Kako dekorisati dom sobnim biljkama i napraviti privlačan prostor

Poruka
6.364
(izvor: rd.com)

sl-01.jpg


Dekorisanje biljkama

Možda pretražujete časopise o dekoraciji stana i razgledate slike na Pinterestu, tražeći pravu kombinaciju nameštaja, šeme boja i akcentnih delova za vaš svakodnevni životni prostor. Ali da li možda previđate glavni element dizajna – onaj koji ne uključuje posvećenost skupom kauču ili boji zida od koje ćete se uskoro umoriti? Ne tražite dalje od skromne sobne biljke. Dekoracija biljkama je zabavan, kreativan i obično jeftin način da oživite – i bukvalno i figurativno – svoje domaće prostore.

„Biljke su najbolji način za koji znam da dodate život svom prostoru“, kaže Justin Lievano, vodeći cvećar u UrbanStems. „Uvođenje biljaka u bilo koju šemu dekorisanja odmah čini da se prostor oseća svežije i manje sterilno. Osim toga, kako ističe Lievano, studije su pokazale da je čuvanje biljaka i briga o njima dobro za naše mentalno zdravlje – a mnoge biljke, takođe, deluju i kao prečišćivači vazduha u zatvorenom prostoru. Time što se osećamo sveukupno bolje, posedovanje biljaka, kaže Lievano, „povećava našu sposobnost da uživamo u dobro uređenom prostoru".

Kada je u pitanju dekorisanje sobnim biljkama, Lievano kaže da ne postoje nikakva stroga pravila. „Vaša relacija sa biljkama treba da se odnosi na to koje biljke volite i na to koje će dobro da uspevaju u vašem prostoru“, kaže on. Dakle, kada kupujete biljke, bilo u baštenskim centrima ili od onlajn prodavaca biljaka, razmišljajte o svom okruženju, kao i o zelenilu vašeg palca. Možda ćete želeti da počnete sa nekim biljkama koje ne zahtevaju puno održavanja ili ćete možda želeti da kupite biljke koje bolje uspevaju pri slabijem osvetljenju.

Da bismo vam pružili inspiraciju za vaš dizajn, evo nekih ideja o tome kako da aranžirate sobne biljke i kako da načinite dekorisanje biljkama sastavnim delom vaše ukupne strategije dizajna enterijera.
 
sl-02.jpg


Razmislite o teksturi i raznolikosti


Kao što ne želite da svaka tekstura u vašoj dnevnoj sobi bude ista, tako isto ide i sa biljkama. „S obzirom na to da je većina biljaka neke nijanse zelene boje“, kaže Lievano, „najbolji način da se stvori vizuelni interes jesu oblik i tekstura biljaka. Variranjem izgleda lišća u prostoriji, kaže on, „stvarno možete dodati interes i vizuelno bogatstvo. Na primer, široki sjajni listovi fikusa gumijevca smešteni pokraj ljupkog svetlog lišća kineske biljke novca trenutno postaju prijatni za oko.

Sviđa nam se što je dizajner enterijera u potpunosti posvećen ovde - grupa biljaka postavljena uz narandžasti zid je fokalna tačka sobe.
 
sl-03.jpg


Neka biljke budu deo šeme boja


Sa svojim raznovrsnim nijansama zelene, kao i žutim, belim, crvenim ili šarenim lišćem, biljke mogu da dodaju šarene boje svakom uglu kuće. Ali to nisu samo akcenti. Razmotrite npr. ovaj raspored biljaka u različitim nijansama zelene boje uz smeli plavi zid. Nije potrebno umetničko delo, a ni odgovarajući jastuk nigde na vidiku! Sukulentna biljka Sedum dasyphyllum ima lepu, prašnjavu plavo-zelenu boju, dok adami dolaze u velikom rasponu šarenih do tamnozelenih nijansi (ima i ovakvih - prim. ja :)). Sukulentne biljke može biti teže negovati nego što to očekujete, pa zato obavezno pročitajte kako da se brinete o njima.
 
sl-04.jpg


Probudite se za wellness


Mnoge vrste biljaka su poznate po svojim osobinama da prečišćavaju vazduh. Dakle, stavljajući biljke pored svog kreveta, ne samo da se budite uz radosnu scenu pred sobom, već ćete i imati zdraviji san - zahvaljujući noćnom ormariću punom zelenih pomoćnika koji filtriraju VOC (VOC je skraćenica od "Volatile organic compound" .. to su isparljive hemikalije u vazduhu koje imaju visok pritisak pare na sobnoj temperaturi - prim. ja). Prema NASA-i, najbolje biljke za filtriranje vazduha uključuju spatifilum, dracene i srcoliste filodendrone.
 
