Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Citam postove i kao da se meni sve desava :) Cestitam svima!

Ja planiram da apliciram do kraja godine za FSW posto sam trenutno u fazi sakupljanja famoznih 11 000 CAD. Do tada planiram i da polozim IELTS i da zavrsim credentials asessment.

Jedno pitanjce: Meni bi first language u aplikaciji bio engleski. Francuski sam ucila i u srednjoj i na fakultetu (dosta toga sam zaboravila). E sada, da li bih morala za francuski da polazem TEF, ukoliko zelim poene i za second language, i da ali i tu moram da imam odredjen broj poena kao i na IELTS?

Da li se zna kada ce CIC objaviti imena agencija za credentials assessment? Ja sam kontaktirala CES gde rade procene za Ontario ali ne bih da saljem diplomu dok se ne bude definitivno znalo sve.

Slažem se da je Seadog mnogo tajanstven, a pitam se zašto:think: Ovde nam je svaka info bitna i svi smo željni nekih novosti bilo iz CIO ili VO. Kako su zatvorili FSW1, tako je malo ljudi na forumu i onih koji su u proceduri. btw: Šta ti Pinki znači MI3? Ja sam posle jula 2013-koji sam ja MI?:lol:

Mi još ne dobismo ništa iz Beča (AOR) pa smo u zbunu da nas nisu negde zaturili ili prevideli, mada je neverovatno nas četvoro prevideti:zcepanje: Da li Beč obavezno šalje taj AOR ili može da se desi da pošalje odmah MR (medical)? Naravno, pod uslovom da je sa papirima sve ok.

Mi smo aplicirali pocetkom 2012,

posle 2 meseca smo dobili potvrdu da smo usli u proceduru, vize su stigle 7 meseci posle medical-a....

Ne znam da li te mrzi da kucaš, ali ovo je tako šturo i deluje kao zadatak iz mate moje ćerke:zcepanje: medical je bio posle potvrde, a viza posle 7 meseci. Izračunaj nepoznatu: kada je bio medical?

Daj malo nešto konkretnije, što si takav:ljutko:

Ne znam da li te mrzi da kucaš, ali ovo je tako šturo i deluje kao zadatak iz mate moje ćerke:zcepanje: medical je bio posle potvrde, a viza posle 7 meseci. Izračunaj nepoznatu: kada je bio medical?

Daj malo nešto konkretnije, što si takav:ljutko:

Pozz blo45,

u ranijem postu si mogla videti da je medikal odradjen u Junu, a vize u Januaru 2013 a to je?:mrgreen: Kao sto sam i rekao mi smo preko FSW-a i mislim (verujem) pre zatvaranja klapne sto bi Pinkerton rekao...:)

Pozz blo45,

u ranijem postu si mogla videti da je medikal odradjen u Junu, a vize u Januaru 2013 a to je?:mrgreen: Kao sto sam i rekao mi smo preko FSW-a i mislim (verujem) pre zatvaranja klapne sto bi Pinkerton rekao...:)

Nije Pinki, nego sam ja to rekla:D (nego Pinki ovde zbunjuje ljude sa mojim nickom sa drugog foruma-dejzi).
Što je toliko vreme između medicala i vize, jesu tražili neku dopunu ili intervju? Jesi išao lično za vizu ili si slao pasoše? Koliko vas ide? Koja destinacija?

Imaćemo još pitanja....:zcepanje: nego prvo ovo....

Pre 2008 je bila simplified procedura
od 2008 MI1
od 2010 MI2
od jula2011 MI3
od novembra 2011(PhD tj doktori) MI4
od jula 2012 MI5
od januara2013 (trades) MI6

Dejzi nema veze sto sam ja MI3 a ti MI5 kada smo u istom sosu trenutno. Bec ranije(dok je sljakao regularno) nije slao AOR uopste poceo je od maja 2012 I to vise kao kupovinu vremena. Ocekujem da ces ga dobiti, I to mozda vec sledece nedelje.

Seadog je zahtev za medical dobio verovatno pre maja, a odradio ga je u junu, kao sto kaze.

Srecno svima!

Nisam ni znala da se delimo po ovim Mi-govima:zper:, ali MI6 mi zvuči originalno:zcepanje:.

