Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Ok hvala puno.
Znaci dobro, ako mi obrazac ne prihvaca č,ć,ž,š i đ, nece biti problema.

Ma buni me malo to oko naziva radnog mjesta, u slucaju kada se naziv ne poklapa sa njihovim, a na stranim forumima pisu svasta. Stvar je u tome da ce prijevod ugovora o radu na engleski reci jedno, a Kanadska verzija na NOC listi nema takav naziv, nego neki slican, pa sad ako samo stavim svoj naziv radnog mjesta kako ce biti u prijevodu ali sa ispravnim NOC kodom, valjda nece biti problema.

neka prevodilac odradi svoj posao kako valja, ne treba joj/mu sugerisati sta da pise (cak i ako je toliko neprofesionalan/na da prihvata da prevodi drugacije od onoga sto pise) - pazi, mozda tamo u becu neko i dovoljno zna srpski/hrvatski whatever da moze da vidi da jedno pise u originalnu a drugu u prevodu - na kraju, nije vazno kako se radno mesto zove NAJVAZNIJI je opis duznosti, ono sto ti pise u letter of reference, pa je najbolje detaljno se pozabaviti time.

Ja sam mislila od momenta slanja aplikacije u Kanadu, znaci, nacekacemo se mi jos, tek u avgustu.... Pa dobro sta ces sad, zivot ide dalje, bar cemo skupiti malo vise novcica... a mi ekipa do 26 juna, u redove i jedni uz druge, kao pravi saborci, bice valjda vijesti...

Mi smo poslali app u apr 2010 a kompletnu u julu 2011, a IN PROCESS smo od septembra. Tom logikom bi moralo da se zavrsi do juna tj za mesec dana, ali jos ne stizu papiri za medical. Bas me interesuje da li ce neko od nas iz aprila konacno dobiti te papire...:dash::worth::rtfm:

Pozz za prejunsku klasu! Bice Valjda i za nas....:D:D:D

Cao ljudi! :) Evo vrnusmo se sa lekarskog, pa da vam napisem kako je bilo.. :)

Dodjete, sednete, sacekate (sva je fora u cekanju :) ) i onda dodje jedan fini gospodin i uzme vam pasose ili licnu kartu (zavisi sta preferirate kao dokument za identifikaciju) i formulare i to sve fino iskopira (kako bi fini gospodin inace kopirao? :) ) i onda jos malo sacekate... Onda ulazite u "medicinski blok" koji ima 2 prostorije i fino kupatilce (jako bitno u kasnijoj prici :) )

U toj kancelariji/ordinaciji iliti KANCINACIJI :) fini gospodin gore pomenut ce isprintati neke papire, a ljubazna gospodja ce vas pitati da li imate pirsinge ili tetovaze... Mi ih nemamo, pa ne znam sta to vuce za sobom... :) Pita vas jos i za operacije, upale pluca, da li ste pusac, koliko ste teski i visoki (ja budala nisam slagala za tezinu! :) ) i mislim da je to sve od pitanja... Onda vas zamoli da sednete iza paravana i izvadi vam jako malo krvi, prilicno je nezna, za one koji se plase igle! :) Onda vam izmeri pritisak (ali ne govori koliki vam je - to valjda znaci da ste ok)... Posle toga stanete kod gospodinovog stola i citate brojke po njenom izboru u razlicitim redovima, prvo sa jednim, pa sa drugim okom. Ako imate dioptriju, kazete joj kolika je da upise ili date izvestaj ocnog lekara.... Na kraju vas uputi u febjulos kupatilce i da vam casicu za urin, koju i ostavljate tu na policici, na papiru na kom je vase ime... Toliko o kancinaciji! :)

Onda idete u cekaonicu i cekate na pregled kod doktorke... To je trajalo jako kratko (pregled, ne cekanje)... Ordinacija je sa leve strane, nasuprot kancinacije... Skinete se i ostajete samo u gacicama, ona vam poslusa pluca, ispipa vrat, onda legnete sa nogama savijenim u kolenima i ispritiska vam abdomen i to je bukvalno sve. Platite uslugu (115 evra po osobi za pregled i 1800 din za DHL) opet kod finog gospodina i krenete u Resavsku 69, sa formularom koji vam daju...

