Kako do Kanadske iseljeničke vize?

drugari,

citam vase postove i nadam se da cete ostvariti snove koje sanjate....
ja sam jedan od onih koji je sve ostavio u srbiji, pozeleo neki drugi zivot i evo me za sada u kanadi....

ne bih nikog da obeshrabrim, ali verujte mi mnogo je tesko poceti od nule...
nemas apsolutno nista, osim kofera koje si doneo sa sobom... oni koji imaju prijatelje ili rodjake ovde su jako srecni, jer ce im oni biti od neprocenjive koristi

jako je tesko u pocetku pronaci bilo kakav iole valjani posao, kanadjani su dosta zatvoreni za posao, najveci proj poslova se dobija po preporuci.
oni cak otvorena radna mesta u dosta slucajeva ni ne oglasavaju, nego sto bi oni rekli....`hiden job market` are filled by someone who knows someone who knows someone..

verujte mi koliko je tesko otici, ovde je dva puta teze poceti novi zivot...

cilj ovog posta nije da odvratim nekoga, nego da vas pripremim na stvari koje tek dolaze, kada se doselite ovde...
novac ce vam svakako trebati, tako da stedite sto vise mozete za dolazak ovde....

i mi nailazimo na veliko nerazumijevanje familije i okoline
moji roditelji su koliko toliko za....pomoći će nam financijski da odemo u kanadu, ali tu opet postoji određeni strah sa njihove strane jer su stari i bolesni i boje se da će umrijeti sami....molila sam ih da me ne hvataju na suosjećanje jer sam čvrsto odlučila da je bolje za mene i supruga da zbog djeteta idemo tamo....uostalom i zbog mene same, još uvijek sam jako mlada i mislim da imam vremena izgradit život iznova

suprugovi roditelji su druga priča....svekrva je odmah rekla da nikad neće doć u kanadu pa čak ni u posjetu, svekar samo mudro šuti i ignorira bilo kakav razgovor o kanadi. čak je svekrva počela maloj (1,5god) govoriti kako ju nikad više neće vidjeti:roll:....i onda priče kako drugo unuče nikad neće ni upoznat :roll:

uglavnom nas svi love na osjećaje i sažaljenje.....moj tata je svjestan da je kanada u svemu bolja nego hrvatska, ali ga je strah života od nule bez prijetalje, obitelji.....iako postoje pokušaji odgovaranja...."pa sad ćemo u EU, vrata će vam biti otvorena, a puno je bliže nego kanada"

Ali ne mi smo već odlučili....već smo se sad odrekli nekih stvari i podredili život odlasku u kanadu i nema povratka.....samo da još dođe dan kad ćemo aplicirat.
Čekat ćemo 1.12. kad suprug navršava dvije godine staža i prijavljujemo se....nećemo čekati polaganje DELF-a.

jedva čekam :)

drugari,

ja sam jedan od onih koji je sve ostavio u srbiji, pozeleo neki drugi zivot i evo me za sada u kanadi....

nemas apsolutno nista, osim kofera koje si doneo sa sobom... oni koji imaju prijatelje ili rodjake ovde su jako srecni, jer ce im oni biti od neprocenjive koristi

jako je tesko u pocetku pronaci bilo kakav iole valjani posao, kanadjani su dosta zatvoreni za posao, najveci proj poslova se dobija po preporuci.
oni cak otvorena radna mesta u dosta slucajeva ni ne oglasavaju, nego sto bi oni rekli....`hiden job market` are filled by someone who knows someone who knows someone..

cilj ovog posta nije da odvratim nekoga, nego da vas pripremim na stvari koje tek dolaze, kada se doselite ovde...
novac ce vam svakako trebati, tako da stedite sto vise mozete za dolazak ovde....

Malo je dvaputa teze :D...salim se i verujem da ti nije lako! Ako si sam, onda si stvarno hrabar, nema sta. Ja sumnjam da bih se resio sam tek tako. Ne znam za ostale, ali ja ocekujem i nadam se da ce mi biti jednako lose kao i ovde, sto je super pocetak:klap:...nesto dobijes, malo toga izgubis...Idem sa voljenom osobom i mislim da ce nam zbog toga biti mnogo lakse emotivno, a za ostalo ne brinem mnogo za sad. Ne moram da uspem tamo u poslovima koje ovde radim, radicu bilo sta lako jer mi je to dovoljno da zivimo prosecno (citaj u Srbiji: jako lepo) ali sama ta cinjenica da cu tamo imati sansu da pokusam ili uspem u necemu boljem je velika stvar. To narocito vazi za nasu decu sutra (mislim svih nas koji idemo), za njih je to neprocenjivo...za sve ostalo tu je MasterCard:rotf::rotf::rotf:. E sad, neko mora da se zrtvuje malo za porodicu... Na kraju, kuca je uvek na 10tak sati. Bice valjda bolje, ne daj se!

