Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Meni sad više ništa nije jasno. U specific instructions je naveden jedan broj žiro računa u zagrebačkoj banci, a u drugoj uputi je naveden drugi račun na koji se uplaćuje http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/assets/pdfs/Cost_Recovery_Feetable-E.pdf

također mi nije jasno da li moram slati potvrdu iz banke prvo u Beč, pa čekati 2 tjedna da mi oni pošalju svoju potvrdu, ili to iz banke odmah šaljem u Sydney? Vidim da je za neke zemlje izdana posebna uputa i da je stvar komplicirana do krajnjih granica.

evo ovdje sve pise http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/sw-tq.aspx?lang=eng
u sustini trebas ispuniti formular uplatiti sume u kneza milosa, ponesi pasose svih clanova porodice, uplate se rade za svakog posebno i onda zajedno za formularom salji u ambasadu u bec. oni ce sve provjeriti i onda ce ti poslati receipt, ti taj receipt stavo i kovertu sa aplikacijom i onda salji u sidnej... jednostavnija procedura je placati kreditnom karticom i poslati u sidnej direktno i onda samo cekati da ti skinu sa racuna tu sumu... za to konsultuj medusa/u ona je tako slala...

hello redapple, hello svima

kad me pominjes, da se i ja javim. ja jesam platila karticom iznos za sydney i sve je bilo ok. izgleda da becu necu moci tako da platim nego cu morati u banku... neko je pisao da ne mora da se ode bas u ekspozituru u kneza milosa u beogradu vec moze da se zavrsi i u drugim ekspoziturama, pod uslovom da tamo znaju sta rade... ja sam otvorila s tom namerom racun u komercijalnoj banci u mestu gde zivim pa cu videti da li cu moci tako da zavrsim ili cu ipak, da bi bila sigurna, da se prosetam do beograda. ne znam da li kada se placa u banci postoji neka provizija, meni su sa kartice skinuli vise novca od tih 1400 dolara koliko je bilo za nas cetvoro, na ime usluge... whatever.

redapple, kako stvari stoje kod tebe? mi polako skupljamo, imamo rok do kraja oktobra, ne zuri nam se da sto pre odemo, pa polako...

pozdrav svima:)

hello redapple, hello svima

kad me pominjes, da se i ja javim. ja jesam platila karticom iznos za sydney i sve je bilo ok. izgleda da becu necu moci tako da platim nego cu morati u banku... neko je pisao da ne mora da se ode bas u ekspozituru u kneza milosa u beogradu vec moze da se zavrsi i u drugim ekspoziturama, pod uslovom da tamo znaju sta rade... ja sam otvorila s tom namerom racun u komercijalnoj banci u mestu gde zivim pa cu videti da li cu moci tako da zavrsim ili cu ipak, da bi bila sigurna, da se prosetam do beograda. ne znam da li kada se placa u banci postoji neka provizija, meni su sa kartice skinuli vise novca od tih 1400 dolara koliko je bilo za nas cetvoro, na ime usluge... whatever.

redapple, kako stvari stoje kod tebe? mi polako skupljamo, imamo rok do kraja oktobra, ne zuri nam se da sto pre odemo, pa polako...

pozdrav svima:)

cao medusa,

poslali sve, tamo stiglo u jedan utorak, mislim da je bio 31.08. i sad cekamo... vidjecemo sta smo dobro uradili, a sta nismo... u ovoj zadnjoj instrukciji za uplatu right of permenanr residence fee mi je u instrukciji pisalo da bas mora u filijali u beogradu da se uplati. iako je ona uplata za aplikaciju za sidnej imala naznaceno da se moze uplatiti u bilo kojoj filijali... http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/assets/pdfs/Cost_Recovery_Feetable-E.pdf, evo tu pise bas u toj filijali, a na onoj staroj instrukciji je pisalo da moze u bilo kojoj. i oni nista ne naplacuju jer je to jednostavna kes uplata na racun u njihovoj banci, tako da nema provizije...

Hvala vam,puno ste mi pomogli!
I jos nesto,da li proof of funds moze da bude na dva odvojena racuna u dve banke,recimo jedan moj,a drugi zajednicki sa suprugom?!

pogledaj upustvo, ali tamo pise da novac mora biti na racunu nosioca aplikacije i da niko ne smije imati ovlastenje po tom racunu... znaci sve na jednom mjestu
mada ja sam ti to davno citala, treba provjeriti...

