada-protest-sign.jpg

Osecam moralnu potrebu da se obratim svim ljudima kojij planiraju da dodju u ovu prokletu, robovlasnicku i studentsko-tlaciteljsku zemlju, da odustanu od svoje glupave ideje da sebi i svojoj deci obezbede bolje sutra; razlog je krajnje jednostavan: studenti u Montrealu vec poslednjih mesec dana prave demonstracije u gradu jer nemaju sta da jedu. Kanada je dotakla dno i ne moze da potone nize. :)

Ja ne znam sta ste se uhvatili tih studenata? Ovo je vec 10 put na forumu da se spominju neke studentske demonstracije o kojima saznam jedino sa krstarice! :D

Ne zamlacujte ljude koji hoce da dodju ovde budalastinama. Najlakse je trolovati iz Kanade kako ovde ne valja nista, sto je takodje velika budalastina.

Za koga je uspeh da ima 30 godina kredita na kucu, taj covek nema 3 orahove ljuske u glavi.
Bitno je da si ti uspeo, koji vec 6 godina putujes u Kanadu, ja sam za to vreme 6 puta bio tamo-vamo, i obisao jos 5 razlicitih zemalja.
Papiri su jos uvek tu i traju i ako odlucim uvek cu moci da se vratim, i kad propadnu papiru, uvek cu moci da odem opet.

Kao sto rekoh, da nije smesno bilo bi zalosno.
Ali zaista, zaista uzivam citajuci kako se dopisujes sam sa sobom i aplaudiras sebi na komentarima, neprocenjivo :D

Poslednja izmena od moderatora:
Konobari i serveri su specificno zanimanje ovde, zato su placeni 'samo' 9-10cad jer se racuna da dodatno zarade putem baksisa (koji bi trebalo takodje da prijave)
Ostali forumasi molim da procitaju sta jedan Kanadski radnik moze da plati sa svojom minimalnom zaradom.
Deo teksta gde pise tezak i iscrpljujuci rad, to je najobicnija glupost....da slucajno radnik u Srbiji, u fabrici ili gde god ne uziva mozda na poslu, maze ga i paze?!

A da se vratimo na tvoj slucaj:
znaci zaradjivao si oko 3000 cad neto svakog meseca. ocigledno je da si radio kao konobar, sto se u Kanadi svrstava u semi-skilled kategoriju....prevedeno na nas jezik prakticno ne postoji sansa da imigrirate iz Srbije sa zvanjem konobar (ne omalovazavam profesiju, nego hocu da kazem da ljudi koji apliciraju narocito na FSW su visokoobrazovanog profila sa sansom da u par godina nadju vrlo pristojne poslove)

Zavrsio sam Koledz u Kanadi, ali nazalost posla u Struci nije bilo, tako da morao sam da radim kao konobar, na kraju se ispostavilo da tu ima i vise nego dosta novca, doduse to je takav restoran, postoje restorani gde konobari prolaze jako gore. Imam i dalje mogucnost da dobijem LMO na kraju i PR, ali vise nisam zeleo da ostanem u Kanadi, nije vise bila rec ni o zivotnim troskovima, ni o nacinu zivota.. jednostavno to je zemlja u kojoj ja nikad ne bih proveo svoj zivot.
Ovo o troskovima je jako glupo raspravljati, kako mi u Srbiji izleti 1000 dinara, tim istim tempom u Kanadi ode 100$ dolara, na totalne gluposti. Jako je glupo racunati troskove, zato sto nikad ne mozes sve sitnice da ubrojis, sem ako ne zivis robotski zivot.