@Medusa: hvala, na lepim zeljama, ovo leto se treba odmoriti lepo, sto i vama zelimo...:D

Poslednja izmena:
Jednostavno NE ŽELIM da ostanem ovde, ne ne i ne.

Nije dobro, neće ni biti bolje, arhitektura + ekonomija = jedna velika nula (ovde), ne možemo na more, ne možemo na veceru bar jednom u mesec dana, ne mogu da kupim automobil, živimo ko podstanari, da ne pricam o kupovini vina, za uz rucak (ne govorim o kvalitetnim vinima, to samo za godišnjicu braka :eek:)... mogu da nabrajam i nabrajam ali već sam i sad dosadan.:roll:

HOCU da probam, hoću da pokušam, hoću da se borim kao lav, makar nikad ne radio u struci.
ma hoću da ne razmišljam da li ću da kupim sebi krš gitaru od 250 eura želim Gipsona od 1500 :lol: :lol: :lol:

Hoću da živim a ne da preživljavam ;)

Svima koji ste aplicirali ili tek planirate da aplicirate, iz sveg srca želim da dobijete papire što pre, da odete (citaj odemo ;) ) i verujte mi Osvrtati se nećemo :D

:super::super::super::super::super::super::super::super::super::super:

Poslednja izmena:

Nije dobro, neće ni biti bolje, arhitektura + ekonomija = jedna velika nula (ovde), ne možemo na more, ne možemo na veceru bar jednom u mesec dana, ne mogu da kupim automobil, živimo ko podstanari, da ne pricam o kupovini vina, za uz rucak (ne govorim o kvalitetnim vinima, to samo za godišnjicu braka :eek:)... mogu da nabrajam i nabrajam ali već sam i sad dosadan.:roll:

HOCU da probam, hoću da pokušam, hoću da se borim kao lav, makar nikad ne radio u struci.
ma hoću da ne razmišljam da li ću da kupim sebi krš gitaru od 250 eura želim Gipsona od 1500 :lol: :lol: :lol:

Svima koji ste aplicirali ili tek planirate da aplicirate, iz sveg srca želim da dobijete papire što pre, da odete (citaj odemo ;) ) i verujte mi Osvrtati se nećemo :D

:super::super::super::super::super::super::super::super::super::super:

Tako je! I da dodam, o kupovini nekretnine da i ne pricam u Srbiji.
Npr., imam mladjeg brata, ako ne prodam stan u kome zivimo i kupim dva manja stana, neko od nas dvojice bi morao u podstanare jer je apsolitno totalna misaona imenica kupiti stan od primanja koja jedva dosezu ~800EUR (verenica mi i ja) mesecno. Na moru sam bio pre 6 godina poslednji put, na planini u zimu prvi i jedini put pre 5 godina. Svi smo nesrecni i tuzni, zalosni i jadni, neizivljeni, ruzni, zeljni, zivota gladni, napaceni,zaraceni... :D

Samo da odem, svanuce mi... :)

A sto se tice okoline, bitno mi je da me najblizi podrzavaju i da zele da odem podjednako jako kao i ja, za ostale - bole me brige sta misle ;)

ne brini, mi idemo sutra, a jedna cera mi takodje slinavi, uzimamo neke kapi za nos, nema to veze. jel' se privikavate na ideju da uskoro dobijate ticket out of here? mi smo jos kao u nekoj izmaglici - da li je stvarno, da li je stvarno stvarno? jeste, divno je:)

Ejjjjjj, kolege sapatnici li sad bolje reci srecnici... Ma shatila sam i ja da slinavost i nije neka bolest, ali mi je trebalo ohrabrenje. Plus, smo morali pomjeriti pregled za slijedecu nedelju, jer ovdje rade samo cetvrtkom preglede, a ovaj cetvrtak imaju neki neodlozni sluzbeni putevi. Ja se zurim da to sto prije bude gotovo jer me sad hvataju paranoje, koje me uvijek hvataju kad se nesto odlicno dogodi, a to su neke iracionalnosti.. Kao sad ce se oni predomisliliti i tako, pocelo mi je to sve i na organizam da utice, mislila sam da sam bolesna, ali su mi svi nalazi ok i dijagnoza "umisljanje bolesti koja ne postoji". Uzas jedan, imam utisak da cu se smiriti tek kad vidim te vize u pasosima... p.s. nemojte se smijati, nije smijesno :dash::besna::dash::besna: :D:D:D:D:D:D:D:D:D

To je duh igre !!! Svaka cast, svako slovo delim sa tobom !!! :D

@Bokse : ako smo dobro sve sabrali imamo 59... daleko smo od 67... tako da bi Saša trebao da briljira na testu...