Poslednja izmena:
pogledaj upustvo, ali tamo pise da novac mora biti na racunu nosioca aplikacije i da niko ne smije imati ovlastenje po tom racunu... znaci sve na jednom mjestu
mada ja sam ti to davno citala, treba provjeriti...

Mislim da racun moze da bude zajednicki, ali nisam sigurna 100 %.
Sto se ovlascenja tice, to stvarno nema nikakve veze jer oni ne mogu ni da znaju da li neko ima ovlascenje. Na potvrdi iz banke to nikad ne pise, pise od kad imas otvoren racun i koliko trenutno imas novca na njemu.

Mislim da racun moze da bude zajednicki, ali nisam sigurna 100 %.
Sto se ovlascenja tice, to stvarno nema nikakve veze jer oni ne mogu ni da znaju da li neko ima ovlascenje. Na potvrdi iz banke to nikad ne pise, pise od kad imas otvoren racun i koliko trenutno imas novca na njemu.

meni su u banci rekli da ako imam ovlascenika oni to moraju upisati u potvrdu... mozda zavisi od banke do banke

Pozdrav svima. Imam 2-3 pitanja jer upravo završavam ispunjavanje aplikacije.

1) Da li ste na svim obrascima pisali imena sa č ili sa c?

2) Da li se u rubriku vojnih aktivnosti upisuje redovito služenje vojnog roka, ili je to samo za one koji su bili u ratu?

3) Da li prilikom odabira provincije u kojoj želim živjeti, moram odabrati baš onu u kojoj mi je obitelj koja mi nosi 5 bodova, ili mogu upisati i neku drugu provinciju?

Hvala unaprijed.

Pozdrav svima. Imam 2-3 pitanja jer upravo završavam ispunjavanje aplikacije.

1) Da li ste na svim obrascima pisali imena sa č ili sa c?.

Sigurno ti je da napises prvo bez kukica i kvakica, a posle u zagradi s YU slovima

2) Da li se u rubriku vojnih aktivnosti upisuje redovito služenje vojnog roka, ili je to samo za one koji su bili u ratu?.

Obavezno sluzenje vojnog roka se na engleskom kaze "mandatory military service". Tako da u odeljku "military service" napisi mandatory military service za obavezno sluzenje vojnog roka. Svakako ce ti kasnije traziti kopiju i prevod vojne knjizice.

3) Da li prilikom odabira provincije u kojoj želim živjeti, moram odabrati baš onu u kojoj mi je obitelj koja mi nosi 5 bodova, ili mogu upisati i neku drugu provinciju?.

Napisi tu koja ti donosi poene. Niko ne moze da zna da li tu mislis ostati.

Ok, hvala ti. Još samo jedna nedoumica. Da li nakon što uplatim novce u banku, potvrdu plaćanja šaljem prvo u Beč, pa čekam dodatnu potvrdu, ili je direktno u Sydney sa aplikacijom?

to zavisi odakle saljes. gdje si ti??? tamo ima upustvo za gradjane srbije, bosne i kosova po kome se mora tako, ali ako si iz hrvatske, onda samo uplatis kako tamo pise u processing fees i samo posaljes te uplatnice pravo u kanadu. ervo to je ovaj dokument http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/assets/pdfs/Cost_Recovery_Feetable-E.pdf
ako si iz ove druge trojke onda je to ovaj dokument http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/sw-tq.aspx?lang=eng i u tom slucaju moras prvo slati u bec pa onda kad ti oni posalju potvrdu to slati sa aplikacijom u kanadu..

ja sam isto tako slala obicnom postom i to me kostalo 5 eura i stiglo je tamo za dsest dana, ali tako nikada ne znas da li je tacno stiglo i da li je sve ok, a tek poslije 100 dana mozes zvati da se raspitujes. ovako u dhl pratis posiljku i imas tacan naziv covjeka koji je primio postu i kada i onda si bas siguran kad je proces poceo

Poslednja izmena:
Pročitao sam celu temu i moram priznati da sada imam utisak kao da sve forumaše lično poznajem. :)

Naime, supruga i ja planiramo da podnesemo aplikaciju u narednom periodu. U toku je prikupljanje dokumetacije.