Zavrsio sam Koledz u Kanadi, ali nazalost posla u Struci nije bilo, tako da morao sam da radim kao konobar, na kraju se ispostavilo da tu ima i vise nego dosta novca, doduse to je takav restoran, postoje restorani gde konobari prolaze jako gore. Imam i dalje mogucnost da dobijem LMO na kraju i PR, ali vise nisam zeleo da ostanem u Kanadi, nije vise bila rec ni o zivotnim troskovima, ni o nacinu zivota.. jednostavno to je zemlja u kojoj ja nikad ne bih proveo svoj zivot.
Ovo o troskovima je jako glupo raspravljati, kako mi u Srbiji izleti 1000 dinara, tim istim tempom u Kanadi ode 100$ dolara, na totalne gluposti. Jako je glupo racunati troskove, zato sto nikad ne mozes sve sitnice da ubrojis, sem ako ne zivis robotski zivot.

delimicno se slazem sa tobom oko troskova...jeste skupo ovde, ali 3000 cad je veoma solidna plata
ali sa druge strane, nije ni u redu sa tvoje strane sto sve toliko crno predstavljas dogadjanja u Kanadi....jer je to tvoj subjektivni dogadjaj i iskustvo
pusti ljude neka asmi odluce gde im je bolje...verovatno i ti da nemas 'zadovoljavajuci' posao u Srbiji, ne bi tako pricao, kad na kraju meseca zaradis 20-30 hilj dinara
i ja se slazem ..najbolje je ziveti u Srbiji i imati platu 2000 eur...

vezano za zanimanje, nije sramota biti konobar, pa ne treba da objasnjas pricu...ja ih poznajem dosta, a ako mi zagusti, rado bih to isto radio....
sto se tice papira...to sto si zavrsio koledz ovde, to ti vise nece pomoci, jer postoji vremenska granica do kada mozes aplicirati za PR preko CEC (cak ni to ne moze vise, mora koledz u + god radnog iskustva u toj oblasti).
a za sve ostale oblike moras regularnim putem kao i svi drugi aplikanti
drugim recima , sto se tice LMO..tu si u potpuno istoj situaciji kao i svi drugi aplikanti...uz pretpostavljam poznanstva u Kanadi , pa ti neko moze dati preporuku i naci firmu koja je voljna da radi proceduru za tebe

izvinjavam se svim forumasima sto sam skrenuo sa teme (kao i mnogi ovde), i sto neki od mojih postova se ne uklapaju u temu.....

Stoga predlazem da otvorimo jos jednu temu o Kanadi tipa pitanja -odgovori, koja ce biti koncipirana tako da forumasi - Kanadjani odgovaraju na pitanja postavljena od strane potencijalnih imigranata, imigranata u procesu i svezih doseljenika.
Mi cemo se potruditi da dajemo iskrene odgovore i bazirane na nekom svom iskustvu

Neka od pitanja na koja mi mozemo da vam odogovorimo su:

tumacenja CIC sajta,
informacije o procesima kada se aplicira iz Kanade,
odabiranje pravog programa imigracije za odredjeno zanimanje
LMO
Work Permit
Pomoc oko CV
Kako traziti posao
Gde traziti stan
Troskovi zivota
I jako vazno, kako se uspesno uklopiti u drustvo
...sve tehnicke sitnice vezane za SIN, vozacke dozvole itd

Ako ima interesovanja posaljite svoj feedback. Ovo se takodje odnosi i na Kanadjane ako su spremni da ucestvuju.

Ja licno su odgovarati na pitanja samo pod uslovom da se radi o legalnim radnjama, da su pitanja kratka i jasna.

pozz

Da se nadovezem , da licna iskustva, pozitivna ili ne su samo merilo tog pojedinca.

Dobijam pitanja u vezi nacina dolaska za Kanadu, sta je sve potrebvno i da li da idu i placaju Advokate da im sredjuju dokumenta.
Sa promenom politike konzervativnog aparata, u nekim slucajevima se poboljsava i ubrzava postupak dolaska, zbog dva razloga, Strucnost i kvalifikacija je potrebna kao i koja provincija trazi

Za sve one koji zele da vide da li imaju sanse za dolazak, prosledjujem oficijalni sajt- podrazumevajuci da je sada izuzetno vazno da se zna ili jedan od zvanicnog jezika ili oba.

www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assess/index.asp.

Tu mozete sami da vidite koji su vama i vasi pokazatelji das imate sanse da dolazite tj da zatrazite,/ Aplicirate.

Izuzetno je vazno da stavljate tacne podatke i da saberete poene.

Mozete i kroz oficijalni sajt da stupite i sa drugim provincijama, ALBERTA IMA velika potrazivanja za radnicima kako u neposrednoj proizvodnji, tako i u usluznim delatnostima.