Posto smo mi baksuzi, rendgen nije radio u 11.30h, ali MOZDA proradi kasnije, a sutra ce raditi sigurno (wtf?!), tako da smo uzeli broj telefona da proverimo, pa cemo otici popodne ako proradi (rade do 18h)...

Toliko za sad... Nadam se da nisam nista izostavila... :)

Pozdrav!

p.s. Taksi od Drziceve do Resavske je bio 360 dinara, cisto da znate... :D

Poslednja izmena:
Mi smo poslali app u apr 2010 a kompletnu u julu 2011, a IN PROCESS smo od septembra. Tom logikom bi moralo da se zavrsi do juna tj za mesec dana, ali jos ne stizu papiri za medical. Bas me interesuje da li ce neko od nas iz aprila konacno dobiti te papire...:dash::worth::rtfm:

Pozz za prejunsku klasu! Bice Valjda i za nas....:D:D:D

Bice valjda!:) stavili su nas u neki queue (jedna od mojih omiljenih engleskih reci;) ludilo...) ali smo sve blize i blize i blize fles rojalu!!! bice, bice... znas onu staru: strpljen, spasen;)

a gde biste vi? mi bismo za edmonton (ne bojimo se zime;))

pozdrav svima na forumu, a posebno za canadainmydreams koja nam je svima pokazala kako kada si pravilno motivisan i cekanje i vadjenje krvi i nikakva usluga za debele pare mogu da budu PRAVA UZIVANCIJA!

Bice valjda!:) stavili su nas u neki queue (jedna od mojih omiljenih engleskih reci;) ludilo...) ali smo sve blize i blize i blize fles rojalu!!! bice, bice... znas onu staru: strpljen, spasen;)

a gde biste vi? mi bismo za edmonton (ne bojimo se zime;))

pozdrav svima na forumu, a posebno za canadainmydreams koja nam je svima pokazala kako kada si pravilno motivisan i cekanje i vadjenje krvi i nikakva usluga za debele pare mogu da budu PRAVA UZIVANCIJA!

sto se tice zime, svaka cast za edmonton, vec vam zavidim na skijanju...mi volimo zimu i jedva cekamo da dodjemo u fazu "vikend skijanja"...prvo moramo u toronto sigurno jer imamo nekoliko prijatelja tamo koji nam mogu puno pomoci, kasnije bi najradije u Vankuver, ali ko zna sta ce biti posle...lako cemo za posle...

a otkud znas da smo u queue-u? stvarno glupa rec :dash:....imas li neke informacije ili pretpostavljas i kad se bave slucajevima koji spadaju pod tu glupu rec?:hahaha: bas preterase....sta kazu ova druga dva para iz aprila? jel neko mozda pisao mejl da pita dokle misle? pozz i samo hrabro!:ok:

Poslednja izmena:
sto se tice zime, svaka cast za edmonton, vec vam zavidim na skijanju...mi volimo zimu i jedva cekamo da dodjemo u fazu "vikend skijanja"...prvo moramo u toronto sigurno jer imamo nekoliko prijatelja tamo koji nam mogu puno pomoci, kasnije bi najradije u Vankuver, ali ko zna sta ce biti posle...lako cemo za posle...

a otkud znas da smo u queue-u? stvarno glupa rec :dash:....imas li neke informacije ili pretpostavljas i kad se bave slucajevima koji spadaju pod tu glupu rec?:hahaha: bas preterase....sta kazu ova druga dva para iz aprila? jel neko mozda pisao mejl da pita dokle misle? pozz i samo hrabro!:ok:

mislim da smo u queue jer imaju kvote koliko viza mogu izdati godisnje, oni koji su aplicirali posle juna 2010 su prioritet tako da sigurno prvo odvoje neki broj za njih a sta ostane rasporede na nas ostale... sve koji smo ikada aplicirali. takav sam utisak ja stekla citajuci sve i svasta. pitanje je samo koliko ima fajlova pre nas u ovoj drugoj grupi (koja mozda ima i svoje podgrupe, to bi bilo logicno valjda...) mislim da se sada sve svodi samo na cekanje jer mislim da ako nesto nije kako valja relativno brzo dobijes 'odbijenicu' (to je sto se 'papirnatih dokaza' koje saljemo u bec tice). mogu da tvrdim da medju nama ovde nema nekih koje trazi interpol, tako da tesko da mozemo zapeti oko security checks i tome slicno, znaci, kad nas nisu odbili jos davno i nekima su trazili dopune (iz cega bi valjda trebalo da sledi da je sve ostalo ok, pa ako su i dopune ok - onda je sve ok, ok?) - valjda je sada samo potrebno strpljenje za ovaj queue;)
bice, bice... nema valjda!:)

mislim da smo u queue jer imaju kvote koliko viza mogu izdati godisnje, oni koji su aplicirali posle juna 2010 su prioritet tako da sigurno prvo odvoje neki broj za njih a sta ostane rasporede na nas ostale... sve koji smo ikada aplicirali. takav sam utisak ja stekla citajuci sve i svasta. pitanje je samo koliko ima fajlova pre nas u ovoj drugoj grupi (koja mozda ima i svoje podgrupe, to bi bilo logicno valjda...) mislim da se sada sve svodi samo na cekanje jer mislim da ako nesto nije kako valja relativno brzo dobijes 'odbijenicu' (to je sto se 'papirnatih dokaza' koje saljemo u bec tice). mogu da tvrdim da medju nama ovde nema nekih koje trazi interpol, tako da tesko da mozemo zapeti oko security checks i tome slicno, znaci, kad nas nisu odbili jos davno i nekima su trazili dopune (iz cega bi valjda trebalo da sledi da je sve ostalo ok, pa ako su i dopune ok - onda je sve ok, ok?) - valjda je sada samo potrebno strpljenje za ovaj queue;)
bice, bice... nema valjda!:)

sve sto kazes je vrlo logicno i verovatno tacno...jedino sto nije fer sto smo mi nesretnici predali po starom i zato cekamo...mislim, sta ja imam s tim sto su oni resili da menjaju sistem, sto ja da ispastam..mogli su da kazu, sacekajte jun i bice gotovo za 4-5 meseci a ne cekam kao kreten godinu dana...stvarno su bzvz...:dash::dontunderstand: ...ima svasta da im kazem samo da predjem s one strane grane, uputicu im ozbiljan protest :D

@Bice Valjda

jedino sto nije fer sto smo mi nesretnici predali po starom i zato cekamo...mislim, sta ja imam s tim sto su oni resili da menjaju sistem, sto ja da ispastam..mogli su da kazu, sacekajte jun i bice gotovo za 4-5 meseci a ne cekam kao kreten godinu dana...stvarno su bzvz... ...ima svasta da im kazem samo da predjem s one strane grane, uputicu im ozbiljan protest

Saborci, gledajte malo ovo i vedrije, nije sve tako crno sto se ceka u ovom nedogledu :). Sta recimo da su prosle godine rekli lista nije retroaktivna (ranije sam slusao da su i to znali da kazu) onda bismo svi bacili novac na aplikacije, ko u Martu, Aprilu, Maju u delom u Junu mesecu. U tom slucaju ode lova neko manje neko vise, a nema aplikacija, nema vracanja sredstava. Tada bismo svi imali drugacije zelje od ovih danas... ppp daleko ga bilo :)
Kazem ovo jer i ovo cekanje je bolje od ovoga sto sam naveo, nisam djavo da mi je malo. Jeste da nestrpljenje ubija ali ima sve svoje prednosti i nedostatke :)

Pozdrav saborci!

