Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Cao svima!

Potpuno sam nova na forumu. Planiram (zelim, pokusavam) da odem u Kanadu, zauvek - nadam se. :) I bas je lepo kad vidim da je toliko vas uspelo, pruza nadu da cu mozda i ja. Da li neko ima nekakva iskustva sa Provincial Nominee programima ili Live-in caregiver opcijama? Koliko sam uspela da proucim sajt kanadske vlade, imam utisak da cu se lakse domoci Kanade ako udjem u neki od njih i dobijem privremenu radnu dozvolu, nego ako pokusam odmah da se iselim u Kanadu. Moj cilj su Saskatchewan, Alberta ili BC (mada bih najradije u SK) - da li je neko vec tamo i kakva su mu iskustva?

Znas li zasto traze intervju? Citala si verovatno tamo kod Koena da u onim CAIPS papirima mozes da vidis sta im to treba. Samo dugo treba da stignu do nasih krajeva - bolje da ih poruce rodjaci iz Kanade pa da ti posalju mailom skenirano ili kako vec.

Da vec se organizujemo za CAIPS, ali dobija se za mesec i po do dva. Ne znam dali ce stici na vreme.

Koji su to CAIPS papiri? :think:

CAIPS ili ti 'Computer Assisted Immigration Processing System' je prakticno 'istorija' obrade aplikacije. Generalno sadrzi informacije o tome kad je aplikacija stigla u CIC, kad su stigli dodatni papiri, pa onda inicijale sluzbenika koji je pregledao papire i njegovu 'procenu' da li aplikant zadovoljava uslove, tacan broj bodova koji su ti dodeljeni, BF'd (Bring forward date) - datum kada ce se raditi na fajlu i sl...
Mi smo ih u nekom momentu zatrazili, recimo pocetkom maja, posto dugo nismo imali nikakvih vesti iz viza office-a, malo su okasnili zbog strajka poste u Kanadi, tako da smo prvo dobili medical request a onda su nam stigli i CAIPS notes-i. Generalno smo u njima nismo videli nista novo - takav je bio momenat, stiglo nam to sto smo u tom momentu cekali :) , takodje smo videli kometare sluzbenika koji su do tog mometa radili na nasem fajlu...
E sada, mozes da ih narucih preko mnogih agencija koje nude te usluge i napate ti tu uslugu od 20$ pa preko 100$ (prosecno oko 40-tak dolara, ali ima i ekstrema) - ili ti zaradjuju masne pare na necijoj muci, tako da je
bolja varijanta da ako imas nekog u Kanadi, taj neko naruci CAIPS u tvoje ime... generalno ce mu trebati tvoje ovlascenje (postoji vec na mrezi template, cak i za to), popunjen zahtev i taksa od 5$ (odakle mozes videti koliko ustvari zaradjuju te agencije, narocito one koje naplacuju i po 100$ )...
Pogledaj ovaj link:
http://www.dr1.com/forums/visas/107896-everything-do-caips-notes-re-immigration-canada.html
i
http://immigrationguides.com/content/view/207/110/

Okvirno bi povratna informacija, t.j CAIPS notes, trebali da stignu za nekih 4-6 nedelja....

Jeste li sami sebi bukirali karte preko interneta ili ste isli preko agencija???? Ja gledam letove na ovim uobicajenim sajtovima za online bookiranje i sta god nadjem preskupo je... Sad vec sticem utisak da ne znam pretrazivati kako treba... Probala sam sve datume u godini... Razlicite mjesece, unaprijed kupovina po pola godine i svasta nesto i ipak najjeftinije sto mogu da nadjem je 1500 dolatra.... Savjet????????\
da, zaboravih napisati, birala sam i druge evropske destinacije, cisto da vidim.... ista stvar, bas skupo

Unutar Kanade veoma cesto (bar jednom mesecno) Westjet i Aircanada imaju svoje promocije
http://www.westjet.com/guest/en/deals/seat-sale.shtml?j_cid=jm-hero-ss-ge-20110907
Ako mozete naci jeftinu kartu do Kanade do bilo kojeg grada, mozete razmisliti da uzmete lokalnog prevoznika da vas odveze do zeljene destinacije.

Poslednja izmena:
VictorEcho, Kalli,

Zahvaljujem, pojma nismo imali za to.

