Manoylo, cestitam i srecno na razgovoru! To je poslednji korak pred dobijanje CSQ!
Canada forever, evo obecanog odgovora, a sledeci put cu pisati i o uslugama koje pruza imigraciono.
Radno vreme je 35, 37 i po ili 40 sati nedeljno. U mojoj firmi se radi 7 i po sati dnevno, odnosno 37 i po nedeljno. Pauza je kako gde, uglavnom sat vremena i, naravno, nije placena. U Montrealu je hrana odlicna, ima restorana koliko hoces, i to iz razlicitih krajeva sveta. Cena takodje ima razlicitih. U svakom slucaju, hrana ne treba da te brine. U prodavnicama isto mozes da nadjes sta god hoces, ako poredis sa cenama u Srbiji nije jeftino, ali ako gledas u odnosu na ovdasnje plate, onda je sasvim u redu. Ljudi na pauzi jedu ili ono sto su poneli od kuce ili u restoranima.
Sto se tice vremena za opustanje, mislim da na to ne treba mnogo racunati u prvo vreme. Prvo juris da bi obavio sve administrativne stvari, zatim tu su kursevi (ako te zanimaju), onda treba traziti stan, namestaj, pa na red dolazi posao. Posle je opet individualno. Zavisi od posla, od toga koliko tebi treba vremena da se priviknes na ritam, koliko vremena gubis u prevozu itd. Ceo proces imigracije nosi sa sobom suvise stresa i uzbudjenja, tako da nemas mnogo snage za bilo sta. Posle opet dolazi na red trazenje novog posla jer najcesce prvi posao koji nadjes nije idealan i ostanes na njemu dok ne nadjes nesto bolje. Sve to oduzima mnogo vremena i energije, ali mislim da se definitivno isplati. Jos jednom, sve je individualno.
U Biodomu smo bili i bilo je super. Posetili smo i Botanicku bastu (jedan deo), ali ne i Insektarijum jer su vec dugo u strajku (ne znam da li jos uvek traje). Bili smo i u Biosferi, zatim Muzeju savremene umetnosti, posetili neke parkove i krajeve grada i to je za sada sve. Kada dodjete, nabavite sto pre karticu koja se zove Accès Montréal. Moze da se trazi u svakoj opstinskoj biblioteci. Kosta 7 dolara za godinu dana, a ako zivite na istoj adresi i trazite je u isto vreme, onda je 13 dolara za oboje. Sa njom cete imati velike popuste na sve i svasta, pocevsi upravo od Botanicke baste i Biodoma, preko muzeja, bioskopa, pozorista, sportskih centara itd. Evo link, pa pogledajte :
http://ville.montreal.qc.ca/portal/page?_pageid=4877,13189565&_dad=portal&_schema=PORTAL
U svakom slucaju, isplati se vec posle prve ili druge upotrebe jer su popusti na nekim mestima bas veliki.
Sto se klime tice, najbolje da nas pitate u januaru ili februaru, posto su to dva najhladnija meseca… Prolece je ove godine doslo ranije, leto je bilo vrelo, a jesen je isto stigla pre nego inace. Vec bar tri nedelje nosimo zimske jakne, a kad kazem zimske, mislim na evropske zimske jer uskoro cemo morati da predjemo na mnogo toplije.
Za kompjutere ne znam tacno cene jer smo mi sa sobom doneli lap top i nismo kupovali nista drugo. Usluge interneta i mobilne telefonije su skupe i nazadne u odnosu na Evropu. Mi smo se prve tri ili cak cetiri nedelje odlucivali kod koga da se pretplatimo, uporedjivali, kombinovali i razbijali glavu jer nema dobitne kombinacije. Na kraju smo sve uzeli kod Videotrona, odrali su nas na pocetku jer su nas naterali da kupimo mobilne iako smo imali svoje dekodirane i zato sto, kao neko bez istorije kredita, moras da platis za dva meseca unapred. Posle se to kompenzuje i sledeceg meseca ne platis nista, ali strasno je sto na pocetku moras odjednom da das toliko para. Dakle, dva meseca koriscenja interneta, fiksnog telefona, dva mobilna telefona i televizije, + neki terminal koji moras da kupis + instalacija + 2 mobilna telefona (aparata), sve to zajedno 740 dolara. Stvarno ti ne treba takav trosak na pocetku, ali na kraju se pomiris sa tim. Kada smo mi dosli, jedino je kod Fida bilo moguce kupiti samo karticu, kod svih ostalih operatera je bilo obavezno kupiti i telefone. Medjutim, kod Fida nam se nije svideo odnos cene i onoga sto za to dobijes, a Videotron nudi veliki popust na pretplatu za mobilne ako kod njih uzmes i internet i fiksni telefon. Mislim da je sada moguce i kod Videotrona kupiti samo kartice bez telefona, znam da su mi rekli da ce tu mogucnost uvesti od jula. Inace, treba znati i da u Kanadi skoro nista nije ukljuceno u pretplatu za mobilne. Placaju se dodatno ulazni pozivi, poruke koje primas, sekretarica i prikazivanje broja koji te zove. U stvari, sto se ulaznih poziva tice, placaju se po istoj tarifi kao da si ti uputio poziv. Treba da znas da, ako ti kazu, da je u tvoju pretplatu ukljuceno npr. 100 minuta razgovora, to znaci 100 minuta upucenih i primljenih poziva zajedno.
Namestaj mozes da kupis polovan, ali ako nemas kola, malo je nezgodno jer treba da platis prevoz. Na jednoj adresi ces na primer kupiti sto i stolice, na drugoj krevet, na trecoj ormar itd, a svaki put treba da na to platis i prevoz. Ako kupujes polovno, treba da pazis i da drvo ne bude crvotocno jer kazu da je to ovde cesto slucaj, a posle ti se prosiri po celom stanu. S druge strane imas Ikeu, gde mozes da nadjes namestaj po razlicitim cenama, imas uvek sve i u najjeftinijoj varijanti, u tom slucaju nije bas kvalitetno, ali za prvo vreme je ok. Na sajtu McGilla mogu da se nadju razni oglasi, pa i oni za polovan namestaj. Mi smo tu pronasli decka koji prevozi namestaj i naplacuje 30 dolara na sat, sto je najpovoljnije sto sam pronasla.
Desjardins se nije uvek reklamirao na sajtu immigrer.com, mislim da je poceo relativno nedavno. Secam se da su nesto malo pre nego sto smo mi krenuli u Kanadu na sajtu pozivali nove imigrante da daju svoje misljenje o bankama u kojima su otvorili racune i da kazu da li su zadovoljni ili ne kako bi ljudi koji tek dolaze mogli lakse da odaberu banku. Pretpostavljam da je to u stvari rezultat ankete, odnosno da je vecina ljudi bila zadovoljna upravo Desjardins-om.
Pozdrav !