Znači AOR je obavezan....:think:ja reko da ne preskočimo nešto ne daj bože....:roll:

Ne kaže Seadog kad je dobio PER, pa AOR (i da li je), pa kad MR, samo znamo da ga je uradio u junu, a da u je u januaru dobio vize.

Šta znači kad vam stoji In process, pa kad kliknemo na to stoji da smo aplicirali 10.10.2012, a tada su nam bile uplate fees? I šta vama stoji na sajtu za praćenje vize?

Seadog nije dobio AOR jer ga u to vreme nisu ni slali...nemoj se opterecivati sa AORom jer je potpuno nebitan to je samo obavestenje da je tvoj slucaj stigao kod njih...a kada budu poceli da ga resavaju pojavice ti se druga linijica na ECASu tamo gde ti sada stoji samo jedna kad kliknes in proces. I ja jos uvek imam samo tu jednu linijicu sa datumom iz Sydneya.
pozz

Pozdrav Pinki!
ne brine mene AOR, nego to što nemam nikakav timeframe. Pravo da ti kažem možda je nama Drabocca najsličniji slučaj (ide sa job offerom) iako je on predao aplikaciju nešto ranije preko advokata i čini mi se ide sam. Ni on još uvek od avgusta ništa nije dobio i to me brine. Meni je najviše zbog škole i kompletne organizacije selidbe. Nije čovek pametan da li je rano preduzimati neke stvari ili ne. Lično ne volim da "trčim pred rudu" iako se nadam pozitivnom ishodu aplikacije, ali kad nemaš nikakav vremenski orjentir:roll:
Malo sam se raspitivala i za kontejner za selidbu stvari i špediter nas pita kada bi išao kontejner, jer je velika razlika u ceni u zavisnosti od doba godine, tako da mali kontejner može da staje od 3000-5000Eur u zavisnosti od vremena ukrcaja. Isto to važi i za avo karte. Priznaćeš da nije zanemarljiva razlika u ceni.:think:
Isto tako sam "pustila buvu" za izdavanje stana i agencija(u pitanju je poznanica) me već zvala:telefon: a ja se mislim sad ste našli da me jurite, a kad mi bude trebalo neće vas nigde biti:lol: . Već pitaju od kada će biti slobodan stan da znaju kad mogu da računaju na njega, a ja nemam blagu predstavu.....samo mi dižu tenziju.

iskreno mogu da ti kazem moje misljenje, ponavljam to je samo moje misljenje i ono nema nikakvo uporiste u zvanicnim informacijama/cinjenicama.

dakle, iako bi po pravilu FSW2 tj sa job offer trebalo da ima prednost u odnosu na FSW1 mislim da ce nas koji cekamo na MR iz Beca resavati sukcesivno tj kad je ko pristigao. To sto sam ja pristigao 9 meseci pre tebe ne treba da te obeshrabri jer sam duboko uveren da nas tamo uopste nema mnogo i da kad krenu da nas resavaju resice nas jako brzo, npr razlika izmedju mog MR i tvog nece sigurno iznositi tih 9 meseci nego recimo 1,5 do 2 meseca (govorim krajnje provizorno).

Nadam se samo da ce Bec poceti da nas resava pre nego sto pocnu da im pristizu ovi novi koje treba da puste u maju (Ministerial Instruction 7) jer onda ti novi postaju prioritet i moglo bi (necu da slutim) da bude vrlo cupavo za nas. Sistem je na zalost tako glupavo postavljen da uvek noviji aplikanti budu prioritet u odnosu na starije...tako je recimo MI3 bio prioritet u odnosu na (u tom trenutku) preostale neresene MI2 i MI1, da ne govorimo kako je bilo ljudima iz 2008. ili ranije koji su tuzno cekali u redu dok su resavali neke mladje, novije...mnogi od tih ljudi od pre 2008. jos ni do dan danas nisu reseni !
Setite se samo da je tokom prosle i pre prosle godine ceo proces trajao oko 6 meseci, a aplikanti iz 2008 su to mogli nazalost samo tuzno posmatrati, neki drugi su dobijali vize i odlazili a oni su cekali i jos uvek cekaju!!!

