Kako da se oseti koji su optimalni trenuci vremena u kojima se ljudi odlucuju da stvaraju emocije, da li su random, da li su trigerovani?

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.462
Citajuci ovo sto je tema, pade mi na pamet da spojim teoriju emocije su tkanje kroz diskretne trenutke vremena, sto jeste, i generisem teoriju razvijanja i kontrolisanja emotivnih odnosa preko odredjivanja znacaja i prioriteta kao i donosenja algoritama i zakljucaka u takcama diskretnih trenutaka vremena i tako sagledavajuci to tkanje..

To je totalno drugaciji proces od sadasnjeg teoretisanja odrzavanja emotivnih odnosa..
Psiholozi vam namecu da su emocije kontinualan proces, sto nije tacno , zatim namecu da se pristupa logicki i racionalno tim procesima ili razlozima, sto takodje nije tacno , i ispada da nista nije tacno ali je sve logicno...
Na neki nacin.

A ako uzmem ono sto je tacno , a to je diskretizacija trenutaka, uzimanje stanja u tim trenucima, tkanje toga kroz vreme tj kroz trenutke, em uzimam nesto sto je tacnije, em uzimam nesto sto se lakse kontrolise i lakse stvara i lakse odrzava i totalno drugacije prioritete ima...kao rezultat , sto opet moze da se pametnije postavi i stvara sretniji zivot...

Jos tu mora da vidim kako da se oseti koji su optimalni trenuci vremena u kojima se ljudi odlucuju da stvaraju emocije, da li su random , da li su trigerovani , bilo bi lakse i lepse da su trigerovani , a ima sanse da jesu, jer je covek interaktivno bice, sto ce reci pridji partnerki dok je u kuci i poljubi je ako zelis da tada stvoris tacku u kojoj ce ona ili on stvoriti tacku u tkanju vremena za emociju...i tu moram da smislim bolje i jasnije izrazavanje, nije dovoljno samo gledati odozgo emocija je niz diskretnih trenutaka vremena u kojima se dese emotivne tacke, ostalo je intermezzo koje mozak spaja u emotivan kontinuitet i odnos..., nego moram biti jasan sta znaci stvaram taj trenutak, koji ce kasnije uci u vremensko tkanje emocije...A to nije obican gest, kao u primeru poljubac, poklon , ima tu mnogo vise nacina kako da se kreira trenutak usiljeno a ne spontano kad dodje toj osobi...kao i taktika da li ici na 50 50 indukovanih i spontanih trenutaka za tkanje..

Pisem nesto u nastajanju , nova vrsta emotivne psihologije....ali ne da bude manipulativna, taj deo vec postoji preko utisaka...nego da bude zadovoljavajuca, ispunjavajuca, iako je diskretna...diskretna u tehnici znaci u odredjenim trenucima vremena, ne tajnovita...

koji su optimalni trenuci vremena u kojima se ljudi odlucuju da stvaraju emocije, da li su random , da li su trigerovani ,

Mislim da se emocije spontano ispoljavaju, ali mora da postoji neki triger. Osećamo se loše kada neko loše govori o nama. Ta rečenica je triger za osećanje tuge, besa, i reagujemo na nju.

Dala sam samo jedan primer a ima ih mnogo.

Kada su emotivne veze u pitanju, tu treba sve da bude spontano.

Mislim da se emocije spontano ispoljavaju, ali mora da postoji neki triger. Osećamo se loše kada neko loše govori o nama. Ta rečenica je triger za osećanje tuge, besa, i reagujemo na nju.

Dala sam samo jedan primer a ima ih mnogo.

Kada su emotivne veze u pitanju, tu treba sve da bude spontano.
Ali nije spontano bas toliko cesto , bar ne kako si ti predstavila..
To sto zoves spontanost, ustvari je indukovano...spoljnim senzacijama...na koje ne mozemo bas tako lako da uticemo , mozemo , npr ako sokiram osobu , ako ima temperaturu , onda osoba smanji senzitivnost na spoljne osecaje i uzrocnike i onda ce proci pored neceg lepog a to nece probuditi asocijaciju , smorena, bolesna, pogazena emotivno ili nervno izmorena osoba..

Ali cak i kad jeste a narocito kad nije, onda ce pokupiti senzaciju , i onda stvara tacku u tkanju emocije, not, cvor, pokusavam da vidim kako da uvedem nomenklaturu..

A ne znam hoce li emocija biti pozitivna ili negativna,jer mi ne mozemo znati da li ce osoba kojoj pravimo tkanje ili zelimo samo da je posmatramo , iz prikrajka, osetiti miris peciva iz pekare, a vraca se sa posla, ili ce videti kako je neko pregazen na ulici blizu pesackog ili videti neku ruznu sliku.

Tako da u smislu nastanka tog emotivnog cvora, emocije u tom vremenskom trenutku tkanja, emocija jeste spontane pobude, ali nije spontanog trenutka, trenutak su odredili ljudi , pekar, dolazak tramvaja...itd itd..

Nesto mi se cini da je lakse kontrolisati sadrzaj emocije, tj bila ona spontana ili ne, asocijacija poprilicno deluje predvidljivo ili prajming, naravno nek bude pola pola ali mislim da je 2 prema 1 , ali nezgodnije je da li je tajming slucajan ili je regularan, predvidiv...jeste predvidiv kad pridjem i zagrlim i poljubim, trebalo bi , tog trenutka , nekih 10 20 sekundi kasnije nastupa vremenski cvor, trenutak u tkanju, mozda 3 sekunde.., ali kod nekih drugih trenutaka ne znam..tu se moze igrati igra...pravljenje dozivljaja predivnog ugodjaja dozivljaja neke konzumacije u pekari mogu stvoriti secanje koje je emotivno da traje malo duze, pa miris pekare moze stvarati emociju koja je izuzetno pozitivna, u fazonu , idem ja kuci mene tamo ceka moj a ovaj miris iz pekare me podseca na to....

Dakle razdvajam spontanost sadrzaja emotivnog trenutka i spontanost uzorkovanja koji je to trenutak, da li je sponan ili izazvan taj trenutak..
Svaki covek ima neki svoj puls , tajming kad stvara uzorke za emotivnost, ali nisu bas ravnomerni u vremenu , moze se desiti po nekoliko sati da nema nijednog ili cak i ceo dan...zavisi od ljudi..

P.S. Ja sam pogresio jer je u citiranom navedena rec ispoljavaju...
Da algoritam kako ce na osnovu ulaznih utisaka osoba da kreira odmah ali i kasnije secanje i izvor emocija i osecanja, je spontan...tj kauzalan, ne znam kako da spojim rec spontan, ljudi imaju predrasude sta im znaci spontano , obicno bez povoda...ali onda i nisu bas u pravu , nego spontano u smislu nedefinisano u startu nego bam , daj da vidimo sta je ispalo , bacena kockica..
Zaljubljeni se spontano ljube, ali nije bas bez uzroka i razloga...

Poslednja izmena:

Back