Pošto smo proučili uslove apliciranja u više zemalja, dosta toga nam se u glavi pobrkalo, pa molimo forumaše koji su poodmakli u apliciranju da nam pomognu u sledećoj nedoumici - da li se svaki dokument koji sadrži bilo koju reč srpskog mora prevoditi na engleski? Konkretno, izvadili smo međunarodne izvode iz MKR i deo teksta je na srpskom (npr. "Gradska opština Savski Venac"), takođe pečat je na srpskom, ima i neki tekst pozadi na srpkom, ... itd.

Da li ste i ova dokumenta prevodili ili su vam ih takve kakvi su prihvatali u Sidneju/Beču? U uputstvu za aplikaciju za SAD npr, navedeno je da se svaka reč na stranom jeziku mora prevesti na engleski ako postoji na dokumentu (bilo to zaglavlje, pečat ili nešto treće). U uputstvu za Kanadu (EG7) nije precizno objašnjeno.

Takođe, da li imate nekog dobrog prevodioca/sudskog tumača za preporuku (na PP), preko kog ste odradili prevode?

Unapred se zahvaljujemo na odgovorima i želimo svima puno sreće i što manje muke na putu do zajedničkog cilja. :ok:

Ako nemas nikog preko, ili 300.000$ koje si spreman da investiras u biznis :) - moras imati ponudu za posao, to je u svakoj provinciji tako. Neke provincije imaju listu zanimanja, druge ne.

U Manitobi postoji opcija da ukoliko imas dva dalja rodjaka/poznanika koja su tamo duze od godinu dana, ne treba ti ponuda za posao, mozes da konkurises na Skilled Worker General Stream. Boduje se slicno kao Federalni SW, ali moras imati tamo nekog da ti potpise Affidavit of Support. Za ovu varijantu treba polagati IELTS.
Inace sam proces nominacije u Manitobi je besplatan (ne uplacujes nikakvu taxu, osim federalne takse za obradu, kada te nominuju pa saljes u Bec)
Ovde mozes procitati o svim opcijama za Manitobu:
http://www2.immigratemanitoba.com/browse/howtoimmigrate/pnp/

Ako nemas bas nikog preko, mozda je najbolje je da probas za Saskatchewan. Postoji izvesna gospodja Melanija u Ruskom Krsturu koja je radila imigraciju za Saskatchewan, ne znam da li se jos bavi time. Varijanta je da ti oni preko poznanika tamo pronadju posao - nesto u smislu varioca, stolara, zidara itd i tako dobijes nominaciju.

Za Saskatchewan mozes procitati ovde:
http://www.saskimmigrationcanada.ca/how-to-immigrate/

Nominacija se dobija izmedju 6 meseci do 2 godine, zavisi kako oni procene da li im treba nekog tvog profila, nema pravila (mi smo dobili u roku od 7 meseci).
Kada dobijes nomincaiju, saljes je za Bec, zajedno sa drugim formularima (sve ti bude objasnjeno kako i sta), i na odobrenje cekas jos 6 meseci do godinu dana.
Dakle u najboljem slucaju sve zejdno traje nesto vise od godinu dana. Po tome je malo sporije od FSW..

pozdrav svima na forumu :)

markow,
mozes li mi reci da li se moze otici i u druge gradove na isti nacin kao sto ti ides u manitobu. mene konkretno zanima vankuver. tamo imam brata i sestru od tetke. i jos nesto, da li oni treba da daju neka novcana sredstva kao garanciju za mene tj. nas posto imam porodicu?

pozdrav svima na forumu :)

markow,
mozes li mi reci da li se moze otici i u druge gradove na isti nacin kao sto ti ides u manitobu. mene konkretno zanima vankuver. tamo imam brata i sestru od tetke. i jos nesto, da li oni treba da daju neka novcana sredstva kao garanciju za mene tj. nas posto imam porodicu?

Cao
Ovo je zvanicni sajt

http://www.welcomebc.ca/

Za BC koliko vidim, bez Job Offera nista. :(

http://www.welcomebc.ca/wbc/immigration/come/work/about/strategic_occupations/skilled/who.page?

Back