Koliko je meni poznato Bec je resio sve ili bar skoro sve MI1 i MI2 slucajeve, poslednji "ostaci" MI3 dobijaju vize ovih dana (seadog), ostajemo samo mi od novijih i nazalost nepregledan (ili bar nedefinisan) broj pre 2008 (sarkasticno simplified) aplikanata, medjutim mi ne znamo koliko je MI1, MI2 i ostalih slucajeva Berlin prosledio u Bec i sta se sa njima desava...

Oni su kako stvari stoje definitivno odlucili da pociste sve te repove i da se tek onda vrate nama, kada ce to biti izgleda da ni oni ne znaju... planirali su kao sto vam je poznato 4-7 meseci pa probili, pa su nakon toga slali dopise da nas nece resavati pre proleca...sada cujem neke rumorse (glasine) da ce poceti polovinom marta, ali ovo poslednje su samo glasine a ja se glasinama ne bavim tako da to ne uzimate za ozbiljno...

Sto se tvojih priprema za odlazak tice, kontejnera i slicno...sve je to lepo i odgovorno ali ja na tvom mestu to nebih smeo da radim, mozda zato sto sam po malo sujeveran...ipak svi smo razliciti, ne znaci ako ja nesta ne bih radio da je to ispravno i da svi tako trebaju postupati...ipak od kad ti se pojavi druga linijica na ECASu imaces 4-6 (u najbolje vreme kada je proces trajao oko 6 meseci, neki su uspeli i posle 3 meseca da dobiju vizu od druge linijice) meseci do lupanja viza sto je cini mi se sasvim dovoljan period za organizaciju...Iz moje perspektive nova skolska godina je najrealniji problem (druge probleme ne vidim). Mi iz ove perspektive ne mozemo znati do kad ce sve ovo trajati, ponavljam ako nas uzmu u resavanje u npr maju u Kanadi bi trebali biti do kraja kalendarske godine, u suprotnom - ko zna!

Ne dozvoli da te ovo moje vidjenje (pod uslovom da je negativno sa tvog aspekta) poremeti u tvojim planovima, jos jednom ponavljam da je ovo samo moje misljenje i vidjenje trenutne situacije, sve ovo moze vec sutra da se promeni ako nas Bec obraduje.
Mozda sam vas sve udavio dugackim postom, ne zamerite.

pozz

Poslednja izmena:
Sve što si naveo je moguće, naročito ako razmišljamo logično i realno, ali bojim se da u slučaju dobijanja viza i bečke ambasade nema mnogo zdravog razuma i logike. Lično mislim da će se zaista potruditi (tj. da su dobili nalog) da reše sve nas "stare" pre nego što se ponovo otvori klapna za aplikaciju FSW1. Vežbali su se ovih poslednjih godina, pa kad su uvideli gde greše, valjda će to sada ispraviti. Osim toga, sistem će biti tako napravljen da stvarno moraš biti perfect mach da bi uopšte mogao da apliciraš-to ti otprilike dođe kao konkurs kod nas za posao: mlad, lep, zgodan, pametan, obrazovan, zdrav, sa višegodišnjim iskustvom:zcepanje:
Malo da se našalimo na svoj račun:D.
Nema ni starijih da se jave, kao da su digli ruke....:think:

Citam postove i kao da se meni sve desava :) Cestitam svima!

Ja planiram da apliciram do kraja godine za FSW posto sam trenutno u fazi sakupljanja famoznih 11 000 CAD. Do tada planiram i da polozim IELTS i da zavrsim credentials asessment.

Jedno pitanjce: Meni bi first language u aplikaciji bio engleski. Francuski sam ucila i u srednjoj i na fakultetu (dosta toga sam zaboravila). E sada, da li bih morala za francuski da polazem TEF, ukoliko zelim poene i za second language, i da ali i tu moram da imam odredjen broj poena kao i na IELTS?

Da li se zna kada ce CIC objaviti imena agencija za credentials assessment? Ja sam kontaktirala CES gde rade procene za Ontario ali ne bih da saljem diplomu dok se ne bude definitivno znalo sve.

Ukoliko želiš poene i za francuski, moraš da ga polažeš.
Što se tiče najava za institucije za akreditaciju, najave postoje i biće svakako pre otvaranja klapne u maju 2013.g. Ako ne planiraš do tada da šalješ aplikaciju, saveujem ti da sačekaš tačan spisak akreditacionih tela, tj. institucija.

