Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Evo sta smo dobili na pitanje u vezi nas koji smo zavrsili po starom programu studije, Ja sam Diplomirani Inzenjer Arhitekture, faks je trajao pet godina, na pitanje kako boduju.

- A four-year full-time equivalent university diploma is usually awarded with 20 points
- A completed five-year university program with evidence of a Master degree diploma is awarded with 25 points.

You will be informed about the assessment of your application/ educational credentials in due course;

Meni su poslali malo konkretniji mail,imas ga ovde.Mada,najbolje napraviti visak poena IELTS-u

Jedno informativno pitanje, koliko ima nas PER-ovaca od Juna 2010 kojima je e-cas status "received by visa office" i niko im se jos nije javio iz ambasade u Vienni?
Ima li neko predstavu koliko se ceka na bilo kakav odgovor iz Ambasade, i posle kog vremena bi trebalo mozda poslati mejl kao neki inquiry?
Ako sam dobro video Vrachar je na najboljem putu.

Jedno informativno pitanje, koliko ima nas PER-ovaca od Juna 2010 kojima je e-cas status "received by visa office" i niko im se jos nije javio iz ambasade u Vienni?
Ima li neko predstavu koliko se ceka na bilo kakav odgovor iz Ambasade, i posle kog vremena bi trebalo mozda poslati mejl kao neki inquiry?

Mi smo dobili mail iz Beca 15. februara za dopunu dokumenata i poslali smo ih 10. marta... Sad cekamo (naaaaaaaaravno)...

Mislim da nema. Nas troje je dobilo PER do sada, a @canadainmydreams i ja smo dobili zahtev iz VO Beč da pošaljemo dodatnu dokumentaciju. Mislim da nemaš razloga za brigu, vrlo lako može da se desi da dobiješ poziv za medical pre svih nas. ;)

Mislim da nema. Nas troje je dobilo PER do sada, a @canadainmydreams i ja smo dobili zahtev iz VO Beč da pošaljemo dodatnu dokumentaciju. Mislim da nemaš razloga za brigu, vrlo lako može da se desi da dobiješ poziv za medical pre svih nas. ;)

Sumnjam, ja nisam poslao kopiju vojne knjizice sto su tebi trazili (jer nije ni pisalo da trreba).. a verovatno ce jelte da traze...e koji sam ja pacenik, kakve crni misli imam - ja vec kao cekam neku odbijenicu na 1000 godina, hahaha.. uzas..:dash:

Sumnjam, ja nisam poslao kopiju vojne knjizice sto su tebi trazili (jer nije ni pisalo da trreba).. a verovatno ce jelte da traze...e koji sam ja pacenik, kakve crni misli imam - ja vec kao cekam neku odbijenicu na 1000 godina, hahaha.. uzas..:dash:

Ha, ha, i ja imam slicne momente, i kad pomislim d acu vrlo brzo da napisem ovdje ili medicals ili odbijenica, takva me trema pogodi da je to strasnooooo... totalno pacenje, ha, ha... kao na prijemnom u srednjoj ili nesto slicno... na vozackom....:rotf::rotf::rotf::rotf:

:dash: Hvala vam sto ste se javili. Ima li jos nekoga od sapatnika da ceka ovoliko dugo?!?! Nadam se da ce ovo cekanje uskoro biti zavrseno. Moji prijatelji me vec uveliko zafrkavaju: Ma nema sanse, da su hteli vec bi vas zvali i dali vizu... I tako redom. nama je krajem marta upravo bilo 3,5 godine kako cekamo?!?! 42 meseca, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...:dash::dash::dash::dash::dash: Ako ima jos ovakvih neka se jave da mi bude lakse.
pozdrav svim sapatnicima!

Da vam bude lakše ima još sapatnika. Osećam se pomalo kao ilegalac na ovom forumu...izronim tu i tamo :), ali drago mi je zbog novih aplikanata koji sve to brže završavaju. Ubija me čekanje kao i neizvesnost. Hoćemo li dobiti poziv za lekarsko, da li ćemo otići tokom leta, da li će ispoštovati vreme koje su sebi odredili(43 meseca).... mnogo je pitanja na koja nemam odgovor, a takođe ne mogu da planiram ništa unapred pošto se stalno pitam da li ćemo biti tu još jedno leto, jesen, zimu?????? Stvarno mi je dozlogrdilo, najgore je što ne mogu ništa da promenim....moram da čekam.... Pozdrav svima i srećno!

