Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Nevjerovatna je cinjenica da je danas tocno godina dana od kada su nam prvi put vratili aplikaciju zbog fee paymenta.

Sto se tice drugih opcija, primili smo Open work permit preko IEC working holiday programa, te mozemo prakticki sutra da idemo u koju god provinciju hocemo. Dosta je brz proces jer ide preko Zagreba, a u Becu samo izdaju papir i kontroliraju potvrde o nekaznjavanju.

Manitoba me zainteresirala jer sam mislio da tamo necu trebati LMO za provincial nominee ukoliko vec radim za nekog poslodavca, no izgleda da ipak treba (barem prema tvrdnjama nekih koji su tamo aplicirali a pisu na Cohenovom forumu), kao sto je i u Alberti i drugim provincijama. Pored toga, na Cohenovom forumu je 1 aplikant za Manitobu odbijen jer ima rodbinu u drugoj provinciji, pa postoji sansa da nakon dobivanja PR statusa napusti Manitobu. Nevjerovatno ali istinito.

Imam obitelj u Alberti, pa bi se mozda bilo najbolje koncentrirati tamo, iako imaju dosta stroge kriterije za apliciranje, nista nije nemoguce.
Kad sam tamo vidio da ljudi koji zive u Kanadi 5 godina i ne znaju jezik, dode ti da puknes.

Iskreno mi je zao zbog NER-a, dobra vest je rezervna varijanta koju imate. Pre isteka godine upisite neki koledz i produzicete boravak. Puno srece!

Pozdrav,

Zna li neko da li moze u isto vreme da se aplicira za dve zemlje kao bracni drug? U mom slucaju devojka ima Kanadsko i Britansko drzavljanstvo, treba da se vencamo sledeceg meseca pa me interesuje da li je moguce raditi sponsorship vizu i za UK i za Kanadu u isto vreme?

Narode, jel znate da li se kopiraju obe vojne knjizice? Naime, ja imam zelenu sa kojom sam uveden u evidenciju, i plavu kada sam civilno sluzio vojni rok.
Takodje, vidim da ima ljudi koji su konkurisali sa NOC 2151, pa ako bi neko od njih sa mnom podelio iskustva o prepoznavanju diploma, odnosno broju poena za education, sa zvanjem diplomirani inzenjer arhitekture i sa potvrdom fakulteta da diplomirani inzenjer ima ista prava kao i lice sa zvanjem master.

U rektoratu su mi jos ponudili uverenje da je stari program u trajanju od 5 godina ustvari integrisani bachelor i master.Da li mi to donosi 25 poena za obrazovanje?

1. Kopiraj sve za svaki slucaj, a prevedi samo ispisane strane + uzmi iz vojnog odseka uverenje da si sluzio civilno, da nisi bio u ratu
2. Mi smo isto slali tu potvrdu/uverenje sa faxa (koliko para su ti trazili?) - da je izjednacen sa masterom. Sudski tumac nam je odmah to i ubacila na diplomu.
Samo zaista ne znam da li su to nam uracunali kao 25 p. jer nismo bili tacno na granici od 67 p., a kad dobijes PER ne kazu ti za sta su ti dali koliko poena.
Posalji im i transkripte sa faxa - to je onaj dodatni papir koji si dobio sa diplomom, gde su ti ispisani svi predmeti i ocene tokom studiranja. Tu se i vidi koliko traju studije.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru Kalli.

Uverenje na fakultetu sam platio 1200 din

Uverenje iz rektorata o tome da je stari nastavni plan u stvari integrisani bachelor i master, a prema statutu, fakulteta, nastavnom planu i programu, zakonu, itd bi me kostalo oko 3000.

Zvao sam i sudskog tumaca, koji je u prvi mah rekao da bi moje zvanje na diplomi preveo kao bachelor of science, posto studije nisu trajale 5 god ( sudski tumac nije znao unapred koliko su studije trajale ), medjutim kada sam mu rekao da su studije bile 5 godina - 10 semestara, da imam potvrdu sa fakulteta, kao i da u zakonu ( clanovi 95, 127 ) pise da dipl inzenjer dobija zvanje master, rekao je, u redu, prevescemo kao master.