sl-05.jpg


Kombinujte stilove


Volimo kombinaciju klasičnog belog ukrasnog maltera, rustičnih postolja za biljke i, naravno, zelenog sjaja koji pružaju biljke. Lievano kaže da je prilikom ukrašavanja biljkama važno razmišljati o vizuelnom balansu. „Ako imate veliku podnu biljku u jednom uglu sobe - to će biti stvarno privlačno za oko, a manje biljke u istom prostoru mogu ostati neprimećene“, kaže on. Drvena polica za biljke poput prikazane na slici iznad omogućava biljkama sličnih dimenzija da jednako privuku pažnju.
 
sl-06.jpg


Mislite "malo"


Stanovnici malih stanova ili ljudi sa malim prostorom za rad i dalje mogu da ukrašavaju svoj prostor biljkama. „Mala kolekcija saksijskih biljaka u blizini prozora (možda raspoređena preko stola, prozorske daske ili tako da visi negde u blizini) omogućava svakoj biljci pažnju i prostor koji joj je potreban da zasija“, kaže Lievano. „Interesantne saksije i kontrastni oblici i teksture čine ovaj skup sukulenti veselim na malenom prostoru."
 
sl-07.jpg


Idite za neočekivanim


Razgovarajte o upcycling-u (= kreativna promena i ponovna upotreba starih, korišćenih predmeta.. ne znam da li imamo adekvatnu reč na srpskom za to, ako neko zna neka kaže). Ova pametna upotreba starih bakarnih tiganja kao držača za biljke je dokaz da postoje načini da se skoro svaki predmet ponovo upotrebi. Bakar takođe stvara lep kontrast sa zelenim lišćem. Za ovakvo postavljanje, bolje je koristiti sukulentne biljke ili epifite koje je potrebno retko zalivati. U suprotnom, držite biljke u malim plastičnim saksijama koje su niže od oboda bakarne posude kako biste ih mogli izvaditi radi zalivanja.
 
sl-08.jpg


Napravite zidnu umetnost pomoću biljaka


Kakva jednostavna, elegantna ideja. Umesto da okačite fotografije ili umetnička dela na zid, ukrasite ga biljkama. Ove trouglaste viseće saksije su dizajnirane da stoje u ravni sa zidom, stvarajući izgled koji je 3D, ali istovremeno i nenametljiv. Još jednom, sukulente su ovde dobra opcija, kao i tilandsije kojima nije potrebno zalivanje. Igrajte se sa različitim oblicima i veličinama saksija da biste kreirali svoje „delo (biljne) umetnosti“.
 
Pogledajte prilog 1267600

Napravite zidnu umetnost pomoću biljaka

Kakva jednostavna, elegantna ideja. Umesto da okačite fotografije ili umetnička dela na zid, ukrasite ga biljkama. Ove trouglaste viseće saksije su dizajnirane da stoje u ravni sa zidom, stvarajući izgled koji je 3D, ali istovremeno i nenametljiv. Još jednom, sukulente su ovde dobra opcija, kao i tilandsije kojima nije potrebno zalivanje. Igrajte se sa različitim oblicima i veličinama saksija da biste kreirali svoje „delo (biljne) umetnosti“.
Obozavamo kucno cvece,zena i ja,ali na zalost nemamo mnogo prostora za njega,ali imamo ga opet poprilicno.
 
Postoji li koja biljka koji voli tamni prostor? Ne volim bas svijetlost u kuci pa bi mi vjerojatno sve pocrkavalo.
Postoji. Aspidistra ili "željezna dama" ili "željezni cvijet". Još je zovu i "stolarski cvijet" može uspješno živjeti čak i u stolarskoj radionici, ništa joj ne smeta, čak ni mrak.
 