Poslednja izmena:
izvinjavam se svim forumasima sto sam skrenuo sa teme (kao i mnogi ovde), i sto neki od mojih postova se ne uklapaju u temu.....

Stoga predlazem da otvorimo jos jednu temu o Kanadi tipa pitanja -odgovori, koja ce biti koncipirana tako da forumasi - Kanadjani odgovaraju na pitanja postavljena od strane potencijalnih imigranata, imigranata u procesu i svezih doseljenika.
Mi cemo se potruditi da dajemo iskrene odgovore i bazirane na nekom svom iskustvu

tumacenja CIC sajta,
LMO
Work Permit
Pomoc oko CV
Kako traziti posao
Gde traziti stan
Troskovi zivota

Ako ima interesovanja posaljite svoj feedback. Ovo se takodje odnosi i na Kanadjane ako su spremni da ucestvuju.

Ja licno su odgovarati na pitanja samo pod uslovom da se radi o legalnim radnjama, da su pitanja kratka i jasna.

pozz

Ja sam voljan da ucestvujem na novoj temi, ako bi se orvorila.

delimicno se slazem sa tobom oko troskova...jeste skupo ovde, ali 3000 cad je veoma solidna plata
ali sa druge strane, nije ni u redu sa tvoje strane sto sve toliko crno predstavljas dogadjanja u Kanadi....jer je to tvoj subjektivni dogadjaj i iskustvo
pusti ljude neka asmi odluce gde im je bolje...verovatno i ti da nemas 'zadovoljavajuci' posao u Srbiji, ne bi tako pricao, kad na kraju meseca zaradis 20-30 hilj dinara
i ja se slazem ..najbolje je ziveti u Srbiji i imati platu 2000 eur...

vezano za zanimanje, nije sramota biti konobar, pa ne treba da objasnjas pricu...ja ih poznajem dosta, a ako mi zagusti, rado bih to isto radio....
sto se tice papira...to sto si zavrsio koledz ovde, to ti vise nece pomoci, jer postoji vremenska granica do kada mozes aplicirati za PR preko CEC (cak ni to ne moze vise, mora koledz u + god radnog iskustva u toj oblasti).
a za sve ostale oblike moras regularnim putem kao i svi drugi aplikanti
drugim recima , sto se tice LMO..tu si u potpuno istoj situaciji kao i svi drugi aplikanti...uz pretpostavljam poznanstva u Kanadi , pa ti neko moze dati preporuku i naci firmu koja je voljna da radi proceduru za tebe

Nije mi bila namera, da nesto predstavljam crno ili belo, nego onako kako sam ja to video. Svako ima svoje misljenje, ja ne uticem na neciju odluku, svako je za sebe pametan.
Ako mene neko pita da li treba otici ? Odgovor je uvek da, dok ti sam ne vidis svojim ocima, nema sanse da ti neko drugi to docara.
Cinjenica da bih jako mrzeo zivot da radim za 20 hiljada mesecno, mada ne bih bio odusevljen ni sa 1300 dolara u Kanadi mesecno.
Da sad trebam da biram izmedju proseka plata od 400 eura(oko 550cad) u Srbiji i 2000cad u Kanadi, debelo bih se zamislio, jedan od najbitnijh finansijskih razloga je posedovanje nekretnine u Srbiji i cene osnovnih namirnica.
Ne kazem da je bolje u Srbiji, niti da je gore u Kanadi, radnickoj klasi nigde cvece ne cveta.

Sto se konobarskog posla tice, stvarno jeste u nekim trenucima naporan, sa druge strane postoje takvi restorani gde su plate sa baksisom na kraju meseca, bukvalno doktorske, ali za takve restorane potrebno je imati konekciju za ulazak i naravno ugostiteljsko znanje na nivou, i naravno ni ja bez preporuke ne bih dobio posao u restoranu sa takvim baksisom i onda mi se na kraju jos posrecilo to da sam bio visoko na seniority listi davanja smena, zato sto su neki brzo dobili otkaze i otisli. Full time posao je generalno sreca u Kanadi, nije bas da preliva... mnogo se zestoko kolju za full time odnosno oko 40 sati nedeljno, a kad covek razvuce na dva part-time od po 20 sati (kao sto sam ja radio u pocetku) izludis u prevozu i u odlasku i dolasku sa jedne na drugu tacku...tempiranju vremena, smena itd...