Pozdrav Pinki!
ne brine mene AOR, nego to što nemam nikakav timeframe. Pravo da ti kažem možda je nama Drabocca najsličniji slučaj (ide sa job offerom) iako je on predao aplikaciju nešto ranije preko advokata i čini mi se ide sam. Ni on još uvek od avgusta ništa nije dobio i to me brine. Meni je najviše zbog škole i kompletne organizacije selidbe. Nije čovek pametan da li je rano preduzimati neke stvari ili ne. Lično ne volim da "trčim pred rudu" iako se nadam pozitivnom ishodu aplikacije, ali kad nemaš nikakav vremenski orjentir:roll:
Malo sam se raspitivala i za kontejner za selidbu stvari i špediter nas pita kada bi išao kontejner, jer je velika razlika u ceni u zavisnosti od doba godine, tako da mali kontejner može da staje od 3000-5000Eur u zavisnosti od vremena ukrcaja. Isto to važi i za avo karte. Priznaćeš da nije zanemarljiva razlika u ceni.:think:
Isto tako sam "pustila buvu" za izdavanje stana i agencija(u pitanju je poznanica) me već zvala:telefon: a ja se mislim sad ste našli da me jurite, a kad mi bude trebalo neće vas nigde biti:lol: . Već pitaju od kada će biti slobodan stan da znaju kad mogu da računaju na njega, a ja nemam blagu predstavu.....samo mi dižu tenziju.

Mnogo mi je milo sto razmatras tu opciju. Kao sto sam rekla to je moje iskustvo da treba sve poneti... ja bih bas sve uzela i auto! pa kome stvari da ostavljas? a tebi trebaju i jos kada ides u velik grad npr. Vankuver ne mozes ni da zamislis koliko ti vremena treba da to sve ponovo kupis. A na pocetku ces i da kupujes stvari koje ces brzo da bacis jer jos ne znas sta valja, a sta ne

Pozdrav Pinki!

treba dobro razmisliti da li se to isplati...
tih 3-5 hilj ce se uvecati za razne takse, treba taj kontejner negde da se skladisti, pa sve prepakovati u manje kamione jer ne mozes kontejner ispred kuce da dovezes....a ovde to kosta poprilicno

velika vecina stanova za rentiranje imaju ugradjene kuhinje sa aparatima, takodje masine za ves i susenje...
sta preostaje da se donese?
drugo sve sto se stavlja u kontejner, putuje okeanom 30-45 dana, treba sve to upakovati savrseno inace posle moze sve da se baci....

za tih 5 hilj ovde mozete da opremite stan sa najosnovnijim, od kreveta, garnitura, tehnikom...

treba dobro razmisliti da li se to isplati...
tih 3-5 hilj ce se uvecati za razne takse, treba taj kontejner negde da se skladisti, pa sve prepakovati u manje kamione jer ne mozes kontejner ispred kuce da dovezes....a ovde to kosta poprilicno

velika vecina stanova za rentiranje imaju ugradjene kuhinje sa aparatima, takodje masine za ves i susenje...
sta preostaje da se donese?
drugo sve sto se stavlja u kontejner, putuje okeanom 30-45 dana, treba sve to upakovati savrseno inace posle moze sve da se baci....

za tih 5 hilj ovde mozete da opremite stan sa najosnovnijim, od kreveta, garnitura, tehnikom...

Slažem se botex, i mi smo dugo vagali, pa smo izračunali da ipak za 3000E (5000 je već mnogo) nosimo stvari koje već imamo, koje su kvalitetnije i vrednije od onoga što bismo tamo za te pare kupili. Aparate ne nosimo (osim računara-lap-topova i fotoaprata) jer znamo da tamo ne funkcionišu. Priznaćeš da samo krevete za svo 4 ne možemo da kupimo za te pare, a kamoli sve ostalo od pokućanstva što planiramo poneti-trpezariju, mekane stvari (jastuke, posteljine, jorgane, ćebadi, tepihe, krpare, peškire...), garderobu i obuću, kuhinjsko posuđe i ostale potrepštine. Možda se to ne isplati nekome ko ide sam ili dvoje, koji i inače ovde nisu imali ništa od navedenog. Ako samo pogledaš obuću- nas 4x6 pari razne obuće, koja bi tamo bila po 100$, računica je jasna, a da ne pričam o jaknama i ostaloj robi.