Iako nam se niko jos ni po kojem pitanju nije javio mi cemo cekati jos neko vreme, koliko, ne znam sada. Ako do tada ne stigne poziv za medical, kojeg inace ocekujemo, pisacemo im eventualno neki upit.
Do tada kao i do sada, ceeeeeekaaammmoooooooo...

:bye:

Poslednja izmena:
Pitanje za ljude koji su išli u Beč na overu pasoša, kojim autobusom se mogu vratiti tako da stignem u petak ujutru (pre 7h)? Treba mi karta Beč - Beograd, dakle u jednom pravcu.

Hvala unapred na odgovoru.

Pogledao sam red vožnje BAS-a i nema noćnih autobusa iz Beča. Možda ima neka agencija koja ne ide na BAS.

Ako dolazi u obzir i voz - iz Beča kreće u 19.54 a u Beograd stiže u 6.49 h.

ljudi... sta da kazem... i nas je zadesila ista sudbina kao medusu.... stigo nam mail iz Beca da nisu primili medical u okviru naznacenog perioda i da nam daju ponovo sansu da ga uradimo! naravno da smo uradili medical, jos 2. juna i poslat je 16. juna..

ne znam sta da kazem.... ostala sam bez reci...

AUUUU ***, sta se to desava??? Kako je to moguce, uopste, ccccc

Postovani forumasi,
molim vas da mi neko kaze koliko cesto se resetuju Occupations list vezane za Federall skill worker i koliko realno je doci do ponude za posao overene od strane HRSDC?
Hvala svima unapred.

Od 26.06.2010. je uvedena nova NOC 29 lista i limiti za navedene okupacije. Reset se radi svakih 12 mjeseci, znaci 01.07.2012. ce se otvoriti nova kvota od 10 000 aplikacija, odnosno 500 po 1 zanimanju. Doduse, nikad mi nije bilo jasno, ako je 500*29=14500, kako onda 10 000, no dobro.

Lista se 2011 nije mijenjala, no 2012 mozda hoce. Nikad se ne zna. Prvo je bila lista iz 2008, pa onda 2010, tako da je sve moguce. Nitko zasada ne zna koja bi zanimanja mogla ispasti, a koja uci na listu.

Za ponudu za posao cujem svasta. Neki su je dobili lako (vrlo malobrojni), a neki nikako. Ne znam kako je to najbolje rijesiti.

Postovani forumasi,
molim vas da mi neko kaze koliko cesto se resetuju Occupations list vezane za Federall skill worker i koliko realno je doci do ponude za posao overene od strane HRSDC?
Hvala svima unapred.

ponudu za posao nije bas lako dobiti, iz razloga sto neko ko to za vas radi treba da se bakce oko papirologije, da objasnjava zasto bas vas trazi itd. nije nemoguce, ali otprilike najbolje je to traziti od nasih ljudi koji su tamo, jos bolje ako neko nekog poznaje ili cak ponuditi novac za tu uslugu. ovo govorim o ponudi za posao koja ide u okviru vize za federal, jer je ta vrsta ponude laksa varijanta da se odobri od strane kanadjana za razliku od one koju trazis da bi dobio za radnu vizu koja je puno obimnija i zahtjevnija (u toj varijanti poslodavac cak mora da daje oglas za to radno mjesto i da se niko ne javlja na njega ko bi bio podoban za to). to je zbog toga sto na ovu tezu opciju cim je dobijes automatski dobijas radnu vizu, a na ovu laksu opciju ponude s njom tek dobijas dodatne poene i mogucnost da apliciras za federal iako ti zanimanje i nije na listi. i da naravno, ceka se oko 6 mjeseci na dobijanje arranged employment opinion-a :)
mi smo upravo u procesu sredjivanja ponude preko rodjaka.

Poslednja izmena:
Pozdrav za sve na forumu,skoro sam registrovan,do sada sam samo citao neke post-ove,pa sam odlucio da se malo vise aktiviram jer me interesuje dosta toga oko iseljenja.Da li neko moze da mi objasni koji je uslov da apliciras za MPNP,koliko sam ja razumeo na njihovom sajtu,moze aplicirati samo ko je radio ili je na radnoj vizi u toj oblast,t.j. da li se moze aplicirati direktno iz Srbije za MPNP?

Back