Mogu uvek da upisem post diplomske na godinu dana i da krenem opet celu pricu iz pocetka. LMO sam naravno mogao na poznanstvo da proguram i da sredim PR na kraju, mozda sam trebao... ali nisam hteo da nekog maltretiram, a ni sam ne zelim da ostanem tu.

wow, neverovatno je kako se ista prica vrti na ovom forumu kao i na starom i cak i posle 2 godine su tu isti ljudi, svi mi koji smo sleteli pre dve tri godine jedva da ikad svratimo na forum, uglavnom ne, jer radimo i zivimo svoj zivot sto me dovodi do zakljucka kako oni koji su vecito tu imaju definitivno dobar posao i puuuunooo vremena ili je u pitanju nesto drugo...

Ostalima zelim sretan pocetak i brzo snalazanje kad slete, i da sto pre stanu na noge ovde u Kanadi i pronadju svoj put.
Statistika i politika ne treba da vas zanima jer ne utice mnogo na vas zivot u pocetku, mozda tek za 10tak godina a mozda ni tad,
dotle slusajte sebe i budite vredni, ucite, razvijajte se i trazite bolje za sebe. Najteze nam je da budemo strpljivi i da pocnemo sve ispocetka.
Ako postanete necim nezadovoljni, gradom ili poslom, svojom situacijom, nemojte da padate u bedak vec gledajte kako to da promenite da vam bude bolje,
ne slusajte one koji vam govore da nesto ne moze da se uradi i da znaju nekog ko je nekad nesto pokusao i nije mu uspelo, dugujete sebi da verujete u sebe i svoj cilj i da bar pokusate,
kanada je puna urbanih legendi o neuspehu ali iz mog iskustva to je samo zato sto neki od tih ljudi nisu cak ni pokusali,
meni su govorili da mi nece dati kanadsku diplomu i licencu na osnovu moje a uspela sam, govorili su da je nemoguce naci posao u struci a oboje radimo u struci.
Da citiram Del Boja : he who dares wins :)

Dali smo sebi 5 godina da stignemo do poslova u struci, dve ok plate i sanse da se skucimo negde, da se prilagodimo na zivot ovde i prosirimo porodicu.
promenili smo 3 grada za 2 godine i uskoro se selimo u cetvrti, krajem ove godine cemo ostvariti skoro sve sto smo sebi dali 5 godina da uradimo.
Nismo bas bili strpljivi ali isplatilo se jer smo bili vredni :D

Poslednja izmena:
wow, neverovatno je kako se ista prica vrti na ovom forumu kao i na starom i cak i posle 2 godine su tu isti ljudi, svi mi koji smo sleteli pre dve tri godine jedva da ikad svratimo na forum, uglavnom ne, jer radimo i zivimo svoj zivot sto me dovodi do zakljucka kako oni koji su vecito tu imaju definitivno dobar posao i puuuunooo vremena ili je u pitanju nesto drugo...

Ostalima zelim sretan pocetak i brzo snalazanje kad slete, i da sto pre stanu na noge ovde u Kanadi i pronadju svoj put.
Statistika i politika ne treba da vas zanima jer ne utice mnogo na vas zivot u pocetku, mozda tek za 10tak godina a mozda ni tad,
dotle slusajte sebe i budite vredni, ucite, razvijajte se i trazite bolje za sebe. Najteze nam je da budemo strpljivi i da pocnemo sve ispocetka.
Ako postanete necim nezadovoljni, gradom ili poslom, svojom situacijom, nemojte da padate u bedak vec gledajte kako to da promenite da vam bude bolje,
ne slusajte one koji vam govore da nesto ne moze da se uradi i da znaju nekog ko je nekad nesto pokusao i nije mu uspelo, dugujete sebi da verujete u sebe i svoj cilj i da bar pokusate,
kanada je puna urbanih legendi o neuspehu ali iz mog iskustva to je samo zato sto neki od tih ljudi nisu cak ni pokusali,
meni su govorili da mi nece dati kanadsku diplomu i licencu na osnovu moje a uspela sam, govorili su da je nemoguce naci posao u struci a oboje radimo u struci.