Cena se odnosi na transport BG-VC "od vrata do vrata", tako da ne znam o kojim dodatnim troškovima govoriš. Moje je da dobro zapakujem i tamo kasnije raspakujem te stvari. Znam da kontejner putuje mesec dana i to nam i odgovara.

Nego, daj da mi prvo dobijemo vize-zec u šumi, a mi pravimo ražanj:lol:

Poslednja izmena:
dakle, iako bi po pravilu FSW2 tj sa job offer trebalo da ima prednost u odnosu na FSW1 mislim da ce nas koji cekamo na MR iz Beca resavati sukcesivno tj kad je ko pristigao. To sto sam ja pristigao 9 meseci pre tebe ne treba da te obeshrabri jer sam duboko uveren da nas tamo uopste nema mnogo i da kad krenu da nas resavaju resice nas jako brzo, npr razlika izmedju mog MR i tvog nece sigurno iznositi tih 9 meseci nego recimo 1,5 do 2 meseca (govorim krajnje provizorno).

Nadam se samo da ce Bec poceti da nas resava pre nego sto pocnu da im pristizu ovi novi koje treba da puste u maju (Ministerial Instruction 7) jer onda ti novi postaju prioritet i moglo bi (necu da slutim) da bude vrlo cupavo za nas. Sistem je na zalost tako glupavo postavljen da uvek noviji aplikanti budu prioritet u odnosu na starije...tako je recimo MI3 bio prioritet u odnosu na (u tom trenutku) preostale neresene MI2 i MI1, da ne govorimo kako je bilo ljudima iz 2008. ili ranije koji su tuzno cekali u redu dok su resavali neke mladje, novije...mnogi od tih ljudi od pre 2008. jos ni do dan danas nisu reseni !
Setite se samo da je tokom prosle i pre prosle godine ceo proces trajao oko 6 meseci, a aplikanti iz 2008 su to mogli nazalost samo tuzno posmatrati, neki drugi su dobijali vize i odlazili a oni su cekali i jos uvek cekaju!!!

Pazi ovo mi je sve logicno, sto si rekao.. ali postoji mala ne logicnost ovde, ako najnoviji aplikanti imaju prioritet u odnosu na starije, nema logike da sad resavaju sve iz pre 2008., jer mi onda imamo prioritet. :dash: i koliko vidim a i cuo sam sa jos jedne strane, trenutno se resavaju svi koji su odradili medical. sto znaci ciste sve iz perioda 2011-2012 koji su dobili med req. a koliko znam ti i ja smo zadnji od ekipe 2011-2012 aplikanata naravno bez job offera. tako da ce mozda sad na nas da se usmere.. NADAM SE... Naravno sve ovo sto pisem je moje misljenje.. kad budem imao neku 100% tacnu informaciju, ja cu naglasiti da je 100% tacna.. :klap:

Koliko je meni poznato Bec je resio sve ili bar skoro sve MI1 i MI2 slucajeve, poslednji "ostaci" MI3 dobijaju vize ovih dana (seadog), ostajemo samo mi od novijih i nazalost nepregledan (ili bar nedefinisan) broj pre 2008 (sarkasticno simplified) aplikanata, medjutim mi ne znamo koliko je MI1, MI2 i ostalih slucajeva Berlin prosledio u Bec i sta se sa njima desava...

Pitanje jedno, zar nisu svima pre 2008 vracene aplikacije? a sto se Berlina tice, mislim da su oni cistili berlin isto kao i sve nas, tj. ako su cistili MI1 i MI2 slucajeve onda su cistili i sve Berlin MI1 i MI2 slucajeve. to mi je logicno jer nesto su morali raditi zadnjih 6 meseci, sobzirom da su MI3 slucajevi tek sad poceli da se resavaju.

ako nas uzmu u resavanje u npr maju u Kanadi bi trebali biti do kraja kalendarske godine, u suprotnom - ko zna!
pozz

Joj kraj godine.. pa ima na psihijatriji da budem uveliko do tada..:besna::dash:
a onda necu proci na medicalu jer cu imati papir :rtfm: da nisam sav svoj... :rotf:

Salu na stranu, mi smo im poslali neku dopunu i usput i upit, posto nam je isteklo 8 meseci od famoznih 4-7... tako da kad dobijemo neku povratnu informaciju javljamo..

poz svima..