Meni je vazno da mi racunaju 25, jer onda imam tacno 67.A ako racunaju kao bachelor, dobijam 20 umesto 25 poena.Razliku nema sanse da nadomestim, posto bih eventualnim boljim rezulatima na IELTS sakupio jos 4, a ne potrebnih 5.Pokusacu da dobijem telefonom nekoga u ambasadi u becu, pa da pokusam da saznam, i da im eventualno posaljem skenirana dokumenta emailom, da mi kazu kako bi mi obracunali poene.Jer, videh na forumu nekoliko postova, da su ljudima iz Beca vracali aplikacije zbog nedovoljnog broja poena, a da je to prethodno proslo u Sidneju.Naravno, u tom slucaju ne vracaju aplication fee, a meni se ne bacaju pare :)

Hvala na odgovoru Kalli.

Uverenje iz rektorata o tome da je stari nastavni plan u stvari integrisani bachelor i master, a prema statutu, fakulteta, nastavnom planu i programu, zakonu, itd bi me kostalo oko 3000.

Zvao sam i sudskog tumaca, koji je u prvi mah rekao da bi moje zvanje na diplomi preveo kao bachelor of science, posto studije nisu trajale 5 god ( sudski tumac nije znao unapred koliko su studije trajale ), medjutim kada sam mu rekao da su studije bile 5 godina - 10 semestara, da imam potvrdu sa fakulteta, kao i da u zakonu ( clanovi 95, 127 ) pise da dipl inzenjer dobija zvanje master, rekao je, u redu, prevescemo kao master.

Meni je vazno da mi racunaju 25, jer onda imam tacno 67.A ako racunaju kao bachelor, dobijam 20 umesto 25 poena.Razliku nema sanse da nadomestim, posto bih eventualnim boljim rezulatima na IELTS sakupio jos 4, a ne potrebnih 5.Pokusacu da dobijem telefonom nekoga u ambasadi u becu, pa da pokusam da saznam, i da im eventualno posaljem skenirana dokumenta emailom, da mi kazu kako bi mi obracunali poene.Jer, videh na forumu nekoliko postova, da su ljudima iz Beca vracali aplikacije zbog nedovoljnog broja poena, a da je to prethodno proslo u Sidneju.Naravno, u tom slucaju ne vracaju aplication fee, a meni se ne bacaju pare :)

60cx - ja uvek upozoravam ljude da to ne ide bas tako s tim potvrdama koje izdaju nasi fakulteti, univerziteti kada to gleda ostatak sveta. ne secam se tacno ko, ali neko je nedavno postovao da je s takvom nekom varijantom, bile osnovne studije ali sada ih racunaju kao nesto drugo, izvisio u becu na nesrecu... neko ko je bas dugo bio na forumu i veoma aktivan, ako nije bio debejki, nisam sigurna... izvini debejki ako nisi bio ti:) zasto ja to stalno ponavljam? pa zato sto znam da je to samo fora da se ljudima izmuze jos nesto para ako ikako moze, cela stvar je van svake pameti!!!... dobro razmisli, ima na forumu postova ljudi koji su radili i ovako i onako, iscitaj, nemoj da se zaletis pa da samo bezveze izgubis i vreme i pare... cisto dobronameran savet, sve najbolje ti zelim!

cestitke svima koji su pokupili vize, dobili pozive za pasose, ma svasta se nesto lepo desava, ne mogu vise da popamtim! bravo za nas!

@echoes1978 - dobar je onaj savet sto ti je dala viktoria - odes, skupis neku kintu, upises jos malo skolice, studije su tamo takve, posebno postgrad, da se podrazumeva da ces raditi dok studiras, to sigurno nema potrebe da ti neko objasnjava, na to imas prava, i uzivaj! zato se i kaze window of opportunity - zatvorila se jedna vrata, al' ti vec znas za prozor! srecno!