Evo kad svi cute da ja napisem nesto. Ja sam jos u fazi IELTS testa. Treba mi maksimum da bi nakupio 67 bodova. Izasao sam jednom i dobio sve dobre ocene osim listeninga gde sam dobio 7 a treba mi 7.5
Sada sam prijavio ponovo ispit za 11. juni. Dvoumio sam se da li da trazim remark ali posto je u pitanju listening ne verujem da bi vredelo. Tu je bodovanje egzaktno. I tako opet spremam IELTS ... Vec sam se smorio ali odlucio sam da izlazim 100 puta ako treba i da ucim godinama ako treba jer i pare ulozene u ispite i vreme odvojeno za ucenje su dobra investicija ako ce me dovesti u Kanadu.

Kada sam video rezultate IELTS-a pomislio sam da ta dva boda nakupim na Francuskom. Ali posto sam skontao da je jako tesko dobiti i minimum bodova na testu francuskog (za nekoga ko nema pojma francuski i ucio bi mesec dva pre ispita), odustao sam od Francuskog.

Eto, mozda su ove moje muke dosadne u odnosu na ekipu koja je vec stigla pred kraj procedure, ali red je da se i mi pocetnici javimo...
Ima li jos neko u slicnoj situaciji? Gde ste kolege pocetnici?

Evo kad svi cute da ja napisem nesto. Ja sam jos u fazi IELTS testa. Treba mi maksimum da bi nakupio 67 bodova. Izasao sam jednom i dobio sve dobre ocene osim listeninga gde sam dobio 7 a treba mi 7.5
Sada sam prijavio ponovo ispit za 11. juni. Dvoumio sam se da li da trazim remark ali posto je u pitanju listening ne verujem da bi vredelo. Tu je bodovanje egzaktno. I tako opet spremam IELTS ... Vec sam se smorio ali odlucio sam da izlazim 100 puta ako treba i da ucim godinama ako treba jer i pare ulozene u ispite i vreme odvojeno za ucenje su dobra investicija ako ce me dovesti u Kanadu.

Kada sam video rezultate IELTS-a pomislio sam da ta dva boda nakupim na Francuskom. Ali posto sam skontao da je jako tesko dobiti i minimum bodova na testu francuskog (za nekoga ko nema pojma francuski i ucio bi mesec dva pre ispita), odustao sam od Francuskog.

Eto, mozda su ove moje muke dosadne u odnosu na ekipu koja je vec stigla pred kraj procedure, ali red je da se i mi pocetnici javimo...
Ima li jos neko u slicnoj situaciji? Gde ste kolege pocetnici?

Hello teleporter! :)

Nisam nesto upucena u tvoj plan, u kojoj kategoriji aplicirate, ali znas da ce se lista zanimanja menjati u junu (tako je najavljeno prosle godine kad su izbacili ovu listu sa 29 zanimanja)... Nadam se da ti je sve ostalo spremno i da ces stici da posaljes aplikaciju na vreme...

Pozdrav :)

Zdravo drustvo!

Evo i ja da se upisem na ovaj forum, koji vec duze vreme pratim i koji mi je zaista dao odgovore na mnoga pitanja. Hvala vam svima! :)

Moj suprug i ja konacno poslasmo (posle 7 meseci pripreme) dokumenta za Sydney.
Eto usli smo na stazu i trka je pocela...videcemo kada cemo doci do cilja! :)

Pozdrav!

FSW kategorija. Znam da menjaju listu i nije mi sve spremno (ja rezultate IELTS-a dobijam tek 25. juna) ali nadam se da ce moje zanimanje ostati. Ja sam el. ing. i planiram da apliciram kao industrial electrician. A postoji na listi 29 i (nonindustrial electrician). Valjda ce nesto od ta dva ostati.

Da li je neko skoro dobio PR preko ambasade u Becu po osnovu braka? Ako jeste, molim da mi odgovorite koliko je trajalo? Moj muz je podneo zahtev u martu, sponsorship je odobren,a ja sam dobila pismo pre par dana iz Beca gde pise da procedura traje najmanje 9 meseci, a to mi deluje bas dugo. Znam da je to ranije resavano mnogo brze, naravno, pod uslovom da je dokumentacija ok. Molim odgovor.

Back