Sa svima se slažem, teško jeste ovde ali će biti i tamo...Bar u početku... Mislim da nismo jedini koji bi otišli a da nemaju nikoga... Mi planiramo da za apliciranje prodamo kola a pare za tamo... već bi se nekako snašli....

I ja vidim sve nas kao hrabre ljude koji su spremni da sve rizikuju zarad boljeg života...

Neko je rekao da će raditi, pa makar i da nije u struci... Ja ovde radim a posao nije u struci jer, jelte nemam vezu.... Saša radi u struci i on mi je bio jedina veza da radim u proizvodnom pogonu u istoj firmi... Pa, bolje to nego da sedim kod kuće... Ali opet je nedovoljno...

Vino, letovanje... Ma haj'te molim vas... Pitala nas je pre neki dan ćerka od 8 godina da li ćemo ikada ići na more... Šta reći... Kada se svega odričeš da bi njoj obezbedili ono što joj treba... A znamo da će i tamo negde biti teško ali bar da znaš da ćeš i sebi moći nešto moći da priuštiš.... Niko od nas ne očekuje život na visokoj nozi, već da ima ono OSNOVNO!!!

Poslednja izmena:
gibson-les-paul-classic.jpg

Pozdrav svima ...
Nisam bas u toku kako stvari stoje sa Kanadom posto je u mom fokusu Australia , ali hajde da vas pitam - kako stoje stvari za coveka od 34 godine , koji je vlasnik zanatske radionice bar 6 godina unazad , sa diplomom srednje skole ( ne radim u toj struci ) ???
Pokusavao sam 2-3 puta da odradim assessment na sajtu , ali mi neke stvari nisu bas najjasnije , pa vas zato i pitam...
By the way- english language is not a problem for me , at least IELTS 6 .
Unapred hvala
:worth::worth::worth::worth::worth::worth:

drugari,

licimo ti na samoga sebe od pre koliko - godinu, dve, ili meris vreme u kanadi mesecima? izvini, zaboravila sam, pa nas podseti. nije lako, svi znamo, zato je i potrebno malo da se 'napumpas' pre nego krenes, da bi uopste krenuo... znas vec kako to ide. mi licno smo vec imali jedno slicno iskustvo kada sam ja bila na postdiplomskim - kada smo videli kolika mi je stipendija, popadali u nesvest, jer je to za nas u srbiji tada bila kamara para... a tamo to nije bilo maltene dovoljno za jednoga a kamoli za dvoje... suprug je posao trazio jedno tri meseca, nije radio u struci ali je imao relativno pristojan posao, nas dvoje smo ziveli sasvim ok, preostajalo je para i da putujemo, na primer. naravno, mnogo je drugacije kada ides sa decom... i bas zato mislim da je jako vazno dobro razmisliti o tome gde ides, zasto tamo ides, kada ides i sta tacno planiras. mi vec neko duze vreme razradjujemo varijante, imamo ih nekoliko, glavnu i rezervne i trudimo se samo da budemo trezveni a da kad gresimo, gresimo na svoju stetu (tj. da sebe ne precenjujemo). danas toliko informacija mozete pokupiti sa neta - koji se poslovi zaista traze i gde, sta je potrebno da bi se takav posao dobio (ja sam uvek za to da se covek tamo ponovo skoluje ili doskoluje ako je potrebno, ima toliko opcija samo je vazno dobro razmisliti i ne zaleteti se), koliki su gde troskovi zivota a kolika primanja... ma mozete da pogledate kakav je etnicki sastav bilo kog dela grada, videti kako su skole rangirane... ja sam vise za to da pocnes negde gde ti mozda i nije prvi izbor (ko zna, mozda posle i zavolis to mesto) ali gde je realnije da ces u startu imati bolju sansu, pa kad se malo sredis, kad ti zivot tamo vise nije na staklenim nogama, lako ces se preseliti, itd, itd. dalekorocno, pucamo visoko, kratkorocno, mid to low;)

imala sam jedno pitanje na priv, nadam se da je ok da odgovor napisem ovde jer mozda jos nekoga zanima - ne znam kako oni obracunavaju kada je uplacen novac za bilo koju od stavki koje se placaju - mi smo jos oktobra uplatili i poslednje te pare koje traze, sada kada su poslali zahtev za medical poslali su i racun na kome pise 3.11. a to je datum kada su poceli da nas obradjuju... tako da ne znam koliko vremena prodje od kad uplatis pare, do trenutka kada oni zavedu da si uplatio, pa do trenutka kada preduzmu sledeci korak... kao i puno toga sto se ovog procesa tice, i ovo je ostalo nedovoljno jasno... mozda neko drugi ima neku tacniju predstavu o ovome?