Postoji. Aspidistra ili "željezna dama" ili "željezni cvijet". Još je zovu i "stolarski cvijet" može uspješno živjeti čak i u stolarskoj radionici, ništa joj ne smeta, čak ni mrak.
Tvoju poruku sam stavio u omiljene poruke pa kada budem dosao do biljaka valjda cu se sjetiti te poruke. Thx
 
Tvoju poruku sam stavio u omiljene poruke pa kada budem dosao do biljaka valjda cu se sjetiti te poruke. Thx
Uvijek je zelena, a može podnijeti stalnu sjenu ili bilo koju drugu lokaciju na kojoj ne dobiva izravnu sunčevu svjetlost. Osim toga, insekti je ne gnjave i vrlo rijetko je muče bolesti. :P
 
sl-09.jpg


Preskočite zemlju


Ako vas zabrinutost zbog neuredne zemlje za saksije sprečava da ukrašavate svoj prostor biljkama, razmislite o uzgoju biljaka koje mogu da uspevaju u vodi, na kori, na mahovini ili na steni lave. Potos (zlatna puzavica), filodendroni i većina biljaka iz potporodice aroida, kao i nekoliko vrsta bršljana, mogu da rastu u vodi ili hidroponiji (= uzgoj biljaka u vodenom rastvoru). Samo obavezno menjajte vodu svakih nekoliko sedmica. Orhideje, kao i druge epifite, mogu rasti na kori, mahovini ili pričvršćene za komad drveta ili stenu lave.
 
sl-10.jpg


Napravite kutak za hobi


Ako je vrzmanje oko biljaka vaša strast, pretvorite deo unutrašnjeg ili pokrivenog spoljašnjeg dnevnog boravka u kutak za saksije. Ako se zalažete da svoj prostor održavate urednim, sa nekim lepim policama i nekoliko postolja za biljke, baštenski kutak može biti prijatan dodatak vašem domu i mesto koje će vam pružiti mnogo uživanja i izazvati interesovanje gostiju koji vas posećuju.
 
sl-11.jpg


Razvedrite svoju kuhinju

Bez obzira da li je vaša kuhinja moderna ili klasična, zelena biljka ili dve, čak i na maloj polici iznad sudopere ili ušuškane u stalak za začine, dodaće boju i razveseliti vas. Da biljka ne bi zauzimala dragoceni prostor na radnoj površini ili da ne bi rasla opasno blizu izvora toplote, u svom izboru se držite manjih biljaka ili onih koje se lako mogu skraćivati - na primer, pomoću zlatne puzavice, možete nastaviti da uzgajate nove biljke iz njenih reznica. Gornji deo frižidera je odlično mesto za veću puzavicu ili kaskadnu biljku. Ili se samo držite unutrašnjeg biljnog vrta na prozorskoj dasci.
 
Postoji li koja biljka koji voli tamni prostor? Ne volim bas svijetlost u kuci pa bi mi vjerojatno sve pocrkavalo.
Nema takve biljke.
Neke su navikle na manje, jer žive u suptropskim šumama i nebo iznad njih se ne vidi, jer je zaklonjeno visokim drvećem ... rastinjem.
To su sobne biljke.
Prema zahtevima biljaka za svetlom postoji podela

Potrebna svetlost
1.Niska ( za dobar rast ≈ 1.500 do 2.000 luksa)
2.Srednja (najmanje ≈ 2.000 do 5.000 luksa)
3.Visoka (najmanje ≈ 5.000 do 10.000 luksa)
4.Veoma visoka ( više od 10.000 luksa)

fotografi znaju o lux jedinici za jačinu svetla.
Danas je osvetljenost mesta gde planirate biljke lakše izmeriti u kući jer ima aplikacije za mobitele Luxmetar. Mobitel ima senzore za to jer taj podatak koristi kod fotkanja.
 
Nema takve biljke.
Neke su navikle na manje, jer žive u suptropskim šumama i nebo iznad njih se ne vidi, jer je zaklonjeno visokim drvećem ... rastinjem.
To su sobne biljke.
Prema zahtevima biljaka za svetlom postoji podela

Potrebna svetlost
1.Niska ( za dobar rast ≈ 1.500 do 2.000 luksa)
2.Srednja (najmanje ≈ 2.000 do 5.000 luksa)
3.Visoka (najmanje ≈ 5.000 do 10.000 luksa)
4.Veoma visoka ( više od 10.000 luksa)

fotografi znaju o lux jedinici za jačinu svetla.
Danas je osvetljenost mesta gde planirate biljke lakše izmeriti u kući jer ima aplikacije za mobitele Luxmetar. Mobitel ima senzore za to jer taj podatak koristi kod fotkanja.
Ima takve biljke :manikir:
 

Back
Top