Slažem se botex, i mi smo dugo vagali, pa smo izračunali da ipak za 3000E (5000 je već mnogo) nosimo stvari koje već imamo, koje su kvalitetnije i vrednije od onoga što bismo tamo za te pare kupili. Aparate ne nosimo (osim računara-lap-topova i fotoaprata) jer znamo da tamo ne funkcionišu. Priznaćeš da samo krevete za svo 4 ne možemo da kupimo za te pare, a kamoli sve ostalo od pokućanstva što planiramo poneti-trpezariju, mekane stvari (jastuke, posteljine, jorgane, ćebadi, tepihe, krpare, peškire...), garderobu i obuću, kuhinjsko posuđe i ostale potrepštine. Možda se to ne isplati nekome ko ide sam ili dvoje, koji i inače ovde nisu imali ništa od navedenog. Ako samo pogledaš obuću- nas 4x6 pari razne obuće, koja bi tamo bila po 100$, računica je jasna, a da ne pričam o jaknama i ostaloj robi.

Cena se odnosi na transport BG-VC "od vrata do vrata", tako da ne znam o kojim dodatnim troškovima govoriš. Moje je da dobro zapakujem i tamo kasnije raspakujem te stvari. Znam da kontejner putuje mesec dana i to nam i odgovara.

Nego, daj da mi prvo dobijemo vize-zec u šumi, a mi pravimo ražanj:lol:

Pazi jesi ti sa jedne strane u pravu, ali ja sam na primer obucu placao maksimalno 40$ par u USA. i veruj mi sve je bila jako kvalitetna obuca, od timberlanda do nike.
a plus racunaj da nesto odece ide sa vama u avion, mozda vam se vise isplati da doplatite jos koju torbu. Jer sa 3000$ tamo opusteno svo cetvoro da kupite kompletnu garderobu maltene. Sa 5000$ sigurno.
sto se tice kreveta, to ne znam ali se da proveriti preko neta. ne verujem da su skupi. jer koliko vidim to je jedino kabasto sto nosite a da ne moze da se spakuje u avion. jer ja sam dodatne torbe placao oko 150-200$ ne seceam se tacno sad, ali to ti je 10 dodatnih torbi i da ti ostane 1000-1500 od tih 3000 za krevete.
Ja se raspisao.. strasno.. ali lakse nam je kad caskamo....

e a koliki je taj kontejner? daj da se iskombinujemo svi da se popakujemo u jedan.. :hahaha: taman i neke drugare da prebacimo...

Pazi jesi ti sa jedne strane u pravu, ali ja sam na primer obucu placao maksimalno 40$ par u USA. i veruj mi sve je bila jako kvalitetna obuca, od timberlanda do nike.
a plus racunaj da nesto odece ide sa vama u avion, mozda vam se vise isplati da doplatite jos koju torbu. Jer sa 3000$ tamo opusteno svo cetvoro da kupite kompletnu garderobu maltene. Sa 5000$ sigurno.
sto se tice kreveta, to ne znam ali se da proveriti preko neta. ne verujem da su skupi. jer koliko vidim to je jedino kabasto sto nosite a da ne moze da se spakuje u avion. jer ja sam dodatne torbe placao oko 150-200$ ne seceam se tacno sad, ali to ti je 10 dodatnih torbi i da ti ostane 1000-1500 od tih 3000 za krevete.
Ja se raspisao.. strasno.. ali lakse nam je kad caskamo....

e a koliki je taj kontejner? daj da se iskombinujemo svi da se popakujemo u jedan.. :hahaha: taman i neke drugare da prebacimo...

Pa evo ovako: krevet bračni sumljivog kvaliteta:think: košta oko 1000$-to ti je basic varijanta sa ne baš tako sjajnim dušekom+ 2x za po jednu osobu (decu)+trpezarija+eventualno neke police isl., a tamo nisu jevtine ni mekane stvari tipa jastuci, ćebadi (ako hoćeš kvalitet, a ne da spavaš na sintetici). Znači ovde pričam o prosečnom kvalitetu, a ne o svili i kadifi. Sve to i tamo izađe dosta iznad tih 3000E.