Ćao drugari,
tek skoro sam video ovaj forum, pa evo konačno da se registrujem i napišem svoj timeline za FSW, značiće ljudima da se orijentišu (a možda i uteše ako im kraće traje). Idem sa common-law partnerkom, zbog čega smo 2, i slovima DVA puta slali dodatnu dokumentaciju! :poludeo: A ovako je bilo:

APP: mart 2010
Vienna: okt 2010
1. Add. doc's: decembar 2010
2. Add. doc's: februar 2011
Medical: stigao u London 27.06.2011.
Passport req: 21.09.2011.
Visas issued: DANAS!!!:):maramica:;)

Znači načekali smo se, ali je važno da je konačno gotovo!
Idemo u Toronto, negde u novembru.
Puno sreće svima koji još čekaju papire ili tek kreću u proceduru. I za sve što vas interesuje, do not hesitate to ask me, tu sam ako mogu da pomognem.

Jel ima neko info da li će se opet uspostaviti letovi za KIjev, moram da nađem neke najjeftinije one way karte.

Bravo Aj-van, jos malo i tamo ste :super::klap::orkestar::vatromet:

Hvala na savetima medusa.

Svakako cu prethodno proveriti direktno kod sluzbenika, telefonom i emailom, u becu, da ne bi posle bilo problema.I ja sam konkretno video Debejkijev post, mada je on naveo da nije poslao transkripte ( dodatak diplomi ) fakulteta, te da je njegova greska u pitanju.

Nadam se da uz transkripte u kojima se vidi koliko traju studije i koliki je fond casova nedeljno, spiskom svih ocena, kao i sa potvrdama sa fakulteta i rektorata o izjednacavanju zvanja, i sa prilozenim clanovima zakona u kojima jasno i nedvosmisleno pise koja lica imaju pravo na zvanje master ( svi dipl cije su studije trajale 4-6 god, po zakonu - dopuna i izmena zakona o visokom obrazovanju iz 2010.god ), ne bi trebalo da bude problema.

Takodje, posto u uputstvu za popunjavanje formulara stoji jasno da ako neko prilaze master diplomu, mora da prilozi i bachelor da bi se stvarno priznao master, ja se nadam da bi potvrda iz rektorata da je stari nastavni plan 5 god, u stvari integrisani program bachelor + master, 3+2 vrsila posao

Isti zakon predvidja i izdavanje nove diplome sa novim zvanjem, uz obavezno ponistavanje stare diplome.Medjutim procedura je komplikovana, potrebno je da se oformi komisija koja ce, po pravilniku fakulteta za takve stvari, koji jos nije napravljen, da ustanovi, pa da odobri pa da...bla bla.

Nadam se da nisam ugusio temu, i da ce informacije jos nekom biti od koristi.

Hvala na odgovoru Kalli.

Ne zelim da te obeshrabrujem, ali pogledaj sledece postove:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/80541-Kako-do-kanadske-iseljeni%C4%8Dke-vize?p=12842598&viewfull=1#post12842598
http://forum.krstarica.com/showthread.php/80541-Kako-do-kanadske-iseljeni%C4%8Dke-vize?p=12842598&viewfull=1#post12842598
Malo nazad oko tog posta ima nadica77 koji su isto uradili sto i ti pa su ih odbili.

Sve diplome na kojima ne pise master ili magistar ce racunati kao bachelor degree. Njih ne interesuje nas sistem, njima je bitno sta pise na diplomi. Ja ovde ne mogu da se nazivam masterom, iako imam 17 godina skolovanja, i moja je diploma u Srbiji izjednacena sa master nivoom. Ja ovde mogu samo da tvrdim da imam BSC i to je to. Ako bih tvrdio obrnuto, a nemam to na diplomi, bilo bi belaja. Na taj nacin razmisljaju i oni iz imigracionog. ***, njihova su pravila :confused:

Na svim mojim prevodima pise bachelor (diplomirani inzenjer) i prevodilac je to sve znao.

Inace ovde ti to sto pise na diplomi nece mnogo znaciti, vise ce ti znaciti preporuka, i znanje koje tvrdis da imas i mozes da pokazes.
Srecno

Srecne pripreme za put i srecan put :)

I vama Vrachar srecan put,sve najbolje i obavezno se javite da cujemo utiske!I zelim nam svima da sto pre dozivimo taj osecaj kada dobijes vizirane pasose!!!!!!!!!!!!