Dali smo sebi 5 godina da stignemo do poslova u struci, dve ok plate i sanse da se skucimo negde, da se prilagodimo na zivot ovde i prosirimo porodicu.
promenili smo 3 grada za 2 godine i uskoro se selimo u cetvrti, krajem ove godine cemo ostvariti skoro sve sto smo sebi dali 5 godina da uradimo.

Like :)

Stoga predlazem da otvorimo jos jednu temu o Kanadi tipa pitanja -odgovori

Tako je. Ja volim da cujem razlicite stavove i mislim da i ako su u pitanju stavovi sa kojima se ne slazem ipak mogu biti korisni jer pomazu da se situacija razmotri iz vise uglova. Drago mi je da ima raznih komentara ali bilo bi bolje da se oni ne mesaju sa temom ovog foruma nego da se otvori posebna tema.

Tako je. Ja volim da cujem razlicite stavove i mislim da i ako su u pitanju stavovi sa kojima se ne slazem ipak mogu biti korisni jer pomazu da se situacija razmotri iz vise uglova. Drago mi je da ima raznih komentara ali bilo bi bolje da se oni ne mesaju sa temom ovog foruma nego da se otvori posebna tema.

Ideja nije losa, ali verovatno je osudjena na propast, jer ovi sto pricaju sami sa sobom i zbog sopstvenog neuspeha pljuju po Kanadi bi ubrzo zagadili temu.
Treba kontaktirati administratore da se postavi lepljiva tema mozda "Zivot u Kanadi".

Ideja nije losa, ali verovatno je osudjena na propast, jer ovi sto pricaju sami sa sobom i zbog sopstvenog neuspeha pljuju po Kanadi bi ubrzo zagadili temu.
Njihov ego je takav da ne mogu da se suzdrze od toga, tj. da postavljaju samo cinjenice.
Nije osudjena na propast, jer necu dozvoliti vredjanje, spam i dizanje tenzija na temi. Treba se cuti i druga strana, nekoga kome se ne svidja zivot u Kanadi, sa konstruktivnom raspravom i diskusijama.
Prema tome - druzite se, razmenjujte misljenja i iskustva i pomazimo se medjusobno. :)

Ja cekam na temu, imam neka pitanja :flert::malav:

Treba kontaktirati administratore da se postavi lepljiva tema mozda "Zivot u Kanadi".

Pretpostavljam da je ovo upuceno meni, reci cu ti sledece, sto ce biti i poslednji odgovor na tvoje provokacije, sledeci put ces dobiti odgovor samo ako ptias nesto pametno.

1. Nisam ni jedanput pljuvao po Kanadi, dao sam vidjenje iz moje perspektive. Kanada je dobra koliko je i los.
2. Po tvojim postovima se vidi da nisi presao granice Srbije u skorije vreme, zelim ti da ih predjes i da zivis bar pola godine negde, shvatices kako funkcionisu takvi drustveni sistemi.
3.Ako vam je sustinski bitan svaki cent u zivotu, save save save i samo novac, mozda nesto steknete za 20 godina, sto ne znaci da i hocete.
Tamo ima jos 250 000 imigranata koji dodju u zemlju svake godine pa kako se ko snadje, Kinezi rade 30% jace za 30% manje satnice, Intelektualci iz Indije prihvataju satnice kakve hoces, ovi sa bliskog istoka su povezani izmedju sebe do bola, pa se ti takmici s njima ako mozes i ostvari svoje snove. Neka bude da se ja nisam snasao i da sam doziveo neuspeh, svim buducim imigrantima zelim mnogo uspeha.