A što se tiče obuće-ti sad pričaš o USA, kao da nemaš takvih primera i ovde....u Milanu na rasprodaji dobra ž. čizma 120E:zper: Imaš ti i u CA rasprodaje, ali kvalitetne (možeš tu podvesti i evropske) stvari su dosta skupe. Iz meni nepoznatih razloga, garderoba nije baš tako povoljna, naročito obuća i zimske jakne i stvari. Onda se postavlja pitanje: zašto bih sve svoje kvalitetno ovde ostavila, a tamo kupovala po Wallmartu razne gluposti i kinezarije? Ili po IKEI bilo šta samo da opremim stan, kad sve već imam ovde?

Kontejner je 20-stopni i dođe ti kao jedna soba od 20-ak kvadrata, što je sasvim dovoljno da popakuješ ovo što sam ti navela. Interesantno mi je da je duplo veći kontejner samo 20% skuplji, ali šta će mi toliki kontejner? Jedino ako i ti ideš u VC:lol:

Postovane kolege forumasi,

Primetio sam da ovde ima takvih nebuloznih prica i naglabanja, tako da ovo postaje jedan odlican prostor za raznorazna lupetanja. Ovom prilikom zamolio bih sve da se iole uozbilje i potrude se da daju sto konkretnije odgovore, jer ti odgovori su nekima od izuzetne pomoci. Prvo da se slozim sa blok45 da seado je bio poprilicno nejasan. Zanimljivo bi nam svima bilo da nam kaze datume kad je sta slao i kako mu je sta dolazilo od papira, npr. kad su mu se prvi put javili i Beca, da li su trazili dopunu dokumenata i kad, potom toga lekarski... Veoma je bitno da ljudi daju svoje primere i iskustva.

Puno je netacnih informacija, koje mnogo iskomplikuju pripremu dokumenata potencijalnim aplikantima. Kao npr da moraju sve kopije moraju bitni overene. Sto npr. uopste nije tacno. Jer sve je to vec predhodno sudski tumac preveo i overeio i potvrdio svojim pecatom i potpisom da je to kopija verna originalu. Ljudi izuzetno trose i novce i vreme oko npr te sitnice.

Zatim, postoje zabune oko placanja aplikacije. Te mora na racun u Becu pa onda tu potvrdu sa aplikacijom, zatim karticom, cekovima. A niko ne kaze da su to sve modaliteti placanja. Svi kazu da onako kako su oni uplatili tako mora. Jedna velika greska i zbunjivanje ljudi. Moze cak i neko iz Kanade da vam plati karticom, tako da znate da ako imate rodjaka ili prijatelja tamo on to moze uraditi za vas bez problema. Ili jednostavno svojom Visa karticom odavde iz Srbije (al Visa karticom vezanom za devizni racun sa kojom se inace moze placati preko interneta). Znaci ima raznih modela pa se izabere onaj koji najvise odgovara. Tako treba ljudima preneti informaciju!

I ponavljam, teba pricati o konkretnim stvarima. Konkretne informacije ili iskustva. Jer forum prevashodno treba da posluzi za razmenu iskustava i informacija iz prve ruke. A ne o ceni kontejnera i selidbi, a vezi ko zna kad ce. Dajte malo uozbiljite se, zato i zivimo u neozbiljnoj drzavi zato sto smo i mi svi neozbiljni.;) Jer poenta nam je zar svima da sto pre odemo odavde i pokusamo jedan nov i lepsi zivot.

Evo za pocetak, jedne male informacije iz prve ruke. Ofis u Becu radi slucaje sukcesivno. Odnosno, resavaju po datumima prispeca. Npr svi FSW2 koji su predali od septemba do nove godine resavace se se od marta meseca npr. a mozda i tek od jula. Tako da ponekad i ne ma veze kad ste poslali aplikaciju, jer npr onaj sto je poslao aplikaciju u decembru moze biti u istoj situaciji vremenskoj kao onaj od septembra. Zato samo strpljenja i upornosti, a u medjuvremenu deliti pozitivna i proverena iskustva.

Pozdrav i zelim vam i sve najbolje. :super:

Back