^^
Puno sreće dblui. :ok:

Koliko sam shvatio ne traže svima knjižicu. Ja nisam služio vojsku pa ih verovatno zanima da dobiju legalnu potvrdu za to. Pored knjižice tražili su i potvrdu Ministrastva odbrane o (ne)služenju vojnog roka.

Siguran znak da stvari teku dalje svojim tokom je kada ti se eCAS status sa "RbVO" promeni u "In process".

Inače ne vredi se unapred nervirati. Naše je da odradimo šta se traži, a njihovo je da odluče šta će dalje.

Pozdrav. :bye:

Poslednja izmena:
Ajde ajde svi smo cekali beskonacno dugo i docekali na kraju tu vizu pa ne sumnjam da ce i ostali saborci docekati "ono" glavno pismo koje pocinje sa :Gospodine pakujte kofere,izljubite rodbinu...:) :) :) :) :)....Ja veceras krecem za Bec ali ne JATom kao Manojlo :D vec volanisem 7-8 sati (vezbam za Kanadu) a u cetvrtak od 8:30 predajem pasos pa se nadam da ce viza biti do 15:00h P.M. u istom...kuckamo se za koji dan ;)

Odlicna preporuka. :)

Pitanje jedno, jeste poslali dokumentaciju preko ambasade u Beogradu ili platili DHL i sl. ???

Pozzzz

Mi smo super prosli po pitanju slanja.
Otisli smo u British Council i trazili im kopije IELTSa - 500 din po osobi.
Nisu hteli da nam ih daju posto je politika firme da moraju oni da ih posalju.
Mi smo im onda pokazali da u uputstvu izricito pise da sam kandidat mora da posalje sve zajedno.
I tako - moj dragi je otisao kod njih sa nasom spremljenom dokumentacijom u koverti, oni su ubacili IELTS,
zapakovali/zalepili sve, napisali nase podatke na koverti i poslali (za 1000din).
Nama su samo prosledili uplatnicu mailom :)
A inace je poslato nasom postom, avionom, sa povratnicom, preporuceno (cini mi se da je cena bila oko 1080din)
Naravno povratnicu nikad nismo dobili (to kod nas ne funkcionise), ali broj posiljke je internacionalni,
pa moze da se proveri u Kandskoj posti da li je stiglo, kad, ko je primio ...

pozz i srecno :)

P.S. sad sam tek videla da je Kvebek u pitanju - ali procedura oko slanja je verovatno ista?

Poslednja izmena:
Drugari, treba mi mala pomoc.

Popunjavam aplikaciju (imm0008) i imam par pitanja (idem sam):
1. How many family members (including yourself) are included in this application for permanent residence in Canada?
odgovor: 1
2. Details of family members - pise sve sem majke i brata, nisam ozenjen, nemam partnerku ili partnera, imam samo majku i brata. Njih ne navodim ovde?
3. Identity card number - jel je ovo broj licne karte? ili neceg drugog???

1. How many family members (including yourself) are included in this application for permanent residence in Canada?
2. Details of family members - pise sve sem majke i brata, nisam ozenjen, nemam partnerku ili partnera, imam samo majku i brata. Njih ne navodim ovde?

manoylo, navodis majku i brata - ako zelis da ih ikada sponzorises da dodju, potrebni su im ti podaci, a identity card number ti jeste br licne karte - mada, cini mi se da je bilo i nesto negde gde mozes da uneses svoj maticni broj - izvini ako unosim zabunu, popunjavala sam te stvari pre godinu dana, zaboravilo se...