Hvala. :bye:

Iako svi željno isčekujemo ovaj trenutak kada pakujemo kofere i odbrojavamo dane do odlaska, verujte nije nimalo lako kao što se možda čini. Ceo svoj dosadašnji život treba spakovati u par kofera i odlučiti se šta je to što će imati tu čast da pođe sa vama u Kanadu. Ova ili ona knjiga, CD, slika, uspomena, ... itd. ... izbor je težak. Trči, završavaj poslove, popravljaj zube (jer je to skupo u Kanadi), gasi račune po bankama, ... Otkaz na poslu smo već dali. Preostaje poseta svim prijateljima i rođacima i pozdravljanje.

No, povratka nema, sve što je bilo do sada se mora hirurški odseći i gledati pravo u novu budućnost.

Pozdrav svima, i da svi dođete što pre do ovih slatkih muka. :ok: :bye:

P.S.
Mislio sam da ću uspeti da otvorim novu temu za sve one koji se spremaju za odlazak, i na njenom početku uraditi sažetak neophodnih informacija oko odlaska i snalaženja u Kanadi. Međutim, premalo je vremena pa se izvinjavam svima što neću uspeti to da uradim. Ideja ostaje, pa ako neko drugi nađe vremena, ...

Sa prvim utiscima se obavezno javljam, čim nabavimo kompjuter i Internet.

Kanadjanine, hvala na korisnim informacijama, kao i na ohrabrivanju.

Kada budem dobio uverenje od rektorata, kontaktiracu ambasadu u Becu, pa kad dobijem njihov odgovor, javicu vam kakva je situacija.

Elem, ja sam studirao po sistemu koji nije poznavao zvanja master ili bachelor, pa tako nisam imao ni teoretske sanse da dobijem zvanje master ( ali ni bachelor ).Isto tako, bolonjski sitem ne prepoznaje zvanje magistar, vec postoji master, pa PhD.

Republika Srbija je donela zakon po kojem se titula diplomirani inzenjer ( 4-6 ) godina studija prevodi na englski kao master.Shodno tome, sudski tumac mi je rekao da ce mi u skladu sa tim zakonom zvanje diplomirani inzenjer arhitekture prevesti i overiti kao master of architecture.

Smisao ekvivalencija i nostrifikacija i jeste da ljudi koji su studirali u razlicitim sistemima dobiju adekvatno priznato akademsko zvanje.Obzirom da na tvojoj diplomi ne pise master, ali ne pise ni bachelor, stranci je mogu razumeti samo onako kako je prevedena, sto je bachelor u tvom slucaju.Medjutim, smatram da si ti ostecen, posto zakon obavezuje sudskog tumaca da takvu diplomu prevede kao master, a kada sluzbenik vidi master, nema potrebe da bilo sta dalje mudruje, posto svakako nije osoba koja moze da vrsi evaluaciju kvaliteta stecenog znanja, sto rade iskljucivo akademske ustanove.

Sto se tice nivoa znanja, bar u arhitektonskoj struci, od svakoga, pa i od svih profesora redom na fakultetu cete cuti da je nivo i kvalitet znanja diplomiranog inzenjera arhitekture daleko iznad nivoa i kvaliteta znanja koje dobijaju lica sa titulom master po novom sistemu.

Na kraju, ostaje mi samo da se nadam da sam ja u pravu, a da ima onih koji se nisu dovoljno potrudili da se izbore za svoja prava i ubede sluzbenika koji je zaista njihov nivo stecenog obrazovanja.

Srdacan pozdrav

Echoes1978, samo napred, nadamo se da ćete otići, koja god varijanta da upali! :ok:

Čestitamo, Amarylis i Aj-van!

:orkestar::orkestar:

Vrachar, Nikola&Nina, želimo vam srećan vam put i da se što pre snađete u Kanadi. ;)
I naravno, nestrpljivo ćemo čekati da čujemo utiske kada se malo sredite.
Sve najbolje!

I da i mi ostali krenemo vašim stopama soon!:)

1. Kopiraj sve za svaki slucaj, a prevedi samo ispisane strane + uzmi iz vojnog odseka uverenje da si sluzio civilno, da nisi bio u ratu
2. Mi smo isto slali tu potvrdu/uverenje sa faxa (koliko para su ti trazili?) - da je izjednacen sa masterom. Sudski tumac nam je odmah to i ubacila na diplomu.
Samo zaista ne znam da li su to nam uracunali kao 25 p. jer nismo bili tacno na granici od 67 p., a kad dobijes PER ne kazu ti za sta su ti dali koliko poena.
Posalji im i transkripte sa faxa - to je onaj dodatni papir koji si dobio sa diplomom, gde su ti ispisani svi predmeti i ocene tokom studiranja. Tu se i vidi koliko traju studije.