Iz ove teme se iskljucujem, nema potrebe da vodimo neke konverzacije koje se svode na dva razlicita misljenja iz razlicitih tacaka gledista. Kanada je meni bila veliko iskustvo, ziveo sam i u drugim zemljama, Kanada me je naucila da je covek na globalnom trzistu roba, glavno pitanje je kako ce da se proda.
Ako nekom mogu da pomognem sa nekim savetom na neki nacin, rado cu.
I'm Off.
EDIT: Ovaj covek je rekao sve najkonzicnije moguce u prvom postu, sto se tice Kanade http://www.bosanskibrod.info/offtopic-spam-sale/zivot-u-kanadi/ Inace on zivi u Gatino, ja sam jedno vreme ziveo u Ottawi, a gatino je bio poznatiji kao mesto gde su nekretnine i neke namirnice jeftinije, i naravno tamo nema skoro nikakvog posla. Naprimer, najinteresantnija stvar koju je pomenuo covek u pocetku je proizvodnja mleka, smejao sam se kad mi je pricala jedna devojka ciji je otac farmer, imas odredjenu litrazu koju smes da proizvedes, ostalo bukvalno moras da prospes.
ako zelite vise da saznate provrenih informacija, posetite forume na Engleskom jeziku ima jako korisnih stvari za procitati.

Poslednja izmena od moderatora:
Taj covek kog pominjes na tom forumu daje savete buducim kanadjanima i zaista realno prica o svemu,ima dobrih,a ima i losih stvari tamo!Pa,stvarno neznam ko jos misli da tamo cvetaju ruze :confused: ,ali sustina je u tome da mozes da radis i zivis,taj covek i sam kaze da je bio u svom rodnom kraju i da je sve super,samo ljudi jako tesko zive,a on sam ne planira da se vrati jer mu je super!!! Prica istu pricu koju sam cula od mog brata,s tim sto je on tamo 15 godina a moj brat samo 5,ali ima mnoooogo vise nego sto bi ovde ikada imao! Jeste da ovde ima kucu,a tamo je uzeo na kredit,ali lepo zive,i moze da placa sve te rate!Ovde ne bi mogao ni fasadu na kuci da obnovi!!! Evo,zadnjih 10 dana su ovde,03,05, se vracaju, i kazu da im je sve ovde lepse! Juce smo isli u TC Usce i odusevljeni su sta sve ima, u smislu da u Winnipegu nema tako atraktivne robe! Ali isto tako kazu da su cene ludacke! I sve im je kazu lepse ali ovde nema zivota jer nema posla i para i to je cinjenica!!! E,sad stvar je u tome da ima onih koji ovde jako lepo zive i takvi ljudi i treba da ostanu ovde!
A sto se tice prosipanja mleka,sve to ima svoje i to se radi da ne bi doslo do prezasicenja trzista i ako hoces da prodajes mleko,gajis pilice...postoje kvote,i zna se ko kosi a ko vodu nosi! Zato kod nas najgore prodje seljak koji ima krave i mleko i radi kao lud za nista, a predprodavac uzima kajmak,e pa to tamo nema!Ako radis mozes da zivis,a ko nece da radi uvek moze da ostane ovde i bude patriota! :hvala:

Like :)

tumacenja CIC sajta,
LMO
Work Permit
Pomoc oko CV
Kako traziti posao
Gde traziti stan
Troskovi zivota

pozz

Odlična ideja, potpuno je podržavam.

Пошто су многи скренули са теме... ја бих само да се вратим на прави пут и поновим своје питање које се није видело...

надам се да ћу имати више среће овај пут :)

Ћао свима колико вас има :)
Требало би ускоро да аплицирамо вереница и ја...тј будућа жена и ја за канадску исељеничку визу али ме интересује да ли нам је боље да тражимо за Алберту или Онтарио-Торонто пошто ми у њему живе тетка и теча који би били јаки гаранти (не спонзори) и није им фрка за то. Е сад, ми би одавде што пре (као и сви :) ) па нас интересује шта мислите да се краће чека Алберта или Торонто са јаким гарантима?

Иначе, да се представим мало:
Она је зубни техничар и стоматолошка сестра са трогодишњим искуством и стажом а ја дипл.тренер пливања и ватерпола са шестогодишњим искуством али без стажа :(

Ето толико за сада да не тупим даље...
Поздрав

Back