@dblui, bokaruki - ne mogu i ne zelim da zamislim kako vam je - najgore je to sto ne znas gde si - kao da pokusavas da planiras zivot na dva koloseka. kad vidim koliko vi cekate bude mi ozbiljno glupo sto se ja nerviram sto nisu jos poslali poziv za lekarski a tek ce godina dana kako smo im se po prvi put javili... s druge strane, ljudski je da nemas strpljenja, kazem sebi

sutra je dan kad sam sebi dala rok da im posaljem case specific inquiry sa sve kopijama novih decijih pasosa a sve to i kurirom - kako su na prethodni mail odgovorili nakon mesec i vise dana a nisu napisali nista korisno bar cu moci da se zanimam - da ne cekam samo postara nego i opsesivno-kompulsivno da otvaram mail svakih desetak minuta

this too shall pass - jednoga dana cemo se smejati sami sebi:):):)

Da vam bude lakše ima još sapatnika. Osećam se pomalo kao ilegalac na ovom forumu...izronim tu i tamo :), ali drago mi je zbog novih aplikanata koji sve to brže završavaju. Ubija me čekanje kao i neizvesnost. Hoćemo li dobiti poziv za lekarsko, da li ćemo otići tokom leta, da li će ispoštovati vreme koje su sebi odredili(43 meseca).... mnogo je pitanja na koja nemam odgovor, a takođe ne mogu da planiram ništa unapred pošto se stalno pitam da li ćemo biti tu još jedno leto, jesen, zimu?????? Stvarno mi je dozlogrdilo, najgore je što ne mogu ništa da promenim....moram da čekam.... Pozdrav svima i srećno!

Bas tako dblui, ne mozes nista da uradis, nigde da se maknes, jer ne znas gde si, jos ovde ili vec tamo?Bilo bi super da to bude do leta ali znas i sam da oni to prosecno vreme trajanja stalno pomeraju.Mi cemo biti zadovoljni ako do kraja godine sve bude reseno.
Glavu gore i nadajmo se da ce da se sete i nas.Podrska svima, narocito onima koji cekaju ovoliko duuuuugo!!!!!!!:bye:

Family members se uvek odnosi samo na partnera ili decu, odnosno one clanove koji uopste mogu da se prijave sa tobom, bilo da ce ici ili nece. S obzirom da ih nemas, pises N/A. Inace, po kanadskom imigracionom zakonu, kasnije mozes da sponzorises majku, ali ne i brata.

Evo ga uputstvo http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/guides/EQ78.asp

Poslednja izmena:
Dakle, evo info za sve koji još nisu poslali dokumentaciju u Kanadu, a imaju dilemu kako da to urade. Naša dokumentacija (za četiri osobe) teška je oko 600 grama, a cene su sledeće:
DHL - 8.000,00 dinara, isporuka za dva-tri radna dana (nešto je malo preko sume, ali nebitno)
UPS - 73€ plus još koji cent; isporuka je za dan-dva; dolaze na vrata
FEDEX - 3.500,00 dinara; možda par stotina manje, isporuka za dva-tri dana
EMS (Pošta Srbije - EMS (Express Mail Service);; cena je na sajtu 3.000 a kada sam zvao telefonom rekla je 2.500. Nije kurirska služba (to pišem zbog adrese na kuju se šalje) i stiže za 5 radnih dana.
Pošta Srbije 1.000 dinara; preporučeno pismo, avionom, isporuka za 7 dana.
Cene su prilično različite, hm. Mi u narednih nekoliko sati odlučujemo kako šaljemo.

Pozdrav svima

Manoylo cestitam, konacno da nas neko obraduje. U Becu sam polagao za QSC neposredno posle tebe, tacnije 05.04. i kod istog simpaticnog cikice. Ne mogu da kazem da sam prosao na znanje ali je bio zadovoljan sto sam ucio, pokazao zelju i nesto ipak guknuo, pa je razgovor posle prebacio na engleski.
Usledio je momenat "I'm going to accept you" od kojeg ja nista vise nisam cuo. :)
Zato Te molim, kao i one koji znaju sta je dalje ciniti, za male savete znam da sledi lekarski, neko cekanje od mesec dana medjutim sta konkretno :think:

Hvala na podrsci i zelja svima da budu istrajni

Aleksandar

Pozdrav svima

Manoylo cestitam, konacno da nas neko obraduje. U Becu sam polagao za QSC neposredno posle tebe, tacnije 05.04. i kod istog simpaticnog cikice. Ne mogu da kazem da sam prosao na znanje ali je bio zadovoljan sto sam ucio, pokazao zelju i nesto ipak guknuo, pa je razgovor posle prebacio na engleski.
Usledio je momenat "I'm going to accept you" od kojeg ja nista vise nisam cuo. :)
Zato Te molim, kao i one koji znaju sta je dalje ciniti, za male savete znam da sledi lekarski, neko cekanje od mesec dana medjutim sta konkretno :think:

Aleksandar

Cestitam!
Koliko dugo ti je trajalo ispitivanje? Meni je pocelo u 9h00 a vec u 10h00 sam bio u kafani na pivcu! :D

Sada trebas da popunis aplikaciju za federalni (sto i ja trenutno radim), moras da izvadis 'Uverenje o nekaznjavanju' na koje se ceka od 7 do 10 radnih dana, da platis troskove obrade aplikacije i sve to da posaljes u Bec, na sprat nize od QIC. :)

Ako ti trebaju formulari poslacu ti ih sve na mejl.

Nego, imam jos jedno pitanje, na formularu SCHEDULE 1 - BACKROUND / DECLARATION, strana 2, pitanje 11, Personal History: jel pisem radno iskustvo? Gde sam i sta radio? Ja radim od svoje 20te godine (legalno) ali sam u isto vreme i studirao. Jel treba da pisem npr., prvo polje Studying od do, pa ispod firma gde sam radio, od do, pa opet firma gde sam radio od do....?

Aj uzdravlje :D
-m

Pozdrav svima

Aleksandar

Pa to je bas ohrabrujuce za nas koji cekamo. Mogu zamisliti taj osecaj nakon sto ti kaze da ce te primiti. Mislim, ne mogu :)

Ipak se isplatilo cekanje. Jesi se ti prijavio sam ili sa partnerom, decom i slicno? Kako je izgledao intervju? Sta je cikica sve pitao? Ako mozete da se setite sto detaljnije, bilo bi bas super. U svakom slucaju, hvala svima sto delite iskustva ovde, od neprocenjivog su znacaja.

Mislim da sam vec ostavljala ovaj link, ali nije lose da ponovim, posto je stvarno koristan za kvebecke aplikante u federalnoj fazi, uputstvo: http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/guides/EQ7TOC.asp

Srecom, ne znam nikoga ko je odbijen a cekao je ovoliko dugo. Jednostavno, kada vam traze dokumenta da posaljete (po starom) ako ne zadovoljavate posalju vam odbijajujuce pismo u vrlo kratkom roku posle toga. Ovako nam ostaje da cekamo, pa kada se smiluju. Jos mesec dana pa slavimo 43 meseca. Pozdrav svima!

Htedoh jos nesto da kazem, moj komsija je dobio poziv za lekarski tacno posle 3,5 godine. I u roku od dva meseca je bio u Kanadi. Jos nesto, za nas koji smo studirali po starom, priznaju petogodisnje studije tehnickoh fakulteta: gradjevina, elektrotehnika, Arhitektura... itd, naravno, uz potvrdu univerziteta - fakulteta o trajanju osnovnih petogodisnjih studija. U Skoplju je postojala visa arhitektonska skola i oni su dobijali zvanje Inzenjer Arhitekture dok na Beogradskom Univerzitetu se posle petogodisnjih studija sticalo zvanje Diplomirani Inzenjer Arhitekture. Naravno, ja sam im poslao sa dokumentacijom i transkript predavanja i vezbi sa studija koje mi je izdao Fakultet. Iz toga se vidi da smo mi imali i vise vezbi i predavanja i predmeta od ovih po Bolonji. Ne bi smeli da ne uvaze takvo stanje stvari, to bi bila diskriminacija i to vrlo ozbiljna, pogotovo sto njihova regulatorna tela u kanadi to priznaju kao master.
Da, zalosno je sto od ovolikog cekanja covek prosto ne zna sta da radi sa sobom i svojim zivotom - osim da uci jezik i da prati svoju struku. Na zalost, ne mogu planirati nista na duze jer koliko sutra nas mogu pozvati i sta onda. Kada se odluci da se iseli iz zemlje to je velika i zivotna stvar i svi mi se posvetimo tome te nas svaka druga mogucnost jednostavno ne interesuje.
Ako nista drugo iskoristio sam vreme te mnogo slikam i vec imam gomilu platana na gomili.
Pozdrav i oprostite ako sam koga davio ovom svojom dugom opservacijom problema.

Back