sve najbolje svima:)

ps odradili danas lekarski, necu da duzim, vec su sve lepo drugi objasnili. u poredjenju sa svim ostalim, piece of cake:)

Pozdrav svima ...
Nisam bas u toku kako stvari stoje sa Kanadom posto je u mom fokusu Australia , ali hajde da vas pitam - kako stoje stvari za coveka od 34 godine , koji je vlasnik zanatske radionice bar 6 godina unazad , sa diplomom srednje skole ( ne radim u toj struci ) ???
Pokusavao sam 2-3 puta da odradim assessment na sajtu , ali mi neke stvari nisu bas najjasnije , pa vas zato i pitam...
By the way- english language is not a problem for me , at least IELTS 6 .
Unapred hvala
:worth::worth::worth::worth::worth::worth:

cini mi se da vec drugi put postujes ovo a nismo ti odgovorili... izvini, nose nas emocije. mada, svracala sam i na ozzie diskusije, ovde definitivno vlada bolja atmosfera, kenguri su se nesto tako zapetaljali s tim vizama, strasno nesto. mada ni za kanadu nije kao sto je bilo... osnovno je da ti zanimanje bude na listi (trenutno je 29 zanimanja, valjda jula se ocekuje nova lista), ne znam sta ti konkretno nije jasno oko bodovanja pa ne znam sta jos da pisem. o provincial nominee programu, to je kao state sponsorship za australiju, ne znam nista, ali bas nista, ali znaju drugi, pa pitaj... imamo i puno eksperata za kvebek, tamo prolaze skoro sva zanimanja, koliko sam ukapirala, ali moras tamo i da zivis neko vreme nakon sto stignes, nekome je to kao problem, mnogima nije, da druge opcije propadnu sigurno ne bi ni meni, francuski ne moras da znas ali moras da pokazes i dokazes mnogo dobre volje da ces uciti, ispravite me ako gresim kolege, ovo je moj utisak. i da, najbitnija razilika u odnosu na australiju, verovatno, da bi prosao kroz ceo proces ne mora ni jedno akreditaciono telo u kanadi da potvrdi da si ti iz te i te struke i tako dalje. tu stedis pare i vreme, ali ako ides preko federal skilled worker varijante - s njom mozes da ides gde hoces po kanadi odmah, ne moras da se obavezujes da ces neko vreme ziveti tu i tu, itd - onda moras da dokazes da imas odredjenu sumu novca (zavisi od broja clanova porodice). eto, verovatno ti sada nije nista jasnije, mada nije ni meni jasno sta tebi nije jasno... ali sam zaista zelela da te ispostujem, uzasno je da pomislis da te igornisemo dok ovako zaneseno bodrimo jedni druge... srecno!

moze li kratko pitanje da mi odgovorite molim vas !
kolike su sanse da se sa ovih prostora dobije neka skolarina i da se upadne na univerzitet ili koledz ikako?? govorim o tome imam li ja sansu sa srednjom skolom da dobijem sansu da studiram u kanadi?

Sta si zavrsio? Srednju? Fax? Sta te interesuje? Ja sam kontaktirao McGill University iz Montreala, sve moze ako imas kintu. Nemam pojma da li moze neka stipendija ili sta vec...

Moja greska ja se izvinjavam ako sam napravio pometnju stvarno ne zelim to da uradim.
Gitare kao na toj slici su moj decacki san, pa sam u komentaru jednom napisao kako bi jednog dana zeleo da ih imam,posto obozavam da sviram ;), a faucon77 je onda stavio slike i ja nisam uspeo da odolim a da ne iskomentarisem, jos jednom se izvinjavam ako sam nekoga uvredio. ovde smo da razmenjujemo iskustva u vezi prikupljanja dokumenata i slanja dokumentacije znam, ali ne kosta nista ni da se malo zezamo. :)

Pozdrav svim saborcima jos jednom, i nemojte uzeti za zlo ovih par slika :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Back