Kopira se samo plava vojna knjižica jer tu piše gde i kada je odslužen vojni rok. Mislim da ne treba nikakva dodatna potvrda, ja je bar nisam slao.

Mislim da je KanadjaninAB u pravu - šta ti piše na diplomi, to je to! Zašto bi se ambasada bavila usklađivanjem naziva kad to treba da uradi tvoj fakultet: prepačunaju da imaš 300 ESPB bodova, ponište bečelor i izdaju master diplomu. U dodatku diplomi uz svaki ispit piše broj bodova i da li pripada bečelor ili master studijama. FTN u NS-u to radi već 5 godina.

Kada budem dobio uverenje od rektorata, kontaktiracu ambasadu u Becu, pa kad dobijem njihov odgovor, javicu vam kakva je situacija.

Elem, ja sam studirao po sistemu koji nije poznavao zvanja master ili bachelor, pa tako nisam imao ni teoretske sanse da dobijem zvanje master ( ali ni bachelor ).Isto tako, bolonjski sitem ne prepoznaje zvanje magistar, vec postoji master, pa PhD.

Republika Srbija je donela zakon po kojem se titula diplomirani inzenjer ( 4-6 ) godina studija prevodi na englski kao master.Shodno tome, sudski tumac mi je rekao da ce mi u skladu sa tim zakonom zvanje diplomirani inzenjer arhitekture prevesti i overiti kao master of architecture.

Smisao ekvivalencija i nostrifikacija i jeste da ljudi koji su studirali u razlicitim sistemima dobiju adekvatno priznato akademsko zvanje.Obzirom da na tvojoj diplomi ne pise master, ali ne pise ni bachelor, stranci je mogu razumeti samo onako kako je prevedena, sto je bachelor u tvom slucaju.Medjutim, smatram da si ti ostecen, posto zakon obavezuje sudskog tumaca da takvu diplomu prevede kao master, a kada sluzbenik vidi master, nema potrebe da bilo sta dalje mudruje, posto svakako nije osoba koja moze da vrsi evaluaciju kvaliteta stecenog znanja, sto rade iskljucivo akademske ustanove.

Sto se tice nivoa znanja, bar u arhitektonskoj struci, od svakoga, pa i od svih profesora redom na fakultetu cete cuti da je nivo i kvalitet znanja diplomiranog inzenjera arhitekture daleko iznad nivoa i kvaliteta znanja koje dobijaju lica sa titulom master po novom sistemu.

Na kraju, ostaje mi samo da se nadam da sam ja u pravu, a da ima onih koji se nisu dovoljno potrudili da se izbore za svoja prava i ubede sluzbenika koji je zaista njihov nivo stecenog obrazovanja.

Srdacan pozdrav

60cx Ja bih na tvom mestu postpio onako kako si naumio.U krajnjoj liniji mozes izgubiti nesto novca,ali neces se pitati narednih 10 godina sta bi bilo kad bi bilo.Ja sam pre par meseci poslao pismo u Bec i pitao ih kako se rangira fax od 5.godina trajanja,sa diplomom dipl.ing.Njihov odgovor je: If you completed university after the year 2000, a five-year university program in engineering is normally considered as a Master level degree. Please contact your university to have your diploma confirmed for the appropriate university degree. Please also submit university transcripts.

Hvala. :bye:

Iako svi željno isčekujemo ovaj trenutak kada pakujemo kofere i odbrojavamo dane do odlaska, verujte nije nimalo lako kao što se možda čini. Ceo svoj dosadašnji život treba spakovati u par kofera i odlučiti se šta je to što će imati tu čast da pođe sa vama u Kanadu. Ova ili ona knjiga, CD, slika, uspomena, ... itd. ... izbor je težak. Trči, završavaj poslove, popravljaj zube (jer je to skupo u Kanadi), gasi račune po bankama, ... Otkaz na poslu smo već dali. Preostaje poseta svim prijateljima i rođacima i pozdravljanje.

No, povratka nema, sve što je bilo do sada se mora hirurški odseći i gledati pravo u novu budućnost.

Pozdrav svima, i da svi dođete što pre do ovih slatkih muka. :ok: :bye:

P.S.
Mislio sam da ću uspeti da otvorim novu temu za sve one koji se spremaju za odlazak, i na njenom početku uraditi sažetak neophodnih informacija oko odlaska i snalaženja u Kanadi. Međutim, premalo je vremena pa se izvinjavam svima što neću uspeti to da uradim. Ideja ostaje, pa ako neko drugi nađe vremena, ...

Sa prvim utiscima se obavezno javljam, čim nabavimo kompjuter i Internet.

Bas mi je drago da ste krenuli u spremanje i pakovanje.Zavidim vam na tim mukama.:D:D:D
Evo,ako ja docekam taj momenat pokrenucu tu temu:D
Zelim vam puno srece i javitie se odande sa utiscima:lol::lol::lol:

Mislim da je KanadjaninAB u pravu - šta ti piše na diplomi, to je to! Zašto bi se ambasada bavila usklađivanjem naziva kad to treba da uradi tvoj fakultet: prepačunaju da imaš 300 ESPB bodova, ponište bečelor i izdaju master diplomu. U dodatku diplomi uz svaki ispit piše broj bodova i da li pripada bečelor ili master studijama. FTN u NS-u to radi već 5 godina.

Upravo tako, ja sam takodje zavrsio FTN Novi Sad i tamo izdaju Master diplome ko zeli i studirao je po starom programu (naravno uz nadoknadu bilo je 30000 pre dve godine). Ja sam i sa dipl.ing. (prevedeno BCs) imao dovoljno bodova, pa im nisam hteo davati pare. Ovde sam dobio posao na osnovu onoga sto sam radio na prethodnim poslovima, a ne na osnovu diplome.

60cx Ja bih na tvom mestu postpio onako kako si naumio.U krajnjoj liniji mozes izgubiti nesto novca,ali neces se pitati narednih 10 godina sta bi bilo kad bi bilo.Ja sam pre par meseci poslao pismo u Bec i pitao ih kako se rangira fax od 5.godina trajanja,sa diplomom dipl.ing.Njihov odgovor je: If you completed university after the year 2000, a five-year university program in engineering is normally considered as a Master level degree. Please contact your university to have your diploma confirmed for the appropriate university degree. Please also submit university transcripts.

Poslednje dve recenice su presudne, univerzitet treba da ti obezbedi takvu diplomu (FTN ti izdaje master ako zelis, koji su radili po starom programu). Jeste znaces na cemu si, ali ako te odbiju jednom, tesko da ces sledeci put proci. Zaista ne zelim da obeshrabrujem 60cx-a, ali samo da bude svestan da su zbog toga odbijali ljude. Ono sto ja znam, da njih zaista ne zanima kakav je sistem kod nas, oni zele da vide master ili magistar na diplomi da bi ti dali bodove. To je njihov sistem, moze im se.

Sve diplome po starom sistemu koje nisu magistar ili doktor nauka, prevodioci prevode kao bachelor degree, i tako su nam i priznate u kanadskom sistemu nostrifikacije (iz sopstvenog i zeninog iskustva u Kanadi)

Licno mislim da nisam ostecen, niti se tako osecam. Ono sto znam jeste da sam ja napisao master na prevodu ( i moja zena koja takodje ima 17godina obrazovanja u zdravstvenoj struci), bili bi odbijeni.
Ja sam preveo kod ovlascenog sudskog tumaca u NS dokumenta, i nije bilo govora da se stavlja master. Ja se takodje nisam pouzdao da ce mi gledati samo prevod, salje se i overena kopija na srpskom(!).
Ono sto znam, jeste da kada napises referencu za posao nekoga u Srbiji, a taj ne zna engleski, nece ih mrzeti da nadju lokalnog prevodioca za razgovor (iz iskustva).

Srdacan pozdrav

U svakom slucaju srecno :-)

Poslednja izmena:

Back